Коя е най-богатата жена на света

OFFNews 03 март 2015 в 15:18 13550 6

Въпреки лошото състояние на много икономики в света, които все още се опитват да се възстановят от финансовата криза, броят на милиардерите през последната година отново е нараснал, пише Би Би Си. 

Според класацията на списание Forbes, на която се позовава и Би Би Си, най-богат е Бил Гейтс, чието богатство възлиза на 79,200 милиона долара. 

1826 души имат щастието да притежават сума равна или по-висока от 1 милиона долара.

Мъжете (89%) доминират в класацията на списанието. Най-богатата жена в света се нарежда на осма позиция и се казва Кристи Уолтън.  

През последните шест години Кристи "печели" титлата най-богатата жена в света цели пет пъти.

Този свой успех тя дължи на факта, че е част от най-богатото семейство в САЩ, което е собственик на половината от веригата супермаркети Walmart.

Кристи Уолтън наследява богатство, възлизащо на 41,700 милиона долара през 2005 г., когато съпругът й Джон Т. Уолтън, един от четиримата синове на основателя на Walmart, умира в самолетна катастрофа.

Според Forbes, само през миналата година, Уилтън е получила около 470 милиона долара, благодарение на акциите, които притежава от най-голямата верига супермаркети в света.

Walmart имат около 11 000 магазина в 27 страни.

Кристи има и акции, възлизащи на 1,000 милион долара, от First Solar, както и около 6,000 милиона долара от други активи.

Кристи Уолтън, сестра й Алис и братята й Роб и Джим, които заемат съответно 11, 12 и 9 място в класацията на Forbes, имат общо нито повече, нито по-малко от 160, 000 милиона долара. 

Малко обаче се знае за личния живот на най-богатата жена в света. 

Родена е през 1955 г. в щата Уайоминг. По-голяма част от времето си обаче прекарва в град Ла Пас, в щата Южна Долна Калифорния. Има син - Лукас, който е от брака ѝ с Джон Т. Уолтън.

Кристи е известна с щедрите дарения, които прави към някои институции, като Националния природонаучен музей на Сан Диего или пък на Международния музей Mingei, който също се намира в калифорнийския град.

В същото време обаче някои медии в САЩ посочват, че Уолтън е отказала да се включи в The Giving Pledge - кампания, която стартира през 2010 г. от милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс - те търсят най-богатите семейства в света, които биха се ангажирали да дарят най-малко половината от богатството си за благотворителни цели. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови