Адел и Рахманинов ни тласкат към оргазъм, установиха учени

OFFNews 28 юли 2015 в 11:15 2568 2

Снимка Youtube

Според американски учени музиката е в състояние да предизвика силни физически реакции, сравними с оргазъм, съобщава в. "Дейли мейл".

80% са слушателите, при които е възможно музиката да породи дори физическа наслада, а при някои от тях удоволствието от чутото се доближава до това на оргазма.

Въздействието, което някои определени жанрове могат да окажат върху публиката, е известно от векове - тремор у слушателя, което е съпроводено с потене, изтръпване и елементи на възбуда. Последното е познато и като "оргазъм на кожата".

Учените от университета в Мидълтайн, Кънектикът са установили, че от слушателите, които реагират физически на мелодиите, 24% се просълзяват, 10% имат тръпки, а 5% имат настръхване на кожата от типа "патешка кожа".

Най-силно въздействие върху слушателите е имал Концерт за пиано номер 2 на Рахманинов, песента "Someone Like You" на Адел, "Hallelujah" на Ленард Коен, Токата във фа мажор от Бах и My Heart Will Go On на Селин Дион.

Учените обясняват, че въздействието на музиката върху нашия организъм се дължи на хормона допамин. От музикална гледна точка най-пристрастяващи се оказали пасажите, които съдържали неочаквани хармонии, низходящи акорди и скокове в динамиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!