Откриха истинската причина защо се прозяваме

ОFFNews 21 август 2014 в 19:43 23351 5

Учените смятат, че прозявките са средство да се държи мозъкът буден, когато сме подложени на много стрес, пише в. "Уолстрийт Джърнал".

Според една от водещите хипотези прозяването има важна роля за поддържането на най-подходящата температура за функционирането на мозъка. Тъй като той е особено чувствителен към прегряване, неговите реакции се забавят, а паметта отслабва при минимална промяна на идеалната температура от 37 градуса по Целзий. 

Учените са провели редица тестове с хора и животни, за да се стигне до този извод. Прозявките са един от обединяващите елементи в животинския свят. 

"Стресът и умората могат да бъдат причина за покачване на температурата на мозъка. Прозяването помага за неговото охлаждане и правилно функциониране", казва Андрю Галъп от Щатския университет в Ню Йорк

Той е провел изследване с плъхове, което показва, че прозяването се предизвиква от бърза, но лека промяна в температурата на мозъка с около 0,1 градус по Целзий. Плъховете спрели да се прозяват, след като температурата се нормализирала.

По този начин се развенчават едни от най-разпространените схващания, че прозявките са начин за коригиране на недостига на кислород в организма. Заразителният ефект при прозяването пък е неправилно обяснявано като израз на съпричастност към този, който е започнал да се прозява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови