Из делниците на един луд (18-22 януари)

Тони Филипов, д-р 25 януари 2016 в 11:37 21231 18

Понеделник, 18 януари 

Прокуратурата не дава признаци за намерение да се самосезира за къщата в „Барцелона”, която Борисов купил на любовницата си за 1.5 млн. евро. Съдия Ченалова вика, че въпросната дама си живеела в момента там и никак не било трудно да се провери. Да, де, ама много съдии и прокурори имали къщи из Испания. Тонката Станков го каза още преди години. Да не се пусне некоя бримка, на правосъдието ни в момента това само му е ексик.

Ето така изглежда къща за 1.5 млн. евро в Барселона. 612 квадрата, със 7 стаи и 8 бани, 2000 квадрата двор и гледка към морето. Ако някой се интересува, офертата е актуална.

Между другото, като стана дума за любовниците на Борисов, та се сещам, че „Труд” направи звездна прогноза за това на кои от седемте смъртни гряха (похот, чревоугодие, алчност, леност, гняв, завист, гордост) ще наблегнат представителите на различните зодии през новата година. За премиера пишеше: „Близнаци. Тази година ще имате възможност да докажете на света, че сте уравновесен, благопристоен и благонадежден човек. Но пак няма да се възползвате.” И го обвиняваха в почти всички грехове – гордост, завист, чревоугодие, високомерие, похот. Специално при похотта беше уточнено: „В три от десетте случая, в които ще ви скимне да се отдадете на похот през 2016-а, ви застрашава венерическо заболяване…” 

Е, нема да е сефте. И друг път български държавници са хващали трипер. Но мисля, че на звездобройците не може да им се вярва. На мен ми беха написали: „Новата година ще ви поднесе много мигове на блясък и величие. Нищо, че ще блестите предимно в собственото си въображение.”

Да ви таковам и на астролозите… Измамници! Погледнах и хороскопа на главния им редактор Блъсков. „Дева. Страдате от алчност и завист.” Да, бе, страда! При алчността тия край него страдат. Между другото, от алчните излизат много добри предци. По-добри от тях са само скъперниците.

Както и да е. Глупости на търкалета.

Яне Янев, съветник на премиера по борбата с корупцията обикаля телевизиите като цветарка и обяснява как той пратил SMS-а на Борисов. Което никогаш не може да бъде верно. Нека го видим отново тоя SMS: „Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.” Много непредубедени наблюдатели вече отбелязаха, че първо лице множествено число (викаме, не приехме) издава член на ВСС, който има право да вика. „Да Ви…” пък издава адресата. Ако беше до Яне, щеше да е „Да го викаме…”.

Но това, в което сбъркаха повечето анализатори, е, че нарекоха този член на ВСС „близък на Борисов”. А той не му е близък, щото му говори на Вие: „Да Ви викаме…”. Та казвам, че или не е достатъчно близък с премиера, или е в някаква форма на йерархични отношения с него, Бойко му се пада началник в някаква друга, неизвестна нам, релация, и затова му говори на Вие. Лично ние не познаваме Узун Митко и не можем да твърдим, че става дума за него.

Но, като анализирахме ситуацията, определихме три възможни типажа: 1. Става дума за тъпанар, който много-много не вдява какво се случва във ВСС; 2. Тарикат, който разбира, но драматизира, за да си вдигне цената. 3. Тежък интригант, който е забъркал тоя сюжет, за да създаде интрига между премиера и шефа на ВКС. Възможни са и комбинации. Много тъпанари са интриганти.
Лично ние залагаме на първата хипотеза. Единствената област, в която противоположностите не се привличат, е интелектуалната. Иначе, като се вземе предвид, че Цецко организираше партията, че Борисов ѝ е лидер, ГЕРБ щеше да е пълен с интелектуалци. Ама не е.

Вторник, 19 януари

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви корупцията за "колективен спорт". "Корупцията, вика, често се представя като някакъв злодей, който върши лоши неща някъде, а всъщност тя е колективен спорт, отборен, и за нея вина имат не само администрацията и политиците…" Демек не е виновен само който яде баницата.

Има нещо вярно, но на теория. Практиката дава малко възможности да откажеш да участваш в прокорупционните действия. Представете си, че сте бизнесмен и се изправите пред един сплотен отбор от корупционери? Например сте Сашо Дончев. Какво правите? Ами ясно какво, включвате ги в списъка си с новогодишни подаръци.

Когато преди време царят ни убеждаваше, че проблемът с корупцията ще се реши, когато всеки от нас каже: “Аз не корумпирам”, и откаже да дава подкупи, ние му обяснихме, че има ситуации, дето, като те скепца рушветоискателят, няма накъде да мърдаш. Например (да не дава Господ, ама това е животът) трябва ти гробно място, а откажи, де! Или ти се ражда бебе. Кихаш първата цифра на доктора или рискуваш жена ти да го изтърси на плочките пред заведението. В живота ни днес има много тесни места, стърги, през които няма как да минеш, без да те издоят. Тъй че ние не корумпираме. Ние тъй за живота си се борим, а не че съзнателно развращаваме чиновниците. И то само докато чакаме Кунева да изпедепца закона за борба с корупцията по високите етажи.

Като казах Кунева. Оня ден ексминистър Христо Иванов правилно обърна внимание, че държавата се тресе от скандали, а госпожата се затаи като сукнян молец. Нищо, че от една година е национален координатор за борба срещу корупцията. Ама молим ви се, бе, госпожа, мъцнете нещичко, да чуем, че сте жива и че вашето реформаторско сърце се бунтува срещу „най-големия скандал със съмнения за търговия с влияние в съдебната власт“!

Тези дни на 91-годишна възраст в дома си в Шоазел почина френският писател Мишел Турние, автор на “Петкан или чистилището на Пасифика“, „Тримата влъхви“ и др. Любима ми е новелата „Див петел”. Там е описан случай с една госпожа, която ослепяла психогенно. Докторът, който я преглежда и не установява физическа причина, го обяснява така: „Нещо грозно, неморално, долно, позорно, отвратително, някакво безчестие, което при това е толкова близо до нея, че няма друг начин да не го вижда, освен да ослепее…” Слепотата става соматичен израз на моралното унижение, сред което е принудена да живее. Иначе ще полудее.

И си мисля, даже онзи ден го написах на едно друго място, че днешната ни масова слепота и глухота може да има точно такова психосоматично обяснение. Ако около теб е пълно с грозни, неморални, отвратителни неща, от които няма как да избягаш, организмът се защитава, като престава да вижда и да чува. И се получава един порочен кръг: все повече от нас престават да виждат и чуват грозните неща, от което те пък стават още повече, а ние, за да не откачим, още повече преставаме да ги виждаме, те още нарастват...

Ще ми се да вярвам, че в един момент по някаква неизвестна на мен причина ще прогледнем и прочуем. И ще разберем, че грозните и унизителните неща не изчезват от това, че се правим, че не ги виждаме. И ще се опитаме да ги променим, вместо да мижим. Не съм сигурен, просто се надявам.

Сряда, 20 януари

Част от членовете на ВСС, които желаят да се изясни кой тури лекето на съвета, поискаха магистратите да се съгласят да бъде направена разпечатка от разговорите по мобилните им телефони от 14 януари - денят, в който Лозан Панов получи eсeмeса от Борисов. Девет от присъствалите на заседанието членове се съгласили, другите отказали под различни предлози. Най любопитно беше обяснението на Ясен Тодоров: „Ами вижте сега, аз ви казах - имам много лични SMS-и, част от тях са със строго интимен характер, мога да кажа и със сексуално съдържание понякога, в което няма нищо лошо.”

Не, бе, нищо лошо няма, не се притеснявай. Ако не си поискаш, никой няма да се сети да ти даде. Познавах един като тоя, голям ебльо. Питаме го как го прави. Като видя, вика, хубаво гадже, отивам и го питам иска ли да се чукаме. Добре де, викаме му, а не ядеш ли шамари с тоя директен подход. Е, ям, разбира се, обаче и чукам.

И този ебльо е шеф на етичната комисия. Пише мръсни SMS-и на жени. Дали му отговарят? Не бих се учудил, ако и жена му да вика, че е най-големият смотаняк. За всеки влак си има пътници. И не е въпросът, че е грозен или нещо такова. Просто има кофти излъчване. Има хора, до които не бих се докоснал по никакъв повод и начин, дори и при ръкуване.

В Манхатън, на кръстовището на Пето авеню и Двадесет и шеста улица,турили будка за мастурбиране, където стресирани мъже да могат да се облекчат, пише в. „Метро“, цитиран от „Жената днес”. Като телефонна кабинка е, но вътре има лаптоп, сгъваем стол и перденца. Иновацията е дело на производителя на секс играчки „Хот Октопъс“. Анкета на компанията установила, че 39% от нюйоркчани мастурбират на работното си място. Та решили с такива кабинки да изведат самозадоволяването извън офиса и то „да слезе на улицата“. Дали една пред ВСС няма да облекчи натрупалите се там напрежения? 

Арестували Иван Евстатиев, бивш кмет на Пазарджик и Стрелча, сега общински съветник и шеф на БСП в средногорското градче, за изнасилване на малолетна. Дъртият пергишин обаче излиза с номера на Строс-Кан – „проникване имаше, насилие – не!” Признава, че е правил секс с момичето, но не го бил изнасилил, с добро било, с агитация и много алкохол.

Защо, бе, Господи, защо точно мен, точно в Пазарджик!

Които ни четат от по-преди ще си спомнят, че през 2004 г. изживяхме сериозна криза на идентичността. Направо се бяхме замислили да си сменим името и да си пишем за native land некой друг град, например Брезник. Не че са по-интелигентни, но поне не ги разнасят по вестниците. После ни хрумна, че има и по-лесен начин – да си признаем, че не сме от Пазарджик, а от селата. По-добре селянин, нежели като тия мискини. И така с един замах изтрихме наталните петна по себе си.

През 2004 г. първо „Новинар” заложи капан с малолетни девойки и в него падна общинският съветник от БСП в Пазарджик Тони Баждаров. Кой крив, кой прав, не се разбра много, но лекето турено. Тонката рече, че било “политическа провокация”. И от тогава, колчем се насере някой, не казват еди кой си се насра, а еди кой си направи политическа провокация. И този евфемизъм още на следващата седмица влезе отново в действие. Непълнолетни проститутки дадоха показания пред съда, че са обслужвали кметската администрация и руска делегация, гостувала в Пазарджик. Тогава кмет беше Иван Евстатиев. И той се скри зад политическата провокация: “Заради политически дивиденти не могат да ми петнят честта и достойнството”. Не знам по какви причини, вероятно от къса памет, сега медиите го титулуват „бивш кмет на Стрелча”. Обаче преди Стрелча беше кмет на Пазарджик, избран с подкрепата на БСП. И, както се разбира сега, лично на Янаки Стоилов, с когото са били състуденти. И като питат сега журналистите Янаки Стоилов защо БСП още тогава не се дистанцира от този перверзник, той вика: "Тук се концентрираме върху неща, които нашето общество леко допуска. Българския алкохолен секс туризъм някак го смятаме за нещо напълно нормално. Преценявали сме какво е правил Евстатиев като публична личност".

Ех Янааки, Янааки… От тоз релативистичен морал сме на тоя хал. Я, морал се римувало с хал!

Четвъртък, 21 януари

По радиото питат Цветанов дали Узун Митко е човек на Борисов във ВСС. „Разбира се, че във всичките тези години, участвайки в политиката, премиерът Борисов - вече като втори мандат - знаете, че много са спекулациите, когато възникне някакъв проблем, винаги да се припише, че това е приближен или близък на Борисов, а в много от случаите Борисов дори не се е срещал или пък е имал само протоколни разговори, които са свързани с институционалното взаимодействие между институциите, които се представляват.”

Как се измъква само! Хитър е като листна въшка. Те го питат за неинституционалното взаимодействие на институциите, а той отговаря за институционалното.

Гледам Борисов, слушам Цветанов и си мисля, че това което ни се случва е нищо, в сравнение с това, което заслужаваме! Макар че никога не е късно съдбата да изравни везните. Помня една година в Ерзинкан, Турция, едно стадо овце се самоуби заради коч водач. Стадото вървяло през планините, когато изведнъж кочът скочил от скала в дълбока пропаст. И всички овце го последвали. Нито едно от животните не оцеляло.

Е, ще кажете ние не сме овце. Да, не сме. Но им приличаме. Оставили сме се да ни доят, да ни стрижат до голо, вървим след един коч, който напоследък се оказа и пръч…

И защо всичко това? В „Железният крал” на Морис Дрюон се разказва за Филип IV Хубави, който избил тамплиерите, за да им вземе богатствата, ограбил евреите, дори фалшифицирал пари… „При неговото царуване Франция била велика, а французите нещастни”. А ний за чий сме нещастни?

Петък, 22 януари

Народният представител Велизар Енчев поиска намаление на депутатската ваканция за Великден. Не било редно докато всички граждани работят непрекъснато, депутати да излизат в дълги почивки. Цецка Цачева обаче защити колегите си:
„Обикновените българи не могат да се сравняват с депутатите! Депутатите имат нужда от по-голяма почивка от другите българи, защото дори в почивните си дни работят по места”,
Тетка необикновената! Ама тя верно е необикновена. Един обикновен човек никога няма да каже „петелът е безгръбначно”.

До вчера беше общинска чиновничка в Плевен, днес вече е от каймака на обществото. Както казахме, всяко общество си заслужава каймака, а нашето заслужава и нещо отгоре. Голямата драма на един обикновен човек е да го откъснеш от обичайната му среда и да го насадиш в необичайна. Много скоро ограниченият ум почва да си мисли, че той се е променил, а не средата. И става… ами смешно става. Ако с клишета можеше да се убива, Тетка е най-смъртоносното оръжие след Цветанов. А който не умре от клише, го чака бавна смърт от скука.

Като добавиш и манталитета на селска даскалка, речника на читалищна деятелка монолингвистка (Тетка не знае и руски), прическата на блондинка-фундаменталистка и без да искаш, се сещаш за Чърчил, дето викаше, че политиката е като войната и в някои случаи е допустимо да се използва и отровен газ.

Колаж Владимир Дойчинов

А дето каза за Плевнелиев, че нямал инстинкт за самосъхранение? С една дума го писа патология.

Всъщност, в светлината на последните събития, може и да е права.

Президентът даде пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването в длъжност. И поканил и вицето Марга Попова. И тя му го… така, де, опонира му по всички въпроси с опорни точки от вестниците на медийния империалист Пеефски. Няма подход Плевнелиев с жените, качват му се на главата. И дома, и в службата. На негово място още в нощта на изборите щях да ѝ обясня, че от тук нататък има само едно задължение и едно право. Като стане сутрин да попита как е президентът. И като разбере, че е жив, да си бие камшика по нейните си работи. А не да прави сечено на началника си. Той говори колко е разочарован от това, което става във ВСС, тя контрира: "Докога нацията ще се занимава със СМС-и?... Трябва да сме малко по-интелигентни…”

Демек Росен е ниско интелигентен. И парцалетките на Пеефски ликуват: „Попова разби Плевнелиев“. Подготвена работа отвсякъде. Никой не попита Плевнелиев дали няма да се кандидатира за втори мандат. Попитаха Попова дали ще се кандидатира. И тя каза: „Ще видим…” Обаче ние вече виждаме. Тя откакто е влязла на Дондуков служи на сарайско библиотекарската мафия, така че няма как да не е техният кандидат. Чак да не повярваш, че Борисов я е избрал за вице, а не Пеефски.

Между другото, средното тегло на управляващите България е 140 кг. От къде знам ли? Ами много лесно, изчислих го. 150 плюс 130 делено на 2 е равно на 140.

Както и да е. Наясно съм, че е много трудно да си лоялен към Росен Плевнелиев. „България е сред петте най-добри икономики през 2015 г.” Лоялността се гради върху разумни основания. Но пък винаги можеш да напуснеш. Щото така Попова прилича на онази, дето не не можела да понася мъж си, но не му давала развод: „Вдовица си взел, вдовица ще оставиш…”

Замислил съм се, братя и сестри, да ви напускам вече. Писане чок, файда йок! Ще сменям амплоато. Вчера получих мейл от некой си Даниел Войчик (Daniel Wójcik) от Полша, sales manager на голям завод за производство на фадроми, трактори и прикачен инвентар. Предлага ми да им стана дилър за България. От къде е научил, че разбирам от трактори и фадроми, не мога да кажа. Може би щото ние често ползваме изрази като „да изринем политическото гюбре”. А в съвременния свят това се прави с трактори и фадроми, не с лопати. Както и да е. Стига да предложи добри пари хич няма да се замисля. Предполагам, че да продаваш трактори е по-доходно отколкото да продаваш книги. Ще стана оторизиран дилър за България, ще помоля Руми Бъчварова или Тошко Танев да ме свържат със земеделската министърка. В името на старото приятелство не могат да ми откажат. Ако горските стопанства могат да купуват скъпи джипове, що да не купят една-две партиди трактори и фадроми?! Така де, не е ли така?! И тия неща „нашето общество леко ги допуска”.

И ако всички, които сте си купили книга от д-р Филипов, си купите и по един трактор, или редосеялка… Имам ви адресите, лично ще ви поканя.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!