Паметка до Цацаров

Любен Лачански 14 юли 2016 в 16:17 12475 3

Снимка Стефан Рангелов.

Любен Лачански.

Господин Главен Прокурор,
драги Сотко.

Преди дни обяви не целокупния остатъчен български народ, че ти много пунктуално си си отбелязал точно кой иска оставката на Веждията. Записал си си. Паметка имаш...

И мнението ти е, че това сме едни лумпени, пройдохи, немили-недраги /според класическата литература/, и въобще класически тунеядци. А, така...

Ето това много ми се понрави. Тунеядството. При това ми харесва не за първи път и не само в България, но както и да е...

Не ми е интересна твоята биография, Сотко, и няма да надничам в клюкарските компютърни дупки, за да чета пикантерии за особата ти. Но тава, че в момента си Глав. Прок. на РБ е достатъчно, за да ти пиша и да ти отлагам капа, ако те срещна на улицата през зимата. А ти си длъжен да ми отвърнеш. И на писанието, и на жеста с капата, щото аз, макар и такъв-онакъв и най-гаден тунеядец, съм РБ. Друг нема. Е, у вас в Цацаровци /китно българско селце/ такива може и да ги "тричате", като песове гадни, но в София това още не е възприето, понеже Фандъкова още не се е сетила. Затова пък тук в топлите дни ни спират питейната и хигиенната вода, да ни дойде акъла, кого избираме.

Но сега по темата.

Престани, Сотко, да ме плашиш с досиета, списъци, Беленета и прочее прокурорски мурафети. И при това със сериозно чиновническо изражение на лицето. Не става. Щото просто никой не ти верва. Не, не на теб, а на длъжността ти. Компрометирана е отвсякъде и за бъдещите поне 10 години. Ти, може би, си прекрасен човек на софра, за компания тоже. Да ядем кълки и салата, да се бършем в покривката и да викаме "Наздраве за другарите". После да пеем: "Нико-о-о-ла....", ама като магистрат си доста, как да кажа, екстравертно кампаниен. Ако не ме разбираш, питай Местан или другарката му заместник, те разбират от такива термини.

И, моля те, не ме плаши. Ама моля те. Познавах, Сотире, първия демократичен Гл. прокурор. По македонска линия бяхме и пили, и пели и со пищол гърмели... Този, дето щеше да докара Веска Меджидиева в чувал, а Нора Ананиева щеше да прати в затвора в Сливен. Хубав и наистина свестен човек беше Татарчев, ама повече артист, нежели прокурор. Мразеше ви това, комунистите, и това беше единствената му национална положителност. И родът му, и фамилията му също.

Добротата му е отделен въпрос. За това да говорят котките му, ако са живи. Та на една моя премиера в днешния "Квадрат 500", тогава Галерия за чуждестранно изкуство, той се разнежи и ми рече, че главните прокурори са съвестта на една държава, когато в тази държава има единомислие срещу злото. Но когато злото се е превърнало във втори образ и подобие на човеците, то Ваша милост се превръщат само и просто в едно Бостанско плашило. А така работа не се върши.

Тогава не му повярвах, щото и годините уж бяха "ревулуционни". Прав излезе. Помня само песните му и пътуването из Пирина. От Филчев и Велчев нищо не помня, щото нема и какво да се помни от тех. А от теб, Сотире, ще запомня: Заплахата!

Кого и с какво ни плашиш. Че ще въведеш - Наредба-закон: Срещу тунеядството. Живял съм го. 

Че ще ме обвиниш в клатене на държавата. Клатил съм я и тя ме е клатела.

Че ще ми се караш по телевизора и ще ме пратиш на лагер. Моля, обаче, побързай, щото дедо Боже може да те изпревари и да ти отнеме удоволствието да махаш след "Молотовката" /не знам сега какви камиони използвате, де/.

Ти, Сотире, мен ме остави. И тези 2000 души, които са тунеядци и скат оставката на Рашидов. Ние сме лесни, като се оправи дунята и ние ще си седнем на задника. Ти хвани Цветан Василев и го обвини в това, дето трябва. Хвани айдуците и мародерите на България и обществото ѝ.

Когато ние заживеем "припеваючи", нито един елегантен тунеядец няма да ти си бърка в работата или тази на който и да е министър. Ние ще си гледаме тунеядството, вие прокуратурата и ще ядем кълки, и ще пием вино. И няма да си спомняме как е било при Тато. Прочее дай нареждане и да се срутят ком. паметниците, щото те наистина са извън закона от 2001 година. И други неща направи, които ще успокоят народа. А не гледай да сипваш сол в раните с несмаслените си заплахи. Колко сме в този списък. 2 хиляди души и кусур. За размерите на страната ни толкова човеци са винаги недоволните. Толкова са били и комунистите на 9-9-44 година. Те/ние не могат да катурнат държавата. Те са оня нужен елемент, който винаги се възпалява, когато нещо не върви в едно управление. Лакмус, ако искаш го кажи. Без този лакмус, Сотире, всичко е загубено. Ще живеем като при Брежнев и ще се срутим като при Горбачов.

Не говоря за нашите лидери, защото те винаги са били в кавички, както и сега Борисов и сонм глупаци са също ръководители в кавички. Нали ако се дръпнат донорите тутакси ще станем като Судан и не ти, ами и "тюлените" на американската армия не може да спрат ужасиите, които ще натворим из България. Човекоизбиване.

Ние трябва да си признаем, че всички лъжи и палиативни мерки са само и само за залъгване на масите. Да са живи и здрави тези дето ни дават скритите заеми и не се противят да ни издържат не заради сините ми очи, а заради топлите проливи. Останалото е флайтокс и сръбска музика. А като споменах музиката, та се сетих какво стана в Сърбия. По лошо ще бъде у нас Сотире. Чукай на дърво...

Затова, преди да завърша с тази паметка /много известен термин в твоето "стопанство" допреди време/ искам да те помоля да си гледаш пряката работа. Да не ставаш куратор на културните министри, щото от това не разбираш, а да оставиш разбиращите да протестират, когато тяхната работа не върви. Не може да няма пари за книги, а да се купуват безумни джипове за началниците в Горското стопанство. Не може да не се знае какъв ще е букварят на първолаците през юли, а да откриваме стадиони за милиарди или да вкарваме пари в мафиотизираните футболни отбори. Държавни пари Цацаров. И прочее, и прочее.

Иначе момичетата, които сега завършват Балетното училище или НАТФИЗ, може да ги плашиш със списъци, дандании и други прокурорски шмекерии. Но такива като мен и други бити и е.... от животеца, трудно се плашат.

Остани си със здраве.

Иди на почивка, а като се върнеш, си свърши истинската работа. Ако искаш, посъветвай Вежди какво да прави. Посъветвай го приятелски, но да не забравя, че си прокурор. Спомни си, че най-голямата далавера излезе от КК /комитетът за култура/ в чест на 1300 години България. Пак имаше патриотизъм, шеф на ООН и още панделки. Аз пак бях тунеядец. А тия, дето крадоха богато, Бог да ги... Макар че знае ли човек? Не, не знае.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

3

ELPIDA

15.07 2016 в 11:13

Когато за пръв път чух името Сотир Цацаров като верующ мирянин си казах,че това е човекът,който ще засити глада на народа за правораздаване с 5 хляба и 2 риби.
От последвалите събития обаче,в народната "Паметка" ще остане усещането от познато фарисейско ужилване.


ХвалА за словото,Авторе!