Из делниците на един луд (9-13 юни)

Тони Филипов, д-р 15 юни 2014 в 23:04 23154 21

Понеделник, 9 юни

Кадиев вика: „Мандатоносителят беше този, който трябваше да излезе, да се опита да зададе дневния ред и да каже различните варианти за изход от ситуацията.”

Да бяхте излезли и да кажете бе, др. Кадиев. ДПС ви изчакаха, но понеже се получи неловко мълчание, те затова взеха думата…

Бесни са червените. Като наказателна мярка срещу политическото коварство на агите Станишев предложи да се въведе задължително гласуване. И наистина си е наказание. Ако гласуват всички българи, Доган може да се окаже в „инфарктна близост” до 4-процентната бариера. Във всеки случай няма да стиска всеки кабинет за колесника...

През годините всички партии се изредиха да искат задължително гласуване. Искали са го СДС, НДСВ, ВМРО, ГЕРБ... Само червените не бяха искали. Което не значи, че ще се въведе. Борисов почна да го усуква по… борисовски. Щях да кажа по килифарски, но по борисовски е двойно по-усукано... Ние, вика, сме за, но за следващите избори. Дотогава я камилата...

Казаха ми, че оня ден Станишев и Моника ходили в сараите да се срещат с Доган. Нека ви разправят, че не той командва ДПС, вие не вярвайте... Та агата много жестоко унижил червения лидер. Станишев предлагал нов кабинет с него начело, Доган се изсмял… И Станишко затова беше така бесен.

Станишев предложи и бързи избори, други ден, дето се вика. Опитва се да парира в зародиш крехките кълнове на вътрешнопартийната опозиция. Те след избори не смеят да го сменят, та камо ли преди избори… И, естествено, ще ги загубят. Но не може да им се помогне.

Не вярвам, че задължителното гласуване ще бъде въведено и съм скептичен че може да проработи. Българинът мрази задълженията. Българинът обича забраните. Всичко, което е забранено, се радва на масова практика. Затова моето предложение е точно обратното – да се забрани гласуването. Ако се направи това, ще има и една колатерална файда. Ще се елиминират пенсиите. Те, сиромашките, всичко спазват, с часове се редят по опашки, сакън да не просрочат някоя сметка... Те няма да пристъпят забраната и да гласуват.

Не знам, толкова ли е трудно за моите приятели пенсиите да разберат, че между гласуване и гладуване е едва буква разлика само. Но не са виновни само те. Бамбашка народ сме. Ако се появи свестен политик, който наистина може да ни оправи, ние няма да го изберем. Такива сме си. Ако у нас се появи рицар, който се бори с вятърните мелници, българите ще викат за мелниците. Не си го признаваме, ама сме точно такива. Някой сподели преди време, че българите в Испания, като ходели на корида, викали за бика.

Менелайчо Бареков вика, че царят бил най-подходящата кандидатура за еврокомисар. Нещо повече: "Ако вземе властта, ББЦ ще инициира референдум по много въпроси, един от които е и възстановяването на монархията у нас…”

Е, както би казал Карбовски, надсра се вече, без извинение… С искането за народна република се насра, а сега се надмина. Как ще примирим монархията с народната република бе, алоу?

Ей, хора, тоя не е в ред, бе! Не мислите ли? То аслъ една част от вас не мисли. Което прави мисленето на другата част безсмислено.

От офиса на Цензурата обясняват за фиктивните дарения. Ама го обясняват като за имбецили. Тия от bTV били манипулирали репортажа. Двете жени наистина били бедни и нямали пари. Но имали голямо желание да помогнат на Бареков. Тогава зам.-председателят на ББЦ в Козлодуй Драгомир Дамянов им дал по 1000 лева назаем. Самият Дамянов също дарил 1000 лв.

Звучи логично, не ли?

Не, разбира се.

На това момче определено му е нужна стая, облицована с пореста гума, ако ме разбирате…

Поради умереното затопляне на времето енергийната система работи с половината от мощностите си. АЕЦ «Козлодуй», която дава най-евтиния ток, е намалила производството до 46.6% от капацитета си. Производството на "Марица - изток 2", която е на второ място по цена на тока, в момента произвежда под 50%. Но в същото време производството на ВЕИ не се ограничава. От Енергийния системен оператор обяснили пред „Труд”, че ако времето се задържи както е сега нито студено, нито горещо, ще се наложи да се спре единият блок на „Козлодуй”. И чак тогава ще почнат да се спират зелените централи. И знаете ли защо? Знаете, разбира се… Не задължително гласуване, ами и с пушки да ни карат до урните, пак не можем да променим това положение.

Народът ще продължи да си мизерства, а такива като Курумбашев ще си купят още десетина имота в ЮАР… И Бареков имал няколко ВЕЦ-а. Е, на името на жена му, де…

34-годишната българка Донка Атанасова ще отговаря за сигурността в правителството на столицата на Колумбия Богота. Градът с околностите има 10,7 млн. жители, почти две Българии. Но е на едно от челните места по престъпност. Тамошните много се надяват, че наша Донка ще вкара работите в ред.

Донка Атанасова

Дилма в Бразилия, Донка в Богота… Ей, ще оправим Южна Америка, една пиклива България не можем. И най-интересното е, че Донка е социолог по образование! Като лидера на ППЧК, демек аз. За съжаление у нас времето на социолозите мина. Дошло е време за психолози, психиатри по-точно.

Вторник, 10 юни

Орешарски каза, че спрял «Южен поток». Янааки Стоилов зам.-председател на партията и шеф на Комисията по външна политика в НС, вика: «БСП е удивена от решението за прекратяване реализацията на проекта "Южен поток". Още повече, че буквално ден преди това се проведе среща на министри и депутати, на която бяха обсъдени въпросите и възможно прекратяване на проекта дори не беше разисквано...»

Изглеждат искрено изненадани. За втори път за една седмица. Стана малко като при вица за Иванчо – бикът пак изненада червената крава...

Под дописката в «Труд» читател коментира: Ех, Янаки!... Няма как да знаете, че сте некадърници, Янаки, защото сте некадърници. Или както беше казано в "Параграф 22": "Човек с муха в окото не може да види, че има муха в окото."

Малко неточно е цитиран Хелър, но е съвсем на място. В «Параграф 22» ставаше дума за един Апълби, който не може да вижда нещата такива, каквито са в действителност, защото има мухи в очите си, но не знае. Защото: «Как може да види, че има мухи в очите си, щом има мухи в очите?»

Обаче в същата книга има още един момент, много подходящ за цитиране в случая. Там един старец, старецът на Найтли, който беше някакъв на курвата на Найтли, казваше за майор де Кавърли: «Той е един стар глупак, който няма право да се държи като млад глупак.» На 8 септември ще навърши 56 г. Янааки, не старецът на Найтли, който, сетих се, беше приятел на курвата на Найтли. И няма право да се държи като млад глупак... Обаче министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев има право да се дължи като млад глупак... „Южен поток” е необратим.” Всичко е обратимо. Само смъртта е необратима. Ако не броим един случай от преди 2000 г…

Пък Таня Дончева разправя, че служителка в Сметната палата подменяла данни от декларациите на Пеевски: «Защо още не е избран състав на Сметната палата? Ами защото казват, че Делян Пеевски иска да пробута една служителка, която години наред е вкарвала информационният масив в Интернет, включително и неговите декларации не със съдържанието, с което те реално са подадени. И затова журналистическите разследвания не могат да стигнат до това как този човек хем е собственик на вестниците си, хем по Интернет – не.»

Значи, когато се изпусна да каже «моите медии», е казал истината. Има такива хора. Казват истината само по грешка.

Пък декларацията, която подал шефът на БЕХ Георги Христозов, показва, че е спечелил над 1 млн. лева лани: 71 309 лв. от заплата, 131 хил. от наеми и 815 хил. лв. от друга стопанска дейност. Каква е тая друга стопанска дейност на държавния служител? Ще ви кажа. Христозов е собственик на частна електроцентрала. И това не е конфликт на интереси. Във всяка бяла държава това ще се приеме за ядрена война на интереси! Но у нас е нормално. До средата на миналата година Христозов беше шеф на „Марица-изток 2”. Мога само да се досещам как притежателите на ВЕИ-централи купуват от него евтиния ток и ни го продават по цени за слънце и вятър. Затова се оказа, че у нас духа вятър по 400 дни в годината и грее слънце по 30 часа в денонощието. А Христозов има по сметката си 3.57 млн. лв. депозити. Допускам, че това са само парите, за които има доказателствен материал. Другите са другаде.

Сряда, 11 юни

Вчера се проведе пленум на БСП. Много дълъг пленум. Осем часа са се дърляли. Даже изгонили Алгафари, да не гледа. В началото Станишев дръпнал една реч, в която индиректно обяснил защо не са се разбрали с ДПС. Както предположих, той явно е искал ново правителство начело с него («с повече сила на БСП в управлението»). Не е ясно какво точно са поискали агите. Станишев вика: «Няма да позволя да се мисли, че БСП може да бъде използвана като партия на ишлеме. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за реализацията на такива..." Личното ми впечатление е, че става дума за финансови и икономически интереси на ДПС. Но може и да бъркам.

Станишев повдига леко и пердето за атмосферата в столетницата: «Сами постоянно си пречехме. За колко кадрови решения, за колко политики имахме коренно противоположни предложения, които противопоставяхме и яростно се борехме един срещу друг.»
Яростно! Ама то е логично. Я колко свои хора наслага Овчаров на ключови постове в енергетиката – в АЕЦ, в БЕХ, къде ли не... Всяко назначение е конфликт. Навремето си Кралят Слънце беше казал: Веки път, когато издигна някого, резултатът е един доволен и стотици недоволни.

Пленумът не подкрепил искането на Станишев за оставка на кабинета до петък. Червените се притеснили, че петък е 13 юни, рождения ден на Бойко Борисов. И това, барабар със спешните избори през юли, може да изглежда като подарък. То наистина така изглежда… Бойко благодари чак от Америка. Нарече Станишев „голям демократ”.

Станишев няма да подава оставка. То и никой не му я поискал. Нещо повече, НС на БСП му дал мандат да води левицата на следващите избори, както и да направи промени в ИБ и предизборния щаб.

Между другото, казах ли ви, че Ирен Кривошиева се оженила за шести път? Блазя на приятелите ѝ, нема-нема и току ги покани пак на сватба. Доколкото съм чел, с този брак Ирен Кривошиева (new Николова) излиза на едно от челните места в артистичния свят, изпреварвайки знаменитости като Лайза Минели (четири брака) и Джоан Колинс (пет брака). Засега ѝ водят само Елизабет Тейлър и За За Габор с по 8 брака. Но Ирен е доста по-млада от тях. Тая жена проявява същата упоритост като Станишев. Ама то така трябва. Човек като е упорит, все някога успява. Другото име на живота е постоянство. Казаха ми, че НС на БСП е решил да се даде шанс на Станишев да проведе не само предстоящите, а и още няколко пъти избори. Но не повече от 15...

И Сидеров обръща палачинката. «Можем да помогнем вотът да свали правителството.» Да помогне да се бутне бутнатия. Мерси се казва за такава помощ след после. Обаче той поне е откровен и директно си казва къде го стяга чепикът. А не като ония лицемери от ДПС да чакат БСП да им свърши работата, те само да прибират милиардите. «Орешарски не доказа, че нещо полезно върши за страната. Той направи и нещо много позорно, клекна пред един безскрупулен американски лобист и му каза, че тука няма да правим "Южен поток". Показа, че е поредната колониална марионетка.“

Обаче да ви кажа, май е прав колегата Минчев, дето вика, че Орешарски извърши голяма подлост. Съобщи, че спира „Южен поток” на пресконференцията с Джон Маккейн и двамата му колеги сенатори. И излезе така, че те са го натиснали и той затова. Само че още преди седмица, при срещата си с комисаря по енергетиката на ЕК, Орешарски каза, че няма да направим нищо въпреки ЕС, което на практика е същото. И изобщо нужно ли е да се убеждаваме, че тази пешка Орешарски може да реши сам да спре такъв проект! На куково лято. Обаче подлостта сработи. По форумите и социалните мрежи народът псува арогантните американци. Като гледах Маккейн как се лезеше, не съм сигурен, че и той разбра как Орешарски му го вдяна… Еми така е, кьорав карти не играе…

По време на дебатите по вота на недоверие, на въпрос на Янааки Стоилов защо изявлението за замразяването на проекта е направено след среща със сенаторите, Орешарски ще каже, че не е имал друга среща преди това, на която да го обяви и освен това на въпросната среща е била обсъждана енергийната сигурност на континента.

Нямал къде да го каже…

Иначе и като визия, и като поведение Джон покрива представата за арогантен американец. Той беше кандидат на републиканците за президент през 2008 г. в дует с онази откачалка Сара Пейлин, дето оня ден искаше да пуска атомна бомба връз Путин. Слава Богу, че спечели Обама… И дори "Ку Клукс Клан" се примириха: "По-добре негър, отколкото идиот".

Иначе е известно, че Маккейн е приятел на България. Не е известно дали му беше известно къде точно се намираме. В правото си сме да се съмняваме, защото по време на кампанията каза, че Путин е президент на Германия. Тогава някои американски вестници писаха, че Джон изкарал петица на IQ теста. В смисъл пет точки. Но не се потвърди официално.

А това, че ни е голям приятел го съобщи Пешето Стоянов. Той се запознал с него през 1996 г., когато посетил САЩ като един от лидерите на опозицията. Обаче никой не искал да го приеме. Само от офиса на Маккейн се съгласили да се снима с Джон, но изрично уточнили, че става дума only за "фото опортюнити", снимка, с която да се хвалиш, като се върнеш дома. Това там е много популярно. Обаче Пешето успял да се хареса на Маккейн. Той на пръв поглед може да ти се стори дори очарователен. Един такъв по детско-юношески приповдигнат и ръцете му се мяткат като нунджако. И покрай него Джон ни станал приятел...

Как беше оная приказка, пази ме Господи от приятелите….

Четвъртък, 12 юни

Корнелия Нинова подаде оставка от ръководните органи на БСП, Кадиев също напусна НС на БКП, а също и парламента. Идеята им била да покажат на Станишев как се подава оставка и че не е толкова страшно. Но той не ги разбрал.

Нещо повече, Станишев оттегли и оставката на кабинета. Щом партиите не искат спешни избори през юли, вика, кабинетът няма да подава оставка.
Вчера едно говори, днес друго. Интересно утре какво ще каже. За утре ще мисли други ден. Той напоследък така прави. Първо каже нещо, после помисли (или колегите му помислят вместо него) види, че е сбъркал и каже друго. Така погледнато, Станишев се държи съвсем адекватно на Борисов! Те затова хората казват да внимаваш кого си избираш за враг, защото ще заприличаш на него… И двамата са като оня шеф на полицейско управление, който събрал подчинените си и им рекъл: Господа, поради липса на време ще говоря, без да мисля!

Председателят Миков вика: „Премиерското изявление не спира "Южен поток". Не виждам, вика, как може в правова държава да се спре дейността на частна компания с изявление. И сега внимавайте: „Представете си какви загуби и неустойки бихме имали, ако не се реализира проектът.”
Какви неустойки бе, алоу?! За да има неустойки трябва да има договор! Ами да, сетих се, има договор, подписали са договора и го крият. И в договора са заложили яки неустойки, така че който и да дойде на власт, да не може да го развали! Ей, големи мръсници! И ще стане като с АЕЦ „Белене”. Милиардче тук, милиардче там… А пенсиите се увеличават с 2.70 лв. Някои пенсии…

Значи прави са от РБ, дето казаха, че разполагат с ясни данни и с документи за това, че договор за строеж на "Южен поток" е подписан два дни след искането на Брюксел да се спре изпълнението на проекта до уреждане на спорните за ЕК въпроси. Бих казал, че това е наглост, но се страхувам, че тази дума не е напълно адекватна. Защото в тази наглост виждам и сериозни елементи на простотия. Нима са се надявали, че подписването ще остане в тайна?

Пък Янаки Стоилов разправя, че доверието между партиите, които подкрепят правителството, вече не било на същото ниво. „Поведението на ДПС, вика, е важен фактор, но може да бъде обяснено по различен начин. В момента тече процес на икономическо прегрупиране на влиятелни структури.”
Под това „прегрупиране на влиятелни структури” се разбира разделянето на бизнеса между Цветан Василев и Делян Пеевски (ДПС). Тука трябва да търсим и отговора на въпроса защо Орешарски спря „Южен поток”. Ако го е спрял, де.

А вие, братя, си русофилствайте и русофобствайте на воля. Истината е, че пак става дума за едни пари. Дето се вика, за каквото и да си говорим, накрая винаги става дума за едни пари.

В тая връзка се сетих нещо. На пл. "Роналд Рейгън"в полския град Краков турили статуя "Пикаещ Ленин". Всъщност, истинското ѝ име е "Фонтанът на бъдещето". Метафората е, че др. Ленин държи бъдещето здраво в ръка.

Много неправдоподобна работа. Първо, др. Ленин е бил левичар. А на статуята държи бъдещето с дясната ръка. И освен това неправдоподобно е някак Ленин да прави малката работа. Ленин е по големите работи, много големите… Но пък си давам сметка, че е по-трудно за пресъздаване…

„Фонтанът на бъдещето”, Сн. в. „Сега”

От НСИ съобщиха, че от септември по инициатива на Евростат проституцията, наркотиците и контрабандата вече ще влизат в оценките на брутния вътрешен продукт (БВП), изчисляван от националната статистика. Е, сега вече ще се оправим…

Ама то е логично. По принцип БВП мери всички активности, а не само полезните. Ако престъпността расте, това повишава и разходите за полиция, съд, затвори, за охрана на собствеността и т.н., които влизат в БВП. Ако индобългарите отрежат 5 км. високоволтов проводник, повторното му поставяне също влиза в БВП. Потрошените с камъни стъкла на влаците и откраднатите капаци на шахтите също. Когато си помелите колата в уличните кратери, ремонтът също вдига БВП. И колкото повече асфалт откраднат общинските търтеи, толкова повече БВП. Тоя фонтан на „Витошка, дето народът иска да се махне, и турянето, и махането влизат в продукта. И изобщо цялата корупция вдига БВП. Когато от ЧЕЗ ви пуснат 380 V и ви гръмне белата техника, че и черна, това дига БВП. Падналият сняг, през травматологията на „Пирогов”, също формира продукт…

Затова лично смятаме, че фактът, че ни е нисък БВП не е непременно отрицателен.

Петък, 13 юни

Почна се! Снощи викам на мойта: Ако имаш да казваш нещо, казвай го сега, или замълчи до 15 юли. Малко неудобно времето само, но да му мислят тия, дето са на фиксирано работно време. Дето вика Бегбеде, ние, авторите на свободна практика, нямаме работно време. Ние имаме само срокове…

Сигурно си мислите, че сме останал неинформиран за ареста на трима души, които готвели убийството на депутата Пеевски. Уж, че Цветан Василев го бил поръчал… Напротив, информиран сме. Но не успяхме да си изясним чувствата. Щото от една страна… Обаче пък от друга страна… Вероятно като крайно ще застанем на християнски позиции. Всички лицемери така правят.

Последно повикване за книга втора. Желаещите да пишат на мейл [email protected]


To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!