Из делниците на един луд (21-25 април)

Тони Филипов, д-р 27 април 2014 в 11:39 24515 19

Понеделник, 21 април

Бареков върти кебапчета на гражданите от квартал Челопечене. Не да им купи, както всички правят, а лично им пече! Разбирате ли какво уважение е това!? Турбо ихтибар! Издокаран досущ като майстор готвача Попински, ако го помните. И с часовник за нам колко си бонки на кунката… Върти и говори: Ако ме изберете, ще инициирам европейско разследване на монополите в България. Ще разследвам жената на Станишев за кражба на европейски фондове. И други такива приятни за електоралното ухо небивалици. А народът лапа кебапчета и обмисля офертата…

От всички работи, с които се е захващал Бареков, тая най-много му отива. Това е лично мнение, не ви го натрапвам.

„Категорично може да се каже, че именно умението да се лъжат себеподобните отличава човека от животното… Измамата е изкуство, разработвано търпеливо през вековете на човешка цивилизация и си остава и до ден днешен най-могъщото оръжие в борбата за власт”. (Робърт Грийн)

Пък в „Труд” чета: „Бареков днес посещава Челопечене и Факултето”. Интересно ми стана, щото този вестник вече от два дена е на Петьо Блъсков. Още в петък отишъл в редакцията и встъпил в длъжност. Голям майтап! Венелина Гочева продава нещо, което не притежава. А Петьо Блъсков, чийто бизнес вече четвърт век е да прави вестници и да ги продава, го купува. И става на краставичар краставици… Да видя с очите си как Блъсков вади пари и плаща „Труд” пак няма да повярвам. Много семпъл номер, много… Но явно се е преценило, че на такава публика такъв номер стига.

Обаче пък тези продажби, както и оповестеното от Ирен Кръстева „напускане на българския медиен пазар” дават основание на Лютви Местан да се направи на мъж: "Отправих силна препоръка, няма да използвам по-краен израз, той да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС. Струва ми се, че препоръката, повтарям няма да използвам по-силна дума, е чута и научих от вестниците, че той вече не е собственик и на вестници".

Местан казва препоръка, но не би възразил, ако ние си помислим ултиматум. Но ние няма да си помислим така, защото знаем, че Лютвито е сламен човек, че друг взема решенията в ДПС. Наскоро бившият земеделски министър от квотата на ДПС Мехмед Дикме обясни: „Пеевски е с неограничени права в партията, той е над Местан. Влиза в неговия кабинет както поиска без да се съобразява с програмата му…”

По-нататъшното изказване на Местан оставя у нас подозрение за сериозна ментална ретардация. "Анормално е, открива със седем години закъснение Местан, един политик да е собственик на медии. Аз го твърдя това, анормално е… и в Европа не се гледа с добро око на подобна връзка политика-медии. Категорично е укоримо…”

Пеевски е медиен магнат от 2007 г., когато купи вестниците на Блъсков. И после трупаше издания и разпространителски фирми както катеричка лешници! Но тогава нямаше кой да се сети, че е укоримо! И с целия тоя багаж го предлагаха за шеф на ДАНС! Обаче, ако депутат с медии е укоримо, медиен магнат за шеф на ДАНС е направо престъпно.

Много мразя това гювендийско поведение на българските политици!

Ей, братя и сестри, извинявайте! Забравих, че не съм ви честитил. Христос възкресе, ей! Наистина възкресе!
Между другото, дежурният поглед към „Пирогов” показва, че тази година празникът е преминал сравнително мирно. Три пенсии са се задавили с месо, а една е намушкана от бик. Заради едно червено яйце, което стискала в ръката си и за нищо на света не искала да хвърли…

Помощ след злоупотреба с алкохолни напитки са потърсили също само трима и то пишман пиячи - 24-годишна жена, и две лапета по на 15 години. И за какво е похарчил тоя народ 700 млн. лв., като е карал празника трезвен?

Вторник, 22 април

Журналистите питат Плевнелиев за тайната му среща с шефа на EVN Щефан Шишковиц във Виена. И той иронизира: „Имах още една тайна среща в Австрия - с вицепрезидента на „Амазон”. Нямаше дори да разбера, че иронизира, ако не беше заглавието в „Труд”: „Плевнелиев иронизира…”

Дето вика френският сценарист и режисьор Саша Гитри, можеш да се преструваш на сериозен или на умрял, но не можеш да се преструваш на остроумен. Макар че, според нас, Плевнелиев и на сериозен не може да се преструва. Като го погледна и ме напушва институционален смях, ако мога така да се изразя. Чета, че и вицето му Попова почнало вече да го критикува публично и то на позитански диалект… Трябвало той и екипът му повече да се постараят в юридическата обосновка за връщането на законопроектите.

Та на Плевнелиев му остава единствено да се преструва на умрял.

Колкото повече пораствам, толкова повече съм склонен да повярвам на Клемансо за двата ненужни органа – простатата и президентът на републиката…

Учудвал се, моля ви се, как така говорим за тайни срещи, когато те са повече от логични: „Не е ли съвсем в рамките на нещата държавният глава, когато е на посещение в Австрия, когато ще срещне с президента, с министъра на външните работи, знаейки, че те ще поставят категорично въпроса за най-големия инвеститор за България и региона, нима не е редно държавният глава да го направи?”

Редно е и по принцип е в рамките на нещата. Но нещата излизат извън рамките, когато срещата я няма в дневния ред на визитата, когато се провежда тайно в хотела и дълго се крие и се отрича. Това създава атмосферата на шушу-мушу, на нещо нередно. И понеже се знаят някои връзки на Плевнелиев с Прокопиев и на Прокопиев с Шишковиц и EVN и хората си въобразяват какво ли не… А може и да не си въобразяват. Особено ако се има предвид как президентът се превъзбуди за таксата върху енергията от вятър и слънце, та че я даде и на Конституционния съд…

Чета, че червените, с подкрепата на ДПС и „Атака”, щели да му организират временна комисия. Те, естествено, не признават, че е „тематична”. Уж ще проверява всички политици за нерегламентирани връзки с ЕРП-тата. Може и всички, но ще почне с него. А вероятно и ще свърши с него. Не вярвам да стигне до другарите…

Пък на 27 април Плевнелиев е канен във Ватикана на официалната церемония за канонизирането на Йоан Павел II и Йоан XXIII за светци. Пак ще върви като парясник! Ей, тая неговата жена… Наскоро Венета Райкова предаваше за Фейсбук на живо от един софийски ресторант: „Мъжа ми (правописът е на Венета) избира хапването, ама от два часа спорим. На съседната маса жената на президента вечеря от два часа с млад сладур и за мен това не е нормално. Вместо да пише домашните с трите си деца…” И пророкува скорошен развод. 

Представям си каква навалица е от желаещи да му станат баджанаци.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигнал в Киев, за да подкрепи прозападните преходни власти, които са изправени пред сепаратистки бунтове в източната част на страната, предаде Франс прес. Но Франс прес премълча, че преди да иде в Киев, Байдън мина през София и се консултира с Плевнелиев. И Плевнелиев му даде пълната си подкрепа. И Байдън затова сега е толкова ербап. Е, може и да не е само за това…

Вигенин, един друг деец, който седи като кръпка на поста, вика за решението на ЕП за "Южен поток": Искането на евродепутатите за спиране на проекта не трябва да се преувеличава”. Не казва, че трябва да се омаловажава, но подтекстът е точно такъв - не им обръщайте внимание.

Тия няма да мирясат, доде не ни извадят и от ЕС, и от НАТО… Накрая и от България ще ни извадят. Истината ви казвам!

Сряда, 23 април

Чета във вестника, че цели фамилии от Велико Търново се изхранвали като карали рикши в Париж. И не просто се изхранвали, ами заработвали по 700 евро дневно, по една тукашна месечна заплата от приличните. „Преди месеци научихме, че се търсят водачи на рикши, организирахме се с приятели и поехме към Париж”, обяснява Димитър Петров.

Кореспондентът ни от В.Търново твърди, че познава споменатият. Д. Петров, съученици били. И Петров от малък мечтаел да работи в сферата на транспорта. И едва в Париж мечтата на инж. Петров се сбъднала…

Не вярвате, че инженер кара рикша в Париж? А инженер кара такси в София вярвате?! Вижте какво, за 700 евро на ден д-р Филипов ще пляска педалите по Шанз-Елизе, та пушек ще се вдига… От площад „Конкорд“ до площад „Шарл дьо Гол” нема и два километра. На петдневна работна седмица да го давам, това са 15 хил. евро. Тука, за да изкарам такива пари, трябва да напиша 3.95 дка. простотии. Знаете ли колко са 4 дка.? А как се пишат простотии знаете ли? Простотиите се измислят много по-трудно от умните работи. Простотиите трябва сам да си ги измислиш, докато умни работи отвсякъде можеш да препишеш. Е, не чак отвсякъде…

Водач на рикша, видимо българин, пред Лувъра в Париж. Сн. Vsekiden.

Ама ще кажете, то е трудно, не е като да седиш на бюро. Да, така е. Но не е невъзможно. Измислил съм цяла система, нарекъл съм я „Джипсиес”. Нещо като оная ГАПС „Робот-цитанин”, за която съм ви писал. Трябват ми само двама цигани и един джипиес. С двама яки цигани за по 30 евро на ден ще хвърчим из Париж. И ние ще сме просто оператор на джипсиеса, ще напътстваме системата и ще обясняваме на туристите забележителностите на центъра на света…

Може да облечем на циганите по една ливрея, да приличат на кралски пажове… Само да не бяха такива ксенофоби французите… Няма да позволят цигани в центъра на Париж, па макар и с ливреи. Самият премиер Манюел Валс заяви, че циганите не могат да бъдат интегрирани и затова трябва да бъдат депортирани.

И като стана дума се сещам за визитата на Бареков във Факултето. Говорил на индобългарите, че ще се бори да се върне думата „народна” в наименованието на държавата ни, пак да си стане Народна република България. Какво странно има в думата "народна", попитал риторично ораторът. И обещал да внесе искане да се върне старото име на страната ни, за да се знае, че властта произтича от народа и принадлежи на народа.”

Късно е, майна! Властта още принадлежи на народа, но всичко останало вече принадлежи на властта!

Халал да са му циганите. Но посяга вече и на електората на ПП „Четвърти километър”. Във Варна посетил Дневния център за възрастни с умствени увреждания. И държал реч. Нашият лидер, демек аз, заявява, че срещу този аншлуз в нашите територии ние ще се борим с всички сили!

В САЩ от есента пускат в производство алкохол на прах, пише “Лос Анджелис таймс”. Като начало ще се предлагат шест артикула: водка, ром и четири коктейла - мохито, космополитън, маргарита и лемън дроп. Според производителя били възможни два начина на употреба. По старомодния начин – като се разтваря в чаша с вода. Но можело да се посипва и върху мезето и да се консумира две в едно с вилица.

От една страна ми се струва удобно и дискретно. Едно пакетче навсякъде можеш да го сложиш, а не като бутилката от къде минеш да те сочат като пияница. Но пък от друга страна и най-лекият ветрец може да ти разлее пиенето…

Или примерно някой от компанията кихне. И ще стане като оня, дето кихнал в урната с праха на тъщата, та после я събирал с прахосмукачката… Обаче алкохолът не можеш да го събереш. И освен това ако спре водата, примерно за профилактика, и цял ден няма? К’во правиш? Не, не. Викам да си караме по старомодния начин.

Четвъртък, 24 април

Станишев посетил Кърджали. Местните симпатизанти го посрещнали с погача и мед. Той им говорил за икономика, работни места и други работи, някои от които не са съвсем измислени. Особено внимание отделил на храма „Св. Георги”, където се чукал с отец Петър. Двамата са стари приятели, още от 2007 г. Тогава Станишев пак посети църквата и отецът го посрещна с думите: "Вие сте пич, устояхте на много провокации с усмивка". Което стана причина дядо поп да си има проблеми със синода. Щото думите му бяха изтълкувани като намеса в пичовските работи, което изобщо не му е работа.

Обаче Станишев навири гребена. БСП изпревари категорично ГЕРБ в предизборната надпревара. Червените получиха №15, докато ГЕРБ взе едва №18. Бареков е изпаднал чак на №28, а ДПС веднага след него на №29. Обаче пък 29 било рождената дата на Доган, та щяло да им носи успех. Най-зле е Гоце, уцелил №13 сиромашкият. 

Според „Монитор” „Жребият на ЦИК на практика преповтаря резултатите на социологическите агенции в навечерието на кампанията, които отчитат малка преднина на червените пред бившите управляващи.”

Много сте прости, бе! Ами нали ако ги повтаря, вашият любимец Барека е направо изпаднал от каруцата, бе?!

Но може и наистина да е изпаднал. Научаваме се, че вече двама души от социологическия екип на Института за модерна политика, който дава най-високите проценти на Дудука, са напуснали. Ще ми се да вярвам, че не са могли да понесат гаврата със социологията.

Като казах „Монитор” та се сетих да питам. Нали Пеевски и неговата майка продадоха вестниците? Що така по нищо не личи? Например първа страница на „Монитор”. Горе КТБ, под нея Барека върти кебапчета, до него News7.

Ето визуално доказателство, ако някой си мисли, че пресилвам.

Същото е положението и в продадения на Блъсков в. „Труд”. Там вече пускат по 3-4 дописки за Бареков на ден. Даже Блъсков даде интервю по ТВ7 колко прогресивен е Бареков, как само него не го мързяло да отиде при народа и други такива простотии.

Между другото, гледах по телевизията астроложките Копанарова и Добранова, които се похвалиха каква огромна роля играе астрологията в политическия процес. „Почти всеки успешен политик се съветва с хора като нас, правили сме хороскопи и на хора, и на партии…” Което може би обясни някои от неуспехите на успешните политици. Едва ли чак всичките обаче.

Според астроложките било трудно да се определи най-късметлийското число, съчетано с 25 май, защото имало влияние на Марс. Но можело да се прогнозира, че редуцираната шестица и двете тройки (БСП , „България без цензура” и ДПС) имали най-добри шансове.

Явно не само социолози се пазаруват, ами и астролози.

Но стига политика. Честито на Лили Иванова, днес има рожден ден. Става на 75 г. За трети път. Може и за четвърти, никой не знае. В Уикипедия пише, че е родена на 24 април 1939 г. Музикологът Владимир Гаджев, позовавайки се на енциклопедия на забавната музика, издаден в Берлин през 1975 г., твърди, че е родена през 1935 г. Според Митко Щерев е родена 1937 г. Възможно е да е родена през всяка една година от 1935 до 1939. Но въпросът е в друго.

Страхувам се, че като си крие годините, можем да изпуснем някой рекорд за най-дълга певческа кариера. Защото, ако Лили пълни зала „Армеец” на 78 г., това е повод да се вика Гинес. Шер е родена през 1946 г. и вече издъхва. С официалните си години Лили има шанс да бие и Тина Търнър, която е родена също през 1939 г. Но с реалните си години Лили вече я е била. След турнето си през 2009 г. Тина се отказа от концертна дейност. Та казвам, че не бива да се лишаваме от един такъв рекорд заради едната суета.

Петък, 25 април

Депутатите от руската Дума приеха законопроект срещу псувните, използвани във филми, театрални постановки, концерти и т.н. Законът предвижда нарушителите да се глобяват от 4-5 хил. рубли, а на юридическите лица, допуснали ругаенето - 40-50 хил. рубли.

Според официалните разяснения на Роскомнадзор като нецензурни думи се сочат общоизвестните и в българския език думи, започващи с "х", "п", "е", както и производните им думи и изрази. Според филологическите изследвания в руския език били общо над 5000. За сравнение в английския език били онли 16. Което не знам дали е верно. Имам един приятел от Лондон. На него папагалът му знае повече от 16 такива думи. Много повече.

И у нас някои хора имаха подобни напъни, но слава Богу, разбраха, че със закон не става. Един закон просто стимулира творчеството, народът измисли нови думи за старите работи. Защото, както знаете, езикът е въпрос на конвенция. Ако се разберем, че онова, мъжкото нещо, ще го наричаме кросно, или паламарка, или винкел, или с друга някоя неинкриминирана дума и спокойно можем да минем и без х… Хората могат да се сговорят и вместо п… да казват примерно Плевнелиев, вместо к… да казват Бареков, вместо г.. да казват Станишев… Съвсем примерно. Иначе за г.. стават почти всички политици.

Ало, пенсиите, излизате на мода! Или поне някои аспекти от вас. Д-р Робърт Дорин от Ню Йорк твърди, че естествения вид на веждите отново е фешън, по примера на манекенката Кара Делевин. Много жени се записвали при него, за да си присадят рошави вежди. Според специалиста гъстите вежди правели лицето много по-интересно и привлекателно, придавали по-меко излъчване и женственост на погледа. Зависи колко са гъсти все пак. Щото то какви има… Виждал съм такива екземпляри, направо страх да те хване. Та си викам, братя, дано не сте ме послушали и да си оскубете веждите, както многократно съм ви съветвал. Обаче вижте какво, не вярвам космите в ушите и носа да излязат някога на мода. Така че за тях ме послушайте. Не може да ходите по света като разядосани бизони! Не бива.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!