Из делниците на един луд (27 – 31 август)

Тони Филипов, д-р 02 септември 2012 в 18:35 10157 6

 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 27 август

В доклад „Доходи, разходи и потребление на домакинствата през второто тримесечие на 2012 г.” националната статистика съобщава, че „доходите от работна заплата през второто тримесечие на 2012 г. средно на лице от домакинството са с 18% повече спрямо същото тримесечие на 2011 г.” А разходите са се увеличили само с 11.2%. Демек, забогатели сме с 6.8%. Което за една година никак не е малко. Какво малко, направо е световен рекорд!

Изглежда, че се оправяме, ако, че не изглежда така. А тепърва предстои увеличение на заплати и пенсии…

Трайчо Трайков вика: "Гротескно скъпата енергия от биомаса и удобният закон за горите ще бъдат следващата "изненадваща" причина за скок на тока". Изненадваща ще е за нас. Щото ние сме като на Иванчо черната крава, все нас изненадват…

Докато народът протестирал против пистите на Цеко Минев, Емо Фаса, депутат от ГЕРБ, разследван за конфликт на интереси в условията на рецидив (който си позволява да бие премиера на карти!) успял да прокара в НС „изключително спорни текстове” - много високи цени за енергията от биомаса, които се индексират по предложение на Земеделието, демек на Миро, 20-годишни преференции, и, за капак, се разрешило вече да се прави ток не само от отпадъчна, но и прясно отрязана дървесина. Което, вика Трайчо, е същата покана за масов интерес, както навремето за фотоволтаиците и вятъра.

Заседание на МС, 6 април 2011 г..

Бойко Борисов: „Искам анализ… на енергийния баланс на държавата – колко становища са подписани за зелена енергия, вятър, слънце, биомаса. Ако няма биомаса, защо няма биомаса? Защото, колко е цената на биомасата, Найденов?

Найденов: Цената на биомасата в момента със Закона за ВЕИ, който е на второ четене в комисията в НС, се възлага на експерти от Изпълнителната агенция по горите да определят. Тоест, още няма процедура. Затова, когато разглеждахме на МС законопроекта внесох становище, с което поисках ние да можем да дадем сигурност при инвестициите при биомасата. Защото и днес има инвеститори за 100 млн. евро…”

И се даде сигурност…

Не е нужно да сме врачка, за да разгадаем интимните намерения на кабинета по отношение на енергията от биомаса. Не ли?

Като казах врачка… „Стандарт” съобщава, че в бургаския квартал „Славейков” една пенсия пила една ракия и две бири на обяд и без да иска изпуснала гиричката на главата на госпожата, известната ясновидка Валя. Два пъти я изпуснала. Поне така казала пенсията в полицията. Те първо малко се скарали, де. Но фактът, че пенсията е отишла в полицията и сама се е предала, показва, че не е имала лоши намерения.

Каква трагедия! Ама и тя, нали е ясновидка, как не е видяла предварително, че й идва еджела?*

Казвал ли съм ви оня действителен случай, дето един отишъл при ясновидката Мария Мъглова. Почукал на вратата, а тя отвътре попитала: „Кой чука?” Човекът само рекъл: „Да та и у врачката!” И си тръгнал. Така де, тя ако не може да познае кой чука, как ще ти познае по-сложни работи…

В Дрезден изпробвали най-дългия автобус в света – 30 м. Можел да превозва 256 пътници. Сега го тестват на извънградско, а от есента и по улиците на Дрезден.

Спомням си когато се появи първият икарус по нашите земи. Селяните от пазарджишките села го кръстиха „рамониката”, а също и „смокът”. И песен се пееше за него:

В цело село токът спрел

Само смокът свети

И се вие и се кърши,

ще се счупи в кръстът…

 Питонът. Сн. в. „Сега”.

А пък колко народ събираше, не е истина! Веднъж от един слязоха 321 човека и четири овце. И всичките бяха живи.

Ройтерс съобщи, че оня ден на 83-годишна възраст починал Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната.

Жалко, така и не каза какви са били първите му думи. Щото американската пропаганда твърди, че бил казал: "Това е една малка крачка за човека и голям скок за човечеството". Но има и друга хипотеза. Че казал: "ТЕ са тук и ни наблюдават!" Но според нас най-логична и житейски издържана е третата хипотеза, която сме ви казвали още навремето. Като студент Нийл Амстронг живеел у семество Горски и всяка вечер чувал как г-жа Горски отказва на законния си съпруг: „Ще налапам това нещо когато човек стъпи на луната.” Нийл се амбицирал и затова на 20 юли 1969 г. първите му думи били: „Good luck, Mr. Gorsky!”**. Това с малката стъпка после го измислили... Такива малки амбиции понякога движат света напред.

Вторник, 28 август

„Стандарт”: „Москва ни завидя за метрото”.

Стига, бе, верно?! Завидяха на кьоравия на едното око! А Лондон, Токио? Те какво казват? Канят ли и те наши специалисти за разширението на подземните си железници? Първо метро правим, даже само два лъча имаме, но вече ни завиждат страни с вековна история в подземния транспорт. Лондонската „тръба” е почната през 1863 г. Парижкото е малко по-младо, то е открито през 1900 г. Коментирайки тази дописка, колегите от „Сега” са я определили като „хвалипръцкане”. Което, честно казано, не ни се видя несправедливо.

През 1900 г. метрото в Лондон е електрифицирано благодарение на американския бизнесмен Чарлз Т. Йъркс (Charles Yerkes). На него е посветена „Трилогия на желанието” на Теодор Драйзер („Финансист”, „Титан”, „Стоик”). 

В Москва строят метро от 1935 г. И имат 305 км. Как ще да са опрели чак пък до нас да им помагаме? Не бива така да се изпуска баданарката от контрол.

В сайта webcafe.bg един читател протестира, че тетрадките били със силиконови чалгаджийки на корицата – Преслава, Емилия, Цветелина, Малина… И се продавали в комплект с диск на съответната „певица”. „Дружината на Пайнера възпитава вкусовете на бъдещите си потребители още от ранна възраст. Няма как да не ти се отрази, ако, докато растеш, ежедневно пред очите ти са образите на разни силиконови каки…”

И верно им се отразява. Децата яко ги търсели. Но то няма и как да е другояче… На мама телефонът звъни с „Водка с утеха” на Преслава, в джипа на тати уредбата вие „Напипай го!” на „костинбродския славей” и блокира, ако й се пусне нещо различно… Няма да е чудно, ако пуснат памперси и биберони в комплект с чалга дискове. Щото работата е вече в киреча. Няма връщане. Нали помните какво каза правителственият журналист Бареков? Решил да посети рано-рано премиера и мислел, че ще го завари да превключва от канал на канал, за да следи как телевизиите отразяват правителствената линия, но не би.

В осем сутринта Бойко си слушал турбо фолк. Пък Цветанов слушал само Веско Маринов, което не знам дали е по-добре… Не искам да кажа, че рибата се вмирисва непременно откъде главата. Не, тая риба се вмирисва от всякъде – от семейството, училището, медиите, улицата, ресторантите, дискотеките… Приклещени сме отвсякъде като девственица в трабантче. Нема мърдане. На човек с що-годе естетическо усещане за музика му иде направо да са убие.

Като споменахме Цветанов. "Медиапул" съобщава, че бюджетът на МВР за подслушване и проследяване бил на привършване. От отпуснатите за тия народополезни дейности 20 млн. лв., към края на юни били останали по-малко от 3 млн. Което значи, че през юли и август са опукали и тях. Тъй че, братя, възползвайте се от свободата на словото, доде Цецо не е „издействал” някое крупно дарение от благодарния бизнес…

Сряда, 29 август

„Отървете се от себе си със стил”, съветва авторът Чергаров в „Новинар”. Основната му теза е, че не бива да се убиваме за нема нищо. „Всички сме в кюпа, но стискаме зъби и продължаваме да се борим, вместо страхливо да подвиваме опашка.” Не съм склонен да се съглася отведнъж с това твърдение. Един много добър мой настолен приятел казва, че „за да започнете отново, ви е нужно всъщност повече малодушие, отколкото смелост”. Но това, да кажем, е много сложен философски проблем.

 В оригинала тази картинка е озаглавена „Самоубийство по естонски”. Струва ми се обаче, че това е точно българският начин. От 2001 г. поливаме дървото и…

Нека обърнем внимание на практическите съвети, които дава авторът: „Ако ще пълните черните хроники, драги самоубийци, поне правете номера си с финес. Едно е да се нагълташ с приспивателни, съвсем друго е да се задушиш от собствените си газове след обилно ядене на боб… Ако ще се отървавате от себе си, правете го със стил.”

Това с боба е пълна глупост! Не, че на теория не е възможно. Някъде съм чел, че за да постигнете нужната концентрация в една стая, трябва да го правите в продължение на 7 години и 4 месеца, без грам проветрение… Което практически не е възможно.

Пак „Новинар” интервю от Цветелин Кънчев. Напоследък малко ги поразредиха. Последното беше в началото на годината. Не, че за лидер от неговата величина и това не е прекалено, но беше в пъти по-често, беше си на платен месечен абонамент направо. И пак пробутват оная версия, дето Дон Цеци за нема нищо лежал в затвора: „През 2000 г. е осъден на 6 г. затвор заради грабеж на куче, което е оценено на 22 лева.” Направо да паднеш! Гаче не помним лично как му свалиха депутатския имунитет и го осъдиха на 6 г. затвор по 6 обвинения, сред които побой и изнудване! Присъдата беше потвърдена от САС и ВКС! В деня, в който му потвърдиха присъдата, (14.11.2001), той, като лидер на Евророма, даде подкрепата си за Първанов за изборите. И Гоце го помилва през 2005 г.

Сапрете се вече, бе, ставате за кашмер!

Четвъртък, 30 август

„И Венелина Гочева в далаверата с ВЕИ”, пише „Афера”. Фирмата на съпруга и сина й „Гомар“ ООД получила близо половин милион лева от Министерство на земеделието. Само по ПРСР мярка 311 за “Разнообразяване към неземеделски дейности” Гочеви взели 390 000 лв. безвъзмездна субсидия за изграждането на фотоволтаична централа. „Афера” описва подробно аферата - какви други пари са взели от земеделското министерство, както и многобройните врътки със земя, които правят с кмета на Попово…

Да го кажем накратко: откъснали са й едно малко парченце от баницата заради безкористната подкрепа, която оказваше на Бойко в продължение на 10 г. като главен редактор на „24 часа”.

Ех, братя, прави сте, когато пишете по форумите за продажната българска журналистика. Но недейте казва, че „всички до един са такива”. Може би все пак тук-таме са останали някои, които поради некадърност, лош характер, погрешно възпитание, илюзии, артисали от първите години на демокрацията, не са успели да се продадат. Не, че това променя цялостната картина, де… Има и едно голямо количество журналисти, които са обратимо продажни, ако мога така да се изразя. Ако се промени средата, те също ще се държат като почтени хора, но в момента това би ги обрекло на безработица и зазъбица.

Журналистиката е поставена в позата, при която слънцето огрява онова място, което иначе никога не огрява… Но не си мислете, че винаги ще бъде така. Не, ще става по-зле. „Бивол” писа, че Любо Пъпката е бил поставен пред избор лично от премиера Борисов да продаде "Труд" и "24 часа" на Цветан Василев и Делян Пеевски или да бъде арестуван. Даже били набелязани новите главни редактори – Тошев на „Труд” и Блъсков на „24 часа”. Но какво да се прави, дето казваше Дедо Вазов, настанали са такива времена, щото Юрдановците да са прави и Фратювците да са честни. „Всяка низост на падналия беше позволена, защото всяко насилие на победителя беше допуснато…”

Родино, ще те изгубя!

Родино, ще бягам веч!

Чини ми се, отдалеч

аз по-много ще те любя.

……

Прави ми впечатление, че тия дни който и вестник да отворя, все пише нещо за видните ни сънароднички Златките. Ако не е за Черната, ще е за Русата. („Монитор”: „Черната Златка на вълна милосърдие.”) Най-интересно ми се видя във „Всеки ден”. „И това лято Златка Димитрова (тая е Черната, Златка дъ Блек – бел. Т. Ф.) не прочете нито една книга. „Започнах, вика, една книга на Стайнбек, но много скучна, не ме грабна. Едва 50 странички прочетох и я оставих.”

Малий… Само чудо некое може да просветли душата й!

Стайнбек скучен?! Един от най-мъдрите и сладкодумни разказвачи! „На изток от рая”, „Улица Консервна”, „Тортила флет”, „Краткото царуване на Пипин…”, „Гроздовете на гнева”, "Зимата на нашето недоволство", „За златките и хората”, пардон, мишките… Ако това е скучно, тогава препоръчвам ранния Аполинер (май наскоро ви споменах за „11 000 камшика”), Батай („Слънце в ануса”), Владимир Сорокин („Лазурната мас”), Христо Стоянов („Рязаният поп”). От тези книги Златка може да научи нещо, дето да й е от полза в живота. Щото той нейният живот е по-различен от нашия… (Само в скоба ще отбележа, че понякога се сещам за една мисъл на д-р Алекс Комфърт, един от идеолозите на сексуалната революция, от книгата му „Радостта от секса” и изтръпвам: „Може в крайна сметка да осъзнаем, че целомъдрието не е по-голяма добродетел от недохранването.” Ако доде това време, напусто сме си губили времето. Не ли?)

И платените драскачи всеки ден намират място из вестниците си за тази безкнижна лейка. Казвам „платени драскачи”, но имам и друга хипотеза, доста по-тъжна. Че я отразяват по причина на духовно родство. Ама вижте какво, то не може цялата държава да изпростява, а журналистиката да поумнява!

Да напишеш биг вместо бик и ювка, вместо юфка, се изисква да си поне Русата Златка. Сн. Фейсбук.

Явор Дачков пише за „Николай Пловдивски и сурогатното духовенство”: „Николай е много посредствен в интелектуално отношение, но за сметка на това, е доста злобен и агресивен човек. По някои от реакциите му може да се съди, че никак не е уравновесен психически, а слабостта му към луксозни часовници и скъпи коли завършва образа му на мутра, преоблечена в расо… Той е от онези лицемери, за които пророкът е казал, че почитат Бога с устата си, но сърцето им е далеч от Него.”

"Ако няма Бог, всичко е позволено", казваше Достоевски. А дали обратното е вярно? Щото гледам, че дедо поп се държи като всичко да му е позволено…

Цитирам оценката на Дачков не щото е нещо ново, нещо, дето не го знаем. Всички сме забелязали, че скъпарските часовници, колите и т.н. вече са сред задължителните инсигнии на епископското „достойнство”. Но тия работи трябва да се повтарят. Щото простащината от всички области на нашия живот се е устремила нагоре. И нема кой да я спре… В по-старо време се смятало, че до високите върхове стигат само орлите и влечугите. В днешно време… В днешно време не се смята така.

„Това неуравновесено и зависимо от мутри момче работи за патриарх и нищо чудно да стане след някоя и друга година”, продължава Дачков. Но понеже дедо Николай е твърде млад за патриарх, та щяло да се наложи на първо време лобито му от мутри и олигарси да се пребори с „енергичния идиот Кирил Варненски” (Дачков), като се сложи „някой старец, който да изкара няколко години в бездействие, след което здравите сили да вземат изцяло властта…”

Само да не стане като със Сикст V. Като умрял Григорий XIII и се събрал конклавът, кардинал Монтало се престорил на тежко болен. Другите кардинали си помислили, че е добре да изберат един немощен папа, та да му дърпат конците…

И го избрали. И ела да видиш метаморфоза! Сикст V е останал в историята като един от най-безмилостните понтифици. И както бил пътник, така и ръководил църквата от 1585 до 1590, което хич не е малко, като се има предвид текучеството сред папати по онова време. Според Макиавели папуването траело средно десетина години. Но мисля, че не е прав. Сикст е 227-ят папа за 1590 години, което прави средно по 7 г.

Както и да е. Дедо Николай е млад, здрав, никога не е пил морен вода, може да чака, даже и да се избере някой копук патриарх, който да се запъне да живее и по тоя начин да тури прът в колелата на прогреса…

Петък, 31 август

Вчера се навършиха 25 г. от оня паметен 30 август през 1987 г., когато Стефка Костадинова скочи 209 см. Този рекорд още не е подобрен.

В ония години всеки скачаше… Особено след 1990-та. Щото кой не скача…

Кютев се извинил за дето каза, че социализмът, подобно на СПИН се предава по наследство и по полов път. Между другото, Ивайло Нинов вика, че се предавал и по банков път. Та макар и с половин уста, Кютев все пак се извинил. Не бил имал предвид това, дето имал предвид…

Във връзка с превенцията на СПИН, МЗ обявило обществена поръчка за доставка на 205 105 ароматизирани презерватива за орален секс, 2 000 000 лубрикирани вагинални кондома и 1 089 667 броя лубрикирани кондоми за анален контакт, пише „Труд”. В списъка имало и известно количество "мек тампон за секс по време на месечен цикъл”. Според Националната пациентска организация, последният артикул не можел да има общо с превенцията на СПИН. Сигурно е така, но те не са поръчали милиони. Поръчали са стотина-двеста бройки, колко за тях си. Щото тоя тампон действал безотказно срещу така наречената „секретарка болест”, щото нали, не върви да кажеш на шефа, че те боли глава…

По повод поръчката на МЗ вчера в „24 часа” имаше голяма статия от Роза Бузкова (предполагам, че е псевдоним на колегата Росен Янков). От там научих, че въпросният мек тампон бил просто парче гъба. Магистралките ползвали от тия за чиниите…

Да не бяхме в такава криза, бихме препоръчали и други пособия да влязат в тоя списък, ако и да не са директно свързани с превенцията на СПИН. Четохте ли какво станало в Бърза помощ на УМБАЛ “Д-р Георги Странски” в Плевен? Пристига един пациент с втъкната отзад кукла „Барби”. Руса кукла Барби, с розова бална рокля… Мани, мани… 37-годишен, учител по биология, баща на две деца. Какъв ли зор го е назорил та е хванал първото, дето му е попаднало…

Абе, някой знае ли какво стана с д-р Владимир Атанасов от спешното на ИСУЛ? Дето нарече служителите на здравното министерство олигофрени.

Блазя им на щъркелите. Тая година тръгнали десетина дни по-рано. И като си помислиш, че бързат за Африка…

……….

*Еджел – смърт, съдба.

** Късмет, мистър Горски!

 

To be continued next път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови