Из делниците на един луд (6-10 април )

Тони Филипов, д-р 13 април 2015 в 12:53 244404 11

Понеделник, 6 април

Борисов при Коритаров. Ако бил той на власт, щял да спаси КТБ: „Аз четири години, в най-тежката криза, съм наливал пари в тази банка, за да не падне… Както в момента сме направили с две банки други… със стотици милиони сме ги подпрели.”

Братя, тия да не са бавноразвиващи се? Как така ще наливат пари в една банка 4 години и няма да вземат мерки поне налятото да не изтича? Само лудите носят вода с решето. И сега наливали в две други банки! Да наливаха техните си пари, щях дори да ги насърча. Така, де, баламурниците не трябва да се жалят. Обаче те наливате нашите! А може би и те мислят, че баламурниците не трябва да се жалят…

Във връзка с най-новата стратегия за борба с корупцията пък Борисов се изхвърли, че мамалигите скоро ще ни дишат праха: "Преди 1.5 г., когато бях премиер, румънците ни догонваха и ние искахме да бъдем отделени от тях за Шенген. Сега какво се случи – да ни дават Румъния за пример… Гарантирам ви, че след 3-4 месеца пак ще ги изпреварим…”

Какво се случи? Ами нищо не се случи, точно в това е проблемът. И се страхувам, че отново няма да се случи.

Оня ден „Сега” писа: „Висш магистрат се слави с колекция от диаманти. Негов колега декларира големи суми печалба от футболни залози. Съпругата на трети, която е нотариус, изведнъж се сдобива с богата колекция картини. Адвокатските хонорари на друг магистратски съпруг скачат 12 пъти в годината, в която кариерата на половинката му върви стремително нагоре… Тези факти, както и още много подобни, будят подозрения и би трябвало да бъдат проверявани. А това не се случва.”

И да разчитаме, че стратегията, която ще се реализира от същите хора, ще направи да се случва? Трябва да ни е изпила чавка акъла.
Прокурорите напуснали работната група, която готви поправките в Закона за съдебната власт. Според Цацаров Христо Иванов правел реформи стихийно и безцелно. През това време Борисов декларира, че стои твърдо зад министър Иванов и подготвяните от неговия екип поправки. Обаче пак през това време Цецинката внася от името на ГЕРБ друг проект за промяна на ЗСВ, който приличал като две капки боза на предложенията, които Цацаров обяви през октомври лани.

Какво, всъщност, става? Нищо ново. Саботират реформата в стил Бисмарк: Ако съдебната реформа е неизбежна, тогава да я направим ние. Това прави главният прокурор, това прави и ГЕРБ. И е прав министър Иванов да казва: „Няма да стане толкова лесно…“ Хич няма да е лесно. Даже бих казал, че няма и да стане.

Реформаторите почват да се усещат. Ген. Наско вика: „Има опит да се имитира съдебна реформа. Няма да допуснем тази заблуда… От РБ ще се борим докрай. Темата за съдебната реформа беше повдигната от нас. Ако ние излезем от властта, ще се провали всичко.”
Сигурно е така. Но ако не излезете, ще се провалите и вие заедно с всичко. Ваша работа.
Много Бойко стана днес, ама няма как да прескоча и новината от Варна, където Борисов, Москов и Лиляна Павлова откриха онкологичния и лъчетерапевтичен център в болница "Св. Марина". И Борисов, какъвто си е шегоубиец, рекъл: "Болните, като видят колко са ни готини министрите, веднага им минава…"
Особено на онкоболните…


Наследниците на Кашпировски


А пък Лилето Пилето рошаво, какво изръсило: „Айде и със здраве да ползват новите апарати…”
Като не знаеш какво да кажеш, казваш каквото знаеш…

Вежди Рашидов: "Аз бях първият, който каза, че Цветан Василев ще ни маха като Меджидиева от Кейптаун и ще ни се усмихва и това стана. Тези, които са лапнали и държат дюшека, сега лесно говорят. В пълен стомах се пускат лесно газове. Който е изгорял – изгорял…”

В пълен стомах се пускат лесно газове… Демек, сит човек лесно пръдва.

Поне културният ни министър да не ръсеше простотии, премиера все някак щяхме да преглътнем…
Да не си помислите, че само управленските простотии виждаме? Не, и журналистическите също. „Труд” разказва за американката, която намери 50 перли в порцията си стриди: „От персонала на заведението почистили перлите и ги връчили на клиентката. „Това беше нейната скарида, значи и перлите са нейни”, обясни управителят Джеймс Хъмфрис. По думите му скаридите са доставка от Мексиканския залив… Подобен късмет са имали и други хора. През февруари 2013 г. британец купил от местен рибарски магазин скариди, като в едната открил перла с идеална форма…”

Имаме новина! И скаридите произвеждат перли, не само стридите.

С такава власт и с такива медии далече ще стигнем.

Абе, братя, да не сме и ние същите?

Вторник, 7 април

Шефът на БСК Божидар Данев изчислил, че 1 млрд. лв. изтичат през фалшиви инвалидни пенсии. НОИ плащал по 1.5 млрд. лв. месечно, 2/3 от които отивали при „болни” хора със здрави връзки в ТЕЛК. (Освен с връзки, става и с пари. В ТЕЛК можеш да си купиш всякаква инвалидност.)

Според него през 1991 г. имало 150 хил. инвалиди при 9 млн. население, сега били 950 хил. при 7 млн.

Да, много са. Верно, че и животът много се промени и съвсем не към по-хубаво, но все пак са много. Освен да броят и духовните инвалиди. Но едва ли, тогава пък ще са малко…

Многократно сме обръщали внимание на тоя проблем през годините. Например още през 2007 г. съобщихме, че в квартал „Нов път” във Видин върлувала психо епидемия, която се проявявала в мениерен синдром и депресия. Разболявали се основно цигани със спрени социалните помощи. Депресията - рекурентното депресивно разстройство, е рецидивиращо заболяване в 50 до 85% от случаите, което дава възможност, като го хванеш веднъж, до живот да караш на издръжка на държавата. В Плевен пък една цяла улица, ул. «Заря», се оказа населена с инвалиди. Местният ТЕЛК ги произвеждал серийно. И т.н. Но ние можем да си пишем колкото си искаме, то когато държавата отсъства...

Бизнес климатът в Банско се подобрява. Ще се отворят нови работни места извън туризма. Маскирани местни патриоти нарязали гумите на 70 коли. Което прави 280 нови гуми, демонтаж, монтаж, баланс… Че са местни съдя по това, че са рязали и четирите гуми. Ако ти срежат една само, туряш резервната и се прибираш да си я оправяш дома. Но като ти резнат и четирите нема мърдане, техен си.

Между другото, Банско беше обявено за най-евтината дестинация за ски. Е, за някои съвсем няма да е евтина.
Интервю на Хекимян с главния прокурор Сотир Цацаров. Нищо ново не научих. Само си затвърдих впечатлението, че Цацаров е против реална съдебна реформа. И, че според него главните противници на противниците на реформата са министър Иванов и Радан Кънев. Но и това не е новина.

Не разбрах обаче защо главният прокурор държи да ни обясни етимологията на името си – Сотир. От гръцки идвало и означавало спасител. Обещание ли беше, или заплаха?

Името понякога предопределя целия живот на човека. Казвал съм ви за името Сергей, което означава „слуга на народа”. Явно обаче понякога човек няма нищо общо с името си…

Военният министър Ненчев, вика: "Наши самолети може да бранят небето над Македония". Теоретично може, но, както разбирам от съобщението, има някои дребни условности, едни 4-5 ако:

- ако НС приеме програмата за развитие на армията до 2020 г.
- ако сменим МИГ-овете с нови самолети
- ако Македония бъде приета в НАТО
- ако НАТО ни възложи да пазим Македония
- ако Македония приеме да я пазим.

По същия начин можем да кажем, че България може да изпрати астронавти на Марс. Е, малко повече „ако” ще има, но и в случая с Македония не съм сигурен, че всички са изброени. Щото има и други: „Ако Македония не реши да си купи самолети преди нас”.

„Индиец пожела да се ожени за кобра”, съобщава БГНЕС. Сандиип Пател вярвал, че змията е реинкарнация на хубава жена. 15 хил. вярващи индийци се стекли на сватбата.

То, като погледнеш, и ние това правим, само че наопаки. Все търсим хубавата жена, а накрая се оказва, че тя е реинкарнация на кобра. Но и това си има предимствата. Сократ казва, че ако се ожениш за добра жена, ще бъдеш щастлив. Ако пък ти се падне кобра, ще станеш философ.

Лично ние станахме философ, защото завършихме Философски факултет на СУ. Разбира се, не е изключено да има и други влияния…

Сряда, 8 април

Велика сряда. На този ден се е състояла Тайната вечеря на Христос с апостолите, на която той им рекъл, че един от тях ще го предаде. Юда вече се бил договорил с Анна и Каяфа.

И така Юда взел сребърниците, а за Христос останал трънения венец. И оттогава се знае, че не можеш да имаш и трънения венец, и 30-те сребърника. Което не пречи на нашия премиер да продължи да опитва…

Винаги съм се чудел Христос откъде е знаел, че един от учениците ще го предаде. Явно от баща си. Което означава, че и Юда, подобно на Христос, е част от целия Божий замисъл. И без него този замисъл не би успял. Без предателя, нямаше да има и мъченика, без разпятието нямаше да има и възкресението. Това е и основната теза в неканоничното „Евангелие от Юда”: че всъщност само Юда е прозрял истината. Макар че работата с това евангелие е малко съмнителна. Целият екип, дето е превеждал и обработвал „Евангелие от Юда” са евреи. Тоест, заинтересовани са.

На днешния ден, който е и Ден на циганите, но затова после, се е родил Цветан Цветанов, Господ здраве да му дава, след като с другите работи не е бил много щедър… Депутатите от ГЕРБ подарили торта с лика на юбиляра. Ама кич, та дрънка! Даже по-голям от оная торта-магистрала с валяк и ножичка за прерязване на ленти, която Борисов получи през 2012 г.

На Борисов се паднало парче с изразителния гръцки нос на юбиляра и част от лявото оче.

По повод Деня на циганите депутатът Александър Методиев-Бат Сали вика по телевизора: "Циганин съм роден, циганин ще остана. Ром е алкохолна напитка.”

Боже, да не би Бат Сали да ни е чел? В първата си книга, преди още да получим просветление, когато пишехме статии като „Манталитета на мангалитета”, в които изповядвахме погрешните възгледи, че кражбата е културна референция на етноса, а единственото усилие, което голяма част от циганите правят лично, е да се чешат, сме написал: „Ние така ги разбираме работите: ромът се пие, циганинът се бие. И държавата върви!”

Бат Сали е възприел само половината от идеите ни. Обаче Катя, тъщата на „млад меринджей”, изповяда по телевизора другата половина: „Нашите роми са много мързеливи. Само бой ги оправя нашите хора, объркаха целия народ…” След което добави: „Държавата трябва да направи нещо по въпроса.”

Като турим едното до другото и става ясно и какво се очаква от държавата. Не ли?

Антон Карагьозов, управител на фондация „Рома“ и общински съветник от ДПС в Пловдив, вика: „Между 60 и 70% от децата в „Столипиново“ се женят на 13-14 години. Има, вика, определена група маргинализирани хора, които не се съобразяват със закона и продължават да спазват тази остаряла традиция…“
Каква група бе, Антоне?! 60-70% не са група! Група са тия, дето се съобразяват със закона!

Карагьозов се оплаква, че въпреки многобройните програми за превенция на ранните бракове, няма промяна. „Докато не бъдат вкарани в затвора 5 или 10 родителя ситуацията трудно ще се оправи…“

Тоест, пак до тоягата опираме.

Въпреки многобройните програми… По случай празника фондация „Рома“ на горепосочения активист ще раздава химикали и диплянки с информация за превенция на ранните бракове. Те повечето не могат нито да четат, нито да пишат, те ще им раздават химикали и дипляни! Раздавайте им поне презервативи, да не се множат невръстни! Абсолютно закономерно не успяват програмите!

Четвъртък, 9 април

Властта се похвали, че постигнала споразумение с американските централи „Марица-изток” 1 и 3 да намалят малко цените. Но само на т. нар. „разполагаемост”. Цената на тока е отделно и не се пипа. При "Марица-изток 1" намалението ще е с 14%, а при "Марица-изток 3" със 17%. Не вярвайте на министър Теменужка, която разправя, че цената е намалена с 31% (14+17). С известна условност може да се каже, че средното намаление е 15.5%. Но по никой начин не може да се каже 31%. Въпросът е от глупост ли лъже, или от зла умисъл. И понеже лъжите са като черешите, една друга се теглят, та Теменужка пресмята, че НЕК щяла да икономиса към 100 млн. лв. Иван Хиновски вика, че не били 100, а само 50 млн. Петдесет-петдесет, кой ти ги дава. А хич? Защото в случая нещата стоят точно така. Централите си имат дългосрочни договори с фиксирани цени. И е въпрос само на добра воля да отстъпят нещичко. Зам.-мин. Божан Стоянов съобщи лани, че цените на двете централи, за да поддържат „бойна готовност”, ни излизат доста солено. "Марица-изток 1” получава по 70 лв. на всеки от 700-те си мВт, а готовността на "Марица-изток 3" е оценена на 48 лв. на мВт (840 мВт). Имало и два вятърни парка в Североизточна България, на които се плащало да поддържат готовност. Не мога да ви кажа на кой са, но със сигурност не са на кой да е…

Истинският въпрос, който упорито се заобикаля, е друг: Кой сключи тези договори! Кой?! Костов, Станишев, Борисов, Орешарски? Не, че ще ни стане по-леко, като разберем, но поне ще знаем кого да окаме на майка! Защото за ВЕИ-тата се знае – Станишев и Борисов! Станишев за Закона за ВЕИ, който предизвика „златната треска”, Борисов за това, че позволи присъединяването на мощности, които трябваше да достигнем чак през 2020 г. А изначалната вина за договорите с американците (моля костовистите да не подскачат!) мисля да е на Иван Костов. През 2001 г., 4 дни преди парламентарните избори на 17 юни, той подписа с АЕС и "Ентърджи" заробващи договори за 15 г. За да го приемат във Вашингтон и да го ръкува Буш, щото се смяташе, че това много ще му помогне за изборите. Е, помогна му… Според тия договори токът от "Марица-изток" 1 и 3 ще се изкупува съответно по 4.3 и 2.9 цента за квт/ч. По същото време „Марица-Изток 2” произвеждаше ток по 2 цента, а "Козлодуй" за 1.5 цента. А след Костов има 7 допълнителни споразумения, сключвани от всички правителства, но нито едно не е за намаление на цената. Окончателно ни довършва 7-то, сключено от правителството на Борисов през 2012 г., с което всички въглеродни емисии отиват в нашите сметки.

Тъй че братя и наред да окате, нема да сбъркате. Невинни няма да засегнете.

Сидеров и Каракачанов се скарали за ратифицирането на споразумение с НАТО за поддържане на гарнизон и свързочен батальон. Сидеров твърди, че през май почвала войната, в която и ние ще участваме. Каракачанов го обвини в евтин ПР. Волен му върна с „комплексар” и агент „Иван”. Каракачанов пък каза, че Сидеров скатал войниклъка, като се изкарал кьорав, с 10 диоптъра. Това е ново за нас. Бяхме чували, че е дюстабанлия, затова не е ходил войник.
А войната може наистина да пламне. Толкова много глупаци припкат с кибрита… И тогава няма да има никакво значение кой е демократ и кой тиранин. Войната изравнява всичко.

Бившият полски президент Лех Валенса призова Запада "да изплаши Путин с оръжия". Западът, вика, трябва да приложи всички възможни мерки за защита от агресията на Русия, включително и разполагането на ядрени ракети. Важното е да се покаже, че ние ги имаме и че те са по-добри, отколкото са в Русия…
Да напомним само, че Валенса е носител на Нобелова награда за мир. Всъщност, що пък не. Дето викаше некой, Нобел е измислил динамита, не аспирина…
Пък друг некой си беше рекъл, че войните ги почват старците, но ги водят младите. Затова ние смятаме, че всички, които са преминали безвъзвратно в запаса, трябва да… си затварят човките!

Албанският премиер Еди Рама рекъл, че пред Албания и Косово има две алтернативи: Да се обединят в рамките на ЕС, или да се обединят по старомодния начин.

Хашим Тачи му държи исото откъде Косово: Изявлението на Рама е реалност, която може да се случи в бъдеще заради изолацията на Косово от страна на ЕС.
От ЕК излязоха с нота. Говорителката на ЕК Мая Косиянчич каза: „Изявленията на Рама и Тачи са провокативни и абсолютно неприемливи …"
То и независимо Косово беше неприемливо, пък днес е реалност.

Из делниците…, 12 юни 2007 г: „В Албания посрещнали Буш като национален герой. Наградили го с "Ордена на знамето", обявили го за почетен гражданин, кръстили улица на негово име. Турили транспаранти и билбордове: "Горди сме да бъдем партньори", "Президентът Буш прави история в Албания ".
И той верно прави история. Казал им: „Настъпило е времето за независимост на Косово.”

После независимо Косово ще се обедини с Албания, после към тях ще се присъедини и етнически претопената половин Македония и ето ти историята… Историята на Велика Албания...”

Хич не ви се правя на провиденец. Това са изводи, достъпни за средно интелигентен човек, неизкушен от външната политика.

Петък, 10 април

Разпети петък. Днес съм определил да мисля за сложната човешка съдба и как неусетно тя преминава от „Осанна” към „Разпни го”. Съветвам и премиера това да направи.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!