Из делниците на един луд (3-7 декември)

Тони Филипов, д-р 09 декември 2012 в 18:53 8035 10

Понеделник, 3 декември

Независимите депутати Тетимов, Карбов и Николов не се поучиха от провала с Марковска и сега правят втори опит да попълнят парламентарната квота за КС. Този път играят във вреда на СДС. Издигат прокурор Галя Гугушева. Ама така я издигат, че, направо й разгониха фамилията… Карбов на няколко пъти я прекръсти – Гогошева, Кокошева... Изобщо подмятал й името както Патрашкова подмяташе името на Люба Кулезич преди време… А пък Николов я гу-гу-ка по три пъти, преди да се реши да й поизнесе фамилията…

Но иначе тримата били убедени в качествата й.

Пророческа карикатура на „Новинар”

„Родените през 1988 г. са последните грамотни българи, излезли от началното училище”, пише „Труд”. Те били на 4-то място по грамотност сред връстниците си по света. После учебната програма се преебала и през 2006 г. четвъртокласниците ни вече падат с 14 позиции. Данните са от анализ на просветното ведомство, което се опитва да си обясни защо пада качеството на образованието.

Защо пада ли? Ще ви кажем. Но преди това един пример как по света се търсят нови форми на преподаване. "Дейли мейл" пише за 28-годишната учителка по анатомия Стефани Флетчър, която измислила много интересна система за стимулиране на учениците. Неин 16-годишен ученик разказал, че тя го награждавала със секс всеки път, когато давал правилен отговор. Така един вид го стимулирала да учи. Не мога да се сетя за по-добър начин да се преподава анатомия.

Идентичен случай в наше село. В гимназията по древни езици и култури, колеж на СУ, даскалката по литуратура Анета Иванова, по-известна сред тийновете като Палавницата, пробутвала на учениците си своя книга. Ама книга да видиш! Еротично четиво от над 1000 стр. Само за 15 кинта. И няма не искам, няма недей… В наратива на госпожата се споменавала „мидата” й, и как станала жена, как във влака… „Галя го със стъпала и длани. Викам. Приветствам го. Приветства ме…” Мурафетлийка изглежда така на първо слушане… Родителите залепвали мръсните страници, та да не четат невръстните. Те невръстните знаят по темата повече от тях, ако е „на въпрос”… (Сине, време е да поговорим за секса. Добре, тате, кажи какво искаш да знаеш…)

 

Но това не бил единственият мискинлък в класическата. Според „Телеграф” даскалите по гръцки Асен Тодоров и Райка Николова направили печеливш дует. Единият пишел двойки и пращал учениците на частни уроци при другия. Където те срещу 25 лв. на час научавали фарси езика на Платон и Аристотел и си вземали изпитите. Пък даскалът по история и култура Митко Делев влизал в час с шишето. Слава Богу, тоя поне го уволнили.

Някой има ли още въпроси защо образованието се е сурнало по нанадолнището?

Между другото, знаете ли колко преподаватели в СУ влизат в час и отварят сергия със собствените си книги? Не казвам, че покупката на книга оказва влияние върху оценката на изпита, но не твърдя и обратното. Лично ние, колкото и да се опитваме да не се влияем, все правим някаква разлика между читател, който си е купил книгата ни, и такъв, дето се стиска за 13 лв., в които влиза и доставката до дома му. Направо на дивана в хола му я носи куриер и пак се стиска…

Специално за учителките по литература преди време писахме, че тях трябва да ги убиват като навършат пенсионна възраст. Да, наистина! Разбира се по някакъв хуманен начин, не чрез пенсията. Не за друго, а защото чрез пенсията става бавно. Бяхме се вбесил, че все срещу нещо протестират, пишат гневни писма, обаждат се в радиото, телевизията – това срамно, онова позорно… Но сега ми се струва, че не трябва да се чака доде се пенсионират...

Нов рекорд за най-скъпо струващ полов акт. Доминик Строс-Кан кандисал да плати $6 млн. на камериерката Диало, която го обвини, че я е изнасилил. Доминик уж отричаше: „Проникване имаше, насилие – не!” Малко като работата на СДС и ГЕРБ. Но цената е най-доброто мерило. И в двата случая тя показва, че проникването не е било баш пък съвсем доброволно. Та Доминик сега щял да тегли $3 млн. кредит и жена му щяла да му даде $3 млн. Боже, какви жени има…

Ало, пенсиите, „Пари и щастие ни чакат този декември”, съобщава „Труд”. Веднъж на 824 г. се случвало в месеца да има пет съботи, пет недели и пет понеделници. И това според фън шуй символизирало „торба с пари". Но! За да извикате късмета, трябвало да сложите няколко банкноти в торбичка и да я носите на врата. От време на време да се концентрирате върху нея и да си представяте как се пълни. Откъде да вземете банкнотите ли? Не ме занимавайте с глупости, бе! Назаем ще вземете, кредит ще теглите! За торба пари говорим!

Вторник, 4 декември

Станишев разправя пред „Труд”: „В България днес демокрацията е имитация - имитация е работата на парламента, където мнозинството, по заповед на г-н Борисов, гласува срещу това, което е приело ден по-рано. Имитация е пазарната икономика, защото кранчетата се пускат на тези, на които разпореди г-н Борисов. Имитация на демокрацията са дори изборите, както видяхме през 2011 г. Тази имитация трябва да бъде прекратена.”

Гаче чета Томас Кародърс и „Краят на парадигмата на прехода”. Станишев е направо „на една мисловна улица” от понятието „безпомощен плурализъм”. И, дано не ми изсъхне ръката, но е прав. Трябва спешно да обезпаразитим демокрацията. Защото истината е, че Борисов е просто една от въшките, които са хванали кучето на демокрацията на стоп. И доде то не се обезпаразити… Не е Борисов, който прееба демокрацията. Като по-първичен човек, той просто я разголи. Самият той е продукт на тази демокрация. Както уродливата атинската демокрация роди Алкивиад Велики, така и българската закономерно пръкна банкянския феномен. Между другото, има доста прилики между тези отдалечени на два и половина милениума един от друг герои. Алкивиад много тарикатски се е рекламирал. Сам се нарекъл „Велики”, пуснал лаф, който останал в историята: „Където е Алкивиад, там е победата…” Алкивиад е възпитаник на бащата на атинската демокрация Перикъл, точно както Бойко е възпитаник на бащата на българската – Тодор Живков. И хетериите* им, и непостоянният им характер… Казват, че Сократ, учител на Алкивиад, рекъл за него нещо (според Вера Мутафчиева), дето би могъл със същия успех да рече и за нашия: „Не виждам защо липсата на последователност трябва да ни възмущава, щом тази липса е достатъчно последователна. Алкивиад би изменил на себе си само ако премине от непоследователност към последователност.”

Но да се върнем на Станишев. Ако поседи още 4 г. в опозиция ще стане завършен демократ, не ли? А защо ти бе, др. Станишев, ти като имаше 4 г. да промениш формалния характер на демокрацията, не си мръдна малкото пръстле? Ако не бяха урболешките заменки, Батко и Братко, скандалите с Румен&Румен… може би Борисов щеше да гледа политиката като пешеходец, дет’ викаше царят.

Към качеството на демокрацията има още една гледна точка. Ние българите, като социолог ви го казвам, малко нещо сме сбъркани генетично. При нас ширината на ноздрата отговаря точно на дебелината на показалеца, което не се среща при много други народи. А това, оказва се, е структурна характеристика на една действаща демокрация.

И при гърците май е така. То затова в наше време се казва, че най-хубавия гръцки нос имат турците. Гръцкият “Прото тема” пише, че Маргарита Папандреу (89 г.), съпруга на покойния премиер Андреас Папандреу и майка на бившият премиер социалист Георгиос, оглавявала с 500 млн. евро списъка „Лагард”, в който са имената на над 2000 гърци с влогове в HSBC.

Това е напълно невъзможно, но представяте ли си г-жа Дина Станишева да се окаже изведнъж с такава пара по книжката?! Лично ние не си го представяме. Ако някой в семейството се окаже с пари, то по-скоро ще е Моника. Но с дребни суми, не чак като на Папандреуви. Гръцките социалисти много преди нашите станаха капиталисти.

Пък в Украйна, родината на бившия ни премиер, измислили нов начин за адаптация към другия живот. Доста добра алтернатива на разпространените у нас кални бани… Съгласете се, че калните бани са доста драстичен метод за привикване с пръстта, па са и скъпи.

Клиентка на терапията не може да се нахвали: "След тежък работен ден идваш тук и просто се отпускаш. Чудесно е. Прибираш се вкъщи в съвсем различно настроение…"

Степан Пирянюк, производител на ковчези, пуснал услуга „терапия в ковчег”. Срещу 25 евро клиентът може да полежи 15 мин. в избран от него модел. И като излезе му ставало много драго, че все пак е жив.

Те повечето украинци са като нас, радват се ако са живи.

„Призрак в хотела на премиера във Вашингтон?”, съобщава не съвсем убедено „Труд”. Борисов бил настанен в “Хей Адамс” на 16-а улица, точно срещу Белия дом. Говорело се, че в хотела имало женски призрак, който нощем обикалял из коридорите и оставял мирис на мимоза…

Ба, Бойко от призрака на комунизма не се плаши, та…

Не разбрах кои журналистки го придружават, иначе щях да бъда в състояние да предположа коя госпожица ще играе „женски” призрак тоя път.

„В същия хотел, пишат още колегите, бе отседнал и бившият премиер Сакскобургготски през 2004 г., когато на церемония в Белия дом България бе приета официално в НАТО. Там той се срещна и с началника на военната академия “Вали Фордж”, която царят е завършил с отличие.”

Не, че е много важно, но мразя да се изопачава историята. През 2003 г., когато „Стандарт”, ръководен от Юли Москов, беше направил пълен завой от кака Елена към царя, написа една филипика, която ще остане като един от най-добрите образци на журналистическото баданарене. Та там помежду другото се казваше, че кадет Рилски е завършил военната академия в САЩ, но не могъл да си вземе дипломата заради “проблеми със своята националност” и си останал “почтен сержант”. „Стандарт” понякога вадят разни истини без да искат. Уж да направят услуга на Бойко, изнамериха леля му, а тя се изпусна, че не дядо му, а прадядо му бил убит от комунистите. Което не е баш същото. Та нека се знае, че царят не е завършил почти нищо, камо ли с отличие.

Жени с репродуктивни проблеми поискали шефът на БЛС д-р Райчинов да подаде оставка. Щото в "Часът на Милен" рекъл: „Безразборните полови контакти и лошата лична хигиена са сред важните причини за репродуктивните проблеми на българките…” Безразборни контакти?! Глупости! Ние сме направо като спартанците. „В Спарта гражданите спяха с жените си и дори разговаряха с тях.” (В. Мутафчиева, „Алкивиад Велики”) Е, кой българин не разговаря с жена си?! Даже той да не иска, тя разговаря с него...

Абе, братя, ако бяха чак пък толкова безразборни, все щяхме да сме чули поне, ако не… Не ли?

За хигиената не знам какво да кажа. Знам, че в Северозападнала България има един израз: „Ягода и… такова не се мият, щото си губят вкуса.” При народите с висока лична хигиена подобни поговорки са немислими.

Това малко просташко се получи…

Сряда, 5 декември

Много дъжд, малко сняг, рязко застудяване и те ти жътва за ортопедите. Направо по стотинка на снежинка… 75 човека в „Пирогов” само през първия ден на заскрежаването. Падналите жени били повече. Но най-много били пациентите над 60 г., демек пенсиите. Щото те имат неотложни задачи и не могат да се съобразяват с подробностите от пейзажа. И после докторе къде съм… Стая или парцел...

Без да се отплесваме, ще отбележим, че докторите чисто професионално обичат гадното време. Да. Един доктор, герой на моя приятел Селин, се вайкаше: „Освен това времето стана меко и сухо въпреки зимата, докато за медицината ни трябва влага и студ. Нямаше и епидемии, изобщо обратен такъв сезон, провален…”

Та вчера ние само до отсрещния магазин си позволихме да излезем за хляб и цигари, но то беше достатъчно да видим едно изпълнение на двойки. Той направи двоен аксел, тя троен ридбергер, но сполай на Бога, жертви в полужива сила не се дадоха. Госпожата се приземи успешно гъзним, господинът си падна на главата, което също се брои за успешно при пенсиите.

"Почти всички наши нещастия идват от това, че не си седим у дома." Седете си вкъщи, бе! Ба, ще ме чуе некой… Няма власт над оная пенсия, която е тръгнала да дири стока на промоция. Ей, поне вземете елементарни мерки за безопасност! Като например да си купите ръкавици, а не да ходите с ръце в джобовете. Защото ще си паднете на лактите, а тази травма, според докторите, била много по-тежка. Без лакти вие ставата абсолютно безпомощни – и на опашката, и в рейса, и навсякъде… Важно е също да смените летните гуми, така да се каже. Не е срамно при тежки пътни условия да се преобразите и на 4х4. Няма да ви загрозят бастунките. И в никакъв случай „антифриз”, когато ви предстои дълго пътуване по хлъзгав терен. Алкохолните напитки още повече разклащат и без това крехкия ви баланс.

С кратка дописка „Труд” информира как върви визитата на премиера в САЩ. Бойко рекъл: „Специално благодаря на Елена за добрата работа и понеже сте се интересували, снощи бяхме в нейната резиденция. Тя ни сготви риба. Бяхме колегите само...”

И тук пратеничката на „Труд” така е изпуснала пусулата, че без да искаме си помислихме дали не е играла тя нощеска женския дух в хотела. „Така, прегърнал свойски Поптодорова, премиерът приключи една разбиваща за противниците и клеветниците пресконференция в посолството ни. Трогната от топлите думи, г-жа Поптодорова не можа да каже нищо.”

Но пък така гледа, че да беше с година-две по-млада, щяха да я поканят за новата продукция на „Жената котка”…

Във вестника дали кака Елена на снимка. Тя на мен е кака, де, на повечето от вас е друго. Ще си позволя малка недискретност и ще кажа, че на 31 август кака Елена навърши 61. Та на снимката Ленчето гледа с поглед, който само котаракът Гарфилд би могъл да уподоби…

„Бяхме колеги само”. Колеги милиционери? Щото и Цецо е бил там. Но пък от друга страна и Никито е бил, а той не е милиционер, само баща му. Може би премиерът е имал предвид колеги дипломати? Но пък Цецо дипломат… И това с рибата. Верно, че САЩ са напред с времето, но не чак толкова, че у тях оня ден да е било Никулден. Като откриваше пътя през Твърдишкия проход премиерът сподели, че е на строг пост: "Фасул, леща, лапад... Но най-много обичам ориз с гъби."

Пък Младенов разказал, че Обамата рекъл: “Ако бях в България, щях да гласувам за Борисов.” И да не го е казал, длъжен е бил да го каже… Иначе щеше да излезе, че Никито лъже. Макар че то не е трудно да го кажеш в хипотетична ситуация. Ако бях в САЩ и аз бих гласувал за Борисов. Дреме ми…

Четвъртък, 6 декември

«Труд» съобщава: «И.Д. патриарх пости със суши”. Вчера дедо поп опитал два вида суши на първия рибен фестивал във Варна. Ние, без да сме църкварче, знаем, че риба може само в определени дни, какъвто вчерашният не беше. Така е то, кога се попът напива, селото не изтрезнява. Борисов нарушил поста, но той все пак не е поп. (Боже, какъв поп става от него, как блажно говори!)

Обаче дедо Кирил сколасал само да опита сушито. Щото, обяснява кореспондентът на „Труд” с тон, който издава, че и той е останал капо, „тълпа от изгладнели посетители, предимно в пенсионна възраст, излапа за отрицателно време ястията.” Превзели бюфета с щурм. Преди 130 г. Батенберг бил изумен от тая способност на българите…

На среща на бизнеса с правителството Иван Кръстев говорил за медиите: „Нобеловият лауреат Амартя Сен направи изследване, което доказва, че в страна със свободна преса досега никога не е имало масов глад. Защото обикновено тези големи катастрофи са резултат не толкова на недостиг на храна, колкото на недостиг на информация. До голяма степен проблемите, които България в момента преживява, са резултат от некачествена медийна среда.”

Ако вестниците се занимаваха малко повече с контрабандата например, гладните у нас щяха да бъдат много по-малко… Извинявайте, че като Мирча Кришан все до контрабандата стигаме, но там потъват милиарди.

Г-н Борисов, годината изтича, а тя беше определена за справяне с контрабандата! Даже си спомняме, че до февруари 2012 г. цигарената трябваше да бъде ликвидирана. Ама нищо. Неизпълнените обещания имат това качество, че те застигат в най-неподходящия момент. Например на избори…

Тризначките се похвалили, че някакъв бизнесмен давал 30 бона да се гушка и с трите. Може, хора всякакви. Според нас, която и от тях да си отвори устата, готов го разуря, дето се вика…

В Биг Брадър тая вечер щели да гонят Стойка, тризначките, Димитър и Лиляна. Тая Стойка да не е Стойка Пипирудата? Всъщност, не ми отговаряйте, не ме интересува. Споменавам го, щото в дописката на „Труд” срещнах едно изречение, което доста ме обърка: „Най-разпалена плеяда при номинациите изнесоха Стойка и тризначките, които си размениха номинации, обиди и нападки…”

Разпалена плеяда? Такава употреба на думата „плеяда” сме срещали само в сайта на МВР: „Полицейският автопатрул, който пристигна на място и предупреди 28-годишния велинградчанин П.З., бе посрещнат с плеяда от обиди, ругатни и закани.” Но това, което е позволено на милицията, не е позволено на един уважаващ себе си вестник. Не ли?

Пък „Сега” по повод дописка в „Преса”, в която се говори, че президентът открил мол (пръв и единствен случай в историята), написали: „За този човек основното, което ни вълнува, е как да определим пропорцията - повече лъчезарен ли е, или повече идиот…”

 

Давам си сметка, че с тази снимка сигурно подкрепям тезата на колегите от „Сега”, но нямах друга под ръка…

Ей, така не се говори за държавната глава, бе! Лично ние никога не бихме си позволил да поставим въпроса толкова откровено. А също и в дизюнкция не бихме го поставили. Това е неправилно.

Петък, 7 декември

Работата около избора на последния конституционен съдия съвсем се закучи. Премиерът обещал ГЕРБ да подкрепи кандидатурата на СДС Гугушева. Обаче нещата отиват малко от трън та на глог, че е по-висок. Марковска ще ни си види като сълзица. Прокурорката Гугушева май ще изгърми заради досие. Кредитно досие. Оплела се е с кредити направо като патица в кълчища. И почти толкова интелигентно го обяснява. Взела от фирма "Лигъл партнърс", собственост на майка й Тотка Ахчийска, едра бизнесменка с повече от 70 лазарника зад гърба си, къде 400 хил. лв. кредити. Първо на единия син за апартамент, после на другия… И мама Тотка дава, ама с лихва и погасителен план. До 2008 г. мама Тотка е била управител на фирмата. Но лани пише една молба до себе си, удовлетворява я и купува фирмата с капитал 1.99 млн. лв. Пишкин бабичка! И това не й е единствената фирма, дето върти!

Пенсиите, хората работят, не се почесват като вас! Тя като ми дойде сега тъщата на Коледа, ще й кажа аз…

Дали фирмата на мама Тотка има право да дава пари под лихва?! Не питам, отговарям. И изобщо не е нужно да си чак Жан-Батист Грьонуй, за да подушиш, че цялата история мирише на гнило. (Тоз Грьонуй е герой от „Парфюмът” на Патрик Зюскинд, книга, която бих ви препоръчал, ако позволите.)

Антония Петрова, „Мис България”, а наскоро и „Мис Русия 2012”, вика: „Евгени Минчев е най-лицемерният и двуличен човек, когото съм виждала". (Моля адвокатите на Женя да обърнат внимание, че само цитираме, да немаме после ядове.) Тонката вика, че докато й бил пиар, Женя тиражирал прякора й „Мис Крокодил" пред медиите. Верно много подло!

И понеже стана дума. Не бяхме прав да напишем, че Женя е единственият лорд, който си е изкарал титлата с гъза. Не, не е единственият...

…………..

*Хетерия, в др. Гърция група, приятелски кръг… Например кръгът „Котараците” може да се нарече и хетерия.

* В книга трета на доктора, която с минимално усилие бихте могли да придобиете, е обяснено какво е дизюнкция. Например изразът “Не може и това до края, и душата в рая.” е дизюнкция. Ако може, тогава е конюнкция.

To be continued друг път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!