Из делниците на един луд (22–26 юли)

Тони Филипов, д-р 29 юли 2013 в 09:21 12497 52

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 22 юли

След ден драматични преговори ДКЕВР свали цената на тока за бита с 4,7%. „Напъна се планината и роди мишка”, коментира „Труд”. От една страна е баш така. Намалението е няма и 1 ст. на кВт/ч. При средна консумация 200 кВт/ч месечно на домакинство икономията е 2 лв. или два хляба.

Някой беше казал, че ако слушаш как кряка кокошката, ще помислиш, че е снесла планета, а не яйце. Та и червените така окрякаха въпросните два хляба. Но ако искаме да сме справедливи, трябва да кажем, че въпросът изобщо не стоеше много или малко. Въпросът беше малко намаление или голямо увеличение. И е много важно, че за пръв път, откакто се помним, е открит механизъм за намаляване на цената. Според нас това е най-голямото откритие в последните 50 г. А като се открие механизъм, после може да се намали с още 5%, после с още 5% и после… Е, после може и 50% да се увеличи, но това ще е после.

В „Панорама” Борисов прави отчаян опит да се измъкне с пунт и пластика от скандала с тефтерчето Златаново: „Много пъти са ми казвали хора, че Искра Фидосиева работи от името и на Цецо, и от мое име, аз не съм обръщал внимание. Което е било грешно. Категорично не съм подозирал, че тези неща са се вършили четири години…”

photo_verybig_13299И. Ф.

Хората му казвали, обаче той не подозирал… Как се нарича според вас такъв човек? Според нас се нарича глупав. И ние изобщо не бихме се притеснили да го наречем така. Както и сме го правили по много поводи, па понякога и без поводи. Но в случая справедливостта изисква да го наречем лъжец! Фидосова е изпълнявала неговите поръчки, сведени ѝ от Цветанов. Не е изключено Цецерон да е добавял и нещичко от себе си, а е допустимо и Фидосова да е добавяла, но това не променя същността на нещата.

А Тетка Цачева вика: „Това е достойна стъпка, на която не сме свидетели често в България. Дори нямам спомен народен представител от друга партия да е заставал с достойнството си зад такъв ход. Това показва сила на характера.”

Да, сила на характера… Само че Борисов не ѝ остави дори тази утеха: „Вчера поканих госпожа Фидосова на разговор и след него тя прояви желание да напусне и ръководното си място в изпълнителната комисия на ГЕРБ, и като депутат в парламента.”

Както казвахме по време на зрелия социализъм, напуснала е напълно доброволно и по препоръка на народната милиция. Подличко е двамата най-видни мъже на ГЕРБ да се крият зад една жена, но така е в политика.

„75% от жените са в ужас от задника си”, съобщава „Новинар”. Не знам от къде са ги изсмукали тези данни колегите. В смисъл, че са толкова стари, че сигурно не са актуални вече. Лично ние сме цитирали това изследване още през 2009 г.: 75 % от българките не харесвали своя задник, а на 25% им бил безразличен. От тези, които не харесват своя задник, 34% били готови на всичко, за да го променят, 11% вече се били примирили, а останалите били решени да се разведат с него при първа възможност… Но пак повтарям, това са данни от 2009 г. А кризата може да е катализирала чувствата на някои от „безразличните”. Именно в кризисна ситуация задниците лъсват най-добре…

И още една научна новина. Изследване на британски учени, цитирано от "Телеграф": „Мозъкът реагира с 14% по-бързо, ако пием по 1/2 литър вода”. Ако преди да реши някаква мисловна задача човек мушне две чаши вода, реакциите му се забързват. Не се съобщава ако например е по-амбициозен и изпие пет пъти повече какво се случва. Пет пъти по-умен ли става, или просто се напикава… Извинете… Предполагам, че е валидно, но до определени граници. Щото, както сме казвали, удавянето като диагноза е „прекаляване с течности”. Оня ден в Испания, на състезание по надпиване с бира, един пич изпи 6 л за 12 мин. и се удави. Почина на път за болницата.

Д-р Каролайн Едмънтс от университета на Източен Лондон обяснява, че „поумняващият ефект” на водата се дължал на факта, че около 80% от мозъка е вода и затова е важно той да получава достатъчно течности. 80%?! Стига, бе! Ми това е с много малко по-малко от краставицата! Дали има мозъци с повече вода? Не може да няма.

Българското правителство подава оставка "от вежливост", пише „Новинар”. Извинете, белгийското правителство. Понеже нали крал Албер II абдикира, та на престола сяда син му Филип. И в тая връзка се смята за акт на вежливост правителството да се оттегли.

Вторник, 23 юли

Ало, пенсиите! Имам страхотна новина. Вероятно получавате световъртеж, упорито главоболие, размазан поглед, стягане в кръста, ставни болки, смущения в сърдечния ритъм и т.н. И сте склонни да прехвърлите цялата отговорност за това на ЕГН-то?! Да, обаче не! Дължи се на процеса на преминаване на планетата ни към 4-то измерение и съответстващата промяна в човешкия геном. Това се отнася за всички родени след 1940 г. Ако същите симптоми – ставни болки, стягане в кръста и т.н. имат и граждани, родени преди тази дата, то при тях вече може да е и от ЕГН-то. Всичко това научих в „Стандарт” от художничката и контактьорка Лили Костадинова, която пък го е научила от своя духовен учител от Сириус.

№ 2

Сириус е една от най-близките до нас звезди – само на 9 светлинни години.

Индивидуалният преход на всеки човек, вика, ще е бавен и ще зависи от това кой какви качества има и на какво еволюционно ниво се намира. Явно не всички сме на едно и също еволюционно ниво. И това май е един от големите ни проблеми…

Левият политик проф. Георги Близнашки каза по телевизора: „Контрапротестите в подкрепа на Орешарски са ретроградни. Чуйте речите на тези хора, те напомнят за времената от 50-те години на миналия век…”

Не мога да съм категоричен, но ми се струва, че ДНК-то на тия хора няма да се промени и те няма да минат в 4-то измерение. Добре ще е ако поне не се върнат на 2-ро… Между другото във Фейсбук вече им викат олигархопенсионери.

Пенсиите, още една добра новина имам. Според проучване на престижния Лондонски институт по икономика, цитирано от в. "Дейли мейл", човек е най-щастлив на 23 и на 69 г. Първият пик на щастие настъпвал в началото на второто десетилетие от живота. После почвали разочарованията, които достигали връхната си точка около 50-тата годишнина. След това започва период на постепенно увеличаване на радостта от живота с пик през 69-ата година. До това време човек вече се е примирил с неосъществените си мечти, а в някои случаи направо ги е забравил.

Притеснява ме само, че този „втори пик на щастието” почти съвпада със средната продължителност на живота на българите. Излиза, че таман станат щастливи и гушват босилека…

„Кралското бебе се роди, момче е!”, ликува „Новинар” сякаш не е станало без тяхното решаващо участие… Всъщност, всички български медии ликуват. Да се чудиш нас какво ни бризга английският престолонаследник… На Симеон-Хасан не се радваха толкова.

Ама добре, че се роди! Един дерт по-малко…

Сряда, 24 юли

Борисов съобщи, че ГЕРБ ще се върне в парламента заради намерението на правителството да тегли 1 млрд. лв. заем. Според Борисов това било даже по-важно от Избирателния кодекс. „БСП, вика, планират да изхарчат милиарда, а после други да им берат ядовете." Притеснява се, че като се върне той на власт, ще завари празна хазна. Според нас няма такава опасност. В смисъл да се върне на власт, а опасността от опразване на хазната е напълно реална. Което значи, че той едва ли ще бере ядовете, но ние със сигурност.

Икономистът Георги Ганев вика, че 400 млн. лв. от тия пари били предвидени за крадене: „Според това, което самото правителство ни обяснява, 500 млн. лв. ще се влеят към фискалния резерв, а другите 500 млн. лв. ще отидат за разписани от тях мерки като повишаването на майчинските. Смятахме ги, смятахме ги тези мерки и пак не успяваме да ги докараме повече от 100 млн. лв. Едни 400 млн. се губят…”

Ганев предполага, че те ще бъдат налети в ДДС каналите, които новата власт вече е овладяла.

Лично ние смятаме, че новата власт е овладяла и контрабандните канали. И затова на Орешарски не му излизат приходите. Но ние го предвидихме. Някои наши прогнози направо граничат с ясновидството. Честно, не се хвалим!

Четвъртък, 25 юли

Йордан Цонев: „Бях от дясната страна на автобуса, камъни и павета счупиха няколко прозореца, през които после камъните влизаха. Канонадата от предмети по автобуса отекваше вътре като че хвърляха бомби…"

„Из делниците на един луд”: „Велко Вълканов пред "Стандарт": "Почти всички от БСП бяхме вътре. Очаквахме да ни нападнат. Бяхме се барикадирали с маси и други мебели зад вътрешните врати. Аз се бях въоръжил с крак от стол..." Какво не бих дал за гледката как бай Велко ломи един стол, подава единия крак на Танчето Дончева, друг на Румен Петков... Един задържа за себе си и заляга зад преобърната банка, където смело очаква нападението... Към датата на въстанието бай Велко е без малко на 70 г., което го прави доайен на защитниците на парламентарните Термопили.»

Що все така става с БСП, уж с избори, напълно демократично ги избираме, пък все се налага с камъни да ги сваляме… От 10 ноември досега все така става. Ни те се поучиха, нито ние. Ама то, дето е рекъл класикът, историята учи, че никой не се учи от историята...

№ 3

Антон Кютев вика: "Кой закон или коя конституционна разпоредба позволява граждани да упражняват насилие върху други граждани? Депутатите също са граждани, с какво аз съм предизвикал насилие?"

През февруари същият този Кютев, напомня „Труд”, е казал: “Лично Цветанов ще бъде отговорен, ако протестът бъде окървавен. Хората не бива да се поддават на провокации.”

А сега кой е отговорен бе, другарю Кютев?

Слава Богу, в БСП започнаха да се чуват и трезви гласове. Щото ако се разчита на Миков, Кютев, Станишев… На тия главите им ще уврат последни. Има една приказка за главата на шопа, която увира половин час след камъка, с който е затисната… (В оригиналния израз главата се затиска с паве, но в протестния контекст би прозвучало зловещо.)

Ведомственият социолог на партията Юрий Асланов вика: „Най-честното решение е да се обяви, че догодина през май ще има избори. Иначе напрежението ще се увеличава… Явно парламентът не се ползва с доверие, излъченото от него правителство - също.” Същото казва и Ивайло Калфин. И доцентът по социология и дългогодишен съветник на Гоце Андрей Бунджулов. Калфин също беше съветник на Гоце, от където го пратиха външен министър в тройната коалиция. И Петков е за избори… Може би малко се получава гоцетата срещу станишките. Но това си са техни къщни работи, които нас не ни засягат.

Бойко е на същото мнение: „Ако излязат и кажат дата за предсрочни избори, например октомври, убеден съм, че протестиращите ще се приберат вкъщи."

Е, не е чак същото… На Бойко му се присънва октомври. Щото до май не се е знае какво още ще извади прокуратурата и дали той ще може все така да вика, че е ставало зад гърба му…

А че ще извадят, ще извадят. Чета, че шефът на ВПК за Авиоотряд 28 Венци Лаков рекъл, че на 26 март 2011 г. Борисов и министрите Караджова и Дянков изяли 1250 грама ядки, „предимно бадем и лешник" по маршрута София - Варна - Бургас - София. А на 7 март 2011 г. до Сараево и обратно Николай Младенов изял два килограма ядки. Яли са ядките, вика Лаков, със скорост кило в час. Направо, вика, летяща фуражомелка…

Засрамете се, бе! Нямам предвид ядкаджиите, тях дано ги хване хронична констипация, муфтаджии ниедни! Имам предвид Лаков да се засрами и да престане да ни занимава с глупости. Шефът му разправяше за някакви бали с пари, които били изнасяни с тия самолети в Ливан, той ни занимава с кетъринга. Журналистче, нема усет за приоритетите!

Анджак стана дума. Сидеров разправя пред в. „Ретро”: „Това, което ме държи, са обикновените хора. Тези, които Достоевски нарича унижените и оскърбените. За тях е моята дейност и ако видя, че те нямат доверие в мен, мога да се оттегля в манастир и да си пиша книгите…”

Така ме трогнаха тези думи… Даже за миг си представих как в скромна килийка, един монах тъмен, непознат и бледен, пред лампа жумеща пише наведен… своята история на световния заговор, за да отвори очите на простите българи… Що се той мореше с тоя дълъг труд? Ил бе философ? Или беше луд? Кога нямаше кого да надвива, той пишеше книги, за да си почива…

Наистина се трогнах, даже му споменах името, ако и да се клех с Херостратова клетва…

Хлъц…

Унижените и оскърбените… за тях е моята дейност…

Хлъц…

Петък, 26 юли 2013 г.

Депутатите приеха оставката и прекратиха пълномощията на Искра Фидосова от ГЕРБ. Обаче червените не са доволни, искат Тетка Цачева да си ходи. Защото съществували съмнения, че зад инициалите Ц. Ц. в тефтерчето на Филип Златанов се криела тя, а не Цецерон. По тоя повод Кирил Добрев вика: „Лингвистите казват, че Цветан Цветанов трябва да се съкрати с Цв. Цв., а Цецка Цачева с Ц. Ц. Питам, тя ще подаде ли оставка като народен представител?”

Лингвистите казват?! А дали Филип Златанов знае какво казват лингвистите? Пък и длъжен ли е да знае? Утре некой ще му вмени да знае какво казват антрополозите, други ден – физиците… Някои физици твърдят, че във Вселената имало места, дето времето не съществувало. А обяснете го това на Златанов, па и на всеки друг българин. Всъщност, може би българинът да е по-възприемчив от други народи към тезата, че някъде времето не съществува. Особено съвременният българин…

Едно заглавие в „Стандарт” ме хвърли в джаза: „Насрала се озъби на Европа”. Викам си, Буруджиева ли имат предвид? Не се сещам за друга, дето напоследък да се е натаковала публично… Оказва се обаче, че става дума за лидера на "Хизбула" шейх Хасан Насрала, който нападнал ЕС задето включи военното им крило в списъка на терористичните организации, пък той вика, че те нямали сестра…, пардон, военно крило… Откъде накъде пък съм длъжен да го знам?! Обичат така да се бъзикат медиите. Гледам, че колчем стане дума за Венецуела, Мадуро е в заглавието. Никога не пишат Николас Мадуро, а само Мадуро…Мадуро това, Мадуро онова… И читателят като види Насрала, Куро, Мадуро и иска да разбере повече…

Орешарски вика, че видял по телевизора хора, които хвърляли едри камъни, каквито нямало в центъра на София. "Това говори за предварителна организация."

Желязна логика, даже каменна. Излиза, че едрите и дребните камъчета са неравномерно разпределени. В центъра има само филц, едрият чакъл се среща по крайните квартали. Интересно какво толкова го интересува, след като е известно, че точно малките камъни обръщат колата…

Не си Пламен ти, Петър си! Не знам дали верно е искал да подава оставка, но гледам, че усмивката му все повече се петрифицира…

Изобщо работата стана малко като в Страшимировото "Хоро": "Из дворищата ставаше нещо. Влачеха жена. То не личеше дали тъкмо я влачат, или я само водят, но работата не беше чиста..."

„2 млрд. души се прехранват с насекоми”, съобщава „Новинар”. Една трета от населението на Земята карала на паяци и скакалци. Което пък идва да внуши, че ние живеем по-добре от тази една трета. Всъщност, ако трябва да сме честни, ние живеем по-добре и от другата трета. Експертите са изчислили, че ако имаш собствен дом, то ти живееш по-добре от 75% от населението на планетата. Още по-нагоре се качваме с интернета, течащата вода, канализацията, колите и т.н. Но да не се отплесваме. Ставаше дума за това, че учените били притеснени за изхранването на човечеството през 2050 г., когато се очаква то да достигне 9 млрд. При това, както е ставало въпрос и друг път, индийците и китайците не искат вече само гарнитурата. Та учените посочват насекомите като една добра алтернатива на месото. „В Южна Африка, пише „Новинар”, ядат червеи, в Япония дегустират лаври на оси, а Мексико се прочу с традиционното ястие от скакалци.”

№ 4

Чипс от скакалци по камбоджански. Хич не е лошо. Можех да сложа снимка и на пържени хлебарки, или гъсеници, но ви пощадих. Сн. rozali.com

Ей, казва се ларви! Лаври е друго. Лаври получи вашият бос Пеевски. Е, не точно… Докато ларвите са едни малки гадини, от които после израстват големи гадини…

ООН обяви 19 ноември за Световен ден на тоалетната. Та в тая връзка вносителят на предложението, Марк Нео от Сингапур, вика, че 2,5 млрд. души нямали достъп до подходящи санитарни инсталации, а 1,1 млрд. се облекчавали на теферич сред природата. По този показател е малко трудно да се определи къде точно сме ние. Щото от една страна няма българин, който да си няма частен клозет. Но пък от друга страна по селата масовият образец е заградена с дъски дупка в двора, който, според някои художествени представи може да мине за „инсталация”, но ООН едва ли би я квалифицирала като „подходяща”…

Искам да кажа, че в сравнение с големия свят, горе-долу добре я караме. Ако не бяхме в Европа, ако не се сравнявахме непрекъснато с Германия, Франция, Швейцария… може би дори щяхме да сме щастливи. Но тия развити държави ни създават комплекс.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!