Русия поема Съвета за сигурност на ООН преди избора на генерален секретар

Кристалина Георгиева обяви, че ще търси частно финансиране за бежанците

OFFNews 01 октомври 2016 в 08:03 14431 92

Георгиева ще търси частно финансиране за бежанците

Русия поема днес председателството на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС. Тя ще ръководи през този месец работата на ключовия орган на световната организация в период на крайно изостряне на обстановката в Сирия и в решаващия етап от избора на нов генерален секретар на ООН, припомня агенцията.

Първата среща на съвета под председателството на Русия ще се състои на 3 октомври, когато ще бъде утвърдена и работната му програма за месеца. Същия ден, в понеделник, руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин ще даде и пресконференция, на която ще разкаже за планираните през октомври мероприятия.

От руското постоянно представителство съобщиха, че през октомври Съветът за сигурност "ще продължи, а е възможно и да приключи, процеса по изработване на препоръка към Общото събрание относно кандидатурата за нов генерален секретар на ООН". Както вече бе съобщено, на 5 октомври на закрито заседание на съвета ще се състои шестото предварително гласуване в рамките на тази процедура. При него за първи път ще се използват разноцветни бюлетини за постоянните и непостоянните членове на Съвета за сигурност. На този етап мнението на петте постоянни членки - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция, ще има решаващо значение, защото те имат право на вето и могат да блокират всяка кандидатура, отбелязва ТАСС. 

В това гласуване за първи път ще бъде включена и новата българска кандидатка за високия пост - Кристалина Георгиева като официално одобрен от българското правителство кандидат вместо Ирина Бокова. Така Георгиева се включи в надпреварата в последния етап, но в нея остава и Бокова като самостоятелен кандидат, което се допуска. Преди това, в понеделник, новата българска кандидатка ще бъде изслушана от Общото събрание и ще отговаря на въпроси от страните членки на ООН, съобщи вчера председателят на ОС Питър Томсън, цитиран от Асошиейтед прес.

Според неназовани дипломати от страни членки на съвета, цитирани от ТАСС, ще са необходими още най-малко две гласувания, за да може Съветът за сигурност да вземе окончателно решение. Според съществуващите правила претендентът трябва да събере най-малко 9 гласа "за" (от общо 15 членки на съвета), в това число и на всичките 5 постоянни страни членки. След това името на кандидата, който изпълни това условие, ще бъде предложено за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

През този месец се очакват и най-малко две заседания на Съвета за сигурност за обстановката в Сирия, след като само през последната седмица се състояха три открити заседания по сирийската проблематика, посочва ТАСС.

Официалният български кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева публикува визия си за дейността на лидера на световната организация на сайта на Дружеството за ООН в България. С тази позиция Георгиева възнамерява да се яви на изслушването пред Общото събрание в Ню Йорк в понеделник, съобщава БНР.

Гласът на генералния секретар трябва да бъде чуван непрекъснато в световен мащаб и той да настоява за действие по отношение на изменението на климата, пише Георгиева.

Тя се ангажира да задълбочи сътрудничеството с Африканския съюз в областта на превенцията на конфликти, обещава да търси нови източници на публично финансиране за разгръщането на мироопазващите операции и да привлече частни инвестиции за нуждите на бежанците от войни.

Според Георгиева ООН е достигнала до ниво, в което е разглеждана като бавнореагираща, неефективна и без фокус. "Искам да възстановя репутацията на Обединените нации като източник на иновации, партньорство и резултати", пише още Георгиева.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

95

Black Hex

02.10 2016 в 11:50

И +2 зелени палчета са от мен. Защото смятам, че събеседника трябва да се уважава. Дори и когато имате различни виждания по отделни теми. А не надменно и саркастично да се правиш на великодушен. ;)
Нещастний King Julien XIII

10538

94

Black Hex

02.10 2016 в 11:47

И понеже си СЛАБ по математика, а и не само, да уточня, че всеки път като "преварят" трябва да започваш отначало. капиш?

10538

93

Black Hex

02.10 2016 в 11:46

живе-е-еееейбе!
влачи там плагиат досаден.
вече съм ти докладвал спама "пу първи"
предлагам ти нова залъгалка за болния ти мозък. престани с това "пу първи" а поши нещо от сорта "2-ри ден първи в метеокласацията"... "3-ти ден първи в метеокласацията"... "4-ти ден първи в метеокласацията"...
Да те видим колко си постоянен и докъзде ще ги докараш овцете. :))))
плагиат!

10538

91

Black Hex

01.10 2016 в 22:59

Ред, да, така стана "питам и отговор не искам"...

10538

90

Black Hex

01.10 2016 в 22:58

Как назидателно говори деменцията сякаш той от Марс.
Бе ти кво се навираш дето не ти е работа бе? "Аз ли да те уча на форумни обноски"? Аре мъна, че утре на времето ше те изпреваря! Ръка няма да ти дам от тук нататък да знаеш.

63994

88

Red or Dead

01.10 2016 в 22:23

Ами питаш и отговор не искаш......почти не остана сериозен масив от карловски мискет, жалка история, а бяха времена когато учениците ходеха масово по бригади за да помогнат да се оберат лозята....

10538

87

Black Hex

01.10 2016 в 22:19

Да.
И с прочутия мискет ли е така?