Из делниците на един луд (29 юни-3 юли)

Тони Филипов, д-р 06 юли 2015 в 12:10 17640 7

Понеделник, 29 юни

„Труд” разказва как е протекло последното заседание на МС. Много добре протекло, като по мокро кадифе, дето се вика. При абсолютен ред и пълна тишина се отметнали цели 22 точки. Нито един министър не мъцнал дори. Бойко им съобщавал какво приемат и после им съобщавал, че са го приели. И така 22 пъти. Заседанието почнало в 10.15 и приключило в 10.23. Премиерът се лишил дори от посланията, които обикновено праща до българския народ в началото на всяко заседание.

Така и трябва, нема какво да спорят и дискутират, след като накрая все едно всичко ще приемат. В тази връзка ще си позволим да дадем една идея на премиера. Да провежда правостоящи заседания на МС. Това съм го виждал при Блъсков. Седне си на стола, а редакцията седи диван чапраз. И ако някой се разглаголи, после го чака другарски съд или мечка. В зависимост от заслугите. Преди време и Берлускони направи подобен експеримент - махна столовете и съвещанията от само себе си рязко се съкратиха. Лично се похвали: “Вместо да говорим глупости, сега работим!”

Като казах Берлускони та се сетих, че от комисията по досиетата съобщиха, че Дарина Павлова била сътрудник на ДС. И ако навремето се чудехме какво прави госпожата в прегръдките на този дърт мискинин, вече не се чудим.

Паса си овцето със бати.
Подпрян на кривак.
Комсомолът ме прати.
Няма как!”
(Тр.Акациев)

Из ФБ се размята една снимка на Радан Кънев по потник на сини райета, пие бира в на Каламици на гръцкото море.

Радан отмаря от ОП на чаша бира.

Нема лошо. И Радан е човек все пак. Но до нас стигат обезпокоителни слухове, че лидерът на ДСБ се е развихрил в сферата на обществените поръчки (ОП). Дори единият от двата ни независими източника твърди, че с друго не се занимавал – ОП и като му остане малко време драсне два-три реда във ФБ.
Не сме изненадан. Още при формирането на кабинета Радан даде заявка: "Ние искаме реформаторско управление, което да направи реформа в правосъдната система, да изкара истината за "Южен поток", за КТБ, за промяна в ОП… Големите строителни фирми в страната са свързани с ГЕРБ и ДПС. Това е обществена тайна. Ако трябва да "извиваме ръце", за да не печелят поръчки само три фирми, ще го направим…”

И понеже другите работи са вече свършен факт, останаха ОП. И Радан извивал ръце наляво и надясно. Всъщност, само надясно, то наляво няма на кой…

Ама, разправят некои, съдебната реформа била замразена, министър Иванов сам я замразил! Не им вярвайте. Верно я замрази до есента, но това е само за измама на враговете. Щото вижте как го наскачаха прокурорите, съдиите от ВСС… И той сега ги финтира, че уж отлага. Е, може и нас да финтира, не съм съвсем сигурен…

„Преса”: „Най-сетне през 2015 г. демократичните кокошки ще снасят колкото при соца.” За сефте след 1989 г. ще произведем около 1,5 млрд. яйца, колкото при социализъма. (Да се чудиш къде се мотахме 25 г.!) През 2014 г. кокошките са снесли 1,219 млрд. бройки. Това са го направили 4.7 млн. носачки. Което означава, че кокошките са работили средно по 259 дни в годината и са почивали по 107 дни! Знаете ли защо кокошката почива само 107 дни, а българинът по 130, без да броим петъците? Щото при кокошката въпросът е яйца или месо?! И те снасят, та ще си скъсат задника с извинение. Такъв механизъм трябва да се намери и при българите! Стана ясно, че гладуването не ги плаши.

Пък в Дреново една кокошка така се постарала, че счупила световния рекорд - снесла яйце 185 гр. С 5 грама повече от кубинския рекорд. По телевизията имаше 10-минутен репортаж за туй събитие.

Някога имахме заводи, авиация, космически изследвания… Сега ще се гордеем с яйца, големи яйца. И морски флот имахме. Да ви кажа защо нямаме. Ветеранът от „Океански риболов” Тодор Георгиев разправя как станала продажбата на БМФ по времето на Станишев. Георгиев консултирал една голяма гръцко-английска фирма, която предлагала $1.120 млрд. Оценката на МФ била $1.3 млрд. Обаче не била допусната до търга. Всъщност, никой не бил допуснат, освен спечелилата фирма, която предложила $234 млн. После Станишев му казал: „Ами тука едно наше момче…”

В края на седмицата Гоце ще каже: „Най-голямата ми грешка е Сергей Станишев, аз го предложих за лидер на БСП, заблудил съм се в неговите качества. Управлението му не бе добро, той нанесе и големи вреди на левицата в страната.” Ако прочетете книгата на Виденов, ще видите, че и за него Първанов е голямата грешка. Самият Виденов пък беше голямата грешка на Лилов. В тая партия вървят от грешка на грешка и всяка по-голяма от предишната…

Но да се върнем на „нашето момче”. БМФ се падна на регистрираното в България дружество „Кей Джи Маритайм Шипинг". 30% от него държи "Адванс Пропъртис", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, а останалите са на германска компания, препоръчана от Плугчиева. Станишевите тогава казаха, че „Кей Джи…” били единствен кандидат и отговаряли на всички критерии в конкурса. Освен това щели да инвестират 780 млн. лева за 10 г. Това беше през 2008 г. През 2009 г. стана ясно, че инвестициите ще се отложат малко. Даже не и малко… После "Кей Джи Маритайм Шипинг" се оказа кандидат за концесията на порт „Бургас”. Пак единствен кандидат…

Ало, пенсиите… Станишевите твърдяха, че кинтите от продажбата на БМФ щели да влязат в Сребърния фонд и да осигурят стабилност на пенсионната система. Усетихте ли я тая стабилност? Ама и вие сте станали едни нечувствителни напоследък! Съсредоточете се поне да усетите шестях лева увеличение на Бойко!

Вторник, 30 юни

„Уволняват Гаро”, кахъри се „Труд”. Гаро е немска овчарка на щат в Планинската спасителна служба на БЧК, която откри трупа на убитото в Перник момиче. Тогава премиерът Борисов разпореди кучето да се награди с 4 пържоли за добре свършена работа.

Гаро и неговият водач Иван Тушев. Между другото, Горо още си чакал пържолите...

Водачът на Гаро и още 8 негови колеги регистрирали сдружение с нестопанска цел, което се приело за нелоялно поведение и ги уволняват. Та покрай тях гори и Гаро. Но мисля, че тази несправедливост ще бъде поправена. Гаро има влиятелни приятели, хора, които са му задължени. Веднага се сещам за Мирослав Боршош, от скоро шеф на НДК. Именно с помощта на Гаро той направи една от решителните крачки към този пост.

Понеже тогава премиерът каза едни работи, които доста хора определиха като свинщина, та се наложи някой да го защити. И Боршош се престори на Гаро и разказа как изглеждат нещата през очите на Гаро. Нещо като „Кучешко сърце” на Булгаков, ама със стилистиката на пъпчива петокласничка. Няма да повтарям тая измекярщина, щото навремето ми предизвика такъв рефлукс (връщане на стомашно съдържимото), че три дена ходех с легена из къщи… Който иска може да си го припомни тук: http://www.vsekiden.com/109893/moyata-parzhola/

В Русе слагат бюст-паметник на Елиас Канети по повод 110 г. от рождението му. Бюстът е изработен от познайте кого!

От Чапа. Изненадани сте, нали? И аз се изненадах.

Какво нещо, като се замислиш. Канети напуска България и става нобелов лауреат. Силви Вартан напуска и прави шеметна музикална кариера. Кристо напуска и става световноизвестен художник, Милчо Левиев напуска и става Милчо Левиев… Юлия Кръстева, Цветан Стоянов, Гяуров, Гена… А Вежди Рашидов например не напусна и си остана Вежди Рашидов… Да не би средата ни да е вредна за талантите и гениите?

Знам, че могат да се дадат и други примери, но на мен тези ми са удобни в момента.

Изчезнали били 30%, към 2000 км., от Китайската стена. Минавали милиони туристи и всеки като си вземе по едно камъче… Но основната причина били местните селяни, които продължавали да крадат материал, за да си строят къщи. Това се казва историческо наследство. Близо хиляда години крадат и пак има. А нашето свърши за няма и 25 години.
Пък Ким Чен Ун екзекутирал главния дизайнер на новото летище в Пхенян. Лани Ким разгледал терминала и не го харесал. И главният дизайнер бил осъден за "корупционни политики и неизпълнение на заповеди" и екзекутиран. Преди няколко дни Ким пак разгледа летището и останал доволен. Даже рекъл, че новото летище ще накара западните туристи да позеленеят от завист.

Само си помислете, ако у нас се прилага подобен подход! Дали магистралните строители ще посмеят да крадат асфалта и да турят радиоактивен чакъл? Дали щяха да святкат очите на Самуил и да падат плочките по „Витоша”? Много е либерален Бойко, това е проблемът!

Сряда, 1 юли

В Сиатъл събрали наедно детска градина и дом за стари хора. Заедно да си играят, да свирят, да пеят песнички, да рисуват... Сиатълци се хвалят: "Това е най-добрата идея за последното десетилетие!" Да, добра е идеята. Но има и по-добри. Преди време четох, че в Канада няколко фирми се обединили и създали паралелни забавачници за децата и родителите на служителите си. Тръгва канадецът сутрин, натоварва в буса децата и тъщата, Господ здраве да й дава, и в забавачниците. И после цял ден си гледа работата на спокойствие. И вечер като си я прибере, тя се е наиграла и не му досажда с неудачни опити за общуване.

А у нас какво е? Цял ден мислиш дали тъщата няма да забрави котлона включен и да подпали къщата, да ти причини наводнение или друго природно бедствие, за което да работиш следващите години. Или пък да се сбие с някой на опашката и после да плащаш репарации доде си жив. И какво ли още не ти минава през акъла, защото безбрежна е фантазията на една скучаеща пенсия…

„Труд”: „Жена падна от трамвай около Централните хали”. „Около” значи, че не се знае къде точно е паднала. Знае се, че е била в трамвай № 22 и после я нямало. Кога и къде точно е паднала, не се знае. Слава Богу, имала е дни.
Каракачанов пита правителството какви мерки е предприело за борбата с битовата престъпност. Бойко обясни, че резултатите можели да са много по-добри, ако не пречели адвокатите. Ако можехме, вика, да ги подслушваме...

«Хванат някой крадец, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката… В момента е едно златно време да си адвокат. Трябва да променим закона така че да е 50:50 да ги осъдим…”

Мисля, че има предвид престъпниците, не адвокатите.

И журналистите веднага припкат при Цацаров да темперират скандала. Хванат натясно, той беше принуден да каже истината: „Подслушване между адвокат и клиент е невъзможно – това са азбучни неща.”

Преди 13 г. Борисов обеща да прочете конституцията. И а днес, а утре… Все не остава време. Но предполагам, че вас това, че ви управлява човек, който не е чел конституцията, не ви притеснява.

Четвъртък, 2 юли

„Труд”: „Дядо закла котка, изяла му обяда”.

Ще я заколи, вие какво искате, да я покани да му изяде и вечерята ли?!

Шегувам се, ей! Да не ме наскачат сега котколюбците! Откъде се навъдиха толкова! Всеки втори пост във ФБ е за котки. Повече са дори и от гръколозите. Ние, както забелязвате, поне на гръколог не се правим…

Три години затвор и 5000 лв. глоба заплашват 74-годишната пенсия от Велики Преслав Вичко Вичев за причиняване на смърт на гръбначно животно по особено жесток начин. Това е по закона, който ГЕРБ прие през 2011 г. Ако си спомняте тогава стана скандал между Тетка Цачева и Любен Корнезов. Корнезов даваше за пример боевете с петли във Франция. Обаче Тетка възрази: “Петелът е безгръбначно животно.” Корнезов, разбира се, не се съгласи веднага… Както и да е, да не се отплесваме.

Понякога Тетка не е наясно нито какво казва, нито какво показва… 

Добри комшии дарили на дедо Вичко малко салам и едно пилешко бутче да обядва, но котката ги откраднала. На бай Вичко му кипнало, пребил котката с един кърпел, а след това за по-сигурно я боднал няколко пъти с ножа. Съседите извикали полиция, целият corpus delicti бил налице – и оръжието, и трупът…

Не сме единодушен чия страна да заемем. (Ало, колегите от „Сега”! Възможността сам човек да не е единодушен е открита от д-р Филипов и е редно да цитирате, когато се позовавате на нея!) Клоним към бай Вичко, въпреки грозната постъпка. Защото бай Вичко вземал 200 лв. пенсия и към момента на престъплението бил останал с 5 лв. А както казваше колегата Джером, пет лева на седмица „не могат да държат душата и тялото здраво споени”.

Сигурно ще си помислите, че примерът не е подходящ, но въпреки това ще го дам. Мюфтията на Саудитска Арабия наскоро издал фетва, която позволява на мъжа да изяде жена си, ако е гладен до степен, че животът му е в опасност. Според мюфтията, мъжът може и само парче да си отреже, но, ако е много гладен, може и цялата да я изяде.

Ало, пенсиите! Блазя на тия с младите и крехки съпруги. За вас пак рагу и зъби, а някъде и само рагу…

„Сега”: Премиерът Борисов вчера наклони везните на съдебната реформа в полза на прокуратурата. Даде да се разбере, че вижда промените основно като промяна на процесуалните закони и забързване на делата.”

Не за пръв път дава да се разбере. Но изглежда, че не дава достатъчно, щото реформаторите не разбират, че съдебна реформа няма да има. Ще местим едни камъни от тук до края на мандата и толкова. През това време Борисов ще ги подпети като стар търлък и ще ги изхвърли на боклука на историята.

На Москов направо му каза, че болниците няма да се приватизират. И той се примири. На Ненчев казал да види там, да проучи как се харчат изтребителите. Но, като се има предвид, че из ония дни рече, че в близките 15 г. пари за изтребители нямало да има, проучването ще е с чисто академична цел.

Мъка ми е за Ненчев. Той е един от най-ревностните защитници на евроатлантическата кауза в правителството. Но не съм убеден, че тя печели от това…

На 8-я извънреден конгрес на НДСВ, продължил 49 дни, Антония Първанова е сменена от поста шеф на партията и на нейно място са избрани трима мъже съпредседатели: Станимир Илчев, Олимпи Кътев и Съби Давидов и трима зам-предсетели. Конгресът бил затруднен само в намирането на трима членове на НДСВ, но имало надежда да се реши и тоя въпрос. Олимпи Кътев обяснява: „Когато са на зор, хората търсят по-нестандартни решения. Щом НДСВ е стигнала до това състояние, значи сме на зор." На зор са, на голям зор! В речника за думата „зор” са дадени три значения: 1. Трудност. 2. Насилие, настояване. 3. Голяма нужда. Царистите са точно в голяма нужда. И дано тримата председатели им помогнат. Макар че сме скептичен. Казвал сме ви за г-жа Мюлерова, прислужничката на Швейк, който имаше три ключа за клозета, но веднъж, като имала голяма нужда, се насрала в коридора.

Получих мейл от посланика ни в САЩ Елена Поптодорова. Отишла на Филипините, откраднали ѝ чантата и не може да си плати ни хотела, ни билета за връщане. Та ѝ пратих по PayPal $500. Тя искаше 3000, но аз нямах толкова свободни. После ми писа, че ѝ били хакнали мейла. И сега съм с $500 назад. Дали ще ми ги възстанови?

Бойко обясни на депутатите: "В Баку се видяхме с Путин, здрависахме се, една дума не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не война ще стане."

Здрависали се, което значи, че няма да има война! Да, първоначалният смисъл на здрависването е бил точно такъв. Зошченко пишеше някъде: „Такъв чудесен жест като например ръкуването на приятели имал в своето историческо минало малко по-друг смисъл от сегашния. Нашите мили прадеди искали само да се уверят, че в ръцете на дошлия няма камък или оръжие. И заради това те докосвали ръката. … Кой би могъл да помисли, че такъв един във висша степен благороден и донейде сантиментален жест – символ на културата и ръста на духа – има такова тежко минало.”

Но май не ще да е само ръкостискането. Григор Лилов пише във ФБ за една конференция, състояла се тихомълком в София миналата събота - "Европа гледа на Изток", (демек към Русия). Както личи от заглавието, рубладжийска история! Чели се доклади като „Западното безумие срещу руската атака”, "Българите избират Русия” и т.н.

Съоргнизатори на конференцията са - Институт „Европа” на Руската АН, ФА Россотрудничество при МВнР на РФ, Фонд за подкрепа на публичната дипломация „А.М.Горчаков” при МВнР, Дипломатическа академия при МВнР... Посланик Исаков поздравил конференцията. От българска страна съорганизатори са фондация „Славяни” на Захари Захариев, Федерация за приятелство с народите на Русия на Шаренкова, УНИБИТ на Митьо Гестапото и Стоян Денчев, ЕПУ- пернишкият университетски изтърсак на Гоце и т.н. И сега най-интересното: Захари Захариев прочел приветствие към конференцията от премиера Борисов! Бойко Борисов!

………………

(Оставих един празен ред за мнения.)

Петък, 3 юли

В Норвегия вече и 7-годишни деца да могат да си сменят пола, без за това да се иска съгласието на родителите. Министърът на здравеопазването Бент Хои се хвали: "Това е много важна сфера, в която Норвегия изоставаше, но сега може да се гордеем с това, че приехме този закон“.

Стига, бе! Та те на 7 години още не са разбрали, че имат пол, та вече и ще го сменят!

Пък президентът Барак Обама определи решението на Върховният съд на САЩ, с което гей браковете се признават за законни в цялата страна, като „победа за Америка”. По този повод президентът на Зимбабве Роберт Мугабе направил предложение на Обама. Това само в руските сайтове го пише. „Аз съм готов, рекъл Мугабето, ако е необходимо, да отида до Вашингтон, да коленича и да поискам ръката му…" Сигурно е шега. Обама е женен, даже и две щерки има. Макар че това не винаги е пречка…

Не знам, братя! Уж съм демократ, но като направих рекапитулация на демократичните ценности в себе си, не съм от най-прогресивните демократи. Някои работи не ги разбирам напълно. Широката подкрепа, която получава хомосексуализмът в демократичния свят ми намирисва на малтусианство. Нещо като гей-бомбите… В "Есе за законите на населението” Томас Малтус пише, че ако не се ограничи, човечеството върви към катастрофа, защото хората се увеличават в геометрична прогресия, докато средствата за изхранването им - в аритметична. Това, което държи населението под контрол са нещастията (войни, епидемии, глад), морални ограничения и поквара (към които той включва убийства, абортите и хомосексуалността).

И накрая нещо оптимистично…

Главният икономист на Световната банка за Европа Дорте Домланд съобщи прогнозите за България: ще настигнем богатите страни в ЕС през 2050 г. Ако! („Каква голяма дума!”) Ако си повишим производителността на труда с 30%! Сега ни се увеличавала с 3% годишно, а трябвало да стане 5%.

Тия пък как им не омръзна да повтарят едно и също. През 2007 г. направиха подобна прогноза - щели сме да стигнем европейците по доходи през 2040 г., ако си повишим производителността. И понеже ние не си я повишихме, та те отложили настигането с още 10 г. После ще го отложат с още 10 и ще ги стигнем развитите държави на мук...

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови