Изключително редки породи котки ще бъдат показани за първи път у нас

OFFNews 22 април 2014 в 11:46 20042 0

Украински левкой

Около 40 котки от много редки породи ще бъдат показани за първи път в България на специализирана изложба, която ще се проведе на 26 и 27 април в София.

В събитието, което има и състезателен характер, ще вземат участие "котка-сова", "клепоух сфинкс" и късокракият манчкин.

На изложбата ще може да бъде видян отблизо изключително редкия Украински левкой – специално селектирана котка, която може да бъде описана като сфинкс с клепнали уши. Гладката им сива кожа има множество гънки, очите са бадемовидни, а физиономията им напомня малко на куче. Причудливото животинче е създадено в Украйна чрез кръстосването на различни породи, като новата е една от най-младите в света - на малко над 10 години. В момента в различни държави живеят около 1000 левкоя.

За първи път у нас ще дефилира и друг роднина на украинския левкой – Шотландски фолд. Най-характерното за тези котки са клепналите малки уши, които често са плътно прилепнали за главата. Заради тях шотландският фолд често е оприличаван на сова. Пухкав, с различен цвят козина, кръгло лице и кръгли широко отворени очи, той веднага печели симпатиите почти като плюшена играчка. До средата на 60-те години на миналия век в света има едва няколко представители на породата, появили се чрез естествена мутация в Шотландия. Днес обаче те бързо печелят симпатии, стават герои на бестселъри, електронни игри и предпочитани домашни любимци на звезди като певицата Тейлър Суифт.

Шотландски фолд

Естествена мутация е и в основата на породата Манчкин, която също ще бъде представена през уикенда. Те имат много къси крачета, които обаче не им пречат да се движат свободно и дори да скачат. Кръстени на приказния народ от книгата Магьосникът от Оз, те също са много добродушни, любвеобилни и предани любимци.

Манчкин

Гундарс Наглис, президент на клуб WCA NIKA BULGARIA, които организира събитието, обясни, че при изложбите в България се залага на все по-екзотични и редки породи, защото се оказва, че сред родната публика има истински ценители.

„През 2013 година например двама българи си купиха представители на изключително рядката полудива порода Савана. Коте от тази порода струва средно около 20 000 лева”, обясни Наглис.

Савана е изкуствено селектирана порода, създадена чрез кръстосването на сервал -африкански хищник от семейство Котки- и домашна бенгалска котка. Процесът е дълъг и сложен и започва през 90-те години на миналия век. През 2001 година Международната асоциация на котките признава породата официално за най-голямата домашна котка в света.

Савана

“Убедени сме, че у нас има ценители, които проявяват специален интерес към тези изключително редки породи. В същото време традиционно тези интересни котки провокират и любопитството на масовия зрител и по-специално на децата.”, президент на WCA NIKA BULGARIA, които са организатори на изложбата.

По време на екзотичната изложба, която ще се проведе на 4-тия етаж на City Centеr Sofia, ще бъдат показани и расови екземпляри от породите екзотик, мейн кууни, хималайски, бамбино, канадски сфинкс, девон рекс, британски късокосмести, турски ангорски котки, невски маскарадни котки.

Деца до 7 години ще могат да посетят изложбата безплатно. За деца до 14 години и пенсионери входът ще бъде 3 лв., а за възрастни - 5 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови