Перверзните пустиняци на Холивуд и плановете на гадовете

Николай Фенерски 10 март 2015 в 08:33 20958 17

В края на текста има обяснение какво е изобразено на фотката.

След „Матрицата“ и то само първа част Вачовски не направиха нищо значително, единият от братята стана сестра и прие моминското име Лана, не знам дали притежава изобщо някаква сексуалност това същество и дали всичко при него е на хормонална основа или по-скоро на емоционална и никак дори не ме вълнува този факт. Просто Лана Вачовска от Горно Нанадолнище стана за посмешище на рода човешки, а от творческа гледна точка с другия пустиняк въртят една и съща плоча и нищо ново на никого не казват. Обаче те и не искат вече нищо да казват. „Матрицата“ каза всичко, сега ако завъртят някоя кинта, добре им е дошло. Иначе не се съмняваме в тяхната пропагандна и идеологическа дейност. Такава развиват всички комерсиални и мистериозни типове на Холивуд като Дейвид Линч. Истинските кинаджии са другаде, в оня змиярник останаха единствено обвързаните с дяволския договор.

Има такъв. Убеден съм. Според тоя подписан с кръв контракт кинаджиите трябва да облъчват народонаселението по определени правила. Да му спускат каквото наредят от Централата, представлявана от най-богатите режисьори, кукловоди и сценаристи на ежедневието на планетата, да показват открито на зрителите какво ги очаква в обозримо бъдеще, да изобразяват явни и тайни знаци и символи за присъствието на властимащите. То не са всевиждащи очи, то не са пирамиди, аман вече, банални станаха... Живуркат си там някъде нашироко, подрапват се по цял ден и се чудят как да се изгъбаркат с нас по-перверзно. От всички изкуства най-важно е киното, както е казал друг известен поклонник на гяволите. Защото чрез ангажирането на зрението и слуха те стигат директно до душицата човешка и й диктуват своите извратени представи, своите долни планчета и всичко, каквото им хрумне в болните мозъци.

Едно от правилата е да се показва директно, открито, явно и нагло това, което собствениците на планетата са решили да се покаже. Какво ни чака нас с вас, плебеите. Те държат на това правило, задоволява някакво тяхно мръснишко желание да ни унизяват. Това унижение ги храни тях. В последното заглавие на брат и сестра Вачовски от Горно Нанадолнище „Пътят на Юпитер“ алюзиите и откровените послания на места са направо безсрамни, истина ви казвам. Още от заглавието трябва да се досетите, че става дума за божества. Олимпийските богове от християнска гледна точка са демони и нищо повече. Олимпийските богове според филма са нещо като владетели на цялата Вселена, така и не се разбра над тях има ли някой в йерархията, двама братя, една сестра и мъртвата им майка са си разпределили планетите. Земята била собственост на майката, но тя умряла и планетата наследил единият от синовете й, по-жестокият. Той толкова се е газирал нещо, завалията, че заповядва „жътвата“ на планетата да започне още на следващия ден. Къпят се в нещо като амброзия, прозрачна течност, която им дава хилядолетия живот (о, колко бързо минаха тези 14 хиляди години – възкликна сестрата) и която се произвежда от човеци. От стотина души се произвежда някъде около два литра течност, а те имаха доста запаси в наличност на склад. Но понеже на Земята родитбата била добра, човешката маса била вече доста увеличена, най-малкият син иска да „ожъне“. До „жътвата“ в сюжета не се стигна, лошият беше поразен от добрите, но поразителното не е в тая заблуда, нито в развлекателната нишка на любовната история, а в няколко основополагащи послания: планетата си има един собственик; когато дойде време, хората ще бъдат ожънати, защото, както казва антагонистът „Животът е акт на консумация. Да живеещ, значи да консумираш. Хората на тази планета са просто ресурс, който се превръща в капитал. Човешкото общество е пирамида, в която някои животи са по-важни от други.“ Така че, драги мои, не се заблуждавайте, собствениците на планетата не гледат на вас по друг начин освен като на ресурс.

И други постановки ни рисуват Вачовски съвсем умишлено. Забавляват се да ни подхвърлят парченца истина. Че илюминатите разполагат с медицински и всякакви технологии, до които никой друг няма достъп. Че генното инженерство смело си се развива скришом от публиката. Че пандемониумът си се вихри на Земята необезпокояван. Като режисура и фантастика слабо и глупаво, направо да не повярваш, че тези убавци двамата са създали „Матрицата“. Като идея – празно, няма го никъде Христос. Ама може ли някой, който е минал под дъгата и се е превърнал от чичко в лелка, да вярва в Христос? Той не допуска дори мисълта за Него. И се е потопил изцяло в блатото на нищото. Ще постигат безсмъртие, ама по друг начин, не като християните. Тоест, обратно на християните, които се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, тези богове се обезсмъртяват, като консумират и се къпят с извлека от човеците. И това ако не е богохулство, а? И колко далече е тази "фантастика" от християнската фантастика на Тарковски в "Сталкер"!

Що ви ги разказвам тия филми се питам и си отговарям веднагически – щото открай време е много модерно и някак задължително за така наречените интелигенти да търсят разрешение на проблемите пред човечеството. Но не някакво работещо решение, а интелигентско, външно, масово, като панацея, като пенкилер, като рецепта за всеобщо щастие, като план за излизане от абсолютната и непроницаема криза, в която сме се нахакали. Като самоиздърпване за косата от тинята. По подобие на панацеята, измислена от Енгелс и другия брадат безделник. Която ни доказва вече около век, че може да бъде само извратена, очовечена, тоест опорочена и неработеща. Красивите помисли на разни такива философи не водят доникъде и никой друг красив помисъл за всеобщо щастие не би довел доникъде, това са единствено мисловни конструкции, изяществото на човешкото въображение е неприложимо на практика и си има естествена причина за това. Интересите на обществото не съвпадат с интересите на индивида. Устроени сме като личности и трябва да се усъвършенстваме като такива. Не сме устроени като мравуняк, че да търсим усъвършенстване като общност.

Что делать са се питали всички умни типове като Чернишевски, сякаш като измислят някоя система и я приложат, тя ще цъфне и върже... Човешкото общество днес е постигнало някаква степен на морална стабилност и цивилизованост благодарение на Християнството. В нехристиянския свят и до днес съществува смъртното наказание, например. Което е свидетелство за неморалност, за нецивилизованост, за жестокост. А жестокостта води само до всеобщо падение и смърт. Външното няма да може да ни спаси. Никога и по никакъв начин. Демокрацията е добра система до момента, в който онези започнат да контролират всичко. Те са се запътили натам, влачат ни след себе си и ние няма къде да мърдаме, фактите са си факти. Затягат примката. Какво можем да постигнем, ама без фантасмагории? Да протестираме – кел файда. Да се вдигнем на бунт – те владеят положението, силата, ще ни смажат.

Нито една външна рецепта не е приложима. И Стивън Хокинг ни го припомня, без да си иска, подсказва ни го по друг начин – външният космос е подобен на вътрешния ни. Най-голямото прилича на най-малкото. Строежът на Слънчевата система е подобен на строежа на атома. Вътре у нас е отговорът на всички въпроси и решението на всички проблеми. Само дето ни е малко задръстено, сетивата ни ги запушват такива спекуланти като Вачовски или новините по телевизора, та не можем да стигнем до отговорите. До Отговора. Единствено у нас се крият тайните и единствено това можем да променяме, вътрешността си. Там вътре променим ли, ще се промени и около нас, ще се промени и външното пространство, така са устроени нещата, така функционират. И понеже е трудничко толкова много милиарди да бъдат убедени в тая истина, остава всеки да мисли за себе си. И да псуваш телевизора, и да мечтаеш за промяна на статуквото чрез някакво всеобщо разумно решение, нямаш шансове нещо да промениш. Не съществува такъв механизъм.

Някои вярват, че обществото еволюира чрез малки правилни стъпки. И че постепенно можем да постигнем равновесие, спокойствие, законност в държавата. Изкушавам се понякога да се присъединя към тях, но подозирам, опасявам се, че ни подготвят „жътва“. На картинката горе виждате ремонтирания център на Бургас. На мястото на кръга имаше фонтан, хубав, обичан от всички. Но собствениците на планетата са разпоредили да се махне, за да могат по времето на бъдещата „жътва“ там да кацат военните хеликоптери, кръгът е предназначен за такава площадка. Шегувам се.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!