Японци създадоха сладолед, който не се топи

OFFNews 31 август 2015 в 13:00 2085 1

Японски учени са открили начин да спрат топенето на сладоледа, съобщи Нова телевизия.

Благодарение на протеин ледените лакомства остават стегнати по-дълго.

Протеинът държи в едно въздух, вода и мазнини и е известен в японската кухня като „натто”. Това е традиционна японска храна, приготвена от ферментирали сварени соеви зърна.

Учени от от Университета на Единбург и Университета в Дънди са открили, че чрез добавяне на протеина в сладоледа, той спира да се разтапя.

Те са установили също, че така може да се предпази сладоледа от кристализиране, което често се получава при замръзване.

Усъвършенстването на откритието означава, че производителите ще могат да създават сладолед с по-малко наситени мазнини и следователно с по-малко калории.

Според учените новият сладолед може да се появи на пазара от три до пет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови