Колко добре ни познава Фейсбук всъщност

OFFNews 14 януари 2015 в 16:00 9329 4

Смятате, че никой не ви познава по-добре от семейството и приятелите? Грешите. Компютрите познават по-добре личността ни от нашите близки, показва експеримент с десетки хиляди доброволци, пише Би Би Си. 

Чрез анализ харесванията във Фейсбук може да се разбере какъв е характерът на потребителите. 

От екипа на Кеймридж признават, че изследването на личността е сложно. Но резултатите показват, че в това отношение компютрите се оказват по-добри от хората. 

В изследването са се включили 70 520 потребители на социалната мрежа. Всички са били анализирани чрез компютърна система, свързана с техните "харесвания".

Привлекателност, съвестност, екстровертност, невротизъм и честност са петте черти, обект на изследването. 

Всеки един от потребителите, включили се в експеримента, е попълнил личен въпросник. Роднини и приятели на участниците също са отговорили на въпроси, свързани с личността на своя близък, отнасящи се до същите пет личностни характеристики. 

Резултатите от проучването сочат, че един компютър познава личността на даден потребител по-добре от неговия колега, базирайки се само на 10 харесвания.

Компютърът предсказва чертите ни по-точно от приятел или съквартирант, когато анализира 70 харесвания. Необходим е анализ на 150 харесвания, за да може машината да надмине знанията на роднина.

Оказва се, че съпругата познава най-добре своя партньор. За да може компютърът да направи по-добър портрет на съпруга й, са необходими 300 клика на бутона "like".

"Това показва, че машините ни познават по-добре, отколкото смятахме досега", казва Майкъл Косински - съавтор и изследовател в департамента по компютърни науки в Станфордския университет в Калифорния. Той добавq, че това може да доведе до създаването на "емоционално интелигентни" компютри в бъдещето. 

Изследователи от университета в Кеймбридж и университета в Станфорд, казаха, че бутонът "Like" във Фейсбук може да ни издаде и поредица от лични данни, включително сексуална ориентация или политическа нагласа.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови