Изгониха ученичка от училище заради твърде дългата й пола

OFFNews 01 май 2015 в 11:13 20170 14

Полата на ученичката Сара К. се оказа доста коментирана във Франция, пише BBC. Именно заради нея Сара два пъти е била гонена от училището си в Шарлевил Мезиер, северна Франция. 

Обикновено учениците се гонят от училище, когато облеклото им е твърде оскъдно. Случаят на Сара е коренно различен. 

Полата обаче е толкова дълга и толкова черна, че от училището приемат това за "очевиден знак за религиозна принадлежност". Това пък е в нарушение на закона, приет във Франция през 2004 г., за забрана на всички религиозни знаци в държавните училища.

15-годишната Сара изповядва исляма, но всеки ден преди да отиде на училище маха кърпата от главата си, за да не нарушава правилата. 

Десетки хора подкрепят момичето в социалните мрежи с хаштага #JePorteMaJupeCommeJeVeux (Нося полата си, както поискам). Пред местния вестник L'Ardennais Сара споделя, че "тази пола не е нищо специално. Няма нищо наперено в нея и изобщо не е религиозен символ".  

Френският министър на образованието обаче защити решението на преподавателите и директора на училището, в което учи Сара. По думите му под внимание е взето "отношението на ученика", а не толкова дължината на полата. И все пак министърът е стигнал да заключението, че не може да се говори за "проповядване от името на ученика" и затова 15-годишното момиче няма да бъде изключено от училище, но пък вече е "открит диалог със семейството й". 

Майката на момичето също смята, че това е една "обикновена пола без никакви знаци." Тя обаче е категорична, че ако от училището не искат дъщеря им, то те ще преместят детето си. "Не търсим проблеми", допълва майката. Тя признава, че дебатът не е изцяло нов.

През 2014 г. във Франция е имало 130 ученици, изключени от училище, заради облеклото си. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!