Кога иранката е най-красива: 100 години в минута и половина (видео)

OFFNews 27 февруари 2015 в 18:10 34697 5

От къдравата коса и грима през 40-е до фереджетата от 80-е - как се е изменил външният вид на жените в Иран през последните години.

"100 години красота" е видеоклип на Cut Video, публикуван в Youtube. В него гримьори преобразяват американския модел от ирански произход Сабрина Сарай, минавайки през различните идеали за красота през годините в азиатската държава.

В клипа се вижда как иранската история и политическите решения сериозно са повлияли на външния вид на жените в мюсюлманската страна. Основната промяна е през 80-е, когато първоначално премахнатото фередже през 30-е, петдесет години по-късно е отново наложено.

Преобразена като иранка от 70-е, Сабрина е предизвикателна с тежък грим и дълга къдрава коса. Тогава иранките са се разхождали с къси поли по улиците на Техеран.

Преобразяването на модела като иранка от 80-е обаче до голяма степен напомня на консервативната визия около 1910 година. Ислямската революция все по-директно се опитва да прикрие чара на иранската жена.

Около 2000 година видът на жените в страната е повлиян от Зелената революция в Иран и борбата на нежния пол за повече човешки и граждански права.

В последния вид на Сабрина (наши дни) тя е с дълга коса, достигаща до раменете, но старателно покрита с червено фередже. Гримът й не е прекален, а визията представя днешната иранска жена като по-скоро уверена и с достатъчно голямо самочувствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови