НАСА откри планета, която може да е обитаема

OFFNews 25 март 2014 в 22:10 15383 10

Снимка Архив

Илюстрация на планета, подобна на Земята

Астрономът Томас Баркли от НАСА откри планета, която има почти същия размер като Земята и може да е обитавана от форми на живот.

Баркли е направил откритието си в Изследователския център на Калифорния, благодарение на информация, извлечена от телескопа „Кеплер“.

Планетата все още няма име и е открита в орбитата на неидентифицирана звезда в т.нар. "обитаема зона". Това е районът около звездата, който излъчва достатъчно енергия, светлина и топлина, за да може на планетата да има вода и следователно- живот.

Астрономът е съобщил за откритието си по време на конференция в Аризона, посветена на търсенето на живот извън Слънчевата система. Той вярва, че е намерил нова звездна система от 5 планети, обикалящи около звезда-джудже М11.

М-джуджетата са звезди, които са много по-малки от земното слънце и не са достатъчно ярки, за да бъдат забелязани с просто око. Те представляват 70% от звездите в космоса, съобщава "Дейли Мейл".

За сравнение нашето слънце се нарича G-джудже и едва 5% от звездите във Вселената са такива.

Счита се, че най-външната планета в звездната система на Баркли е 1,1 пъти по-голяма по размер от Земята. Тя е наречена обитаема планета, защото обикаля в обитаемата зона на джуджето M1.

От всички откривани планети, подобни на Земята, безименната на Баркли е най-близката по размер до нашата.

Очаква се официалните заключения около откритието на Томас Баркли да бъдат обявени публично по-късно тази година.

До този момент космическият телескоп "Кеплер" на НАСА е открил почти 3000 планети, на които може да има живот, извън нашата Слънчева система. За една пета от тях се смята, че са "супер - Земи", между 1,25 и 2 пъти по-големи от Земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!