Из делниците на един луд (23-27 ноември)

Тони Филипов, д-р 30 ноември 2015 в 11:40 17447 9

Понеделник, 23 ноември

„Стандарт енд Пуърс“ направили проучване на финансовата грамотност сред 150 хил. възрастни от 144 страни. Оказва се, че две трети от българите над 15 г. нямат хабер от основни финансови понятия. Което ни нарежда на 72-ро място в света в компанията на Шри Ланка, Коста Рика, Малави и Габон. Мъжете са малко по-грамотни от жените, а богатите са много по-грамотни от бедните (41% на 26%). Но като цяло мъка.

Според методологията на изследването за финансово грамотни се смятат хората, които отговорят вярно на поне три от пет въпроса за инфлацията, лихвите, диверсификацията на риска и т.н. За инфлацията например питането е: „Ако след 10 г. доходите ви и цените на стоките се удвоят, колко ще можете да купувате – пак толкова, повече или по-малко? 58% от българите отговорили правилно – пак толкова. Обаче 42% не били наясно. Над 60% се обърквали на въпросите за дългосрочно олихвяване. А над 80% нямали понятие какво е диверсификация на риска.

Така ще е, неграмотни ще сме. Истинската финансова грамотност се получава практически, като се борави с пари. А ние се ограмотяваме факултативно, докато се борим да вържем двата края. Инфлацията защо я знаем? Щото дълго сме я упражнявали. И пак, ако не беше Виденов да ни даде един незабравим урок, едва ли толкова хора щяха да са наясно. А диверсификацията няма как да я научим. Както и да диверсифицираш в тукашните условия, все си от страната на булката.

Аз например диверсифицирах отоплението. Една стая отоплявам с камина, една с климатик и една не отоплявам. И си мислех, че каквото и да стане, все ще съм защитен. Да, обаче не. Чета, че брюкселските дебелогъзници се гласят да забранят отоплението на дърва и въглища! От догодина ще трябва да ги заменим с брикети от биомаса или друго екогориво, което, освен дето е по-скъпо, изисква и ново оборудване. Но това не е проблем на бюрократите. Когато анализирах риска, взех предвид само евентуалните тукашни малоумия. А е трябвало и брюкселските.

Обаче за свободата и сигурността правилно съм анализирал. Ще трябва да се откажем от малко свобода, за да добием повече сигурност. Същото казва и видният анализатор на риска и бивш голям демократ Иван Костов: „Европейските граждани трябва на първо място да бъдат защитени с промени в конституциите на европейските държави, които да дадат приоритет на сигурността пред свободата.” Понеже миналата седмица Иво Христов, но не разбрах кой от всичките, казал, че въпросът може ли толерантността да победи насилието е същият като може ли агнето да изяде вълка, та ми хрумна една аналогия. Истинският въпрос е може ли и вълкът да е сит, и агнето цяло. Тоест, как едновременно да си запазим и живота, и свободата, и сигурността. Единственият начин е посочен в приказката за вълка, агнето и сеното. Свободата е агнето, сигурността е вълкът, животът е сеното. Ако трябва да пренесеш и трите работи през реката като носиш само по едно наведнъж, тогава вземаш първо агнето и го пренасяш на другия бряг. Вълк сено не яде. Връщаш се и вземаш вълка, пренасяш го на другия бряг, вземаш оттам агнето и го връщаш. После вземаш сеното и го пренасяш и накрая се връщаш за агнето. Така всичко е под контрол през цялото време. Иначе агнето ще изяде сеното, вълкът ще изяде агнето и хайде отначало…

Е, не е някоя велика аналогия, но се надявам да онагледява ситуацията правилно.

Като казах за Иво Христовци, та си помислих, че те не случайно допускат да ги бъркат. Да имаше още един д-р Филипов, па и той да пише същите умни работи като нас… Все едно се повдигаш на квадрат.

Цветанов при Цветанка. От много дългите и усукани изречения подбрах едно що-годе разбираемо: „Аз влязох с голямата енергия, тази енергия все още я имам, но станах много по-внимателен и много по-държавнически като поведение, защото смятам, че трябва да си по-уравновесен, по-мъдър и също така да трупаш опит с годините. Смятам, че всеки трябва да извлича поуки от грешките си и да не ги допуска пак.”

Както учеше лорд Хенри от „Портретът на Дориан Грей”, „Опитът няма никаква етическа стойност. Той е само названието, което хората дават на своите грешки.” Всъщност, тази мисъл е известна само до тук. А е добре да се знае цялата: „Той е само доказателство, че нашето бъдеще ще прилича на миналото ни и че греха, който веднъж сме извършили с отвращение, ще повтаряме многократно и с радост.”

Та така погледнато Цветанов е опитен за половината китайски народ. И ще продължи да трупа опит, но вече с кеф.

Вторник, 24 ноември

Според църковния календар на утрешния ден почитаме св. Климент Охридски, патрон на Софийския университет. По тоя повод патриарх Неофит щял да дари частица от мощите на светеца на университета. Дано се зарадват учените. Макар че, според нас, те се нуждаят от помощи, не от мощи. Абе, помощи от мощи ли идва? Мощи, по-мощи, най-мощи? Не, едва ли…

Ало, братя от последната възраст! Като стана дум за мощи, длъжен сме да съобщим на заинтересованите сред вас, че местата за съхраняване на мощи в столицата свършвали. Те хубавите места вече са заети, но до Нова година щели да свършат и другите. Налага се евентуално да се побърза. Проекторешение на СОС, внесено от зам.-кмета Тодор Чобанов предвижда да се разкрие ново гробище "Банкя-местност „Полето". Ама кога ще стане и дали всички ще могат да изчакат…

Ама вижте какво! Не го мислете толкова. Досега не съм видял ни един да е останал непогребан. За всеки се намират два квадрата. Мислете за живота, мислете за кефовете, които можете да си доставите приживе. В тая връзка имам научно съобщение. Не търсите на точното място! Затова не намирате. Според най-новите проучвания на нам си кои учени, много било вероятно G-точката да се намира на средните пръстлета на женските крачета. След многобройни експерименти се доказало, че масажирането им може да доведе до оргазъм. Според специалисти при жените средният пръст имал директна нервна връзка с половите органи, а долната част на ходилото имало специални зони, които въздействали на сърдечния ритъм, кръвното налягане и на производството на хормони. Дето се вика, къде го чукаш, къде се пука. Разбира се, за да са достъпни въпросните зони, ходилото трябва малко да се тръкне с пемзата. Щото роговицата, която се образува по петите, е изолатор.

Трябва да се търси. От всички безрезултатни търсения, за които се сещам, търсенето на G-точката е най-приятното безрезултатно търсене. Според нас няма G-точка. Всичкото е в търсенето.

За всяко нещо е така. Бившият директор на НРС ген Бригадир Аспарухов вика: "Джихадистите имат ръководство. Мозъците са някъде и те могат да бъдат открити. Тук е мястото на разузнавателните служби да ги открият и да се ликвидират тези мозъци…"

Хипотезата, че всеки човек и всяка организация задължително има мозък и го използва, е довела до много недоразумения и грешки в историята. Ако например предположите, че всичките български политици имат мозък, ще се лишите от възможността да обясните една голяма част от българската политическа действителност. Българската политическа действителност се обяснява с два основни фактора: глупост и корист. От синергията на двете се получава користното невежество, което ни управлява.

Между другото, учени от университета в Будапеща установили, че съществуват три вида глупост. За целта на изследването те събрали 180 материала от блогове и форуми и ги дали на 150 доброволци да преценят кой от описаните случаи им се струва най-нелеп. На тази база доброволците определили три групи глупаци. В първата са самоуверени глупаци, тия, дето всичко знаят и могат. Втората група е на безволеви глупаци, които знаят, че нещо не е така, но ги мързи да се занимават. Третата група са разсеяните глупаци, които все нещо не са разбрали. Доброволците са категорични, че най-дразнещи са глупаците от първата група – смодоволните и самоуверени глупаци.

Интересно как става така, че все от тях избираме...

Прокуратурата тихомълком прекратила разследването срещу Богомил Манчев, пише „Сега”. Преди две години собственикът на "Риск Инженеринг" Манчев и шефът на фирмата консултант "Уорли Парсънс" бяха зрелищно арестувани за източване на 8.6 млн. лв. от АЕЦ "Белене". Манчев бе пуснат под рекордната гаранция от 1 млн. лв. Сега прокуратурата се е отказала от обвинението поради липса достатъчно доказателства за престъпление.

От опита през годините можем да формулираме няколко хипотези:

1. Изначално е нямало доказателства и акцията е рекет (на прокуратурата, на конкуренцията, на политици…)
2. Имало е доказателства, но вече няма.
3. Още има доказателства, но е платен откуп.

Както виждате, няма никакво значение има ли доказателства, или няма, когато едни пари трябва да сменят собственика си. Както сме казвали и друг път, и прокуратурата, и съдът са сериозен фактор във вторичното преразпределение на високите доходи.

Премиерът на Финландия Юха Сипиля бил принуден да лети в тоалетната, защото за него не стигнали местата. Сипиля планирал да замине с жена си в Оулу. Но поради проточило се заседание на МС, което не можело да се претупа, изпуснали полета. На следващия полет имало само едно свободно място. На него, естествено, седнала съпругата, а премиерът бил настанен на тоалетната чиния.

Диваци! Никога не бихме оставили премиера ни да пътува в тоалетната. Ако трябва пилотът ще пътува в тоалетната, но премиерът никога. Толкова не могат да изхвърлят някой по-мургав… В тая ситуация никой няма да се застъпи за мургав. А после ще му се извинят и ще го качат на друг самолет.

В някои държави немат никакво уважение към институциите. Холандецът например са го оставили да ходи с колело на работа.


Въртящият холандец

Представяте ли си как Бойко става в шест и тръгва от Банкя с колело?! И три часа половин София е блокирана, за да се осигури трасе на колоездача. Не, по-добре с кола, по-бързо става.

Сряда, 25 ноември

Борисов коментира от Китай новината за сваления от Турция руски самолет: „Да видите през какво съм минал аз преди няколко седмици… Ние сме полагали много усилия с дипломация да направим така,че да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство. Знаете случая и нееднократно съм говорил на тази тема…”

Лъже! През нищо не е минал! Никакъв случай няма! Външният министър каза още на другия ден, че Борисов е говорил хипотетично – какво би станало, ако. А не какво е направил, когато…

Много се лъже в тая държава. И много се краде, ама и много се лъже. От всеки двама политици трима лъжат. Не знам колко процента прави това, ама не е малко.

Екоминистърката Ивелина Василева вика по телевизора, че правителството отделило 1 млн. лв. от фонда за вредните емисии за закупуване на електромобили на държавната и общинска администрация. Ще се предоставят по 10 хил. лева субсидия за покупката на 100 електромобила. "Надявам се, вика, така да бъде даден пример и на гражданите…” На чиновниците субсидии, на гражданите гол пример! Дето викаше оня винкел, мене жокер ми не требе! Примери от управляващите сме получили предостатъчно. Какви примери мога да ви посоча… Споменах ли горе за холандеца, който ходи на работа с колело? Ама той не го прави, за да дава пример. Прави го, защото иначе него ще го дават за пример, лош пример…

Ало, пенсиите! НОИ ви предлага две интересни електронни услуги. От гъз, дето се вика, както си седите дома пред компютъра, можете да промените адреса, на който да ви се изплаща пенсията. Ако например решите вече да си се приберете на село при корените. Но много по-интересна е другата услуга: „Всеки, който иска да спре пенсията си и добавките към нея, пише „Новинар”, вече може да го направи чрез електронно заявление.” За чий такова ви е да си спирате пенсията, не мога да кажа. Но след като от НОИ са решили да предложат тая услуга, явно има голямо търсене.

Японска текстилна фирма "Омикенши" пуска на пазара нудли, изготвени от брашно от дървесна пулпа и растението конджак, тамошна гулия. И да гризеш дръвцето престава да бъде единствено заплаха. Продуктът е ултрадиетичен, съдържал 27 калории на половин кило. Малко повече от бонбонките „Тик-Так”. Но пък комбинацията от дървесна пулпа и конджак придавала много добър вкус на продукта. Догодина почват масово производство.

Че ще проядем скакалци скоро съм почти сигурен, но че ще станем и дървояди не допусках.

Четвъртък, 26 ноември

ИДИЛ обяви война на всичките ни съседи, но нас пак ни пренебрегна. Вероятно в това отношение роля са изиграли и призивите на премиера за дипломатическо решаване на конфликта с джихадистите. Но е факт, че освен на Великите сили, ИДИЛ обяви война и на Сърбия, Гърция, Румъния и Македония Косово, Хърватия, Словения, Молдова, Чехия, Малта, Тайван. Изглежда, че Бъчварова е имала изпреварваща информация и затова беше толкова сигурна, когато каза, че нямаме заявка за атентат.

Мафиозо

Има и още една хипотеза. В интервю за NBC News мафиотският бос Джовани Гамбино разправя: „Членовете на нашата мафия могат да защитят някои части на Ню Йорк от ИД много по-добре отколкото полицията и ФБР… ФБР и полицията имат ограничени възможности, много често реагират със закъснение, нямат общ поглед върху случващото се на терена, липсва им достатъчно информация… В онези части на Ню Йорк, където мафията е много силна и влиятелна, няма как да влезе Ислямска държава.” Според него джихадистите се боели от сицилианската мафия, поради което в Сицилия няма терористични клетки и не е имало терористични атаки.

Дали това, че джихадистите се страхуват от мафията, не е причината, за да странят от нас?

Не, не! Това нашето едва ли е мафия. Мафията е организирана, информирана. В нея няма такъв хаос!

Нова дума: На въпрос на Хъкмъкян за работата на финансовия министър Данчо Ментата вика: „Смятам, че опитът му да запълни липсващите реформи като започва да ги дизайнва, е неуспешен и неправилен и не бива да го прави.”

Дизайнва! Господа, от вас не очакваме да измисляте нови думи! Очакваме да научите част от старите, колкото можете…

Всеки четвърти клошар е висшист. Около 24% от хората, останали без подслон, са висшисти. Много от тях са жертви на Указ 56. Простили са се с професията си в годините на прехода и са загубили жилището си, защото са взели кредити. Сред клошарите имало лекари, учители, пианисти и дори ядрени физици. Демек учи, за да не работиш и да спиш под моста. Останалите били преимуществено със средно и средно техническо образование. Простите и необразованите са рядкост между клошарите.

Между другото, според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие хората с по-високо образование живеели по-дълго. В различните страни различно по-дълго. Най-силно образованието влияело на продължителността на живота в Източна и Централна Европа. Например в Чехия учените живеели 18 г. повече от простите, в Естония -15 г., а в България - 12 г. В голяма степен това се обяснява с фактори като употребата на цигари и алкохол.

За съжаление не мога да ви кажа дали клошарите висшисти живеят колкото другите висшисти. Също така и бакшишите висшисти, висшистите арматуристи и всички други преквалифицирали се на среднисти висшисти.

Петък, 27 ноември

„Труд”: „Визитата на Борисов в Китай завърши със скандал.” Служителите на ВИП не разбрали, че става дума за премиера ни, или просто го подценили… Щото, както и да го гледаме, по техните мащаби той управлява един средно голям квартал. И му направили пълна проверка. Заради една запалка му преровили целия багаж. Шефката на пресслужбата Арнаудова яростно се съпротивлявала. Но китайците имали числено превъзходство и надделели.

Не успяхме да опазим тайната за суетността на премиера ни. В Китай явно са научили, щото му подариха негов портрет, направен от коприна.

Мои хора обаче ми казаха, че проблемът не бил в забравената в сакото на премиера запалка, а в една бележка, на която той си записал подсещанка. Нещо като: „Да се обадя на Цацата да насмете Лозан, много се отвива…” И ако попадне във вражески ръце…

Лозан верно се отвива. Предложи Плевнелиев да инициирал комисия от представители на трите власти, която да провери фактите от записите „Янева-Ченалова”. Щото, вика, няма как прокуратурата да прави разследване, след като и главният прокурор е замесен.

Президентът обаче отби атаката и с няколко високопарни приказки прехвърли топката на НС. Той е от тези, как се казваха, дето първо им махат топките и тогава ги назначават.

Не знам какво да кажа за този грандиозен скандал. Навремето пеехме една мръсна руска песничка: „Опа! Оппа! Сошлись пизда и жопа! Этого не может быть! Промежуток должен быть!” Точно тя ми иде на акъла, като чета как изпълнителната и съдебната власт са се „сошли”. Много е просташка, ама и това, което се случва, не е по-изтънчено. Бойко иска от главния прокурор да опраска шефката на СГС. Шефът на ВАС Георги Колев споделя на шефката на СГС, че главният прокурор му споделил, че ако продължи натискът на Борисов, той няма да издържи. В скандала се намесват имената на човека на Борисов в ВСС Димитър Узунов, на шефа на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, на Пеефски, естествено. Шефка на СГС Владимира Янева поддържала връзки с Делян Пеефски. Той говорил с Цацата и Борисов, за да я защити. Шефката на СГС Янева давала пари на съдия Ченалова да не говори срещу главния прокрор. Редовно оказвала натиск как да се реши едно или друго дело…

Възмутен съм, потресен съм, погнусен съм… Оплели са се като пипалата на пиян октопод. И най-много съм възмутен от т. нар. реформатори. Седнал правосъдният министър да разправя, че замесването на Борисов било отвличане на вниманието. И с любезно изместени аргументи да ни обяснява как същинският проблем бил ВСС. Да, бе!

Изпълнителната власт е натиснала съдебната като девственица в трабант, обаче това не е проблем. Те с премиера щели да работят чудесно. Искал „да спечели доверието на премиера"… И Лукарски запушва амбразурата с гол задник. Кунева не я чух, тя хитро се ошумулява.

Реформа ли? Проформа.

Националната агенция за приходите обявява обществена поръчка за социологическо проучване на стойност 20 000 лв., което да установи защо част от данъкоплатците не желаят да си плащат данъците.

20000 лв., за да научат първия урок по икономика: „Държавата живее от събраните данъци, населението от укритите.” Бойко се чуди от къде да изстиска някой лев, за да го даде на пенсиите, тия ги харчат за глупости.

„Труд”: „Руските туристи обратно у нас”. Кризата между Русия и Турция може да върне у нас част от отказалите се от южната ни съседка руски туристи. Само за един ден около 20% от резервациите за Турция били анулирани.
Тия лудички ги направиха! А в България, а в Крим, а в Турция, а пак в България…

Пиша и хвърлям едно око на предаването на Кауня. Един доктор говори за профилактиката на простатата. Много ме впечатли как се е дизайнвал - с едни тънки бакенбарди чак до мекото на ухото. Алабросът на клечки от гел. И една брадичка, сефте виждам, една запетайка косми под долната устна. Негова работа си е как се носи. Аз имам претенции към външния вид само на доктора, на когото ще поверя деликатната задача да ми провери простатата. Точно на този не бих я поверил. Всъщност, може би трябва точно при такъв да ида. При некой мъжествен е по-рисковано. Не ли?

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!