16 софийски храма от птичи поглед (галерия)

OFFNews 19 януари 2016 в 11:59 28030 13

MaxMedia.bg

Как изглеждат красивите софийски храмове, заснети от птичи поглед? Отговор на този въпрос дават кадрите на Ясен Джабиров от "МаксМедия", който с дрон запечата красотата на едни от най-внушителни сгради в София.

Снимките отнели няколко дни, а идеята на Джабиров за галерията дошла след като заснел от птичи поглед храм-паметника "Св. Александър Невски".

"Най-трудно в проекта беше да събера кратка и важна информация за всички храмове", сподели пред OFFNews Ясен Джабиров.

16 софийски храма, заснети от птичи поглед: 


Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква. Най-старият строителен период е от края на Х век – началото на XI век.


„Свети Седмочисленици“ е българска православна църква в столицата София. Издигната е по предложение на Петко Каравелов върху основата на Черната джамия.


„Свети Йосиф“ е най-големият католически храм в България. При завършването на строежа е ударен от съюзниците, а след 1944, парите за възстановяването му изчезват.


“Свети Николай Софийски” е най-голямата по обем църква на територията на град София.


Църквата “Св. Св. Кирил и Методий” Един от първите храмове, построени в София след края на Руско-турската освободителна война (1878 г.),


„Свети Александър Невски“ е православен храм-паметник в София, който e катедрален храм на българския патриарх и символ на столицата.


Църквата Ротонда – “Св. Георги” е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града датираща от римската империя.


Първа евангелска църква Строителството на църковната сграда е изпълнено за 11 месеца и завършва с освещаването ѝ на 17 септември 1889 г.


Баня Баши джамия Смята се, че е построена ли 1566-1567 година от прочутия османски архитект Мимар Синан.


Света Параскева Идеята за изграждане на новия храм “Св. Параскева” в София на мястото на полуразрушена църква, датира от 1910-а. Строителството приключва през 1930


”Свети Николай Чудотворец”, известна като Руската църква, е православна църква в българската столица София, построена за нуждите на Руските имигранти в София.


Храм “Свети Георги” е построен в края на ХІХ и началото на ХХ век недалеч от софийските казарми. Храмът е осветен на 11.ХІ.1918 г. – празникът на Св. Мина.


Света София . Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни. През II век на това място е имало римски театър, a през следващите векове са издигнати последователно няколко храма.


Софийската синагога официално е открита на 9 септември 1909 г. Тя е най-голямата на Балканския полуостров и трета по големина в Европа след тези в Будапеща и Амстердам.


„Света Неделя“ е православна църква. Датира от Х век. През 1925 тук е извършен атентат от БКП с многобройни жертви.


.Арменската апостолическа православна катедрала “Света Богородица” (“Сурп Аствадзадзин”) в София започва да се строи на 11.02.2011, към пролетта на 2015 г. строежът е завършен екстериорно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!