Владо Попчев: С „Контрол” уцелихме нишата

Емил Братанов 04 май 2012 в 16:44 7208 3

Владо Унгареца в студиото на OFFRoad Radio. Снимка: Сергей Антонов
Владо Унгареца в студиото на OFFRoad Radio. Снимка: Сергей Антонов

Автор: Румен Янев

Отдавна, много отдавна... Някъде в седмия месец не бременната с дългоочаквана демокрация полусуверенна българска държава младите хора бяха насочили творческия си потенциал към неизследваните дълбини на ъндърграунда и създаваха истински образци на пост-соц-рока.

Като това кратко, ясно и незабравимо късче рок поезия:

Ако искат - ще крещя

Ако трябва - ще мълча

Ето това е свобода!

Ако искат - ще строя

Ако трябва - ще руша

Ето това е свобода!

Песента е „Свобода”, а групата е „Контрол”. Епохата е краят на 80-те години на ХХ век, а историческият контекст, в който се развиват събитията може да се събере в два термина – перестройка и снишаване. Първият е пряка последица от каскадата погребения на генерални секретари на съветската компартия и изразява доктрината на последния и най-млад от тях – Михаил Горбачов. Вторият изразява напразните надежди на тогавашния ни пръв пъртиен и държавен ... „вятърът на промяната” да ни отмине. В този контекст българската младеж е хванала китарите и, като не може да промени реално живота си, поне обяснява много ясно, звучно и категорично в мелодия, ритъм и стих какво вече не иска, защо е сърдита на своите родители, учители и ръководители, и как мисли да я караме по-нататък. Ситуацията е такава, че групите уж се контролират, но ситото е поизгнило, в него са се отворили ей такива дупки, през които минават много емблематични послания. Като това:

Живяхме си доста добре подбрани

Във общата яма всички събрани-

Тигри,зайци,кокошки,коне,

Различни породи жени и мъже.

По малко живяхме,

по малко крадяхме,

По малко спестявахме,

по малко купувахме.

Не, не, не умирахме от щастие!

Спомням си, че когато чух за първи път тази песен на „Контрол”, се вцепених. И до ден днешен тя си остава за мен една от най-синтезираните и точни дефиниции на соца. Като една друга песен на „Контрол”, която пък съдържа дефиницията на величествения ни преход:

Ние сме велика нация –

Кисело млеко, секс и демокрация!

Мога да продължа с още много примери от поетичното творчество на тази силно обичана от мен банда. Но съм сигурен, че едно подобно, претенциозно писмено упражнение само ще подразни драгия читател, тъй като той вероятно познава доста добре творчеството на групата. А ако говорим за текстописане, то в основната си част е дело на Владимир Попчев, познат като Владо Унгареца – басист на „Контрол” и сега мой гост в предаването. 

За нас, редакционната банда на „Ритъм” от края на 80-те и началото на 90-те години, момчетата от „Контрол” бяха като наши деца. Чавето Чендов ги откри на фестивала „Рок под звездите” в ММЦ Приморско, а аз пък им уредих проектирането и ушиването на първите в България сценични костюми от фирмен дизайнер. Той бе Запрян Маринов – тогава – млад и надежден, а после – един от най-великите в България.

„Нещо обаче се разминахме – казва Владо, спомняйки си онези години. – Май си пазим само обувките. Облякохме тези дрехи на големия празник на „Ритъм” в Димитровград и повече не ги използвахме. А, Кольо е със златния кител на обложката на първата ни плоча.”

Да, наистина – Кольо на онази снимка е със златна генералска униформа – кител и бричове – като латиноамерикански диктатор от 50-те години на миналия век. Потъваме в спомени за средата на 80-те години и за това, как са се събрали Владо Унгареца, Кольо Гилъна, Краси Неделин, Стоян и Владо Попа. Тогава Краси (или Крезо, както го знаят повечето посветени) е на границата между основното и средното училище и сценичното му облекло е конфекционна раирана, бархетна пижама, все едно са го измъкнали за концерта през прозореца на детската стая, без мама и тати да подозират. Кольо пее в униформа на ж.п. кондуктор, Стоян е облечен като футболен съдия, Владо Попчев носи ватенка и ушанка като сибирски каторжник, а Владо Попа обикновено е гол до кръста и блъска по барабаните с дебелата част на палките. Спомняме си големите масови концерти, където всеки барабанист панически спасяваше соло барабанчето си, когато Владо се запътеше към сцената. Славата му на унищожител на кожи вървеше далеч пред него. Както и славата му на вей-хайвей, заради която от един момент нататък зад барабаните сяда Оги Кьосовски, а сега Попа определя темпото на група „Уикеда”.

Тъй като около двунационалния произход на моя гост и силното унгарско влияние върху неговото творчество са стара тема в гилдията, стигаме и до нея. По време на една от паузите, когато в ефира върви песен, а ние с Владо пушим отвън, той дори ми споделя съжалението си, че все още не е събрал и комплектовал една гора парчета на унгарски банди, от които е почерпил идеи за своите песни.

„И имай предвид, че тук не става дума за известните групи като „Омега” или „Локомотив ГТ”, а за абсолютен ъндърграунд. Много преди ние, тук да направим „Контрол”, в Унгария бяха с няколко обиколки пред нас. Във всяко едно отношение.Там ми отвориха очите за много истини, които, ако не бях споделил по-късно тук, на български, нямаше да е честно. А стила си го избрахме много случайно, но пък ямно сме уцелили нишата. Веднъж Кольо ме заведе на един концерт на „Ревю” и като ги видях, разбрах, какво ми се иска да правим.”

Впрочем, те двамата с Кольо са заедно от ІV клас – там, в махалата на „Стамболийски” и „Димитър Петков”. Кольо оттогава си е артистичен, шумен, бляскав и напорист, а Владо – тих, прибран, замислен ...

Групата хем я има, хем я няма. Владо е направил няколко нови песни заедно с Тони (както всички наричат Стоян – китариста), Крезо живее в провинцията, а Оги Кьосовски си върти звукозаписното студио и е доста зает. Но важното е, че Владо отново е изпитал вътрешната необходимост да каже няколко думи за окръжаващата ни действителност. И май отново ще се наложи да се говори с Кольо. Защото в тази банда заместванията някак си не се получават. Всеки си е толкова на мястото, че новата продукция на „Контрол” може да стане само с тях – петимата.

И тогава ще си направим още един „Хляб и мармалад” – с цялата банда. Като за световно!

ПС. Запис от предаването, такова каквото е било в мрежата и Оффроуд Радио, можете да слушате от архива ни ТУК.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!