Из делниците на един луд (15-19 септември)

Тони Филипов, д-р 22 септември 2014 в 11:16 8224 11

Понеделник, 15 септември

Край! Няма чудо в Пазарджик! Комисия начело с дедо Николай, проверила и заключила, че течността по иконата на Иисус в храма "Успение на Св. Богородица", не е миро.

Жалко. От една страна малко се притеснявах, че точно пазарджиклии сме разплакали Сина Божий. Но пък, от друга, едно чудо може да се изтълкува всякак, включително и в наша полза. Нищо, следващия път. От Пловдивската митрополия успокояват: „Това, което хората възприемат и обясняват с понятието "чудо" или "мироточива икона", са трансцедентни процеси, непонятни за науката... Да, чудеса има. Мироточиви икони има. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказан.”

Непонятни за науката трансцеденти процеси… Дали ще си останат завинаги непонятни? Не е изключено. Американският астроном и физик Робърт Джастроу, който известно време е бил и директор на Института за космически изследвания към НАСА, пише в една книга: „За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, на път е да покори и най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, го приветства банда теолози, които си седят там от векове.*

Разбирате ли? Това не го е казал некой дедо поп, който от фирмена лоялност ги говори тия работи, а утвърден учен.
И като говорим за чудеса… Мъж забременял в Англия. 29-годишният Хари Ашби от Бирмингам стана първият мъж, с официално потвърдена от лекарите диагноза „състрадателна бременност”, пише „Дейли мейл“. От съчувствие към приятелката си Шарлот той също започнал да получава гадене и да трупа килограми.

Много състрадателни тия, бе! Спомням си, че полани "Сън" съобщи за Майк Даудъл и Аманда Бенет, които изкараха обща бременност. На Майк даже бяха почнали да му растат и гърди.

Докторите наричат това синдром на Кувад (Couvade syndrome), или състрадателна бременност. Изразява се в гадене, нарастване на гърдите и корема, повишена раздразнителност, може да стигне дори до родилни мъки и следродилна депресия.

В културата на някои народи, които неизвестно защо наричаме варварски, състраданието е издигнато в култ и се демонстрира по най-различни начини. Например при индианците от племето Huichol в Мексико родилката лежи на пода на колибата, а съпругът ѝ се качва на гредите на тавана. Тестисите му са завързани с две дълги въженца, чиито краища държи родилката. И като има контракции, тя дърпа въженцата в зависимост колко я боли. И той състрадава.


В Музея на изящните изкуства във Сан Франциско се пази тази картина, на която точно е показано как става състраданието.

Ало, братя и сестри от последната възраст, наборчетата ви в Япония вече нямат за нищо стоте лазарника. По данни на тамошното здравно министерство, в момента там живеели над 59 000 столетници. От 1974 г. насам броят им непрекъснато се увеличавал. Това се вижда от годишните доклади на здравното министерство, които се публикуват всяка година на 15 септември, Ден на уважение към по-възрастните. (!!!)

Всъщност, неправилно казах „братя и сестри”. Отнася се главно за сестрите. Над 87% от столетниците в Япония били жени! Казвам го, за да знаете, че Господ няма някакво специално лошо отношение към българските мъже.

И тук засега науката няма обяснение. Някои казват, че жените живеели по-дълго, защото Господ им компенсирал по тоя начин времето, което губели за паркиране. Боже, мойта ще живее баре до 150…

Вторник, 16 септември

„Преса”: „Плевнелиев би звънеца, 4 деца припаднаха”. Ужас! Как ли е млатил звънеца, та горките дечица са изпопадали от страх?! Всъщност, от текста става ясно, че не е това причината. В смисъл, пак е президентът, но не със звънеца. Един час преди да започне откриване на учебната година в ПМГ в Благоевград, гавазите завардили района, турили два детектора за метал и прекарали през тях всички ученици, учители, родители и гости. Да не би някой да носи оръжие и да посегне на живота на незаменимия ни президент. Директорката на училището замазва: „Времето беше топло, пък и децата сигурно са били на диета. Знаете, че в тази възраст все гладуват. Възможно е и от вълнение да са се почувствали зле…”

От вълнение, от вълнение… Което не значи, че някои деца не гладуват. У нас във всички възрасти вече има гладуващи…

От пресцентъра на президента коментират, че на децата им прилошало заради жегата, а не заради мерките за сигурност.

Временно ще нарека това обяснение идиотско, докато ми хрумне някоя по-силна дума. Щото децата са седели на жегата не за да им преглеждат ноктите?! Да се извървят 1000 човека през два детектора си иска бая време. Или греша?

Господин президентът отишъл с целия си двор – 40 души с 10 коли. Което обяснява защо беше необходимо да му се дадат още 1 млн. лева. Отделно цялата полиция в града била вдигната на крак, но това минава по бюджета на МВР. И цялата работа, за да каже 10 банални приказки. От къде знам, че са банални ли? Стига, бе, верно ли ме питате?!

Миков вика вчера разправяше: „БСП-лява България” може да даде на хората най-автентичната, най-реалистичната политика.”

Ми що не я даде до сега? Вече на два пъти имаше възможност да даде тая най-реалистична и най-автентична политика. Явно не ще. Подозирам, че и други могат, но не щат. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер веднъж каза: "Ние всички знаем какво трябва да се направи, но не знаем как да бъдем преизбрани след това". Та сигурно затова всички бягат от реалистичната политика...
Миков продължава по лъжовника: „За нас е важно да защитаваме слабите, както винаги сме го правили.” И докато той защитава слабите, предишният лидер на партията си почива на яхта по гръцките острови. Полага му се, той колко години защитаваше слабите…

Бебеците ще лягат на браздата и ще затварят границата с Турция от 1 до 6 октомври, за да не могат да минат автобусите с изселници за изборите. Барека вика: „Ще направя лежаща стачка.”

Майки! От както се помня тоя народ е в лежаща стачка и какво постигна? Не ще лежане, друго иска, друго… Да бях малко по-смел, па да ви го кажа. И вие да бяхте малко по-смели, па да ме послушате. Ама не сме такива хора…

Поне да попитаме бе, братя! Да попитаме Борисов защо подкрепи искането на ДПС изборите да са на Курбан Байряма? Да попитаме служебното правителство и назначения от него ЦИК защо отвориха 50 нови секции в Турция, а в Германия само 9? За целия ЕС секциите са 169, а в Турция 136. На предишните парламентарни избори ДПС е получило 50% от гласовете в чужбина. Тая година ще са 70%. И не се учудвайте, че ще подобри собствения си рекорд от 610 521 гласа, поставен през 2009 г., когато играха в „тънък” тандем с ГЕРБ. И още много въпроси от миналото чакат за отговор. А и бъдещето, както се очертава, ще роди още много… Това, дето го говорят социолозите, че било възможно някакво дясно центристко мнозинство, са пълни глупости. По много причини. Чака ни управление на ГЕРБ с тайната подкрепа на ДПС. От това дали ще е правителство на малцинство или на мнозинство, ще зависи от каква подкрепа ще се нуждае и каква цена ще плати за нея. Но, както знаете, ДПС не са от евтинджиите.

Пак ще си говорим.

„Роми сватбари бият полицаи”, пише „Труд” на Блъсков.

„Цигани атакуват полицаи на сватба”, съобщава „Преса” на Тошев.

Много интересно! Блъсков, дето в „Монитор” глобяваше по една заплата, ако някой назове циганите роми, сега ги ласкае. И обратно, Тошев, дето не даваше в „Труд” да се спомене името цигани, сега го туря в заглавие. Казвам го само, за да видите, че и хора на 60-70 г. могат да претърпят идейна еволюция.

Извън терминологичния спор какво да ви кажа? У нас всички граждани имат права и задължения. Само на циганите правата им са нето, без задължения… И като им се спомене, че така не може, припкат в Страсбург…

Премиерът на Австралия Тони Абът щял да живее сред аборигените. На изборите обещал всяка година да изкарва по една седмица сред тях и на място да се информира какви са им проблемите. Аборигените са около 470 000, 2% от 23-милионна Австралия. При пристигането на европейците в Австралия в края на XVIII в. са били близо 1 млн. Ако случайно се интересувате защо са само 2%, ще ви кажа. Част от тях са избити, останалите са подложени на интеграция, станала известна като „загубените поколения”. От 1910 до 1970 г. десетки хиляди деца са отнети от родителите им и са настанени в сиропиталища, пансиони и в бели семейства, за да могат така да се интегрират по-добре. За индианците в Америка няма да споменаваме. Само ще кажем, че в САЩ индианците в резерватите и до днес не могат да ги напускат без изрично разрешение.

Всичките ни днешни критици са си решили проблема с циганите в миналото по сходен начин. Французи, италианци, дори мирните швейцарци… А ние сме си опазили циганите и ще си плащаме затова. Такава е иронията на историята.

„Мъж плаща 600 лв. на жена си за обида.” В Търговище съпрузи пред развод се скарали на публично място. И както си е редно, започнали да се комплиментират. Той я нарекъл „курва”, тя му отговорила с „педераст такъв”. И дали свидетелите й са били по-добри от свидетелите му, но съдът решил мъжът да заплати на жена си 600 лв. Тя, мръсницата, искала 2000 лв.!

Изключителна несправедливост! Обидите, които са си отправили двамата, по същество са напълно съизмерими, напълно симетрични. Той я обвинява в прекомерен сексуален ентусиазъм, тя обратно, в понижена сексуална активност. Той я обвинява, че ходи по мъже, тя също го обвинява, че ходи по мъже. Разбирате ли, простъпката е една и съща, но съдът присъдил глоба само на мъжа. Мога само да предполагам, че съдът е преценил, че педераст вече не е обида. Както, примерно, шофьор не е обида.

Не знам, може пък и да е така. Навсякъде се напълни с педерасти. Като се замисля, всички на пътя, освен мен, са педерасти. И, ако трябва да съм откровен, не им го спестявам. Понякога им го казвам с думи. Друг път прибягвам до паралингвистични средства, правя им геврече с палеца и показалеца. Знам, че не е културно, но a la guerre comme a la guerre! Щото, както съм казвал и друг път, това си е война. Войната на пътя е продължение на къщната война, но с моторни превозни средства. (Клаузевиц) И тая война, както и всяка война, е безотносителна към културата и образованието на човека..

Сряда, 17 септември

„Цветан Василев се предаде в Сърбия”, съобщава „Труд”. И „Новинар” го съобщава. Всъщност, всички медии го съобщават. Но в медиите на Пеевски липсва една подробност, която можете да прочетете в „Сега”. Василев се предал, защото имало нова информация, че е поръчан. Казал го адвокатът му Константин Симеонов… На въпрос дали заплахата е свързана с Пеевски, отговорът бил: "Най-вероятно да."

Обаче, въпреки дискретността на споменатите издания, Пеевски все пак научил отнякъде и опровергава: „Не от мен трябва да се страхува Василев, а от хилядите вложители в КТБ, които очакват отговори къде са им парите и как ще им бъдат възстановени.”

Успоредно с това споменатите вестници отразяват ежедневно кампанията на Бареков. Който умее да събира едно и едно, да ги събере и ще му стане ясно на чий господ се моли Бареков. Пък ако някой може да смята и до три, ще добавя, че Местан обещава 300 дни толеранс на новото правителство, независимо кой ще спечели изборите. (Вероятно до Местан не са стигнали слуховете, че ГЕРБ ще спечели.)

Между другото Местан заплаши, че ще реагират на чистката, предприета от служебното правителство. И Бойко по спешност се дистанцира: "Те се вгламиха и започнаха масово да правят промени. И навсякъде се обясняват, че едва ли не ГЕРБ го иска – не го искаме, аз не го желая…”

„Вгламиха” за мен е нова дума. Не я знам. Вероятно е производна на гламчо. Казвал ли съм ви какво е гламчо? Според Вонегът гламчото е човек, който пърди във ваната и лови мехурчетата… Казвал съм ви го. Мисля, че по повод на Бареков съм ви го казвал.

Във връзка с увеличаването на секциите за гласуване в чужбина, „Сега” коментира, че миналата седмица ЦИК отхвърлила молбите на посланиците ни секциите в Мадрид да се увеличат от 3 на 4, а в Лондон от 4 на 6 с аргумента, че там вече имало достатъчно. Излиза, че само в Турция не са били достатъчно. Много интересно чете и още по-интересно прилага закона комисията.

Колегата Иван Бедров се чуди що за патриот може да Сидеров, като агитира с руското знаме до себе си. И що се чуди? Сидеров е патриот-интернационалист. Да, знам, че звучи абсурдно, но то и самият Сидеров така звучи.

Бедров вика, че Русия присъствала и в петте приоритета на Атака. И недоумява как трябва да се разбира мотото на кампанията „Да си върнем България“, турено до руското знаме? „Кой да си я върне?”

Как кой да си я върне бе, Бедров? Който я е владял! Нали ще си я връща, няма да я спечелва!

Руснаците са голяма работа и е хубаво да сме добре с тях. Ето оня ден чета, че гражданинът Александър Матицин от град Тара в Омска област научил кучето си Лимон, порода рийзеншнауцер, да носи кофи с вода, да сади картофи, да прибира реколтата и дори да оре. Можело също така да точи вода от помпата и да носи дърва. С такова куче Сашата спокойно може да си лежи по цял ден на печката и да смуче водка.


Лимон в действие.

Не се съобщава как казакът е успял да превърне кучето в пролетарий.

Предполагам, че с убеждение. Те с това са известни, че постигат всичко с убеждение. Едно от най-добрите средства за убеждение, е гладът. Боят също не му отстъпва. А когато се прилагат заедно просто работят безотказно. Пропуснах да кажа, че Александър Матицин е бивш военен.

„Стандарт” дава думата на кандидата от ГЕРБ доц. Веселин Вучков. Вика: „МВР да обучи гвардия срещу потопите”. Демек доброволни формирования. Не сме против. Нека да има такива доброволни отряди. Но си мисля, че тая година са потопите, но догодина сигурно ще е сушата. А после, както казва поетът, Гришата… Щото така се редуват нещата при нас. Ако няма суша или киша, ще има някоя управленска идиотия… И затуй все сме под крушата. Кривата.

Вчера разгневена група граждани хвърлила украинския депутат Виталий Журавский в кофа за боклук пред парламента в Киев. Пък АФП предава, че разгневени пакистанци изхвърлили двама депутати от управляващата партия от самолета. Почва се, братя! Само ние ли ще седим със скръстени ръце?!

Шегувам се, бе! Както казах по-горе, ние сме високо културен и толерантен народ, не сме като тия диваци!

Четвъртък, 18 септември

Вестниците на Пеевски, които вчера скриха думите на адвоката на Василев за нови заплахи за живота му с вероятен адресант Пеевски, днес дружно публикуват опровержението на детето чудо. И читателят остава малко с чувство, че гузен негонен бяга. Защото читателят не знае, че някой е обвинил Пеевски и се чуди защо той се оправдава. Живи и здрави. Да се радват още дълго на читатели. Ама надали…

Честито, братя! Токът поскъпва с до 10% от октомври. И няма да има цени за бедни. Шефката на ДКЕВР Светлана Тодорова обяснила, че няма време за въвеждане на различни тарифи. А няма време, защото увеличението трябва да се направи преди изборите, за да не се компрометира после Бойко с непопулярни мерки. От февруари 2012 г. той има страх от ток. ГЕРБ ще дойде на власт и Бойко ще поправи несправедливостта. В предизборния си лъжовник герберите са включили увеличаване на енергийните помощи от 90 млн. на 300 млн. лв., а семейства, които ще ги получават, ще се увеличат от 252 хил. на 500 хил. Значи са били наясно с някои тенденции.

Борисов призова Местан и Миков да се въздържат от силни думи: „Мой приятелски съвет към всички е пестете си думите – много тежко се лиже там, където се плюе." И е прав. Народът е казал, че е много по-лесно да се изплюеш на метеното, отколкото да пометеш наплютото. Затова наистина трябва да се внимава.

Миков обещавал в Благоевград партията да се бори за въвеждане на семейно подоходно облагане. Щели да провеждат политика на размразяване на доходите, поощряване на производството чрез повече справедливост за малкия и среден бизнес и други подобни. Те всъщност са безподобни, доколкото до сега не сме ги виждали, за да можем да ги уподобим… Ще, ще… Ако вземат властта… Но понеже няма шанс да я вземат, та става малко както пее Владко Стефановски: „Ех да имах, то що немам, па да купам бел кон…”

„Труд”: „Левите политици миришели различно от десните”. Пак миришели лошо, но по различен начин… Учени от университета „Браун” стигнали до извода, че има връзка между телесната миризма и политическите възгледи. Взели подмишна миризма от 10 либерали и 11 консерватори и установили, че либерално настроените хора харесват повече миризмата на либералите, а консервативно настроените – на консерваторите. Според нас учените са установили нещо, дето се знае откакто свят светува: че краставите магарета се подушват.

Някои хора правят такива открития, че да се чудиш ти ли си умен, те ли са прости… Калинка Крумова, лидер на „Евромайки”, напуснала бебеците, щото открила, че са обречени на победа: „Има много победи, които са по-страшни от поражението. Усещането ми е, че сме се запътили към една точно такава. Пирова.”

Нали съм ви казвал какво е Пирова победа? Да се върне жена ти каталясала късно некоя вечер и да ти каже: „Верно, бе, твоят е най-голем в целия блок!”
До сега Калинка беше при Сидеров и при Бареков. Има още да пообиколи, докато добие право да излъчи победител… Снимка Чавдар Николов, в. „Преса”

И Радан Кънев с откритие. Вика, че основната цел на РБ щяла да е да извади ДПС от властта поне за 10 г. Заявката на лидера на ДПС за 300 дни толеранс на новото правителство, вика Радан, е „неприкрита заявка за подготовка на съвместно управление на ДПС и ГЕРБ”.

Точно това написахме и ние оня ден. Чака ни управление на ГЕРБ с тайната подкрепа на ДПС. И си помислихме, че сме направили голямо откритие. Но явно не е чак толкова голямо, щом и Радан е стигнал до него.

Вежди: ”Цялата ни държава е една малка мафия. Ние сме на първо място по корупция. Това ще продължи така, докато не премахнем олигарсите. За съжаление, Бойко Борисов трябва да се върне на власт, за да оправи държавата.”

Да, за съжаление…

Петък, 19 септември

В Камерун арестували и обвинили в хомосексуализъм гражданин, който обичал да си пийва ликьор „Бейлис”. Съдията се мотивирал с това, че гражданинът имал „женски маниери”. В африканската държава хомосексуализмът е престъпление и се наказва със затвор до 5 г. Там оня гражданин от Търговище, дето жена му го нарекла „педераст такъв”, нямаше да се размине с глоба, а щеше да отиде директно в затвора. За камерунският съд често било достатъчно някой съсед или роднина да свидетелства, че обвиняемият е хомо. Представям си ако лорд Минчев се появи на камерунската граница, сигурно направо върховният им съд ще се заеме с него...

„Труд”: „Британец успя да надбяга метрото в Лондон”. Некой си Джеймс Хептънстол слязъл на Меншън хаус и на Кенън стрийт успял да се качи пак на същата мотриса, даже един вагон по-напред. Тия ще ме сбъркат. Да надбягаш градския транспорт у нас не се брои за нищо. Това го може всяка бабка. Ние например веднъж слязохме на Орлов мост и на Плиска хванахме предишния курс на същия автобус. С една обиколка го скъсахме! При това съвсем не сме някой изявен атлет. Каквото сме потичал по рейс, по асансьор, по жени… Никаква специална подготовка.

Шегувам се, скъпа. Никога не съм тичал по… рейс.

………….
*Robert Jastrow, The Enchanted Loom: Mind in the Universe.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews