Из делниците на един луд (27 – 31 октомври)

Тони Филипов, д-р 03 ноември 2014 в 13:48 19062 9

Понеделник, 27 октомври

Валери Симеонов изненадан от промяната в позицията на ГЕРБ. Разбрали се с трите каки да подпишат програма за отговорно управление, без НФ да участва с министри. Обаче Тетка Цачева рече в „Панорама”, че вчера искали баница, днеска искат тутманик. Желанието на ГЕРБ вече било патриотите да участват в правителството, тъй като успешната формулата била политически кабинет със споделена отговорност.

Учудваме се на Валери Симеонов, че се учудва. Сякаш не е живял в Бегето през последните десетина години и не познава сложната душевност на Борисов. Някои твърдят дори, че били няколко душевности, за всеки ден различна. Нещо като бастуните на Боровски – по един за всеки ден и един за Великден…

Ето днес ново двайсет. Не просто ПФ да участва в управлението, но да участва с лидерите си: ПФ, вика, се държат изключително отговорно, но в същото време предлагат да подписваме споразумение, което обаче без участие на техните лидери във властта, не считам, че е достатъчно поемане на отговорност.

Кефи ме как си сменя позициите без това да му коства някакво усилие. Затова бих посъветвал патриотите да не бързат да си преразглеждат решението, защото е възможно новата позиция на Бойко да е тяхната стара и пак да не могат да се разберат. Да го изчакат да се обедини около нещо определено и тогава.

Лично за нас най-трудното ни е да разберем кога Борисов се прави на глупак просто за да приспи вниманието на хората, кога се прави на глупак, защото го мързи да мисли и иска някой друг да върши това вместо него, кога се прави на ужасен глупак, за да скрие факта, че всъщност нищо не разбира, и кога е наистина един неподправен глупак. Всеизвестно е, че е умен и наистина е - но не през цялото време, което явно го безпокои и затова прави тези комедии. Предпочита хората да недоумяват, вместо да го презират. (Всяка прилика на горния абзац с „Пътеводител на галактическия стопаджия” е случайна!)

Та подозирам, че Борисов си знае, че в умността му има ауфтактове. От време на време умът му си взема кратка отпуска, гарнизон с преспиване… И затова, когато не знае накъде да върви, върви на зиг-заг, за да мислят другите, че има някаква сложна стратегия.

Пък един приятел вика, че Бойко добре знаел какво иска, но не предварително. Не е прав. Мисля, че този път знае. Трябват му още два-три дена за да стигне дотам, където съм написал още на 5 октомври, че ще стигне…
Симеонов се похвали, че се разбрали с ГЕРБ за КТБ: „Имаме пълно съвпадение за КТБ - търсене на изход чрез заем или чрез фалит, но спешно трябва да се оздрави."

И ние сме неук в банковите работи, но кротко си дращим из медиите и не правим от невежеството си управленска програма. Как ще оздравиш банка чрез фалит бе, алоу! Освен ако думата „фалит” няма някакво по-особено значение, за което ние не подозираме. Да лекуваш банка с фалит е като да излекуваш болен със смърт. Не че нашата здравна система не го прави, де... Чувал съм от моите приятели пенсиите да казват, че най-добрите здравни пътеки били алеите в гробищата…

Омбудсманът Пенчев вика: „Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ. Толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези 4 месеца, да оставим настрана тези години, през които банката растеше и тройно и четворно си увеличаваше капитала с протекциите на политиците…”

Да добавим само, че става дума за същите политици, не за някои други.

„Депутати, не сте си изработили парите, върнете ги!”, настоява коментар на „Труд”. Заплатата на господата почва да тече от датата на изборите, въпреки, че парламентът още не се е конституирал и те не са се заклели. „Как ще спят нощем, като знаят, че харчат нахалост бюджетни пари?”, наивничи автор, който не е вече толкова млад и трябва да си търси друго оправдание…

Сред българските политици мнозина още и мнозина вече не знаят, че политиката е работа в полза на обществото. Длъжен сме обаче да отбележим, че много от греховете, които им приписваме, са присъщи на породата, на политиците изобщо. Просто така е устроен светът. „Зло е това, което става, вярно, но с добром се ходи най-много до манастир. Обич трябва само докато зачене жената, нататък, за да прави човек нещо в света, трябва му зло – да го ръга. Така е било и така ще бъде.” (Мирон Иванов)

Просто така е устроен човекът.

И една любопитна новина. Всъщност, тя е и много поучителна. Според класацията на uefa.com капитанът на „Лудогорец” Светослав Дяков е пробягал най-много километри от всички футболисти в Шампионската лига. За три мача Дяков е навил 41 км. Средно по 13.7 на мач. Още 5 футболисти на „Лудогорец” са сред първите 15 в тази класация. Та елементарният извод е, че за да постигнеш някакъв успех, трябва да си поразмърдаш задника. Не ли?

Вторник, 28 октомври

Българския медиен съюз, в който влизат вестниците на Пеевски, си избрал Етична комисия, която да следи дали се изпълнява етичния кодекс на организацията. По този начин БМС щял да отстоява авторитета на българските медии, да защитава обществените интереси за обективна и честна информация, да спомага за повишаване на професионалните стандарти на българската журналистика, да бди за свободата на словото…

Дето рекла Айшето, когато получила предложение за сублингвално изпълнение, аргументирано с грижа за кожата на лицето й, “мерси казвам аз на такава грижа”...

Докато БМС създава стандартите на етичната журналистика, а Пеевски се кълне, че нямал нищо общо с кризата в КТБ, вестниците му продължават дирижирано да громят банката и бившия му ортак. „Труд” например, който Пеевски продаде на Пеевски с любезното съдействие на Блъсков, на цяла страница обяснява как Цветан Василев давал кредити на собствените си фирми. И погасявал вече взетите кредити с нови кредити. Нещо повече, средствата за увеличение на капитала на КТБ били също от кредити от КТБ. Тоест, Василев е изкупувал банката с пари на банката.
То като схема е много просто, но от ония прости неща, които рядко хрумват на някой честен човек. Със съзнанието, че прекалих с литературните препратки, не мога да пропусна сгодния случай да цитирам Тери Пратчет и „Пощоряване”. Оказва се, че Василев не е открил нищо ново. Така прави и героят на Пратчет Гепи Мангизов (Reacher Gilt). Мотото на Гепи е: „Без спекулация няма капитализация.” Той и неговите приятелчета Конскипръж, Хрупърт и т.н. си признават: „Ние купихме Голямата Магистрална с нейните си пари!”

„Г-н Конскипръж беше младок не просто склонен към затлъстяване, а разпростиращ се, прииждащ и преливащ към истинска тучност. Още на 30 г. той беше добил внушителна сбирка от брадички…” Познахте ли го? Пък главният герой Олян фон Ментелик, който преборва бандата на Гепи Мангизов, е човек с престъпно минало, свален от бесилката. Лесно ще ви е да оприличите и него. „Книгите бяха затворена книга за Олян.”
Изобщо много поучителна книга. „Нито една приложима на практика дефиниция за свободата не би била пълна без свободата да си понесеш последствията. Всъщност, именно на нея се основава всяка друга свобода.”
Последствията са оня начин, по който съдбата уравновесява везните. Ние си консумираме свободата, а това, което ни се случва, е справедлив отговор на нашите постъпки. И затова реших тоя път да не се ядосвам, че Тетка Цачева ще е председател на НС. В крайна сметка 1 млн. българи са имали свободата да изберат ГЕРБ. И сега е ред на свободата на последствията. Обидно е малко, удар под интелекта за тия, дето им е по-високо, но това е положението.

Църквата щяла да бори със суеверието. Владици скочили срещу червения конец, който някои българи си връзват на ръката против уроки. Настоявали синодът да излезе със специално изявление и да осъди тази езическа традиция, а също врачки и баячки и разни други суеверия.

Църквата си търси белята с тая ненавременна борба със суеверията. Борисов може да я приеме лично. Още повече сега както е изнервен… Той си е признавал, че е суеверен като бабичка. Освен червения конец, вярва и в черната котка. Като му минавала котка път, се завъртал три пъти, преди да продължи, а ако е с кортежа, карал охраната да се върне и да мине по друга улица. Ставал винаги с десния крак напред, в понеделник не се бръснел, не си режел ноктите и не давал пари на заем…

Според нас един просветен човек не може да бъде до такава степен суеверен! Черната котка и червеният конец са присъщи на рустикална душевност от предишни векове. Дано поне не ходи по врачки! Много ще се разочаровам, ако се окаже, че некоя мургава Касандра реди коалицията и кабинета.

Нещата май наистина отиват към компетенциите на свръхестествените сили. Гроздан Караджов вика, че Кунева изнудвала РБ. Прокарвала си желанията чрез заплахи, че ще напусне блока, ако не стане нейното. Освен това хората ѝ водели сепаративни разговори за участие в правителството. Радан Кънев пък гласува „въздържал се” при избора на Тетка и отказва да участва в правителството. И Радан ми е малко труден за разбиране. Не знам какъв е проблемът - той ли лошо се изразява, или лошо го отразяват. Или проблемът е, че той се отразява от Костов… Пък Гроздан, не помня дали ви казах, беше шеф на фондацията на Костов „Демокрация”. Във Фейсбук се твърди, че е предложен за Гражданския борд на РБ точно от Кунева по негова молба. И сега ѝ се отблагодарява. Пък Даниел Вълчев оня ден каза: „Ако костококите бъдат отстранени, организмът РБ може да съществува…” Костококите! Гадничко! Гаче са някакви бабалюги... Не мисля, че нещо налагаше да го казва.

Интересно на какво казват „коалиционни взаимоотношения” в РБ. Не разбирам защо им е да влачат едно такова недъгаво съвместно съществуване.

Сряда, 29 октомври

Във Франция се вихри голям скандал. Изловили френския министър на културата Фльор Пелерен, че не била прочела нито една книга от творчеството на сънародника си и тазгодишен нобелов лауреат по литература Патрик Модиано. Даже някакви интелектуалци се напъват да ѝ искат оставката...

Представяте ли си? Вежди Рашидов подава оставка, щото не е чел например „Физика на тъгата” на Георги Господинов!

„Мите, Митовски, ела, бе, дееба мааму…”

Не, не е такава нашата традиция. В нашата традиция е допустимо министър на културата да напише „Збогом”. Допустимо е да бърка Панчо Владигеров и Златю Бояджиев, както и да вика на Музикалния театър „Стефан Софиянски”… Допустимо е културният министър да нарича Ботевия „Радецки” стар сандък и да заплашва, че ще го ликвидира… Допустимо е да обявява, че ще прави концерт с участието на починалата Гена Димитрова. С една дума, допустимо е българският министър на културата да прави всякакви недопустими работи и да продължава да е министър. Затова българската традиция повелява да се боим от културата на министъра на културата. И аз верно се боя! Щото гледам Веждичката пак тръгна като цветарка по вестници и телевизии, явно се гласи да повтаря.

„Паламудът изчезна по изборите, чака кабинет”, пише „Труд” в обширен морски репортаж. Появата на паламуда, разправили стари рибари на трудоваците, била пряко свързана с политиката и правителствата. Паламуд имало много по времето на правителството на Бойко Борисов - през 2009 г. И се надявали, че Бойко пак може да докара рибата…”

Сигурно е така. Бойко върви с рибата и рибата върви с него. Сега дали е паламуд, или шаран, не е работа на сухоземни плъхове като нас да определят.

Някои рибари твърдят, че и по времето на Костов имало риба. Според други било смесено – за едни имало, за други немало…

За коалицията нещата още се усложниха. Към момента Борисов вика, че щял да прави кабинет на малцинството с плаващо парламентарно мнозинство. Осигуряването на тия плаващи мнозинства е доста сложно на практика. Да не стане като оня действителен случай – „Плавай, плавай, тука риби нема…”

От банята вече се чуват мераклийски подвиквания: „Дясноцентристко управление не е възможно без подкрепата на ДПС.”

РБ се дърпа, а Бойко днес обяви, че „ГЕРБ е вече почти готова да управлява самостоятелно, като предложи еднопартийно правителство на малцинството…” И ще управлява самостоятелно, но с подкрепата на ДПС. Което може да е самостоятелно само в представите на някой много добронамерен анализатор. Иначе не може. И защо загубихме цял месец, за да се върнем там, откъдето тръгнахме?!

Сайтът ПИК научил сензационно, че бивш президент и бивш премиер държат съответно 80 и 100 млн. лева в КТБ чрез подставени лица. Бившият премиер бил натрупал колосалната сума по време на масовата и подмасовата приватизация.

Така загадъчно е казано, че изобщо не мога да се сетя за кой бивш премиер става дума. Нито за президента. Можеха да напишат поне инициалите, примерно И.К. и Г.П. Съвсем примерно.

Пък друг сайт, bez-cenzura, публикува друг списък, в който фигурират Сергей и Моника Станишеви с влог в КТБ от 7 млн. лв., Емел Етем с 2.5 млн., Ахмед Доган с 880 хил. на свое име и още 50 млн. с подставени лица и фирми.
Съобщавам ви ги тия работи, просто да знаете, че се говорят и пишат. Засега са слухове. Но слуховете у нас не са като слуховете по другите земи. У нас слуховете са протоистини. Ще чакаме – ще видим.

Четвъртък, 30 октомври

Не, няма да видим. Председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов бил притеснен от възможността да се извършват цесии между вложители и кредитополучатели в КТБ. Примерно Иван или Георги има затворени 100 млн. на влог в КТБ. А негов близък бизнесмен има голям кредит. Бизнесменът плаща кеш на Георги 60-70 млн., въпрос на договорка, а на него му се приспадат 100 млн. от кредита. И двете страни са доволни. И като се отворят архивите на КТБ, нашият съвсем примерен Георги вече няма да го има като депозант. Синдикът на КТБ Станислав Лютов признал, че има подадени заявки за цесии за около 600 млн. лева. Пък подуправителят на БНБ Димитър Костов обяснил, че тези сделки не били забранени и БНБ не можела да ги спира.

По този начин политици, съдии, прокурори, агенти от ДАНС, висши чиновници и откровени бандити, които са депозирали в КТБ големи пари от кражби, рекет, рушвети и всякакви далавери, ще си ги дръпнат и ние нищо няма да разберем. Пак.

Митко Луджев вика пред „Труд”: „В политиката, в бизнеса, в медиите взеха връх лошите породи. Агресивните, безскрупулните, егоцентричните. Няма ценности, няма спирачки. Според мен българският политически въпрос е културно-антропологичен.”

Отдавна го подозирам.

Пък културологът Владислав Тодоров каза пред „Култура”, че според него Борисов бил въплъщението на българския антропологичен безпорядък.

Ако се окаже, че проблемът ни е наистина антропологичен, то ще означава, че сме прости открай време, а не че при демокрацията сме се изметнали. И тогава ние не сме виновни, щото това ни е по наследство. Антропологията трябва да поеме цялата вина за онтологията. А също и за цялата феноменология. За днешното ни битие и всичко, което ни се случва.

Въплъщението на българския антропологичен безпорядък вика: „Оставям реформаторите да си вземат решенията, диалогичен съм, запазвам спокойствие... Продължаваме да работим и в четвъртък, и в петък, и в събота, и в неделя... Аз показах, че съм готов да поема всякаква отговорност, готов съм да жертвам партията дори, за да има правителство и стабилност.”

Ако искате да знаете как се чувства човек в състояние на святост, ето така се чувства. Православната агиология да си вземе бележка и да се запази едно място в раздел” Праведни” или „Блажени”, има основание и за двете…
Другият кандидат за апостол, президентът Плевнелиев, говорил пред студенти в Търново. И им казал, че да си смел е по-важно, отколкото да си образован. От примерите, които дал и от цялото му изказване излязло, че успешните бизнесмени винаги са смели, но необразовани.

Студентите го гледали с „внимателно изпразнен поглед”, а водещият на дискусията деликатно отклонил основната идея на лектора и настоял все пак студентите да се постараят да се образоват.

Смели и необразовани! Това изказване на Плевнелиев е в пълен синхрон с, дано не преувеличавам много, философията на г-н Борисов: „Характерът е по-важен от образованието.” Явно на диалекта на племето това е формулата на успеха.

Бихме могли да възразим, щото и магарето има характер. Трябва ли всички да се вмагарим? Но по принцип е прав. С тази философия той е на път да стане единственият премиер, който ни е повтарял. И няма да сме прави да виним за това образованието.

Петък, 31 октомври

Учени от Сингапур създали нов вид орхидея и я кръстили на американската тенисистка Серина Уйлямс. Орхидея, най-нежното цвете! Наскоро стана голям скандал, щото шефът на руския тенис Шамил Тарпишчев нарече Серина и Винъс „братя Уйлямс”. И го щрафнаха $25 000. Те верно са малко ячки. Или както би казал горецитираният Пратчет, всяка от тях е „толкова много жена, колкото можеш да събереш на едно място, без да станат две жени”. Говореше се по едно време, че наш Григор май имал това-онова с нея. Но ние не го вярваме…

Много полезно нещо научих от „Новинар”. Оказва се, че можем да разберем възрастта на човек по телефонния му номер. Пробвайте. Вземате последната цифра на номера си, умножавате я по 2, добавяте 5. Получения резултат умножавате по 50. Прибавяте 1764. От полученото число изваждате годината си на раждане и получавате трицифрено число. Първата му цифра е последната цифра от телефонния ви номер, а другите две са първите две цифри на ЕГН-то ви. Пробвах и точно така се получи. Но за да разберем възрастта на човек по телефонния му номер, трябва да знаем въпросния номер, а също и коя година е роден. Което е малко по-сложно като задача, отколкото да извадим годината му на раждане от настоящата година. Та не знам кому е нужна толкова аритметика, освен може би да се реабилитира Ваньо Танов.

Извиняваме се на Валери Симеонов, не сме били прав. Оказа се, че КТБ ще се оздравява точно с фалит. Обаче за другото бяхме прав. Ако патриотите си бяха стояли на едно място, Бойко щеше да направи две кръгчета около тях и да го срещнат, без да мърдат…

Айде, стига за днес. Да не си губим повече времето заедно, щото по отделно можем да свършим нещо полезно. Вие, де, то аз каквото можах, свърших…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!