Из делниците на един луд (23 – 27 юли)

Тони Филипов, д-р 30 юли 2012 в 01:13 7701 7

Понеделник, 23 юли

„Стандарт” съобщава, че арестуваният депутат Митко Пилето, бил и дедесар. Ревизия на фирмата му преди 1 г. установила, че е забърсал къде 1 млн. лева ДДС от фиктивен износ на зърно. „Защо тогава не го изхвърлиха, а чак сега?", чуди се „Стандарт” от името на съгражданите на Пилето. Да, наистина, защо?

В Монтана разказвали, че депутатът бил много щедър към ГЕРБ. На местните избори през 2011 г. поел разходите на всички кандидатите от Лом и региона. А който инвестира, ще бере и дивиденти, не ли?

Според „Стандарт” монтанярите били смутени от скоростта, с която Фидосова се дистанцира от Аврамов: „Те бяха много близки…”, коментирали в града... В OFFnews пише, че Пилето дори държал на бюрото си снимка на Фидосова. Казал им човек, който бил влизал в кабинета на Аврамов и без да иска я видял. То няма как да не я види, снимка на Фидосова не е нещо, което да не може да се види от далече…

Фернандо Ботеро,
Похищаването на Искра Фидосова,
Масло, 240х430 см.

Пък и тя била сложена точно да се вижда, за да е ясно кой е патронът на депутата и от чие име действа. Пък Светозар Илчовски, бизнесменът, на който Аврамов поиска 50 плюс 50 бонки и 3000 дка. земя, направо вика, че Аврамов му обяснил, че при „по-сериозни случаи на финансови отношения с властта, трябва да отиде в Сърбия, защото там Искра Фидосова си прави срещите…”

Ало, Монтана? Да знаете, че има нещо в климата ви! Щото чета, че и кметът ви, който не е от ГЕРБ, и той мискинин. Купил лекарства за 30 000 лв. общински пари от аптеката на жена си. И сега май пак ще вървите на избори…

Пък Столична община трябва да плати на фирма "Карат - C" на Мирослав Столарски, която експлоатира 16 линии от градския транспорт, 3.8 млн. лева лихви, щото му забавила 10 млн. лв. 3 г. Според БСП общината максус не плащала, та да се натрупат лихви. Щото нема банка, която да дава 13%. Даже най-богатият арабски фонд не давал такъв дивидент.

Но то лихвата е по-дребната работа. Столарски возел на 3.60 лв./км., докато другите возели на 2.88, а общинската, която кара по губещите линии, на 3 лв. Та излиза, че и една голяма част от тия 10 млн. са подарък на бизнесмена от столичани, с посредничеството на тогавашният кмет Борисов.

И колко са прости! Хвалят се, че щели да му прекратят предсрочно договора (ама някога, не веднага), от което общината щяла да икономиса 20 млн. лв. А колко е пропуснала да икономиса от 2008 г.?!

Ако си спомняте, имаше един скандал, който отнесе главата на зам.-кмета Велизар Стоилов. Тогава сп. „Тема” публикува цялата „дискусия”:

„Велизар: Чакайте сега. Осъзнавате ли най-важното, което не го ебавате тука. Значи аз съм съгласен да се вдигне цената, да се разберете цената, да нема дъмпинг. Но да е некаква приемлива..."

"В този момент се чува реплика: "Ще договорим съвсем нормална цена". И всички почват да се кикотят неистово..."

Ще се кикотят, как не! Да ти каже зам.-кметът да си туриш цена, каквато ти е удобна…

Говори се, че Столарски е приятел на премиера, спонсор на ГЕРБ, един от т.нар. кръг „Котараците”…

Хубавото е, че ония, дето пишат докладите в Брюксел, знаят само част от истината, иначе досега да са ни замразили членството.

Между другото, Минчо Спасов потвърждава хипотезата ни защо Бойко хвърча на пожар до Брюксел: „Имам, вика, подозрения, че докладът е непълен и под натиск на ЕНП е отпаднал абзацът за случая "Мишо Бирата" като последен компромис към Борисов.”

Представям си какво тръшкане е било из Брюксел…

Депутатите решиха да караме на запалени светлини през цялата година. Доста хора ще трябва да почерпят. Например вносителите на акумулатори, на автомобилни крушки и алтернатори… Но първо др. Златев. Между другото, за последния няма и месец той дигна цените с 14 ст. И сега се движим към нов републикански рекорд. Е, от запалените фарове няма да тече чак така, но ще капе. На сайта http://dadrl.hit.bg са изчислили, че ако 2.8 млн. автомобила у нас карат на фарове, ще иде 33 млн. литра бензин повече. По лев да остават за ЛУКойл, са си 33 млн. от въздуха. Но понеже Дянков начислява акциз на всеки литър, та и той да почерпи… И КАТ да почерпи…

А колкото до това, дето ни разправят, как ще намалеят катастрофите, туй е ветър и мъгла. В цитирания сайт можете да се запознаете в подробности.

- Хърватска от 2009 г. дневните светлини са отменени.

- В Австрия са отменени от 2008, поради ръст на инцидентите от 12.2% след въвеждането им.

- В Полша след въвеждането им през 2007 инцидентите скочили с 5.7%.

- В САЩ през 2008 Агенцията по сигурността на трафика (NHTSA) заключава, че "светлините нямат статистически значима полза".

- Във Финландия, където първи въвеждат запалените светлини през 1972 г., статистически безспорно е само, че са намалели инцидентите с лосове и елени.

Но запалените светлини не са просто безсмислени. Те са и опасни. Привличайки вниманието на водача, те правят малко или повече „невидими” другите участници в движението. Това е практически доказано от увеличеният брой инциденти с мотоциклетисти в Щатите, с велосипедисти в Англия и с пешеходци в Австрия. И може би ще виждаш по-добре насрещната кола, но няма да забележиш пресичащия улицата малчуган.

Е, ще кажете, това се прави по препоръка на ЕС. Да, така е. Но, от една страна, те и нормативите до колко да е крива една краставица, за да е права, също бяха от ЕС. И още колко глупости наложиха европейските лемури… И, от друга страна, борбата с престъпността и корупцията, които Брюксел иска от нас, някак все не стигат до ушите ни…

 
Вторник, 24 юли

„Новинар”: „Подводно езеро спасява Африка от сушата.”

Стига, бе, подводно? Верно?

Ей, колегата Зошченко казваше в такива случаи: "Не пий! На пияна глава ти можеш да прегърнеш и класовия си враг!" В случая Любо Пъпката…

Подводното езеро в „Новинар”. 

Оня ден същото съобщение излезе и в сайта vesti.bg. „Откриха подводно езеро в Намибия”. Подводно беше и в hicomm.bg, в sedianka.info, в topnovini.com… Няма нужда да изреждам повече, за да ви убедя, че из медиите шества тотално преписвачество и неграмотност.

И после се чудим що 50% от оценките на изпита по литература са двойки.

Между другото колегата Васко Сотиров пише в „Сега”, че премиерът е намерил обяснение за многото двойки по литература: „Той не отрече, че кандидат-студентите са завършили средното си образование при неговото управление, но отбеляза че по-голямата част от обучението им е преминала по време на Тройната коалиция.”

Така си е. Но и сегашните дават своя принос за бъдещите илитерати. По БНТ питат Цветанов има ли българска следа в атентата. Вика: „Разбира се, че при всяко едно престъпление, още повече пък при терористичен акт, винаги има и някой, който подпомага тази дейност. Това са и част от мероприятията, които планираме, и задачите, които се изпълняват, за да може действително да стигнем до тази яснота, която всъщност ще ни доведе до всичко, което бихме могли да пресъздадем…”

Рядко човек може да се изкаже така виевато. Не ме поправяйте! Знам, че е витиевато, но аз употребявам бъдещата форма. В смисъл, че така го употребява премиерът, което пък значи, че през следващия му мандат ще влезе в правописния речник на БАН като дублетна форма. Така правехме при Тато…

Та за Цецо говорехме. Стигаме до една яснота, която можем да пресъздадем по следния начин: празнословието си има ново име. Ще пиша на проф. Никола Георгиев, че нема нужда вече да ползваме това мъчно понятие „малапропизъм” (да употребяваш мъчни думи без обстоятелствата да го изискват и умствените ти възможности да го допускат) и да въведем едно наше си, българско понятие – цветенизъм. Хем звучи малко като кретенизъм, хем не е съставомерно.

Като стана дума за атентата. Чета вчера, че бившият американски посланик в ООН Джон Болтън призовал Израел да атакува Иран в отговор на атентата в Сараево, извинете, Сарафово. Според Болтън било време еврейската държава да спре да заплашва и да предприеме конкретни действия срещу Иран, който се бил превърнал в „централна банка за тероризъм".

Лично ние не сме компетентен да кажем доколко това е така, а също и дали Иран се готви да направи атомна бомба. Можем да кажем само, че оръжията за масово поразяване, заради които се нападна Ирак, така и не се намериха…

Кметът на Хитрино Нурадин Исмаилов заложил в бюджета за 2012 г. 270 хил. лв. за подмяна на автопарка. И купил за себе си мерцедес с кожен салон за 120 хил. лв., а за общината багер и самосвал за 150 хил. "Не съм направил нищо нередно", вика пред "Стандарт" - Всичко стана с обществена поръчка, както е по закон. В следващите десетина години вложенията ще докажат ефекта си."

Особено мерцедесът.

Няма да се учудя, ако някой ден научим, че някоя бедна българска община си е купила космическа совалка. С предвидени в бюджета средства, с обществена поръчка и изобщо по всички изисквания на закона.

Пуста гьостерица неокастрена!

Нищо не ми е така противно както цървул в кожен салон!

Сряда, 25 юли

Червените внесоха вот на недоверие на правителството. Майтап! Ами ако вземе да мине бе, др. Станишев? Отиваме на избори! Да, де, ама вие като не сте готови? И народът не е готов още да го повтаряте! Забравянето изисква технологично време, което тече със скоростта на текучеството сред електората - около 110 000 души годишно. Само за герберите изборите сега са дюшеш. Щото те вече тичат срещу времето. Добре го каза Минчо Спасов: „Колкото по-рано са изборите, толкова по-високо на пързалката ще ги заварят…” А пързалката е от бързите. В Балчик, въпреки, че закараха застъпници чак от Пловдив и Съединение, взеха едва 23.78%. А в Житница, Провадийско, загубиха от капонец, дето ги нема на политическата карта.

Но червените внимават, няма да инициират чак успешен вот. Не че могат, де, но в случая искам да изтъкна, че не искат…

Ама тия са много нагли, да ви кажа. Оня ден слушам Овчаров да смята колко слънчеви и вятърничави мощности били пуснати по тяхно време и колко при ГЕРБ. Сякаш мощностите се сеят есенеска и напролет никнат! Не че и герберите не се възползваха, но въпросът е кой „уши байряка, ком тури знака…” За 25 г. напред? Аз сигурно! Ай що се праиш на улав! Нас правиш, де…

Московски се хвали, че над 1,1 млрд. лв. били разплатени по ОП „Транспорт”. За следващия период се надявал да бъдат над 4 млрд. Приоритет щяло да бъде изграждането на ж.п. линията София - Драгоман; довършване на магистрала "Хемус" и, внимание, „довършване на магистрала "Струма" в частта на Кресненско-Разложкото дефиле”…

Не искаме да сме съвсем категоричен и да казваме, че такова дефиле не съществува. Ние обаче не сме чували за него. Кресненско-Разложко сме чували само въстание. Но може и да бъркаме. А може и министърът да бърка. След като инсталира релси до Тутракан, ние малко го подозираме…

С такива управници далече ще стигнем. Само че едва ли ще е там, където искаме… История ни знае доста примери, когато, най-общо казано, тръгваме за някъде, а стигаме другаде.

А може и само да си мислим, че тръгваме…

Д-р Тренчев вика пред „Труд”: „Искам да се махам, писнало ми е от този народ! Сгреших, че останах. С този материал нищо не можеш да направиш. Това не е кирпич, това е кал.”

Не знам. Чувал сме мнения, че е възможно за мястото на доктора да е чакал някой по-така… И ако той би бил заминал…

Бог да прости д-р Желязков, но те с д-р Тренчев толкова допринесоха за развитието на синдикалното движение у нас и защитата на правата на трудещите се, че ако бяха допринесли малко по-малко, друга щеше да е страната.

„Ние, вика Тренчев, сме тежко несолидарен народ. Хора, които смятат, че сам е по-лесно да се оправиш, отколкото в общност. Това е възможно най-грешната стратегия. Солидарността се възпитава по бавния, еволютивния начин, но от кого? От една църква, пълна с ченгета, или от едно училище, раздирано от противоречия, което е много по-лошо от комунистическото?!... Семействата се раздират от скандали, породени предимно от недоимъка и липсата на ценности. Разберете, ние нямаме кауза като общество, нямаме перспектива като общество… Няма попътен вятър за кораб, който не знае закъде е тръгнал.”

Прав е, ако искат да се обиждат патриотите! Токът поскъпна шоково. Горивата гонят ракията. Найденов вика, че очаквал хлябът да поскъпне, щото житото било рекордно скъпо. Зърното, горивата и токът ще подкарат нагоре цените на млякото, млечните продукти, месото и местните продукти… Транспортът също ще поскъпне. Превозвачите се гласят за 10%. Московски призна, че от септември и влакът ще поскъпне…

И какво? Нищо… Народът е на mute режим и не личи да страда от това... И знаете ли кое е най-лошото? Колегата Весел Цанков вика, че след смъртта грешните българи попадали отново в България. А то всичките сме грешни…

Понякога си мисля, че такова всенародно мълчание може да избие в някой… фойерверк. (В шопския речник за фойерверк пише: нема, нема и току си е.. майката.) Но по-често си мисля, че няма… Доде се пеят песни за богатира, по-скоро няма…

„Стандарт” съобщава, че Агент Тенев бил бесен. Написал той песен „Да бъдеш цвете не е лесно”, но певицата Соня Иванова го редактирала на „Да бъдеш гербер не е лесно”. И песента станала „ангажирана”, както казвахме едно време… „Агентът, пишат колегите, си скубе косите вече цяла седмица…”

Ей, колеги, Тенев не би могъл да си скубе косите цяла седмица, бе! Според нас дори и ден да скубе, ще е фатално…

Между другото, като стана дума, та да съобщя на заинтересованите от битката с косопада, или алопеция андрогеника, както му казват на село. Например др. Станишев. Искам да предупредя, ако не е късно, де, да се внимава с хапчетата. „Ню Йорк Пост" съобщава за Уилям Мaккий, софтуерен инженер, който в продължение на 9 м. пиел хапчета Propeciа, но вместо да му никне коса, му поникнали цици, наедрял в ханша, мисловната му дейност се забавила… Изобщо станал си направо жена. Мъж без коса, иди-доди, ама жена…

Четвъртък, 26 юли 

Никой не подкрепи БСП и ДПС във вота на недоверие. И то е естествено. Кой може да гарантира на десните присъствие в един следващ парламент? Никой. Те са като оня грузинец, дето се давел на Китен, но не знаел как да вика за помощ. И викал: „Последен път плува, последен път плува….” Та и десните така. РЗС и Атака също. Депутатското войнство на ГЕРБ е така сплотено, както само истинската посредственост може да сплотява. И далаверата, де… Та с една дума, няма ситуация. Лично премиерът отеба, извинявам се, но точно така направи, и дебатите, и гласуването.

Остава, както вика колегата Живко Георгиев, зимъска хладилникът да победи телевизора и на изборите… Ама те какви избори ще са, като ще са пак между тия и ония?

„БСП обвини министър Найденов”, пише „Стандарт”. Светла Бъчварова от БСП вика, че Миро допринасял за повишението на цените на хляба. Възможно е. Миро и с действие, и с бездействие, все допринася … Просто си е такъв човек.

Браво на г-жа Бъчварова. А верно ли е бе, г-жа Бъчварова, е че през 2009 г., когато бяхте шеф на Селскостопанската академия, сте застраховала движимото и недвижимо имущество на академията във фирма на дъщеря си? Ако е верно, не е хубаво, да знаете.

Пък Румен Петков реве, че уволнили шефа на „Кинтекс” Салджийски: „Оръжейният бизнес ще бъде поставен на критична точка с отстраняването на шефа на "Кинтекс”…

Именно! Точно това се има предвид, когато се казва, че гробищата са пълни с незаменими хора…

Според зеленчука Добрев Салджийски бадева „плащал милиони на частни компании в аванс”. Чудя се дали фактът, че Петков се превъзбужда, няма да накара някои по-мнителни да си помислят, че една от спонсорираните частни компании може да е на един виден червен олигарх, лауреат на „Стара планина”, архонт, близък приятел и спонсор, на един близък приятел и патрон на Петков? Така, де, Петков реве като за много близък човек…


Щандът на Кинтекс на изложението
в Бирмингам през 2010 г.Примерно.

Социалистическото лицемерие продължава! Имам предвид името на фирмата. За който не знае, Кинтекс е съкращение от кинкалерия и текстил. Бу-у-м и гребенчето ти отнесло човката… Идиоти.

Пък в Сливен назначили за зам.-кмет Корнелий Желязков. Същия ден го избрали и за областен председател на БСП на мястото на Гагаузов. Какъв дисонанс… Корнелий и Гагаузов… Корнелий (Cornelius) е мъжко име, (женската форма е Корнелия), носено от редица древноримски благородници. Например Корнелий Непот, Публий Корнелий Тацит, ген. Луций Корнелий Сула - римски диктатор, по времето на който борбата между оптиматите и популарите се изострила до краен предел. Оптиматите се опитвали да запазят властта на олигархията в сената, нещо като партията на Корнелий у нас. А популарите били партия на голия популизъм, която докарала в крайна сметка диктатурата на Цезар…

Петък, 27 юли

Дерек Бок, 25-ти президент на Харвард (1971–1991), беше казал: «Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството.» Но понеже пиша в българска среда, та да нема пак „Чакай да ти кажа аз как го знам, ето го в оригинал - If you think education is expensive, try ignorance. Оки? Оки.

Ние пробваме вече двайсет и няколко години и резултатите почнаха да се появяват. Разчети на Стопанската камара показват, че ако се намали броят на хората с ниско образование или се подобри качеството на училищната подготовка, БВП ще спечели между 3 и 5 млрд. лв.

Ако.

 Който трупа познание, трупа… тикви

Обаче образоваността, казваше Антон Павлович Чехов, бива различна. „Някой образован, то се знае, дослужва до висок пост, а друг цял живот седи писар и няма пари за погребение. Малко ли са такива днес? Тука при нас идва един... образован. Телеграфист... Всичко надминал, депеши може да измисли, а без сапун се къпе. Да го съжалиш като го гледаш.”

Не знам. Докарали сме я до там, че турците отказват да признават българските дипломи. Щото много се фалшифицирали. Ректорът на СУ Илчев вика: „По тази логика - хайде да замразим и американските долари, защото тях ги фалшифицират най-много.” Логика без статистика може, казваше един настолен приятел, но статистика без логика не бива. Твърдението на ректора е точно от тия, дето не бива. Има принципна разлика в конвертируемостта, не ли? Пък и за друго не бива – срамота е в ерата на калинките да отричаш, че фалшивите дипломи са масово явление.

Статистика без логика е много глупаво нещо, нема к’во да се убеждаваме.

Чета изследване на НЦИОМ за олимпиадата. Кому беше потрябвало да се трошат държавни пари, за да се провежда национално представително изследване за това кой ще гледа и кой няма да гледа олимпиадата, не мога ви каза. Но те и толкова са изследвали… Олимпиадата била тръпка преди всичко за мъжете. Изненадан съм. Все си мислех, че главно жени гледат. 53% от мъжете щели твърдо да гледат олимпиадата, а други 35 „вероятно ще я гледат”.

Пък „Стандарт” интерпретира останалите 12%, които не се интересували от спорт: „Социолозите нямат данни дали става въпрос за господа с обратна сексуална ориентация.”

Ей, автора! То нема автор, де, никой не е посмял да си тури името под тая ч… Значи който не гледа олимпиадата е педал, така ли?! А защо да не циганин?

Тия разбраха, че Уорлик си тръгва, и се разпищолиха. Кой не ги даде на комисията по дискриминация, Асан да му е името!

To be continued next път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!