Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Червеното вино неутрализира вредните мазнини

ОFFNews 24 декември 2014 в 17:04 3603 0

Италиански учени са установили, че червеното вино предпазва от лошия холестерол.

Холестеролът сам по себе си не е вреден (напротив, той е абсолютно необходим за здравото тяло). Окисленият холестерол обаче е главният виновник за възникването на атеросклероза – натрупване на плаки по кръвоносните съдове, и се смята, че е един от факторите, които причиняват сърдечно-съдови заболявания. 

От французите знаем, че умерената консумация на червено вино може да предпази от сърдечно-съдови заболявания. Умерената консумация ще рече една винена чаша на ден, което в никакъв случай не би повлияло негативно на кръвното налягане, както мнозина смятат.

За учените механизмът, по който червеното вино предпазва от възникване на съдови заболявания не е съвсем известен и съществуват няколко хипотези за начина, по който лекоалкохолната напитка върши буквално чудеса.

В опит да измерят ефекта на чаша вино, приета веднага след хранене, екип от италиански учени предприемат клинично изследване със здрави доброволци, при които проследяват степента на окисление на холестерола, приет с храната.

В проучването доброволците са разделени на две групи, които се хранят с една и съща храна с нормално съдържание на мазнини и холестерол в нея. На първата група заедно с храната е давана чаша вода, а на втората група – чаша вино. След продължително измерване чрез сложни лабораторни анализи учените установяват, че при хората, които са приемали чаша вино след консумацията на месо, равнището на окислен холестерол е практически нула. При доброволците, които са пили вода (контролната група), било установено високо присъствие на два окислени продукта на холестерола - 7-β-хидроксихолестерол и 7-кетохолестерол.

Така чрез лабораторни проучвания в контролирани условия е установено, че виното, когато е в умерени количества, предпазва от възникването на окислени продукти на холестерола, които от своя страна са причинител на съдови заболявания. Много е вероятно обаче благотворният ефект на виното да не се изчерпва само с предпазването от  холестерола, но за тази цел учените ще направят нови изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!