Из делниците на един луд (19-23 май)

Тони Филипов, д-р 25 май 2014 в 19:30 25323 12

Понеделник, 19 май

„Безработицата намалява за първи път от 5 г.”, съобщава „Труд”. През първото тримесечие на 2014 г. без препитание са били 433 000 души, с 23 400 по-малко спрямо същия период на 2013 г. За първи път от 2009 г. НСИ отчита намаляване на безработицата на годишна база от 13,8% на 13%.

Казах ви аз, че Инджова туря прът в колелата на прогреса. Няма и месец как я смениха и безработицата намаля. Продължителността на живота рязко се увеличи. Предстоят подвизи с икономическия ръст, с потреблението…

От НСИ установили, че въпреки проблемите в икономиката и напук на здравеопазването, продължителността на живота се увеличила на 74,45 г. Докато в зората на демокрацията е била 70,91 г. Може би ако ги нямаше проблемите щяхме да живеем и повече. Като испанците например (82,5 г.), или италианците (82,4 г.). Японците не ги споменавам, щото тяхното направо не е нормално.

Оказва се също, че гражданите живеят средно 2,7 г. повече от селяните. Най-дълго живеели столичани, средно 76 г., докато врачани едва връзвали 72,3 г. Най-възрастни умирали хората от градовете с качествена медицинска помощ - София, Пловдив и Варна. В Кърджали, Смолян и Благоевград обаче дори медицината била безсилна. Там продължавало да се наблюдава струпване на дълголетници. Което може да се обясни само с чистия въздух.

Ако милиардите, които изчезват годишно, се дадат в здравеопазването и социалната сфера, доста хора биха поживели още някоя и друга годинка. То, дето викал Асан, един живот, ама друг няма да има… Тъй че политиците крадат не пари, крадат живота ни, години живот от всеки от нас!

Жените, естествено, продължават да живеят с няколко години по-дълго от мъжете. Сливенките например направо са станали нагли! Надживявали мъжете си средно със 7,9 години. И кюстендилките били горе-долу като тях – живеели 7.7 г. след мъжете си.

Някой беше казал, че дълголетието е просто форма на инат. За другите страни не знам, но у нас си е баш така. Новото проучване "Показалец на настигането" показва, че по качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС. Изследването обхваща 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия. България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация – на дъното на ЕС и малко под него.

А по някои показатели, като корупция, върховенство на закона, ефективност на правителството, свободата на медиите и т.н. сме твърдо извън ЕС – на 30-то и 31-во място от 28 възможни. Дето имаше един лаф, и срещу нас да тръгнат, пак няма да ги догоним.
Татяна Дончева вика, че Бареков и Цензурата били личен проект на банкера Цветан Василев, докато Пеевски бил проект на Доган. Василев и Пеевски били разделили бизнеса.

Не знам, обаче като сравнявам „Труд” и „24 часа”, не намирам разлика. Двата вестника са абсолютно еднакви – едни и същи дописки, с едни и същи заглавия, ако че уж „Труд” вече е на Блъсков, пък „24 часа” на Венелина. Ето например дописката за концерта на Кобзон във Варна:

„24 часа”: „Йосиф Кобзон изпя "Една българска роза" за варненци.”

„Труд”: „Йосиф Кобзон изпя "Една българска роза" за варненци.”
И отдолу дописките еднояйчни близнаци.

„24 часа”: „Офицери от запаса застанаха зад Бареков: Без армия няма силна държава, няма и Шенген.”

„Труд”: „Офицери от запаса застанаха зад Бареков: Без армия няма силна държава, няма и Шенген.”

И т.н. и т.н. Съвършено индиго.

Чел съм, че имало три начина да поробиш човек: насилие, пари и свобода. Понеже съм живял и по времето на насилието, та мога категорично да кажа, че дори и тогава не бяхме такива роби, в каквито ни превърна епохата на свободата.

А иначе журналистиката по света се развива. Чета, че по време на церемонията на фестивала в Кан украинският репортер Виталий Седюк се напъхал под роклята на Америка Ферера (Бети Суарес от "Грозната Бети"). Какво точно е искал да види и съответно предаде на широката общественост, не мога да ви кажа.

Експертите на агенция IHS Automotiv прогнозират, че догодина половината от колите, произведени в света, ще са китайски. През 2013 г. са произведени 87 млн. автомобила, от които 22 млн. в Китай. До 2020 г. производството щяло да нарасне на 100 млн., като над 50 млн. от тях ще са Made in China.

То да бяха само автомобилите… Стела Стоянова от „Стандарт” каза веднъж, че Бог бил създал само първия човек. От там нататък всичко било китайско. Така ще излезе накрая.

Вторник, 20 май

От Агенцията по заетостта (АЗ) отчели, че един младеж се е върнал в България в следствие на инициативата на кабинета да връща българите от странство. За постигането на този резултат се изхарчили близо 172 хил. лв., а двама представители на АЗ обикаляли европейските столици и агитирали младежите. И един се е хванал.
Малко скъпо ми се вижда – 172 хил. за един човек. Дали циганската стратегия („Айше, шгу мием ли, или ново шъ правим…”) няма да е по-изгодна? По данни на ректора на УНСС обучението на един елитен икономист струва 693 лв. на година, а на ученик в средно училище – 1245 лв. Значи на държавата ѝ струва около 10 хил. лв., за да го докара до висшист.

Журналистите питат шефа на АЗ Асен Ангелов дей Киро на кирия, а той вика: "Ако не ни питате постоянно колко струва, ще постигнем и по-добри резултати". Излиза, че от питането поскъпвало! Я, де… Много се изучихте, бе?! Чета, че д-р Георги Кушлев от поликлиниката в Банско дори въвел такса „Аз само да попитам…” Тези, дето искат само да попитат, плащат 3 лева, другите 2,40 лв. Щото „Аз само да попитам…” се води експресна услуга…

С основание младите не щат да се връщат. Ако трябва да дам личен съвет на някой млад човек, който учи на запад, надали бих го посъветвал да се върне в кочината. България е едно омагьосано блато и не знам кога и как и дали ще се разомагьоса.

Проф. Робърт Уинстън от Импириъл колидж в Лондон, един от най-изтъкнатите специалисти в генното инженерство, твърди, че средата и възпитанието на децата оказват много по-голяма роля за формирането им като личности, отколкото генните им заложби. „Не можем да променим нашата природа, т.е. гените си, но можем да променим начина, по който отглеждаме децата си - това е определящо какви личности ще станат те.”

Е, ние пък точно средата не можем да променим. И се възпроизвеждаме непрекъснато в цялата си уродливост. По-рано смятах, че ще се оправим, когато си отиде и последният свидетел на Априлския пленум, но вече не съм такъв оптимист. Средата непрекъснато ражда нови и нови назеподобни.

Една английска поговорка казва: „Не възпитавайте децата си, така или иначе ще заприличат на вас. Възпитавайте себе си.” Вчера много мислих да го кажа това на една младолика пенсия, която разви вафлата на унуката си и хвърли опаковката насред улицата. Но размислих и се отказах. Човек трябва да си дава сметка кое е реалистично и кое не. Превъзпитаването на пенсиите е Божа работа.

Чета данните от социологическо изследване на "Галъп" за оценката на българите за ЕС. Само 39% смятали, че страната ни е спечелила от членството, 22% били на мнение, че е загубила, а цели 31% не виждали промяна.
Вчера написах на едно друго място: „Знам само един случай, когато на един народ му е падала манна от небето в продължение на 40 г. Но той е описан в Библията, а не в историята.” Във всеки доклад за напредъка на България от Брюксел ни казваха, че сме проядени от корупция, че съдебната ни система не работи, че медиите ни не са свободни… И ние какво направихме?

Седим и чакаме някой да ни оправи. Както казваше поетът Иван Динков, “Дори когато лежат върху жените си, българите не шават, а чакат да ги разклати някое случайно земетресение.” Между другото, в събота в 12.25 ще има земетресение. Казвам ви го сега, щото нали аз в събота почивам. Малко е неудобно времето, но вижте там който може да се възползва…

Като споменах пенсиите. На една пенсия в Панагюрище ѝ врътнали кранчето на водата заради неплатени сметки. Но тя пак нахалствала, направила байпас на водомера и продължила да си точи. Този бандит, този организиран престъпник (имал е помощници, едва ли сам е копал и връзвал байпаса!) ползвал на аванта от 15.09.2013 до 8.05. 2014 г. Местното ВиК го дало на съд и магистратите го наказали с 4 г. условно с 3 г. изпитателен срок.

Представяте ли си каква щета е нанесъл на ВиК?! То добре, че пенсиите до известна степен избягват водата, много ги е страх от пневмония зимата и в преходните сезони. И въпреки това осем месеца по два кубика са 16 кубика! С една дума, дали са му по месец за всеки лев.

Та може би се възражда правосъдието. Малко бавно и избирателно, но то не може другояче. Един ден може би ще осъдят дори Масларова. И ако приложат същия мащаб (месец за всеки лев), едно хиляда години затвор не ѝ мърдат.

Сряда, 21 май

Вчера целия ден ми отиде да слушам радиото. Пусках на всеки кръгъл час, за да се информирам за партийния статус на Малката Тула. Сутринта разбрах, че е минал към Цензурата. Към обяд пак се беше върнал в ГЕРБ. Вечерта беше в Бургас на мероприятие на Бареков. Тая сутрин разбрах, че пак е в ГЕРБ. Дето вика Бедров, до довечера може да се окаже и в "Лудогорец".

Малката Тула е депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев. Той, научих от медиите, бил син на Георги Георгиев, кмет на Ботевград от незапомнени времена, известен с прякора Тулата. (За гражданите да кажа, че селяните правят елизия на „х” и викат тула, вместо тухла.) Та от там Даниел бил известен в Ботевград като Малката Тула. Не познавам голямата, ама като му чета изказването на този, той е направо тула четворка, така кънти на кухо: „По-провокиращото у мен беше това, че внушенията, които се създаваха с месеци, почнаха леко и нормално да будят съмнения в някои мои колеги в областта и структурите, в една малка част. Затова бях провокиран. Внесох молбата вчера. И двете молби са с една и съща дата. Първата я внесох, за да покажа, че има субекти, които искат да има такава входирана молба и веднага внесох втората молба, която е по моите собствени убеждения, и която анулира първата. Направих го и мисля, че по този начин сложих край на спекулациите около моето име. Показах, че искам и оставам в ГЕРБ… Това беше нестандартна, умишлена от моя страна реакция, за да мога да затвърдя доверието в хората около себе си".

Извинете за дългия цитат, но то е класика, шедьовър от ораторската школа на Цецерон. Казвах ви аз, че този начин на говорене е толкова заразителен, че едва ли някой в партията ще може да му устои. Между другото, лани написах: „Наблюдавал съм всичките ни демократични парламенти и смятам, че простотията е все по-добре представена. А в сегашния ми се струва дори и надпредставена. Има депутати, които буквално се учат да говорят.” Е те този, Малката Тула, е един от тях. Надпредставена значи, че ако сред народа простаците са да кажем 50%, в НС са 80%. (Цифрите са примерни, но не изключвам и да са точни…)

Дипломата за средно бразование на Малката тула. Снимка OFFNews


Затова казвам, че сме като Сизиф. Търкаляме камъни и дървеи нагоре и после се чудим що ни падат по главите.

Орешарски е на посещение в Израел. Говорил за усилията, които е направило българското общество за спасяването на българските евреи. Казал една от официалните си фрази: „В такъв момент, рекъл, човек си мисли, че е важно не това, което правим за себе си, остава това, което правим за другите."

Анджак! Как ли обаче би звучало в един самокритичен дискурс? Би звучало като онова стихотворение на Пеньо Пенев, как беше…

Когато цъфнат теменугите
и работите тръгнат зле,
еби им майката на другите
и гледай ти да си добре…

„Труд”: „Защо депутат се римува с гьонсурат”. Не е въпрос, а отговор. Защото за една година работа на това НС са взели не по 12, а по 20 заплати. За този период са им изплатени и суми за сътрудници, експертизи, дрехи и представителни разходи, които се равняват на още 8 заплати. Основната заплата на един депутат е 2448 лв. Към нея добавете и 1632 лв. на месец чисти и безотчетни. Отделно вече какво вземат за участие в една, две или повече комисии. И онуй нещо, Малката Тула, също се е подписвало за 4-5 хил. лв. във ведомостта на НС!

Халал да им са, не сме от сиромахомилите, обаче… Вчера от Институт за икономически изследвания на БАН представи годишния си доклад за състоянието на икономиката. Ами не ѝ е добро състоянието. Около 20-22% от населението живеело в риск от бедност. Между 41 и 44% посочвали, че живеят в лишения. По време на кризата били закрити към 450 хил. работни места, а до края на 2016 г. се очаквало да бъдат възстановени по-малко от една четвърт от тях, ама може би…

Та докато правителството и депутатското войнство се грижат за себе си, огромната част от народа едва връзва двата края, а 20-22% вече са му изпуснали края. От БАН не казват, но ние знаем, че има и едни десетина процента, които са му поотпуснали края – вчерашни и днешни политици, партийна номенклатура, политически обвързан бизнес… Спекуланти с народната мъка от всички цветове и десени.

Но може би пък като му изпуснеш краищата да ти олеква. В смисъл стресът да идва от непрекъснатите опити да ги вържеш.

Четвъртък, 22 май

ИБ на ГЕРБ изключи Малката Тула от партията. Уникален артикул. Слушах го по телевизора: „Входирах и изходирах за да покажа, че не ме е страх нито от единия ход, нито от другия. Първият ход е да покажа смелост, вторият е по убеждение, който изключва първия.”

Баща му, Голямата Тула, разправя как станал депутат: „Когато се издигаха кандидатурите за ГЕРБ за депутати, на мен ми бе предложено да ги дам за Ботевградската община. Бях си намислил кои, но не и сина ми. Имах среща с координатора на Околовръстното, за да му кажа имената. И долу на пейката видях сина ми. Той каза, че е заявил желание да се кандидатира за депутат. И аз паднах! Ако беше закъснял с 15 секунди, нямаше да бъде депутат.”
Господ, когато решил да направи човека, го направил по своя образ и подобие. И заложил в човека същия стремеж – да прави всичко според себе си. Затова не бива да ни учудва каква партия е сътворил Цветанов. Като гледам, само един-двама по-умни от него са се промъкнали.

Вчера си посипвал главата с пепел: „Оценявал съм съда неподготвено, извинявам му се”. Понеже се очаква в понеделник СГС да се произнесе по първото дело срещу него за длъжностно присвояване. Дето наредил да се изплатят на търновския (анти)мафиот Орлин Тодоров 50 хил. лева за времето, в което той е бил в ареста по обвинение за рекет. И прокуратурата сега иска за Цветанов 5 г. затвор, конфискация на половината му имущество и да възстанови тия 50 хил. лева. И затова се опитва да прави добро впечатление. Късно е либе… Макар че не се знае, кумичката му е шеф на СГС…

„България без цензура" закрива предизборната си кампания във Варна”, съобщава „Труд”. Това е вестникът, който заедно със „Стандарт”, е сред най-заслужилите популяризатори на Бареков и Цензурата. Обаче гледам снимката, с която са илюстрирали дописката, и си викам глей колко са прости! На снимката е Бареков в заличка за стотина души някъде по страната. И цялата заличка е пълна с цигани. 


Не е нужна да си от подветрената страна, за да познаеш че са цигани, не ли?

Пък Румен Петков е подел кампания срещу О решарски. Всеки ден го пита защо краде едно-друго. Днес го запитал: „Орешарски, а морска вода крадеш ли?” Щото има някакъв скандал във Варна, където шефът на ОД „Земеделие“ Георги Борисов отдал 900 дка земи под аренда за 30 г. на фирма на жена си и жената на шефа на БСП Цонко Цонев. А пък за този Цонко, който иначе е шеф на „Напоителни системи“, Петков разправяше, че краде тръбите на предприятието. И Петков вика на Орешарски, че и той краде заедно с тях, иначе не би ги траял.
Казвал съм го и друг път, но не пречи да потретя. Навремето си знаменитият писател Карамзин казал: ”Ако искаме с една дума да изразим това, което става в Русия, трябва да кажем: крадат.”

И днес по една дума и за Русия, и за България стига…

Вижте, то и в Европа се краде, не само у нас. Но само у нас само се краде. По другите места и нещо се прави все пак…

И накрая една научна новина с огромно практическо значение. Учени установили, че рибите плуват два пъти по-бързо, когато са пияни, пише в. "Дейли мейл". Екипът на Маурицио Порфири от Политехническия университет в Ню Йорк провел експерименти с риби-зебра, които били изложени на 4 различни нива на етилов спирт в аквариумите им. Рибите, изложени на средна и висока концентрация на алкохол, удвоявали скоростта си при плуване. Но само ако пияните екземпляри били сред други трезви риби. Алкохолът не им оказвал подобно въздействие, ако са сами в аквариумите. Значи присъствието на себеподобни рязко променя социалното поведението на пияните риби. Но по-интересното е, че се променяло и поведението на трезвите риби, когато са в обществото на пияни риби. И те почвали да плуват по-бързо, защото по някакъв начин възприемали пияните като лидери.

Досущ като при хората.

Ей, Борисов оня ден обвини управляващите, че за пръв път от много години откривали риболовния сезон на 25-и. И предупреди: „Ако българите отидат на риболов, после да знаят що са шарани! Няма на кой да се сърдят.”
Не знам, но аз никак не се сърдя на себе си, че не съм гласувал за някой от гореспоменатите добитъци.

Петък, 23 май

Днес е тъй да се каже предизборния „разпети петък”. Rien ne va plus, край на залаганията, кой каквото обещал-обещал! Утре цял ден мислене и други ден… Други ден, както казваше колегата Волтер:

Да се мамим в наште начинания,
Това ни е присъщо;
Сутрин кроя планове
И цял ден върша глупости.

А представете си колко повече глупости може да извърши човек, който ги е обмислял цял ден…
Спонсорираната от ЕК социологическа агенция PollWatch съобщава: "България без цензура" с трима евродепутати и трета политическа сила”.

Отказвам да повярвам, че Бареков, креатура на банкера Цветан Василев и медийния империалист Делян Пеевски и карикатура на целия ни политически елит, може да вземе толкова гласове. Мисля, че хора, които не разбират, че ако гласуват за Бареков, всъщност гласуват за олигарха Цветан Василев и (или) Пеевски, а от тук и за ДПС, страдат от сериозна умствена ретардация. (Тия покрай тях страдат, де...) Източно разточителство и салтанатите, с които се проведе кампанията, показват, че се хвърлят милиони и на никой не му дреме откъде един посерко ги извади.

Не знам какво да кажа… По-точно знам, обаче тези, на които искам да го кажа, не са сред нас. Те не четат вестници и сайтове. Те, всъщност, нищо не четат. Иначе щяха да разберат, че пак ги хващат на бастуна с кривото…

Отделен въпрос е, че и останалите не са по стока. Лично аз вчера им правих първия кастинг и не можах да излъча победител. Налага се да снижа малко изискванията и да се концентрирам около главното. За мен то е да вървим накъдето сме тръгнали и да не гледаме назад. За да не ни се случи това, което се случило на жената на Лот. Бог наказва тези, които гледат назад. Например към Съветския съюз…

To be continued

Важно съобщение: Съобщавам, че се намериха малко бройки от отдавна свършилата книга втора на д-р Филипов. Който има желанеи, да пише на мейла на доктора ([email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!