Наздраве за световния ден на бирата

ОFFNews 01 август 2014 в 17:33 5946 1

Днес честваме Международния ден на бирата.

Пивото е една от най-предпочитаните алкохолни напитки в света, а и третата най-консумирана след водата и чая.

Тя е била широкоразпространена в Древен Египет и Месопотамия. Първите преки химически свидетелства за наличие на бира датират от средата на 4 хилядолетие пр.Хр. и са открити при разкопките на Годин тепе в Иран.

Древните шумерски лечители предписвали на пациентите си жабурене на устата и пиене на топла бира при зъбобол.

Три от четирите най-продавани марки бири в света са китайски.

Бирата първоначално се произвеждала главно в домашни условия. През 7 век в Европа някои манастири започват да произвеждат бира с цел продажба, а по-късно и в градовете се появяват занаятчии-пивовари.

През 19 век Индустриалната революция променя изцяло производството на бира, като занаятчийските методи за изоставени, а домашното производство почти изчезва до края на века.

Използването на хидрометрите и термометрите също променя пивоварната технология, давайки възможност за по-добър контрол върху процеса и за по-устойчиви резултати. Изчезването на домашното пивоварство до голяма степен се дължи и на данъчното облагане и задължителните регулации в сектора.

Последвалото облекчаване през последните десетилетия на законовите изисквания дава възможност домашното пивоварство да се възроди като популярно хоби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови