ЕРП-та спокойни за лицензите си

OFFNews 07 май 2014 в 15:26 4962 0

Върху ДКЕВР натискът би трябвало да го упражнявам аз, но аз не упражнявам такъв натиск. Няколкократно съм заявявал, че има законово разписани процедури и те са единни за всички, в това число и за електроразпределителните предприятия (ЕРП). В момента, в който ЕРП-та влязат в текстовете на закона, ще отпадне и процедурата, която тече за отнемане на лицензите.

Това заяви на брифинг в парламента премиерът Пламен Орешарски.

Той обаче е категоричен, че ако чуждите компании не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще им отнеме лицензите.

На 12-и май в държавния регулатор предстои ново заседание по процедурата за отнемане на лицензиите на ЕРП-та, след като в края на април регулаторът даде отсрочка на енергодружествата за допълнителни становища по новите, представени от НЕК доказателства по търговския спор.

"Моите инструкции винаги са били да се следва закона. На мен не ми е известен натиск от партиите”, допълни премиерът.

Орешарски призна, че е имал среща с представители на EVN. „Имах среща с представители на EVN и на „Джейлан“ и темата беше строителството на „Горна Арда“ - единствената тема, която беше дискутирана. Мисля, че е важен голям проект“, уточни премиерът.

Междувременно преговорите между Националната електрическа компания (НЕК) и електроразпределителни дружества EVN и ЧEЗ по спора за парите за т.нар. "зелена енергия" продължават. От EVN чакат отговора на НЕК по подобреното си предложение. Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, обясни на пресконференция, че и от тяхна страна, и от страна на НЕК има добра воля за изход от ситуацията.

"Още водим тези преговори. Надявам се, че ще постигнем решение, понеже мисля, че сме близко и мисля, че е много важно становището на ДКЕВР. Аз съм оптимист", каза Докладал.

Той отказа да коментира отправеното от ЧЕЗ към НЕК предложение за уреждане на търговския спор.

Калина Трифонова от EVN обясни, че са изпратили второ предложение до НЕК преди празниците с подобрени параметри, тъй като първото не е било приемливо за НЕК.

"Конкретни параметри не мога да ви дам, тъй като това е търговско предложение към НЕК. След като тя даде отношение към нашето предложение, може съвместно двете страни да коментират", обясни тя. 

От НЕК съобщиха, че в компанията няма постъпили цени от трите ЕРП-та, въпреки че разговорите с тях продължават. Конкретно предложение за разрешаване на спора за задържаните плащания е постъпил само от EVN, но то не е отговаряло на закона.

"Не ми е представен одитен доклад за ЕРП-та, това е работа на ДКЕВР, но не е лошо той да се представи публично. На този етап ЕРП-та са изрядни, но все още не са върнали, това което трябва да върнат към НЕК. Водят се преговори между ДКЕВР и отделните ЕРП-та. Може и да има споразумение, може и да няма. В крайна сметка тези средства трябва да бъдат върнати в НЕК. Отнемането на лицензите зависи от ДКЕВР", обясни енергийният министър Драгомир Стойнев, който взе участие в заседанието на комисията по енергетика в парламента. 

Най-важното
Всички новини