Из делниците на един луд (16 – 20 юли)

Тони Филипов, д-р 22 юли 2012 в 16:19 9490 2

 

Понеделник, 16 юли

На заседание на МС премиерът обяснил как ще се тури край на тарикатлъка с неплатените здравни осигуровки – не плащаш, нямаш право да си купиш кола. От което съдим, че съвсем не е наясно със законопроекта. Защото в него се визира продавачът, а не купувачът. И то е логично. Човек, като си продаде колата, има пари да си плати вноските. Купувачът, ако му останат пари да почерпи, е с Бога вечерял…

Ще цитирам Костов и дори нещо повече – ще съглася с него. Моля заинтересованите да си отбележат. Вика за премиера: „Той е чудовищно неграмотен.”

Но всяко зло за добро. Ако народът чете, грешката на премиера ще се отрази добре на фиска. Потенциалните купувачи ще си платят вноските. После, при нотариуса, и продавачите ще си платят. И ще се получи двоен ефект.

Ама народът не чете… И пак ще се прекарат само интелигентите. Хубаво, че те рядко купуват коли. С една кола по цял живот карат…

„Труд” пък изловили Московски в тежко невежество по специалността. „На железничарите, вика, ако работят по линията между София и Пловдив, не им трябва безплатен превоз между Русе и Тутракан!”

„Простено е, коментира „Труд”, на министъра да не знае, че релси в Тутракан няма. Не е простено на оня, дето го е сложил на поста.”

Ба, оня, дето го е сложил, вика на Видин външна граница на Европа, та…

Пипни се тук, и тук, и тук… Снимка: Юлиян Савчев, в. „Сега”

Пак ще го кажа и вие ще признаете, че по-точна формулировка на управлението не може да се даде - користно невежество. Не ли?!

Личният лекар на премиера и депутат от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов кандидатствал за доцент в МУ в София. И понеже  трябва да представи определен брой публикации, а той ги няма, та добавил и две на проф. Любомир Иванов. Щото, за късмет, статиите на професора били подписани Л. Иванов.

Ректорът на МУ проф. Ваньо Митев вика, че е грешка. "Трябва да си пълен идиот, за да подадеш чужди статии като свои.”

Не знам дали е пълен, или непълен, знам, че му викат Мозъка и то съвсем не за да го ласкаят…

Пък членът на научното жури проф. Миладин Апостолов рекъл пред „Сега”, че проф. Л. Иванов " и друг път е създавал проблеми".

Ама не проблеми… Всичко е било подредено, Мозъка е единствен кандидат, рецензиите и становищата са положителни (ако и да не му стигат публикациите!) и тоя пенсиониран професор да вземе да си познае статиите!

Предлагам на научното жури, все мастити професори, да си направи сепуко. За липса на морал, или на компетентност, за каквото си изберат. Налага се след тоя скандал да си разпорят… научната съвест.

На Мозъка нищо не препоръчвам. Там социализацията е завършила и промяна не е възможна.

Напоследък трудно намираме повод да почешем левелерите. И пак ще ни емнат платените агитатори из форумите, че сме червен. А ние не сме. Ние сме като синята слива, дето е червена само доде е зелена. В смисъл, че за малко като млад… Въпросът е, че червените много са нахитряли. Затаили  са се като сукнян  молец. Не ги упрекваме. Наполеон беше рекъл: „Не прекъсвай врага, когато греши…” И те не го прекъсват… То и нищо не им измислят тиквите, де… Станишев отишъл да събира подписи за АЕЦ „Белене”. Бойко с основание го бъзика, че хванал тен.

Ей, другарю Станишев, ние, че сме прости, прости сме, ама не чак до там, бе! Все можем да вденем, че ако си искал да се строи АЕЦ „Белене”, било е време, когато с един подпис си можел да решиш въпроса. Ама явно бяхте намислили с граовския тарикат да ползвате Бойко за дилаф. Но и той не е чак пък толкова прост. Поне в това отношение.

Лицемери!

Вторник, 17  юли

Цветанов се възмущава от Плевнелиев: „Не може той да защитава съдия със забавени над 50 дела. Аз съм убеден, че президентът не е запознат за какво става на въпрос”.

Мислим, че хората, които четат, без да си мърдат устните, никога не използват тази конструкция.” „Става на въпрос” е израз от социолекта на ниските милиционерски чинове. Колко ли прост изглежда един народ, чийто вицепремиер казва „става на въпрос”?!

Ей, знаете ли, че има народ, който се казва мадурци? Да, бе, верно! Четох за една модна фиеста на о. Ява, та там се споменаваха. 5.8% от населението на Индонезия били мадурци.

Според „Преса” в Ямбол Бойко отказал да реже лента. Тамошните го поканили да открие обновения градски парк, но той им рекъл: „В отпуск съм…” И се повозил на колело, точно както се полага на човек в отпуск. Ако това е вярно, то показва, че премиерът няма някаква мания да реже ленти, а го върши само в рамките на служебните си задължения и през работно време. Така мисля, де…

Като споменахме президента по-горе, та се сетихме за жена му. Това малко тъпо се получи… Като оня селски лаф – га фанах, са сетих.. Извинявам се. Първата дама на Франция Валери Трирвильор рекла: "Решила съм вече да се замислям, преди да пускам коментари. Първо ще броя до десет". Щото преди известно време „туитнала” едно коментарче в стил Юлианка, в което пожелава успех на Оливие Фалорни срещу Сеголен Роаял, бившата конкубина на Оланд. Бивша, бивша, ама те си се имат, щото му е родила 4 деца. И когато през 2007 г. Роаял се кандидатира за президент, Оланд я подкрепи, но тя загуби от Саркози.

Като споменах Саркози, та се сетих за жена му… Голям пожар! През 1992 г. Карла писала на Миг Джагър: "Ще бъда твоя любовница завинаги". И двамата избягали на о. Пукет да се обичат, докато жена му на Джагър му раждала третото дете... След Джагър Карла подгонила Доналд Тръмп… Взела скалповете на Ерик Клептън, Шон Конъри, Кевин Костнър…

Но дето е речено, търколило се гърнето…

Съпартийка на Сарко го съди за секстормоз. Три дни преди да се ожени за Карла, Сарко поискал от нея „да му достави малко удоволствие”, да олаби жилата, дет’ викат на село… "Вижте ме, рекъл, в какво състояние съм. Трябва да се отпусна. Няма да отнеме много време".

Чак пък секстормоз… Поискал си е, отказали са му, какво толкова?! Дето викаше една госпожа от Пазарджик, „Питайте бе, другарю (беше още през социализъма), питайте, с питане един мъж спа с жената на моя мъж.”

Сарко, както знаете, е евреин. В „Пражкото гробище” Умберто Еко пише: „Евреинът е прелюбодеец, понеже е постоянно разгонен – това е заради обрязването, заради което се възбужда по-лесно, а и заради чудовищната несъразмерност между телосложението му на джудже и огромния му обрязан член”.

И Карла потвърждава: „Този мъж притежава еротични оръжия, срещу които просто не мога да се противопоставя."

Чел съм някъде, че на евреите им било най-дебело оръжието. А на индианците най-дълго. А една Мара Х. от Пловдив разправяше за един Винету Коен… Всекакви ги има.

Пък оная вечер в Париж Мадона си показала и другата цица. Преди месец в Истанбул показа лявата, сега показала дясната. Показала си също и дупето. Които посетят следващия й концерт, вероятно ще намажат най-много.

Само не разбрах защо в лява Франция си показа дясната цица. Прилича на провокация.

Сряда, 18 юли

Дянков рекъл пред австрийския "Дер Щандарт", че можем да откажем влизане в еврозоната, ако се стигне до хармонизиране на данъците.

Дълго гледах тази снимка, как Дянков е хванал ръката на Бойко, каква муцунка е направил с устата, но така и не можах да реша дали вече е целувал ръка на премиера, или се подготвя да го направи. Снимка: OFFNews

Редно беше да го каже, щото тия как са ни нагъзили да ни вкарат в еврозоната, не е истина! Искат да прескачаме чакалнята и направо в зоната. По-голям натиск ни оказват само да влезем в Шенген…

Пък премиерът някъде се покри. Едни разправят, че било заради доклада за ненапредъка ни в провосъдието и вътрешните работи. Донесоха ми агенти, че визитата Му оня ден в Брюксел не била толкова да смекчава цялостната оценка, колкото да предотврати появата в доклада на случая с Мишо Бирата.

Пък един приятел вика, че не било за това, или не само за това. Бил много притеснен от скандала с есемесите, които писал на тенисистка Сесил Каратанчева, които тя сега по свои си съображения направи достояние на медиите. А може и да не е по свои, знам ли? Сесил вика: “Реших да си кажа всичко, след като разбрах и за други момиченца на по 14 г., които са били викани и с тях са правени страшни неща…”

Сесил разправя, че Бойко я закачал още когато била на 14 г. На турнира “Ролан Гарос” през 2005-та и писал директно: “Какво ще кажеш да ми дойдеш на гости в хотела сега?” Баща й показал SMS-сите на разни хора. Бойко разбрал, че е изтекла информация точно преди кметските избори и се притеснил. Извикал Радослав Каратанчев и му рекъл (това Радослав го разправя, де): “Моля те, Радо, аз я обичам като дъщеря. Никога не бих направил такова нещо.”

Обичам я като дъщеря... От къде ми е познато това?

Оня ден Сидеров викаше, че ГЕРБ били като Паниковски. Но ние не бяхме склонен да се съгласим, щото самият Сидеров повече ни прилича на Паниковски, там, когато нарушителят на Сухаревската конвенция ходеше след Корейко и дрънкаше като полуидиот: „Дай милион! Дай милион…” Но сега си мислим, че няма проблем и двамата да приличат на Паниковски. Така де, в един добре изграден литературен образ могат да се разпознаят много реални хора. Та точно Паниковски казваше за Зося Викторовна: „Каква фемина! Обичам я като дъщеря!” Но в контекста ставаше ясно, че е решен на тежък инцест…

Интересното е, че след това Каратанчев е турен да стопанисва спортните имоти. А разкритията се правят след като е уволнен.

Което би могло да е мотивация както за дългото криене на скандала, така и за сегашното му изваждане.

Бойкопресата подложи Каратанчева на яростен обстрел. Изкараха я от курва до лесбийка. Много мръсна история. Нещо като трипера на президента…

Но пък спрямо всичко, което съм чел и чул за премиера, фокусирането върху тая история ми прилича на вица, дето в зоопарка, пред клетката на лъва, майката предупредила детенце: „Гошко, не се приближавай до лъва, майка, пълен е с бълхи!”

Четвъртък, 19 юли

Вчера арестували депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов. Поискал си и получил 50 бонки, за да упражни влияние върху длъжностно лице от ОД "Земеделие" в Монтана. От ГЕРБ светкавично го изключиха от всякъде, не знам дали не му взеха и монтанското жителство даже…

Аврамов е от Монтана, приятел на Фидосова. Заедно са създавали местната ГЕРБ. Тя го направи шеф на ГЕРБ-Предприемачи. Щото, дет’ вика премиерът, бил „отворен, предприемчив, но предприемчив и да открадне пари…”

Във Фейсбук колежката Деси Ризова пуснала тази снимка на депутата с ясното внушение, че още на външен вид заслужава пет години ефективно.

Досега беше известен с опита си да прокара един откровено лобистки закон в полза на арендаторите, демек, в своя полза. Обаче за разлика от случая с Фидосова и поправките в закона за нотариата, работата се прееба, а депутатът беше осъден на глоба от 5000 лв. Но явно присъдата не е имала възпитателен ефект.

Шефът на ГДБОП Флоров съобщи, че са арестували двама служители на ГДБОП, защото изнудвали бизнес дама също за 50 бонки.

Пък в Бургас… Какво нещо е средата! С какъвто се събереш… Арестували шефа на затвора и сега го чака затвор. Таш…, пардон, майтап – вкарват шефа на затвора в затвора. Ще живее там, където по-рано е работил…

Но, както се казва, късно е либе за китка. Спрямо доклада за ненапредъка ни тези арести се явяват в 12 и 5.

Цветанов вчера каза, че в доклада имало и „добри моменти”. От „Труд”, потвърждават, имало. Поне един имало. Хубавият момент в доклада за България бил, че докладът за Румъния бил още по-лош…

Както сме имали възможност и друг път да заявим, успехът има много бащи, неуспехът е копеле. Станишев злорадо потрива ръчички. Забрави доклада от 2008 г. И се прави, че не знае, че сегашният е малко нещо обобщаващ за 5-те години членство. Тоест, че 2/5 от „успехите” са на неговото правителство. Но ние помним и „Батко и Братко”, и как ни спряха фондовете.

Бойко в типичния си стил на дървен шоп, се опитва да прехвърли всички негативи на Станишеви. „В докладите, вика, ги размазват от критика”.

Ходи разбери кой крив, кой прав…

 „Цветанов създаде ГЕРБ. Той ще я унищожи!”, коментира „Сега”.

Точно така. Както рекъл Тарас Булба на син си Андрий: „Аз съм те родил, аз ще те убия!” И верно го уби. Ние сме писали, че това го бил рекъл Иван Грозни, но понеже тогава много хора не се съгласиха, та затова сега ще опитаме с Булба, па да видим…

Чета пак в „Сега”, че Бойко рекъл по повод възникналите търкания между Цветанов и Плевнелиев: „И двамата са прави.”

Ех, Сократе, Сократе…

Викнали древния мъдрец да реши някакъв спор. Изслушал едната страна и казал: Ти си прав. Изслушал другата страна: И ти си прав. Отстрани репортер на в. „Сега”, пардон, атинянин зрител, се обадил: Ама, бай Сократе, не може и единият да е прав и другият да е прав. И ти си прав, отговорил Сократ.

Е, Бойко го казал малко по-суфистицирано: "Времето и мълчанието е провокация".

В Пловдив общинските съветници от ГЕРБ уволнили шефа на ДКЦ-1 д-р Георги Кръстев. Защото рекъл, че "здравеопазването у нас е апокалипсис". Шефът на здравната комисия към ОС доц. Недев заявил: "Не може човек, който е управител на общинско лечебно заведение, непрекъснато да критикува здравната политика на кабинета."

Не може! Точка!

Абе, майничките, к’во става при вас, бе?! Оня ден чета за нов правилник, който категорично забранява на общинарите да ходят на работа въоръжени с пищови и студено оръжие. Зер са щели да се избият?! Да не сте в революционна ситуация?

„Мъж наръган при целувка”, пише „Труд”. В Благоевград един пич се прибрал дома и заварил жена си да прави салатка. Така се зарадвал, че се хвърлил да я целува с голи ръце. Но залитнал и се намушкал сам на ножа. И така няколко пъти…

Да, както са казали още древните, не вярвай на данайците дори когато ти правят салата…

Петък, 20 юли

Потвърждава се хипотезата ми защо Бойко е хвърчал до Брюксел. Минчо Спасов вика: „Имам подозрения, че докладът е непълен и под натиск на ЕНП е отпаднал абзацът за случая "Мишо Бирата" като последен компромис към Борисов.”

Представям си какво тръшкане е било из Брюксел…

Бриджет Чарнота, написала един анализ за България, който ме накара да се чувствам като… Ако бях разкрепостен като Дилов, бих употребил неговия израз – „като пръднал в киното, преди да изгасят лампите”… Чудя се управляващите що не се чувстват така.

Госпожата вика: „Дали всичко това кара отговорните във всички поредни правителства да се почувстват виновни? Ни най-малко! Срам - вероятно за няколко дни… Но вина? Никога!... Ако сериозно възнамеряваха да променят начина си на действие, те щяха да го сторят досега доброволно, без нуждата от доклади от Брюксел. Тъжната истина е, че на тях не им пука и че нямат никакво намерение да се променят…”

А народът?! Народът…

Ех народ, народ... Кога ще станеш народ?!

Станишев се хвали, че БСП била събрала вече къде 520 000 подписа за референдума за "Белене". Щели да събират доде станат 700 000, та и да има фалшиви, пак да им останат поне 500 хил. валидни.

А дано, ама надали! Докладваха ни, че в подписката засега се включили главно симпатизантите на ГЕРБ. Сещате се защо. Та, дето се вика, да не казваме туп, преди да сме паднали…

Пък на гръцкия остров Икария искат референдум, за да се присъединят към Австрия. Ето такъв референдум би пожънал голям успех и у нас. Едва ли някой българин ще откаже да се присъедини към Австрия, или пък Швейцария. А защо не и към Германия, вече сме се присъединявали. По-специално към Бавария. Чета, че те отказали да издържат бедните германски провинции.  Което значи, че им са се освободили малко пари. Пък и премиерът ни така или иначе вече се призна за васал на Меркел…

Казано честно, всичко ми е наред…

Оня ден Цецо каза, че разговарял с премиера на Бавария, с шефката на парламент, с министъра на вътрешните работи… Всички дали „изключително висока оценка” на правителството ни. Така че почвата е подготвена.

Патриотизмът си е патриотизъм, но требе да се живее от нещо. Пък и на какво се основава патриотизмът ни? Ето, вчера чета, че некой си доцент от Търновския университет доказал, че Левски никога не бил казвал това за „Чиста и свята република”. Бог знае какво още не е казал… Както и да е. Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…

Гледам интересно съобщение в „Сега”: „От началото на месеца софиянци могат да си наемат колело срещу 15 лв. на ден и 30 лв. за цял уикенд.”

В коментарите читателите се възмущават, че с парите за наем за един месец можеш да си купиш твое колело. Можеш. Комшията си купи и беше негово цял ден. През нощта го откраднаха. И заради колелото откраднаха и радиатора. Щото той си има частен електрожен и не му е проблем вечер, като се прибере, за 2 мин. да завари веригата за радиатора. По тая причина няколко съседи поискаха да вържем куче на входа, но те и кучето ще откраднат…

Между другото, на сайта на президентството се появил файл със следното недвусмислено наименование: National Strategy Integrate Mangali.pdf (Национална стратегия за интеграцията на мангалите). Па добре, че не са ги нарекли мангусти...

Прав е бил оня циганин, дет викал: Когато е за работа или за събрание, другарю Асан, заповядайте… А като е за банкет, разкарай се бе, мангал мръсен…

От години предлагаме да се приеме американската система, според която е напълно коректно да ги наричаме индобългари, ама кой да ни чуе.

Между другото, от самата стратегия излиза, че името „роми” не е точно. Щото там пише, че то се използва както „за българските граждани, които се самоопределят като роми, така и за гражданите, които околното население определя като такива.” Значи и много българи обхваща. Поне сред тези, на които се явявам околно население…

Та за колелото, де. Предвид на това, че е силно движима собственост, то трябва да има пълно каско, маркировка, джипиес. Трябва да има и гражданска застраховка. Щото, ако се забиеш в някой скъп мерцедес, кой ще плаща щетите?! Трябва да има застраховка живот за водача. Карането на колело в София е по-рисковано и от руска рулетка. От британската амбасада искаха да минат на колела, ама като видяха за какво става „на въпрос”, си поръчаха бронирани джипове. Точно преди малко четох, че трудовият травматизъм се бил увеличил. Но не че се увеличили трудовите злополуки на работното място, а тези, които се случвали при отиване или връщане от работа. От 255 лани на 359 тая година. И само единици ходят с колело на работа. Ами ако тръгнем масово какво ще стане! Леш!

Така че хич не е много 15 лева на ден.

Айде стига, че снощи има пак джам сешън и днеска е малко кружится, вертится шар голубой…

To be continued next път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!