Нощувката е безплатна, ако стигнете до върха (галерия)

Деян Спасов 20 септември 2014 в 17:03 52281 5

Можете без проблем и напълно безплатно да пренощувате в тази уютна къщичка в италианската част на Алпите, ако преди това обаче изкачите скромните 2529.8 метра.

Престоят в тази планинска хижа с панорамна гледка към Юлийските Алпи в Италия е безплатен за всеки, успял да прекрачи прага ѝ. 

Малко над 2500 метра катерене е единственият проблем, който би възникнал, ако вече планирате екскурзията. Планината, където се намира уютната постройка, се казва Форонон дел Буинс.

Фамилията на катерача Лука Вуерих, починал през 2010г., създаде дървената къщичка през септември 2012г. и оттогава тя е безопасно и безплатно убежище за любители на природата.

Архитект на проекта е Джовани Песамоска - неговият дизайн на хижата не позволява на снега да се натрупа на покрива й. Позиционирането също е важно, тъй като постройката гледа на юг и по този начин слънчевите лъчи пък не позволяват на снега да се задържи пред входната врата.

За не толкова големите приключенци в тази част на Алпите се предлагат подобни къщички на доста по-малка височина, но пък платени. Някои хора от близките хижи, дори често посещават самотната планинска постройка през лятото, за да я почистят за следващите ѝ гости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови