Кога ще ги настигнем румънците?

Владимир Каролев 10 декември 2012 в 11:47 13841 106

Владимир Каролев
Владимир Каролев

 

Помните ли песента на Тодор Колев от началото на 90-те „Как ще ги стигнем американците? Че и задминем - кога? Другари, уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това?”. Няма как да ги стигнем американците... но, за съжаление, и от румънците пак изоставаме.

България е най-бедната членка на Европейския съюз днес. Но България си беше най-бедна от т.н. социалистически страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), с изключение на Албания, и когато през 1989 г. падна Берлинската стена и лъсна лъжата за строежа на т.н. развито социалистическо общество. И България фалира през 1992 година, спирайки да обслужва милиардните дългове, натрупани в последните 7-8 години от управлението на Тодор Живков. И докато всички други социалистически държави от Европа (с изключение на Югославия) започнаха още през 1990-1991 г. радикални реформи в посока създаване на пазарна икономика, то в България първите многопартийни избори бяха спечелени от преименувалите се комунисти (за разлика от всички други държави, в които бившите комунисти загубиха първите свободни избори) и реално значими пазарни реформи започнаха през лятото на 1997 г. с въвеждането на валутния борд. И нищо чудно, че за периода 1990-1997 г. България задълбочи изоставането си - не само спрямо богатите и утвърдени демокрации в Западна Европа, но и в сравнение с всички страни от ЦИЕ, в това число и тази, с която се борихме за предпоследното място – Румъния.

През пролетта на 1997 г. обаче, основно под натиска на Световната Банка и Международния валутен фонд, а след 1999 г. - и на Европейската комисия (във връзка с кандидатурата на България за член на ЕС), в България започнаха дълбоки структурни реформи в посока либерализация на икономиката и отдръпване на държавата от икономическата дейност. И само три години по-късно България изпревари Румъния по Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението (измерен чрез т.н. паритет на покупателната способност, тоест с отчитане на разликата в цените в двете страни). Както се вижда от графиката по-долу (използвани са данни от Eurostat),за периода 1990-1997 г., румънското БВП на глава от население е по-високо от българското, но през 1999 г. двете се изравняват, а през 2000 г. България вече е с по-голям БВП на глава от населението от Румъния. За съжаление, през 2006-а отново се изравняват, а през 2007-а вече Румъния има предимство. Това предимство постепенно расте и към 2011-а достига рекордното ниво от три процентни пункта. Така че трябва да мислим не как само да настигнем и изпреварим Румъния отново, а и какво да направим, за да създадем условия за настигане и изпреварване и на други страни от Централна и Източна Европа в средносрочен (5-6 години) план.

 

 

Растежът на България и Румъния между 2000 и 2007 г. бива задвижван от сходни фактори – свободна търговия и ръст на инвестициите (основно чужди, но не само) предимно във финансовия, строителния, туристическия (повече в България) и производството на суровини, полуфабрикати и не особено високо технологични машини и съоръжения. Но поради по-добрите сравнителни условия за правене на бизнес след 2000 година България привличаше много повече инвестиции (на глава от населението) от Румъния и до 2006 година имаше по-висок БВП на глава от населението от Румъния.

Само че след 2007 година Румъния ни изпреварва, въпреки политическата дестабилизация и проблемите с публичните финанси след 2009 година. За Румънците последните 4 години са години на непрестанни кризи – вземат спасителен заем от ЕС и МВФ през 2009 г., политическа дестабилизация през 2011-а, породена от непопулярни мерки за икономии, непредвидими данъчни реформи през 2012-а при новия ляв премиер, който премахва работещия плосък данък, конституционална и нова политическа криза, породена от опит на изпълнителната власт да свали президента и други.

Спокойно можем да обобщим, че през последните три - четири години Румъния е един куц кон. Само че този куц кон набира преднина пред България. На този фон „смелите” заявления на някои политици от ГЕРБ, че ще извършим епохален подвиг, ако българската икономика надмине румънската, са просто смешни политически, грешни исторически и необосновани икономически. Първо, България за периода 2000-2005 г. е била по-богата държава от Румъния по БВП на глава от населението и дори да изпреварим отново румънците, това няма да е нечувано и невиждано. Второ, преднината на Румъния през последните три години не само, че съществува, тя дори се увеличава. Трето, тези тенденции съвпадат с динамиката на корупцията в двете държави, която е една от основните пречка пред инвеститорите, като през 2008 г. България за пръв път става по-корумпирана държава от Румъния и това се влошава в следващите години.

ГЕРБ по-добре да не коментират хипотезата България да изпревари икономически Румъния. Защото да изоставаш зад румънския куц кон и европейски политически аутсайдер е не само икономически срам, но и европейски резил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!