Кои видео игри да играем, за да получим важни познания по икономика

Владимир Каролев 09 декември 2015 в 11:39 32727 10

Cities: Skylines

Скайлайнс излезе преди няма и половин година. Играта е изцяло фокусирана върху градоустройство и е с т.н. отворен край – можете да играете, колкото си искате. Играчът поема отговорност за зониране и райониране, пътно строителство, обществени услуги, обществен транспорт, трябва да балансира градския бюджет, да се грижи за пренаселване и здравеопазване, да осигурява заетост, да бори замърсяване и престъпност, и дори да управлява автомобилния трафик. Всичко това, започвайки от празен терен от 2 квадратни километра.

Eve Online

Икономиката на Eve Online може да се опише само с една дума – грандиозна. В тази космическа мултиплейър игра (т.е. играете с още над 500 000 души в общ свят) строите собствена флота от космически кораби и изследвате галактика от над 7 500 звездни системи. Купувате и продавате суровини в изключително волатилен пазар с вероятно най-добрата игрова система на търсене и предлагане, спекулирате със стоки, правите коалиции и банки, виртуалната валута преминава дори през процеси на инфлация и дефлация. Икономиката на Eve преживява свои собствени рецесии, депресии и икономически бумове, които не се създават от виртуалния интелект на играта, а от решенията на играчите. Един от създателите коментира, че в икономиката на Eve няма нищо виртуално – това си е икономиката на една малка държава (по-голяма от Исландия, всъщност). Поради липса на държавна намеса, Eve е и една от любимите игри на либертарианците!

Между другото, тук се разкрива и огромен потенциал за сътрудничество и отборна игра, така важни и в реалния бизнес свят. Например, преди година, две от коалициите в играта се сблъскват в една от най-големите виртуални битки в историята на гейминга – над 21 часа бой между над 7000 играча, като унищожените кораби са стрували над $300 000 (реални долари). Всичко това е било планирано, със стройна командна и управленска структура, като всеки е знаел своето място и задачи.

Civilization 5

Поредицата Civilization е научила повече тийнейджъри на икономика, отколкото всички гимназии, взети накуп. В тази игра започвате с банда парцаливи заселници няколко хиляди години преди Христа, като целта е да развиете завършена цивилизация. Тук ще балансирате своите ресурси между култура, войска и финанси, ще осигурявате десетки различни ресурси за нуждите на многобройните си градове, ще се борите да държите населението си щастливо, ще трябва да се защитавате от варвари и вражески цивилизации, ще избирате между изкуството на дипломацията и победа с огън и меч, ще сътворявате чудесата на света наново и ще изтривате градове и цели цивилизации от историята. И най-важното – ще научите, че ресурсите са ограничени и ефективното им разпределение, спестяване и използване е ключът към успешния живот.

X3: Terran Conflict

Игрите от X3 сериите редовно попадат в класациите за най-сложни видео игри, правени някога. Най-просто, играта ви запокитва в кабината на малък космически кораб и започвате дългото си (ама, наистина дълго) пътешествие към изграждането на междузвездна корпорация и космическа търговска мрежа. Можете да притежавате неограничено количество космически кораби, станции, заводи и какво ли още не, като трябва да ловко да търгувате с хиляди различни субекти. X3: Terran Conflict е много ценна, тъй като нагледно показва как една и съща стока може да има различна цена на различно място, в зависимост от търсенето и предлагането.

А за родителите, които четат – не забранявайте на децата си да играят компютърни игри (което и да искате, не можете да постигнете). Вместо това, купете им някоя от горните игри и това, което ще научат, ще им бъде много полезно за цял живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!