Из делниците на един луд (21 – 25 юли)

Тони Филипов, д-р 28 юли 2014 в 12:08 17797 13

Понеделник, 21 юли

На 27 юли ще се състои конгресът на БСП. Очаква се Станишев да посочи Драгомир Стойнев за свой наследник. Основното му предимство било, че е млад. Не знам, чувал съм да казват, че това не е предимство, а оправдание. И то за Стойнев май е с изтекъл срок. На него му се налага спешно да си намери друго. Освен това, има да търси оправдание и за някои действия, като тайните договори с „Газпром”, заповедта да се изтеглят 320 млн. от КТБ и по този начин да се подпомогне фалита и т.н. Не знам, но на нас ни се струва, че след два неуспешни опита с маляци, червените трябва да се спрат на нещо пораснало, нещо малко по-улегнало. Като Михаил Миков например. Подходящ е. Партията няма спирт, извинете, спирит, както се казва, дух няма.


На Миков му играят бели денс на маса в кръчме във Видин. За разлика от некои  моралисти, ние намираме това за една от най-човешките прояви на Миков през последните години. Толкова сме отвратен от нещата, които стават под масата, че приветстваме всичко върху масата. Колкото повече върху масата, толкова по-добре. И изобщо масите по масите!

А с Миков начело ще стане една весела партия. И ще отговори на европейските тенденции. Нали не сте забравили, че новият шеф на ЕК Юнкер почва от сутринта? С чай с ром. Или ром с чай, което не е същото… И Миков не робува на консервативни схващания, че до обяд не бива да се пие по-силно от джин с тоник. И не се съмнявам, че в перспектива двамата ще намерят общ език. Еле па, ако седнат на една дамаджана новоселска гъмза. Но може и да не съм прав. Една може и да не стигне.

Имало вече 17 кандидати и имало надежда за още. Такова чудо май досега не е било в БСП. Не знам на какво се дължи тоя наплив. Една възможна хипотеза е, че тук имаме феномена „Борисов-Цветанов” – след тях вече всеки се счита способен да управлява. Лидирането на Станишев докара БСП до под кривата круша и от тук нататък всеки би се справил.

Георги Гергов, по-известен като Свинаря на Гоце също е кандидат. Той определено не е млад, но още не си е намерил другото оправдание. Янаки Стоилов пък толкова пъти вече се е кандидатирал неуспешно, че е станал нещо като конгресен реквизит и конгресмените по инерция ще го задраскат. Георги Кадиев също не става. Проявява морализаторски уклон, което много от ръководните кадри в БСП приемат като личен упрек.
Червените трябва първо да си изяснят какъв човек им трябва, да направят словесен портрет и по него да се търси. Според нас им трябва лидер на средна възраст и с умерен морал. Задължително мъж. (В БСП жените ги имат предвид за други работи.) Не трябва да е богат, за да има стимул да върне БСП във властта. Не трябва да е и прекалено образован. Най-добре е да няма предишен опит, за да започне на чисто.

Помня, че една година ДСБ точно така постъпиха. Намислиха си, че техният кандидат трябва да е “честен, популярен и мъжествен”. Обаче се оказа, че само Екатерина Михайлова отговаря на това описание и те пак си избраха Костов…

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов съобщи, че във връзка с реконструкцията на Лъвов мост ще се прави реставрация и на лъвовете, дето го пазят.

Ей, Тодоре, да турите на животните всичките им атрибути! Когато преди десетина години „24 часа” и лично Кристина Патрашкова се заеха да реставрират опашката на един от лъвовете, отчепена от недобросъвестен индобългарин с цел скрабиране, ние им обърнахме внимание, че лъвът е животно с три топки и само една от тях е на опашката… Пък Димитри Иванов няколко пъти вече разправя как Веждито направил скулптурата на лъва пред сградата на „Мултигруп”. Но Илия Павлов не харесал лъва, защото нямал пишка. И накарал Вежди да му сложи пишка. Та вижте там и вие, каквото си нямат лъвовете, да им се сложи. Лъвът е важен символ за България, да се чудиш защо…

Свободните демократи на Софиянски се коалираха с бебеците. Ако имаше справедливост в тая държава, част от тия свободни демократи трябваше да са затворени, ама няма… Самият Софиянски станал личен съветник на Менелайчо. Според някои проучвания в медиите, цената на услугата била 20 бонки месечно и място в листата.
Дето се вика, събрахме се, войводо… Което си има и положителните страни. Така де, представяте ли си ако Херкулес трябваше да чисти гюбрето в обори, пръснати из целия свят? Никога нямаше да се справи. А, като са на едно място, пускаш водата и готово.

От няколко дни из медиите се подмята пълната (нецензурирана) версия на тефтерчето на Филип Златанов. В него, освен Бойко, Цецо и Фидосова, на няколко места е споменат и Пеевски като поръчител на определени действия и като координатор на други. Та излиза, че ГЕРБ и Пеевски са били в близко сътрудничество. Но това не е новина. Същинската новина е, че неизвестно защо прокуратурата е пропуснала този факт (намигам).

Вторник, 22 юли

Оня ден имаше годишнината от рождението на Васил Левски.

Мина мирно и тихо. Много тихо. Част от медиите пуснаха лаконични дописки. „Новинар” написа: „Карловци честват рождението на Апостола.” Дано поне карловци са го чествали.

Ангел Славчев напуснал Бареков с „кърваво писмо” до медиите: „Бареков е само формалният лидер, а истинският се казва Делян Пеевски! Заявявам това съвсем отговорно. Дълго време се съмнявах и смятах, че се заблуждавам, но фактите са по-силни. Секретарят на партията, на когото Бареков е делегирал огромна власт, както и неговата асистентка, са хора трайно свързани с Пеевски. Стефан Кенов бе лично назначен от Бареков… Той е син на д-р Георги Кенов, втори мандат кмет от ДПС на Сунгурларе. Стефан е бил близък приятел и съратник на Пеевски в младежката организация на НДСВ… Бареков се оказа просто "книжният тигър" на Пеевски и ДПС…”

Тоя Славчев мисли толкова бавно, че друг на наше място би се усъмнил дали изобщо мисли. Такъв, дето се съмнява и се колебае за очевидности, не трябва да се занимава с политика, а с научна работа. В науката цял живот можеш да се съмняваш и да ядеш хляб от това. Можете да ни вярвате, 15 г. сме го правил в СУ-то. От 1981 до 1996 г. на длъжност научен сътрудник в „Лаборатория за изследване на политическия живот на българина”. И поне до 1989 г. силно сме се съмнявал в наличието на обект на научно изследване. Което обаче нито веднъж не беше отразено по ведомостта.

"Жътвата на лавандулата е в разгара си", съобщи БНБ. Пардон… БТВ го съобщи. Не знам дали се информирахте, но страната ни е станала най-големият производител на лавандула. И това не е нашенска хвалба, а констатация на френския „Фигаро”, направена с болка и завист. Изместили сме французите и сега сме челници в отглеждането на лавандула и лавандулово масло.

Между другото, чета че само 10% от лавандулите… Едва 10% от българите били съгласни да се изплатят всички депозити в КТБ в пълния им размер, според резултатите от национално представително проучване на „Афис”. 74% настоявали да се спазва настоящия закон за гарантиране до 100 хил. евро. Добре ще е политиците да го имат „на предвид”. Употребявам конструкцията „на предвид” с ясното съзнание, че не е „канонична”, но държа да бъда разбран и в ГЕРБ. Даже най-вече там, щото, нали… Прави впечатление, че само 2,7% от изследваните лица нямали мнение по въпроса. Което показва, че ние като нация сме много наясно с банките и депозитите. Но може и други работи да показва… Хасково, имате моите най-искрени комплименти за паметника на завистта, който смятате да издигнете във вашия град! Във всеки град, даже във всяко село, трябва да има по един такъв паметник. Какво казваше Пелинко? Ако България някога роди гений… Но вие сигурно го знаете.


Проект за паметник на завистта по идея на скулптура Господин Тенев - Гуспата. Сн. в. „Труд”

В родната на д-р Филипов Пазарджишка околия, на пътя край Пещера, заловили овчар, който се правел на катаджия. Намерил си униформа и палка, турил един газов пистолет в кобура и почнал да глобява нередовните шофьори. Нямало изобщо да го хванат, но за късмет по пътя минал началникът на РУ Пещера. Трябва да е бил много добър артист. Иначе нямам обяснение как един прост овчар ще може да се превъплъти в катаджия. Като го питали защо се прави на каквото не е, чобанинът обяснил, че нямал пари и затова застанал на пътя. Точно както правят и пътните полицаи, като свършат парите. И като е хубаво времето…

Сряда 23 юли

Бареков вика: „Връзката на Борисов с ДПС се корени в криминалното му минало. Разполагам с документи за тежки престъпления, вършени през годините от ГЕРБ и ДПС… Готов съм да предоставя доказателства от службите за сигурност и МВР за пряко участие на Борисов в убийството на Илия Павлов. След това ситуацията се повтори с Цветан Василев – единият е физически труп, другият – икономически…"

Не мога да взема отношение. Специално за Илия Павлов. Иначе мога. Но не искам…

Като стана дума за Илия Павлов, та да кажа, че да не забравя. Дарина, вдовицата на Павлов, вика: „Хората сами си конструират живота. Трябва да намериш синхрон с хората, които обичаш и нещата, които цениш. Мога да кажа, че към момента животът ми е приказка.”

Така си е, сами си го конструираш. Най-важното в цялата конструкция е да си намериш богат мъж с къса линия на живота. В това последното има и голяма доза късмет. Но пък късметът, дето се вика, обича късметлиите.

Някой ден ще намеря малко време и ще седна да проверя научно една хипотеза, която отдавна не ми дава мира: дали наличието на наднормено количество млади и богати вдовици е критерий за оценката на една демокрация. И още нещо ми привлече научния интерес. Толкова едри бизнесмени си отидоха от насилствена смърт, че се чудя дали не трябва да я разглеждаме като естествена. За нашите условия, де…

Но да се върнем на „криминалния престъпник”. Направил предложение за решаване на кризата в КТБ в 4 стъпки. От които 4 стъпки следват два пътя: банката или се стабилизира, или не се стабилизира. Ако се стабилизира, държавата не се намесва. Ако не се стабилизира, държавата пак не се намесва.

Може би ще мине време, но все някога някой историк ще установи колко много е задължена икономическата наука на д-р Борисов. В науката огромно значение имат както примерите, които трябва да се следват, така и тези, които не бива да се повтарят. Историческата наука е в огромен дълг към човечеството. Защото разказва само за сполуките на великите личности и си трае за огромните простотии, които те са направили. И затова простотиите се повтарят, повтарят…

Инициативен комитет от ГЕРБ, БСП, РБ и ВМРО предлага Вежди Рашидов за почетен гражданин на София. А заслужил артист като Стефан Данаилов, също министър на културата цели 4 г., не се намери кой да го предложи за почетен. Той си остана почетен само на радомирското село Дрен. (Тамошни са ми разправяли, че го направили заради ролята му в поредицата за космодиска, който дал втори шанс на всяка трета пенсия в селото да ходи като хомо еректус.) По принцип почетното гражданство дава някои облаги: почетен знак на София с лента, вписване в почетната книга на СО, право на безплатен градски транспорт и вход без билет в Градската баня, ако я намериш… Държа обаче да опровергая някои слухове, които се тиражират из Фейсбук, че едва ли не почетното гражданство вървяло с възстановяване на изгорелите в КТБ депозити. Пълен абсурд. Знаете ли колко почетни граждани са изгорели с пари в КТБ? Много. И всичките ще си поискат парите.
А сега малко светски новини. Азис в откровен разговор при Карбовски. Ама много откровен… „Ако бях ходил в казармата, щях да съм любовницата на някой генерал. Със сигурност щях да си намеря любовта…”

За генерала не знам, но на поделението със сигурност… С аристократичния си произход Азис е щял да служи в трудови войски, а там и далеч по-читави са си намирали белята… С една дума, щяха да му обърнат таковата на търлък.

Азис вика още: „Ако още живеехме в социализма, щях да бъда общ работник. Нямаше как да стана певец и да правя всичко това, което правя сега…” Както знаете, не сме носталгик, но в такива моменти социализмът ни липсва. Тогава много хора не можеха да правят това, което правят сега. Лошото е, че социализмът вървеше само като пакетна услуга.

„Новинар”: Цветанов спука гума край Враца”. Абе той май и край Търново спука гума, ама набързо скриха момата някъде надълбоко…

„Труд”: „17-те най-лоши модни грешки”. Което ме подсеща за снощния „Референдум”. Егати кокошарника беше. Тетка Цачева, Лилито-Пилито, Мая Манолова… Манолова беше направила една от най-ужасните грешки. Сложила жълто сако, а отдолу черна блуза и пола. И беше станала досущ като оса. И така се и държеше. Та, дами, от д-р Филипов да запомните: италианските дизайнери съветват никога да не се обличате като осичката Мая.

Янааки Стоилов вика: "По-добре беше кабинетът да падне вместо да издигаме Пеевски".

Ех, Янааки… Да ви имам акъла, дето ви идва после… Изобщо в БСП валят открития. Корнелия Нинова: „БСП е в криза”. Добрутро!

На вниманието на Сашо Симов. Ако има желание и той може да направи откритие: „Йосиф Кобзон попадна в черен списък на Латвия”, съобщава „Труд”. Министърът на външните работи на Латвия забранил на Кобзон да стъпва на тяхна земя.

Ей, Орешарски подаде оставка. Не искам да предрешавам чувствата ви по повод на този акт, затова ще кажа: Честито, моите съболезнования. Това, смятам, удовлетворява всички. Страшното свърши, предстои ужасното… Ама пък поне сме му свикнали.

Четвъртък, 24 юли

Снощи имахме джам сешън с едни приятелчета. Та един от тях ми разправяше, че като занесъл Орешарски оставката в НС, едва я разчели. Измачкана, избеляла, размазана… Като я извадил, тя почти се разпаднала на четири парчета. Личи си че наистина цяла година я е носил в джоба, често я е вадил и е плакал върху нея. Щото петната явно били от сълзи, не приличали на мазни… Та приятелчето вика, че било виждало пет-шест оставки досега и никоя не била толкова изстрадала.

Казах ли ви, че около Бареков се събират синовете на лейтенант Шмид? Друг път да ми вярвате. Сега, като се разбра, че му е спряно финансирането, синовете се разбягаха. Каракачанчето повлече крак. Щял да прави коалиция с НФСБ на Симеонов и да се бори за … пак за същото. Както казваше литературният аналог, „Не съм грабител, а идеен борец за парични знаци.”


В действителност лейтенант Шмид е имал само един син, Евгений Шмид, който се сражава в армиите на ген. Врангел, през 1921 г. емигрира и умира в бедност в Париж през 1951 г.

Във връзка със запитването от страна на някои български медии до ТУ в Мюнхен дали екоминистър калин Анастасов е завършил при тях, от там отговориха, че калин Анастасов наистина е пребивавал известно време, но до диплома не се е стигнало. И да не беше казано на ДПС, че лицето е под съмнение, да кажеш, ама те наглеците пак си го назначиха. Може би щеше да е редно да се допитам до българистите, дали е правилно мъжката калинка да се нарича калин, ама забравих.

Бойко вика: „Парламентът няма мощност да избере нов управител на БНБ”. Стига, бе! 240 магарета правят поне 120 коня!

Но стига политика. Да ви кажа една добра новина. Мексиканският милиардер Карлос Слим предлага да се работи само 3 дена в седмицата. Е, малко повече, по 11 часа на ден, но пък после 4 дена шапка на тояга. Предлага също да се работи до 70-75 г., но като гледам, бачкането до гроб и без това няма да ни се размине. По този начин, вика, хората ще имат повече свободно време и това ще подобри не само качеството им на живот, но и продуктивността им на работното място.

На хората може, за българите съм леко скептичен. Като имам предвид, че при два почивни дни половината понеделник отива в разкази кой как е прекарал, при 4 почивни дни ще отива целият. Освен това при българите петък и сряда (малкия петък) не са дни от седмицата, а начин на работа. Не, ние трябва да сме на седемдневна работна седмица, та да ни се събират 3 дена работа. Не ли?

И, ако позволите, за малко ще привлека вниманието ви на една културна тема. Всъщност, да не ви излъжа…
„Жълт Труд”: „Людмила Филипова: Не съм българския Дан Браун”. Не, определено не е. За тези, които не я познават, да кажа накратко, че госпожата е нещо като Бареков на писателската гилдия. И при нея писателската кариера е въпрос на добро финансиране. Което обяснява защо колегите така са я разхвалили: „Книгите й са превеждани на английски, руски, сръбски, гръцки и турски и спокойно могат да се определят като бестселъри у нас и в чужбина…”

Ето какво написа Виолета Симеонова-Станичич: „Людмила Филипова е написала нова книга. Защо?”
По-точно не може да се каже: „Защо?” И този въпрос виси със страшна сила над цялото творчество на авторката. А то е сериозно творчество. В смисъл като количество – 9 романа до сега.

„Войната на буквите“, пише Виолета, е една от посредствените книги... Думите не стигат да я опишат, също както не са достигали и на авторката. Образите са плоски и едностранчиви… Разните му сюжетни нишки страдат от каквато й да е дълбочина и логичност… Стават по 5 катарзиса на страница… Изреченията са кратки и за съжаление елементарни...” И като капак, дори и коректорите не са успели да приведат текста към онези граматически изисквания, които сме свикнали да срещаме в литературата. Опората е станала „упора” и така си е и останала…

Та те такива работи.

Петък, 25 юли

Тия дни съм в имението си в Пазарджик. По хлад поработвам това-онова и в осем сядам под сянката. Една дебела сянка, ама толкова дебела, че ако беше човек, щеше да се казва Фидосова, или поне Пеевски. Всъщност, Пеевски се смята за корпулентен, не за дебел. Вика: „Истинското "задкулисие" се скри на топло зад корпулентната ми фигура.”

Като го споменах, та се сетих, че вчера четох как трябва да изглежда перфектният любовник: дебел, да има склонност към алкохола и в свободното си време да чете книги. Датски и американски учени установили, че хората с наднормено тегло правели секс по 7 мин. и 18 сек., а кльощавите едва по 1 мин. и 48 сек. Надявам се учените да са отчели факта, че на дебелият мъж му е нужно известно време докато установи кое къде му е, ако ме разбирате. А също и да намери поза, при която не се губят повече от 60% от наличностите… Та се надявам това време да не е включено в същинския акт. Това би изкривило съществено резултатите.

Не мога да не изразя възхищението си от едно заглавие в „Новинар”: „Гинеколог извади сом с тегло 20 кг.” Не са казали доктор, а са посочили тясната му специалност – гинеколог. Редно е да се каже рибар, защото докторът не е бил на Дунава в качеството си на гинеколог. Или бъркам?

Гинеколог и сом. Сн. „Новинар”

Но като се каже гинеколог, това веднага те кара да се сетиш из кои подмоли бърника гинекологът и да се зачудиш дали наистина е сом и дали наистина е 20 кг., а не е 20 см… Признавам си, за стотна от секундата тази логическа верига направи едно кръгче из главата ми и в следващия момент се хванах, че вече чета дописката. Е, останах разочарован от лъжата. Но, както казваше таткото на новите български вестници, дето им такова майката, вестниците са да се продават, не да им вярваш. А „Гинеколог вади…” продава…

P.S. Очертава ми се малко свободно време. И понеже мразя да седя без работа, та имам следното предложение: Ако някой има нужда от пазач на вила по Черноморието, за предпочитане Южното, можем да се спогодим. Пари изобщо няма да искам. За да няма недоразумения, поемам само нощната охрана, щото през деня ще съм ангажиран на плажа. Ако някой има интерес, да пише на мейла или да се обади на Тонифона.

Книга четвърта на д-р Филипов можете да поръчате на мейла на доктора [email protected] или на Тонифона 0885 233 691 .

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!