Из делниците на един луд (8-12 юли)

Тони Филипов, д-р 14 юли 2013 в 17:01 24068 21

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 8 юли

Скука, ама скука да видиш! Вестниците са гнойни от политика. Застояла, гранясала политика. Ден след ден едно и също.

Кольо Медианата вика: „Печеливши от протестите няма - и БСП, и ГЕРБ губят.” Според него 60 % от българите не искали бързо сваляне на правителството, а само 27 % били твърдо за оставка. А какво сваляне искат? Бавно и внимателно? Демонтиране, дето викаше Желката. В близките няколко години..

Към момента, вика, „БСП губи парадоксално по-малко, отколкото ГЕРБ”, които се сривали, откакто паднали от власт. След това, обаче Кольо влиза в противоречие със самия себе си, което не е нещо небивало при социолозите: "Ако има сега предсрочни избори, най-вероятно ще имаме повторение на картината от 12 май."

Как повторение, нали ГЕРБ се срива?

Да си ядете ушите!

Хиляди българи подкрепят правителството на Орешарски. Явно повечето наум, защото пред НДК се събират само стотина… Хиляди българи подкрепят правителството на Орешарски. Явно повечето наум, защото пред НДК се събират само стотина…

Властта междувременно продължава да се окопава кадрово. Както се очакваше, каката на Йотова се завръща в НЗОК. Дългогодишният шеф на "Кинтекс" Антон Салджийски отново ще оглави компанията. През 2011 г. Трайчо го уволни, после го върна, после Делян Добрев го уволни, но сега пак се връща.

Изобщо червената номенклатура е като маларията – винаги се връща.

Правителството щяло да оповести списък с имената на българи с банкови сметки в офшорни зони, заявил пред „Преса“ зам.-председателят на ПГ на БСП Янаки Стоилов.

Идеята е да се удари Плевнелиев, който много взе да се отвива напоследък. Но има малък проблем - имането на такива сметки е законно! А разкриването им от държавата e незаконно. Финмин Чобанов ще обясни, че тази информация е банкова и данъчна тайна и не може да бъде публично оповестена. И тук с цялата си строгост се възправя въпросът: невежа ли е доцентът от юридическия факултет на СУ Янаки Стоилов, или е лъжец? Всъщност, той защо е още само доцент? Отдавна е в напреднала професорска възраст. Така, де, ако до 55 г. не станеш професор, кога?

Ало, пенсиите, хептен ви забравихме. От кога не сме ви почесвали? „Новинар”, позовавайки се на проф. Бренда Дейви от Вирджиния, съветва да пиете много вода, ако искате да отслабнете и да имате хубава фигура. Освен за разграждането на веществата, водата притъпявала чувството на глад и така намалява приема на калории. Професорката твърди, че ако пиете две чаши вода преди хранене, ще поддържате фигурата си в перфектна форма без усилия.

Но нека да повторим: Две чаши вода преди, а не вместо!

Вторник, 9 юли

Специалисти, които броят хората на спортни събития, съобщили на БНР, че протестиращите в неделя са били между 30 и 40 хил. Родната милиция обаче услужливо е запецнала на 3000 и не мърда. Явно това ѝ е таванът. Чудим се дали да се гордеем, или да се потиснем от тоя факт. Всъщност, то е въпрос на интерпретация – може да се каже „чак до три хиляди”, а може да се каже и „едва до три хиляди”…

По повод репортаж от изборите във Варна един от приятелите ми във Фейсбук написа: „Показват как кандидатът за кмет Иван Портних влиза в кабинката, след малко излиза и плахо пита председателя на комисията: "Може ли да ми дадете друга бюлетина, че тази нещо я обърках!" На бюлетината са само две имена, от които едното е неговото! Какво си объркал, г-н кмете? Не си знаеш името или не можеш да го прочетеш? "Честито" на варненци за високообразования кмет, който една бюлетина не можа да попълни!”

Иван Портних, втори опит, успешен. Иван Портних, втори опит, успешен.

Честито и от нас! Някъде четохме, че Ванката наскоро взел българско гражданство. Ако е верно, тоя е по-зле и от Станишев! Сергей имаше 8 г. стаж като българин, когато стана премиер.

Между другото искам да ви споделя едно свое наблюдение. Откакто са почнали протестите, в нашия квартал („Редута”) тече невиждана кампания по вдигане на неправилно паркирани МПС-та. То правилно паркирани няма, та значи вдигат наред. Даже нашата скромна уличка, която я има 200 м., я не, нападнаха. Услугата сериозно е поскъпнала. За нема и 500 м. (от „Редута” до паркинга пред гара „Подуене”) вземат 62 лв.! Отделно 3 лв. на час паркинг. Отделно фиш за 20 лв. Та те връщат минимум 85-90 лв. назад.

Не знам, може и да ставам мнителен, но мисля, че в тая протестна ситуация нарочно дразнят хората. Щото кметицата на района е от ГЕРБ. И централната, както знаете, е от ГЕРБ. А народът, като псува не си играе на дребно, псува направо централната власт.

Сряда, 10 юли

„Странно! Нямаме хранителни отпадъци”, чудом се чудят колегите от „Труд”. Установили го във връзка с предстоящия пуск на инсталация за преработка на хранителни отпадъци край Богров. Тя ще може да преработва 20 000 т годишно, но софийските ресторанти и други хранителни обекти били способни да произведат най-много 700 т. Според колегите някои от заведенията продавали остатъците като помия за прасетата, ако че Брюксел категорически забранява. Други пък ги закопавали в земята. А истината е далеч по проста: няма отпадъци. Едно, че клиентите вече си изяждат всичко, каквото им сипят. Пък като им остане случайно нещо си го искат за вкъщи, уж „doggy bag”… То вече не е и нужно да лъжеш, че е за кучето. Келнерите сами те питат да ти го замотат ли.

Един американски писател, забравил съм кой, викаше: "Москва се е променила. Бях тук през 1982 г., в залеза на Брежнев, и сега нещата са много по-добре. Забелязах например, че имат боклу­ци. През 1982 г. нямаше откъде да вземат такива."

Може да ме вземете за носталгик, за латентен комунист, но ще кажа, че по онова време изхвърлях боклука всеки ден. На втория ден почваше да мирише. А сега и седмица да седи не мирише. Явно му се е променила морфологията, както обичаше да казва Бойко.

Като го споменахме. Вика, че няма процеси на разцепление в собствената му формация. "За да се разпадне ГЕРБ, вика, трябва да се разпадна аз. За да се разцепи ГЕРБ, това означава да се разцепя аз. За моя радост и за ужас на противниците ни все още се намирам в цялост, така че ГЕРБ няма как да се цепи."

Във Фейсбук някой го беше обяснил научно. Бойко можел да бъде разцепен само в ЦЕРН. Там цепели елементарни частици. Нещо такова, не съм много силен по физика.

Пък един познат от ГЕРБ вика, че са внесли документи за промяна на името на партията. Дребна промяна, едно „н” само се добавя. Граждани става Гражданин.

Четвъртък, 11 юли

В. „Сега” пише, че „най-знатният контрацептив в държавата (имат предвид, че Борисов го нарече „капут”), който в свободното си време се прави на тв водещ”, се изповядал пред в. „Преса”. Разправя как навремето пръв прозрял великото политическо бъдеще, което очаква гл. секретар Борисов и написал статия за това. И Борисов толкова се възхитил, че го поканил на среща: "Когато му отидох на гости в МВР, едно момче се въртеше около него. "Цецо, Цецо", го наричаше той. Първо Цецо ми свари кафе в неговото кабинетче, а после в кабинета на главния секретар ни раздаваше пури…” И се фука, че на изборите през 2007 г. Борисов му предложил да се кандидатира за кмет на Пловдив. А през 2009 г. Цветелина Бориславова пък му предлагала да стане министър на образованието.

Моля там който отговаря, ако се праща кола за Волен, да вземе и тоя. Но да се има предвид, че не е лек случай. Има мания за величие и мания за преследване едновременно. Имаме един такъв на 4-ти километър. Всяка нощ сънува как Бойко Борисов тича след него и му иска автограф. И час по час ходи да разпитва дежурния лекар това мания за величие ли е, или за преследване… Та и Барека така. От една страна, като го слушаш, той е създал Борисов като политик, а от друга умира от шубе, че Борисов непрекъснато крои пъклени планове срещу него.

Представяте ли си, журналистиката му отесняла вече, щял да преминава в политиката?!

Още една частица от социофила в мен умря безвъзвратно…

„Японската мафия издава вестник”, пише „Труд”. Най-големият клан в Якудзата - "Ямагучи гуми" пуснал собствен седмичник. Уводната статия в първия брой била написана лично от кумичо Кеничи Шинода. Давал напътствия на младите мафиоти за ценностите и морала на "Ямагучи гуми". И предупреждавал, че са настъпили тежки времена, в които групировката вече не може да разчита само на името си, за да продължи да просперира.

Ясна и откровена позиция, достойна за уважение. А не като в някои държави да не знаеш кой издава тоя, или оня вестник, кой притежава тая, или оная телевизия.

На Станишко вчера му се родил син. На Моника по-точно. Да им е жив и здрав, дано не прилича на баща си. Макар че, ако не прилича на баща си, ще прилича на майка си, което не знам дали е по-добре. Или на дядо си…

Възможно е на някой от читателите ни да му хрумне нелепата мисъл, че навлизаме в личните пространства на сем. Станишеви. На такъв ще кажем, че се заблуждава. Ако навремето се бяхме занимавали повече със сина на Димитър Станишев… Верно, друго беше времето тогава, нищо не ни казваха, а тия, дето много питаха… Но потомците ни, които ще излязат на улицата да протестират през 2045 г. срещу управлението на Станишев-внук, няма да ни простят такива сантиментални глупости. Така мисля, де…

Дълголетието на кралицата и майка ѝ така забавиха опашката на наследниците на короната, че не е ясно дали на бебето на Уйлям и Кейт някога ще му дойде ред. Дълголетието на кралицата и майка ѝ така забавиха опашката на наследниците на короната, че не е ясно дали на бебето на Уйлям и Кейт някога ще му дойде ред.

Пък във Великобритания очакват с нетърпение наследника на Уилям и Кейт, който трябва да се появи на бял свят всеки момент. Тамошните експерти изчислили, че населението ще похарчи 243 млн. паунда, за да изрази радостта си - шампанско, барбекюта, сувенири…

Между другото, ние точно вчера си закупихме вувузела, байрак и балонче с надпис „Оставка”. Нали протестите щели да се радикализират, та си помислихме, че само със свирка няма да стане и си взехме нещо по-яко. Грубо пресметнато пълното оборудване на един протестиращ – свирка, знаме, вувузела, балони, семки и др. дреболии не надвишава 10 лв. При 3000 протестиращи (данни на МВР) целият оборот е 30 000 лв. Има граждани, които са се оборудвали и с частен мегафон, но те са единици. Това го съобщаваме на читателите ни от страната, за да се предпазят от внушенията на червените, че протестирали богатите.

Пък вестникът на Пеевски „Новинар” написал: „Пейте в хор за здраво сърце”. На пръв поглед невинна дописка, но като се замисли човек, си е направо агитация в полза на протестите. Учени от университета в Гьотеборг открили, че когато човек пее в хор, сърцето му се приучва да бие в синхрон със сърцата на другите хористи, което повишавало „вариабилността на респираторната синусова аритмия”. И точно тук дописката престава да е невинна: „Същото е валидно и при съвместното пеене или скандиране на военни паради и футболни стадиони.” И накрая директен призив за бунт: „Така че, за да имате здраво сърце, запишете се в хор или ходете по мачове...” Не могат да кажат ходете на протеста, все пак…

Айде, пенсиите! Всички на площада: Оставка! Оставка!

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер е принуден да подаде оставка след 18 г. на поста. Социалистите, коалиционният му партньор в кабинета, се оттеглиха заради скандал със службите. Тамошният парламент го обвинява, че не е способен да контролира спецслужбите, които подслушвали незаконно хиляди хора, дори и него самия.

Обърнахте ли внимание, социалистите се оттеглили от кабинета! А причините са същите, поради които кабинетът „Борисов” не се оттегли и сега разкарват Цецо като мечка из следствието…

В белите страни и левите са им различни, и десните…

Един приятел вика: „Къде го чукаш, къде се пука”. Пък друг пресметна, че това е вторият премиер, който се оттегля от поста откакто са почнали протестите в София.

Но ние се съмняваме, че има чак такава директна връзка.

Петък, 12 юли

„Галъп” съобщава, че ако изборите бяха сега, 21,6% биха гласували за БСП, 17,8% - за ГЕРБ и 6,7% - за ДПС.

През май подкрепата за БСП била 23.6%. При ГЕРБ нещата са много по-кофти: от май до сега са загубили 6.2%. ДПС е загубило 1%, а „Атака” е изпаднала в стохастичната грешка.

Абе, нали Андрей Лайчев и Сънчо Стойчев тържествено обявиха, че се пенсионират и вече няма да правят демоскопски изследвания? Явно са взети запас предвид кризата.

Но в случая електоралните нагласи не са най-важното, щото червените не мислят за избори. Станишев няма да позволи оставка на кабинета. Той, струва ни се, дори и не знае как се прави тоя номер с оставката… Дано не сме прав, но имаме пресантиман, че Станишев ще свърши като Сатанишев.

Сега е важно да се неглижират протестите. Според Кънчовците 43% от анкетираните (а това трябва да значи от българите) искали прекратяване на протестите, а 39% били за продължаването им. 41% искали Орешарски да си тръгне, а 40% предпочитат да остане.

Както обича да казва непрактикуващият социолог д-р Филипов, социолозите са като астролозите. Навремето император Тиберий ги прогонил от Рим с обяснението: „Звездите може би наистина не лъжат, но на астролозите, дори на най-способните, не може да се вярва нито че ще разчетат откровенията им безпогрешно, нито пък че ще кажат съвсем искрено какво са разчели.»

Червените верно не мислят за избори сега. След срещата с шефа на ПАСЕ Жан Клод Миньон Янаки Стоилов обявил, че ще искат помощ за избирателния кодекс от Венецианската комисия. Но тая помощ нямало да може да пристигне по-рано от 6 м. Така че реалистично било да се очаква нов кодекс в първите месеци на 2014 г. Според нас до юни месец всичките са първи.

В новия бизнес план на концесионера на водата в София за периода 2014-2018 г. било предвидено рязко увеличение на цената в два варианта – корав и мек. Коравият предвиждал 62% увеличение, от които 42% още през 2014 г. Според мекия вариант увеличението трябвало да е 32%.

Общинарите били много против, но малко могли да сторят, даже хич. Работна група на СО цяла година анализирала договора със "Софийска вода" и стигнала до извода, че е неизгоден, но не може да се прекрати. Та сега ще правят нова работна група, която да изготви споразумение за промяна на условията в полза на общината.

И от „Софийска вода” ще ги прегърнат тия нови условия и за още ще питат…

Договорът е неизгоден, допуснати са неустойки от стотици милиони евро и за всичко това няма виновен?! Едни хора, едни крадци и мошеници, нека не крием истинската им същност, са подписали тоя договор, нагушили са комисионните, а ние, че и децата ни, ще плащаме! Който е жив през 2025 г., когато изтича договорът на концесията, ще остане изненадан от дереджето на мрежата, която ще ни оставят концесионерите. Но едва ли приятно.

Орешарски разпределил ресорите на вицетата си. На министъра на вътрешните работи се паднали културата и здравеопазването. Само го съобщаваме, без коментар. А може да се коментира и в полза на културата, и в полза на милицията. Но не желаем.

Сбирка на кръга „Монтерей” в едноименния ресторант. Сн. сп. „Тема”. Сбирка на кръга „Монтерей” в едноименния ресторант. Сн. сп. „Тема”.

Между другото, из София броди слух, че Плевнелиев напъдил Йовчев, щото няколко пъти бил засечен на разпявките на старчетата разбойници от кръга „Монтерей” – Гоцев, Виктор Вълков и т.н. Дъртите ченгета все пак са кръг от БСП.

Ало, пенсиите, правите ли още оня номер с шпековия салам в гащите? А опаковките на пастите сменяте ли? Или има нови номера, които не знаем? Сетихме се да ви питаме, щото прочетохме, че в Токио именно пенсиите били шампиони по кражби от магазините. Говорителят на токийската полиция съобщил, че през 2012 г. броят на задържаните крадци на възраст над 65 г. бил 3321 души, или 24,5% от всички бакалски кражби.

В префектура Токио живеят към 13 млн. души. Като се има предвид, че пенсиите са една четвърт от населението, то излиза, че на 1000 пенсии се пада една да се изкуши веднъж в годината.

А вие, братя, ако се преброите на „барам-не барам”, какво мислите, че ще излезе?

Без да ви четкам, смятам, че ще биете японците. Повечето от вас ще пукнат от глад, но няма да пипнат чуждо. Те много вече го и направиха… Понякога си мисля, дали да не опитаме едно управление на пенсиите…

Но да ви кажа по-нататък за японците. Чел съм, че японските пенсии държали над 40% от всички спестявания. 25% от населението – 40% от спестяванията! Явно мотивацията на кражбите е различна. Властите установили, че възрастните крадци били преобладаващо самотници без интересно хоби. От което излиза, че барат за спорта един вид, а не за да оцеляват…

В Китай пък осъдили бившият министър на железниците Лю Чжъцзюн (60 г.) на смърт по обвинения в корупция. Обвинен е в получаването на подкупи от 64 млн. юана (7,8 млн. евро) за 25 г. Срещу парите той осигурявал държавни поръчки. Представяте ли си? У нас делото „Батко и Братко” още се мота по инстанциите. И накрая ще ни изненада с някоя смехотворна присъда… Този Лю е заслужил човек, който може да каже, подобно на нашия магистралостроител Бойко, „Аз създадох висококористните железници в Китай”. Пардон, високоскростните… И въпреки това ще го бесят. Ама китайците са много. Ние ако почнем така да разхищаваме материала, къде ще му отиде краят?! Нали си спомняте какво казаха от БОРКОР? Че 98% от обществените поръчки отиват в 2% от Фирмите? Да го преведа ли на езика на китайския наказателен кодекс, или и сами ще се сетите?

To be continued...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!