Пет редки, но истински фобии

OFFNews 15 май 2015 в 11:12 10252 3

Няма нищо странно в това, че хората изпитват страх от различни неща, тъй като това е част от човешката природа. Когато този страх е преувеличен обаче, се превръща във фобия.

Името му идва от гръцката дума fobos, което означава паника. 

Човекът, страдащ от някаква фобия не може да се контролира. Фобията може да бъде предизвикана от всички живи същества, предмети, ситуации и дори мисли. 

Фобиите са много и различни. Някои от тях могат да се определят като общи, например, клаустрофобия, което е страх от тесни или затворени пространства или пък агорафобия, което пък е страх от открити пространства. 

Има обаче и фобии, които са редки, но не по-маловажни. Здравният психолог Хавиер Савиа споделя пред BBC за 5 от тях. 

Паника от дълги и сложни думи или т. нар Hipopotomonstrosesquipedaliofobia

Според Хавиер Савие хората, страдащи от тази фобия стават нервни, когато участват в разговори, в които се използват трудни, редки и дълги думи. 

Тези хора не само се притесняват, чувайки такива думи, но и не искат да ги изговарят, тъй като си мислят, че го правят погрешно и следователно смешно за останалите. 

Страх от жълто, Xantofobia

Това е една от най-рядко срещаните фобии. Хората, страдащи от нея изпитват ненормален и неоправдан страх от жълто. 

Огромен страх може да провокира дори само споменаването на думата "жълто". 

Страх от клоуни, Coulrofobia

Една от най-странните фобии coulrophobia - страх от клоуни. 

Този страх често е продиктуван от лоши спомени с клоуни в детството или пък се придобива на по-зряла възраст при вида на зловещ клоун, било то и само на снимка (например "То" на Стивън Кинг). 

Кинозвездата Джони Деп признава, че страда от coulrophobia. Деп не може да си даде обяснение дали се притеснява от нарисуваното лице, или пък от фалшивата усмивка, но признава, че се чувства така все едно под тази външност се крие демон. 

"Клоуните си обличат костюмите, рисуват си лицето и си правят усмивка, затова и хората, страдащи от тази фобия се чувстват притеснени и изпитват несигурност относно това дали клоунът ще им причини болка, или не", обяснява испанският психолог. 

Страх от сън, Somnifobia

Всички сме имали моменти, когато заради емоции, проблеми или пък ежедневие не сме се наспивали добре. Има обаче група от хора, които изпитват ирационален страх от съня. 

Според Савиа, страдащите от Somnifobia се страхуват да не умрат по време на сън. Когато спят тези хора имат чувството, че не им достига въздух, че се задушават и че постоянно сънуват кошмари. 

"Фрази като "хубаво е, че е починал в съня си" могат да доведат да тази фобия", допълва още специалистът. 

Страх от преглъщане или задушаване, Fagofobia

Обикновено хората, страдащи от тази фобия имат чувството, че не могат да преглъщат и ще се задавят, обяснява Савиа. 

В крайни случаи хората с тази фобия просто искат да ядат храни, които са лесни за преглъщане, обяснява психолога. 

Много често това състояние е трудно да се диагностицира, защото когато някои, страхуващи се от преглъщане спрат да ядат, то това би могло да се разглежда и като хранително разстройство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!