Рилският манастир остана без лекар

OFFNews 13 февруари 2016 в 20:48 8802 6

Здравният кабинет в Рилския манастир е затворен и не работи от месеци, след като фелдшерът, който от 8 години е на разположение в него, е в отпуск по болест, съобщиха от спешния център в Кюстендил. Кабинетът е открит през 2006 год. от тогавашния министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, припомня БНР. Първоначално дежурства давали лекари от Дупница и Кюстендил, по график. Докато фелдшерът Стоян Донев не поел постоянно дежурство в светата обител. Миналото лято обаче той претърпял падане, получил фрактура на гръбнака, впоследствие прекарал и инсулт. Предстои му освидетелстване пред ТЕЛК и пенсиониране.

Така кабинетът на партера на манастира, на метри от игуменарницата, е затворен. Въпреки опитите на д-р Георгиева и на игумена Адрианополския епископ Евлогий спешно да се намери заместник на фелдшера, желаещи няма, след като на практика здравният кабинет трябва да е на разположение 24 часа от денонощието, а заплащането е за 8 часа дежурство.

При спешни случаи в района на светата обител се търси екип от гр. Рила, на 20 км., който обаче не може да се побере във времето и норматива за придвижване при спешни ситуации, защото пътят дотам е стръмен и тесен. Манастирът няма собствена линейка - проблем, който не се решава от години. Игуменът дядо Евлогий през лятото ползвал лекар от Пловдив, който обаче не поема постоянно дежурство, казаха лекари.

Най-важното
Всички новини