Литва издаде наръчник за оцеляване при война заради Русия

OFFNews 15 януари 2015 в 19:30 7278 7

Литва публикува наръчник за оцеляване, който гражданите й да използват при война или окупация, на фона на страховете, че намесата на Русия в Украйна, може да заплашва балтийските й съседи, пише Ройтерс.

"Примерите на Грузия и Украйна, които загубиха част от територия си, ни показват, че и ние не можем да изключим подобна ситуация за нас и че трябва да сме готови", каза Жуозас Олекас, министър на отбраната на Латвия.

"Запазете самообладание, не се паникьосвайте и мислете трезво. Изстрели точно под вашия прозорец не означават края на света", пише в ръководството, озаглавено "Как да се постъпва в екстремни ситуации или случаи на война".

В наръчника, който ще бъде разпратен до обществените библиотеки и училищата в Литва следващата седмица, се казва още, че литовците трябва се борят с чужда окупация с демонстрации и стачки, "или поне да си вършите работата по-зле от обикновено".

Ръководството съветва още "в случай на инвазия гражданите на Литва да се организират чрез Twitter и Facebook и да организират кибератаки срещу врага".

Литва, както Латвия и Естония, прекара по-голяма част от миналия век в състава на Съветския съюз. След независимостта си през 1991 г. бързо потърси присъединяване към НАТО и ЕС.

Балтийската държава е все по-разтревожена от действията на Русия, като например масивното военно учение в Калининград миналия месец, в което взеха участие 9 000 руски войници и повече от 55 кораба.

"Когато Русия започна своята агресия в Украйна, нашите граждани разбраха, че съседът ни не е добронамерен", добави Олекас.

Правителството в Литва обмисля да вкара изискване всички нови сгради да имат вградени бомбоубежища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови