Из делниците на един луд (14-18 декември)

Тони Филипов, д-р 21 декември 2015 в 12:46 18757 14

Понеделник, 14 декември

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов вика, че у нас действали 280 престъпни групи, в които участвали около 1200 души. В ГДБОП направили т. нар. „картографиране на организираната престъпност” (ОП). Вероятно изготвят кадастър на ОП.

Категорично не сме съгласен. Бандитите са 1213! От къде знам ли? От никъде, измислих си го. Но те почнаха първи. Преди години от БЛРС преброиха дивите зайци. Оказаха се 391 391. Глиганите бяха 45 788 броя, а яребиците 226 328. Тогава ние „преброихме” врабчетата (пасер доместикус) - 3 421 531 броя. И до днес никой не ни е опровергал. Така се прави. Говори се с точни числа. "Точните числа придават усещане за реалност." Пък който може, нека опровергае.

Спиридонов иска „да се разшири компетентността” им, за да могат да работят и по линия на трафика на мигранти. Съжалявам, но и тук ще възразя. Милиционерската компетентност не може да се разширява. Тя е константна. Възможно е да им се разширят пълномощията, но при тая компетентност едва ли ще е правилно.

Между другото, италианският прокурор Никола Гратери каза по телевизора, че Ирландия и България били любимите европейски държави на „Ндрангета “. Шест мафиотски клана перели пари у нас през строителство.

Мафията навсякъде обича да строи. Така най-лесно се пере. Дали тия шест клана ги има в кадастъра на ГДБОП, или техните обекти се ползват с екстериториалност?

Гатери каза още: „Протестирайте, искайте сметка на властта, защо тази съдебна реформа не се е случила. Трябва да се опълчите на властта и да ги принудите да направят реформа”.

Лесно му е на него! Той се бори само с мафията. А ние трябва да се борим и с мафията, и с властта. А още не сме се преборили със себе си.

Чета, че от Столична община намислили да строят платени обществени гаражи. Зам.-кметът по строителството Барбалов вика, че търсят вариант за публично-частно партньорство. Правилно. Това е широко прилагана практика на запад. У нас малко грешно се разбира. Наложило се е виждането, че парите са публични, а собствеността е частна. Но у нас никой подход не е безпроблемен. В „Софийски имоти” се приложиха най-различни подходи и като се тури чертата, имотите ги няма, и парите от тях ги няма, и осъдени няма. Тошко Добрев го разкарваха като мечка, но накрая го освободиха по давност. Това пък е сред любимите подходи на прокуратурата.

В събота вечерта в хотела с електрическите вишни “Маринела” се провел бал на тамплиерите. Над 350 рицари и дами от цялата страна присъдили голямата награда “Рицар на годината” на вицето Маргарита Попова, защото олицетворявала идеала за честност, родолюбие и благородство. Втората голяма награда е присъдена на “Труд”, който бил пример за достойнство, прозрачност, честност, доказана морална устойчивост и служба на гражданското общество. („Труд” и гражданско общество?! Жив да не бех!)

Наградата бе връчена на гл. редактор и виден активист на гражданското общество Петьо Блъсков. Не се притеснявайте, можете да повърнете. Оправдано е!

Явно Пеевски е купил и ордена на тамплиерите. Вероятно е научил от някъде, че те са били нещо като Цеко Минев за църквата. Е, било е отдавна, но той сега е научил.

От сигурен източник знам, че преговорите на Пеевски за купуването на Фейсбук били напреднали. Дори било решено да се прекръсти на Фесбук.

Стана малко студено и вече не е приятно да се чака на брега на Перловската река, но мисля, че остана малко. Както и да е. Исках да кажа, че след това съобщение си промених отношението към Филип Хубави. Единствено огънят пречиства цялостно.

Като стана дума за гражданско общество… На закрито заседание на МС е приет нов правилник за работата на ДАНС, в който пише, че агенцията ще може да открива собствени фондации и граждански сдружения. Та ако чуете, че се е учредила Фондация ФЕД*, да не се чудите.

Вторник, 15 декември

“Гогол страдал от тройнственост, която се състояла в това, че с единия крак той стоял в миналото, с другия приветствал бъдещето, а между краката му била страшната действителност.” Сетих се за този кандидатстудентски бисер по повод разкрачването на РБ. С единия крак са в управлението, с другия в опозиция, а между тях виси страшната действителност. Както се казва в актуалния виц, разделили се на Р (Радан) и Б (Бойко). РБ остава в управлението. ДСБ минава в опозиция на властта, но остава част от РБ, който е част от управлението. От съпредседателите на РБ Радан е в опозиция, Кунева е във властта, съпредседателят на ПГ на РБ Зеленогорски остава в управлението, съпредседателят Кънев е в опозиция. Жътва за психиатрите.

От ДСБ намекват за евентуално разрязване на този гордиев възел през март, на националното събрание. Защо чак март ли? Тогава се стрижат магаретата!

Накрая ще налапа някой страшната действителност, ама да видим кой ще е...

Няма един политик, в който да се прекръсти човек! Къде се загубиха тия, дето ни обвиняваха, че разсъждаваме в парадигмата „всички са маскари”?! Не отричаме, но не сме се родил такъв. Дето казва Джордж Карлин, "във всеки циник има един разочарован идеалист". Много разочарован, 25 г.

Цецерон вика: "Несъстоятелно е да говорим за извънредни избори, защото днешното управление няма алтернатива".
Забелязали ли сте, уважаеми читатели, че когато някой седи на стола, изглежда, че няма алтернатива. А като стане, веднага се появяват пет-шест алтернативи за стола? Аз съм забелязал.

„Обаче, вика Цецерон, ако започнат процесите за умишлено и съзнателно (как натъртва - „умишлено” и „съзнателно”!) дестабилизиране на държавата, не виждам причина да не отидем към предсрочен вот.”

Това е от опорните точки на Борисов, той изтъква като най-важна стабилността. На едно друго място написахме миналата седмица: „И блатото е стабилно. Гробищата са даже и още по-стабилни… Стабилността в мизерията и корупцията, не е и никога не може да е ценност. Съпричастността към тази „стабилност” е срам и позор, а не политическа мъдрост”.

Оня ден излезе Индекс на човешкото развитие на ООН за 2015 г. Този индекс класира държавите според брутните национални приходи на глава от населението, образованието, продължителността на живота, грамотността. Та за 2015 г. ние сме най-неразвитите човеци в Европа! Какво ще кажете за такава стабилност?!

По данните БЛС 505 лекари са напуснали страната през тази година. Статистиката, която съсловната организация води от 2012 г., показва една стабилна тенденция на увеличение. Не случайно горе споменахме и гробищата като едно от много стабилните места. Ако продължи миграцията на белите престилки, и реформаторите, и стабилистите ще се съберем на могилата. Всъщност, там тази разлика се губи.

Още един щрих към стабилността, който хвърля мъничко светлина върху това кои са основните й реципиенти. От 2004 до 2013 г. от България са изнесени нелегално $25 млрд., което прави по $2.5 млрд. годишно, твърди базираната във Вашингтон Global Financial Integrity.

Пенсиите, понеже вие сте консервативни и в червата, в смисъл стабилността е основната ви мирогледна категория, да ви сметна ли с $25 млрд. колко коледно-великденски добавки можете да получите, или ще се справите и сами? Ще ви услужа, понеже може днес да не сте гледали курса на долара: 45 г. по една коледна и една великденска! Но през това време, предвид на стабилността, те ще откраднат още толкова. Тъй че бройте ги смело 100 г. за по-сигурно.

Чудя ви се, братя! На ваше място бих потърсил реванш за откраднатия си живот. Дори и окови немате за губене! Така, де, онтологичният ви статус не би могъл да бъде по-нисък дори и теоретично.

В някои работи сме не просто стабилни, ами направо бетон арме. Скоростно са избрани строители за два участъка на „Хемус” - обединения, водени от фирми на Валентин Златев и на Пеефски. Златев ще строи от от Ябланица до Луковит, а Дебелянчо - от Луковит до разклона Плевен-Ловеч. Фронтменът на депесарската клептокрация се съревновавал с турската компания "Ташяпъ", която давала значително по-ниска цена, но той пак спечелил. Междувременно цената се била увеличила два пъти спрямо прогнозната – 7 млн. евро (14 мл. лв.) на км. В четвъртък „Труд”, който изобщо не е на Пеефски, ще напише цяла страница. „Всички магистрали досега се строяха на принципа „най-ниска цена“. Това е главната причина за множеството дефекти, които дадоха.”

Анландън мъ?

Велосипедна алея във Варна. 16 км. за 4.5 млн. лв. Почти магистрална цена. Обаче пък има такава символика! Обърнете внимание как алеята, построена от кмета на ГЕРБ, се вие и се гърчи около Лафката на Пеефски! Реалистично отражение на действителността, не ли? Ей, Варна, тези, които се оставят да ги управляват идиоти, не са по-различни от тях!


Днеска във Варна, утре в цялата страна. Малоумниците на Лилето измислили да се плаща тол такса и за второкласните и третокласните пътища. Това, ако го допуснем, ни гарантира първото място сред европейските идиоти.

Сряда, 16 декември

Цецерон отхвърли вариант с актуализиране на коалиционно споразумение с умерените реформатори. Те обявиха, че това е условие да дадат още 6 м. подкрепа за кабинета. "Смятам, вика, че това е несъстоятелно.” С една дума, показа им… каквото им показа. Както сме казвали, като си дадеш веднъж задника под наем, после пак ти го искат, после пак… Те свикват, но и ти свикваш. Колегата Димков от Четвърти километър го нарича ППРС - „психопатологичен рецидивен синдром” (Намигам на Жоро!)

Окончателният вариант на наредбата за стандарта за спешна помощ предвижда през 2020 г. линейките да пристигат за 8 мин. Дотогава ние ще стигаме при тях по-бързо, отколкото те до нас. От МЗ обещаваха да стане през тоя септември, но нещо им попречи. Искрено се надявам да не е министърът. Ще разделят пациентите на червени, зелени и жълти и бели според нуждата. Не, бели май нямаше. Побелее ли пациентът, вече няма спешна нужда…

Разделението щяло да става на база 500 въпроса. По отговорите ще се преценява състоянието на пациентите, дали са стабилни или нестабилни. По този повод Иван Ласкин написа във ФБ: „Пепи, в гимназията не те набих, ама сега се чувствам нестабилен и те моля за два часа да не гледаш като пингвин и да реформираш Бойкомпота…”

Вчера един ми разправяше, че навремето икономисал голям бой на Сидеров. То със задна дата всеки героизъм е възможен… Но се замислихме за друго. Че точно тези икономии са майката на днешната мизерия. Когато икономисаш на някого заслужения бой, винаги идва момент да съжаляваш. И освен това, в никакъв случай не му правиш услуга!

Дачков разправя, че Москов останал, за да си довърши едни поръчки за къмто 60 млн. лв. на осем приятелски фирми. „Приятелски”, може би не изразява най-точно отношенията му с тях, но за повече няма доказателства.

Например фирма „Булмед инвестмънт”, която спечелила поръчки за 16.6 млн. лева за доставка на медицинско оборудване, била създадена наскоро и нямала ни опит, ни оборот от дейност. Човек би могъл да си помисли, че е създадена целево за тази сделка. Ние си го помислихме без усилие. Същата била историята и при „Глобал мед”. Всички осем компании печелят поръчките като единствен кандидат с цена, подозрително близка до тръжната.

Но не можете да отречете, че Москов има изразителни очи и си служи много с тях.

Пък на Валя Ахчиева ѝ спрели предаване в БНТ, щото разровила за ваксините, които Москов разменил с Турция. Те ни дали 100 хил. броя петкомпонентна ваксина, от които само един компонент бил разрешен в ЕС. Говори се, че били южнокорейски и били опасни за децата, защото съдържали над допустимата доза живак. Пък ние сме им дали 5 млн. български ваксини за туберкулоза.

Според Кольо Парамов Москов подготвял договор с Турция за системата за пръстов отпечатък. Аркадашларите щели да я изградят и администрират за дълъг период от време. Което означава, че Турция ще има достъп до базата данни на всички български граждани, което е недопустимо от гледна точка на националната ни сигурност.

Май ще има „О, Пепи…”

Миналата седмица Франс прес писа, че България е европейската членка с най-много болници на глава от населението. Но и с най-висока смъртност в ЕС. Даже ни нарекоха „европейска столица на смъртността“. Това може би трябваше при стабилността да го сложа, но ме мързи да се връщам.

Областният управител на Сливен Димитър Сяров от ДСБ подаде оставка. Последва го и зам. областният на Варна от ДСБ Цветомир Петров. Водете си бележка колко са тези, които жертват кариера за принципи. Няма да са много. Ще се „броят на пръстите на едната ръка на невнимателен дърводелец”, както казва колегата Людмил Станев.

Четвъртък, 17 декември

Борисов влиза в ролята на доброто ченге: „Искаме да преформатираме коалиционното споразумение. Ще има срещи между ГЕРБ, останалите във властта за промяна на управленската програма.”

Така, де, тоягата играе според кучето. Не може да биеш пуделче с кол. Пуделчето се бие с вестник. В краен случай с шибучица.

“ – Какво е това „шибучица“? Защо му не кажеш „пръчка“, ами замърсяваш езика му с такива думи?

– Абе, снахо, какво има от това, че детето ще знае такава дума? „Тояга“ се казва на дебела тояга, а на тънката се вика „шибучица“. Нека знае и такава дума, може да му дотрябва.

– Той няма говедар да става, че да му трябва твоята „шибучица“! Той ще следва езикова гимназия! Няма да му трябва твоята „шибучица“!“

(Хайтов, „Дърво без корен“)

Колко мъдро! Винаги е добре да знаеш с каква тояга да подкараш стадото, независимо дали е от говеда или от хора.

Владимир Каролев, съветник на Лукарски: „Ако някой не е разбрал, Борисов е феномен. Наистина е феномен и докато той е в добро здраве и в настроение, и ГЕРБ ще бъде най-голямата партия, винаги ще е в управлението”.

Много се смях. Не на Каролев. Колчем стане дума за феномен и се сещам за оназ мома-феномен, дето десет души не можели да я задоволят...

Всъщност, и на Каролев се посмях. Слиза на ниво Бареков. Той така викаше през 2010 г.: „Бойко е политически и научен феномен от световна величина. Тепърва предстои да бъде открит и изследван от сериозни умове по света.”

Но досега никой не е посмял да го изследва. Щото съществува риск да му отворят черепухата и да не намерят нищо. То е невъзможно, но теоретично е възможно! Как ще обясним на електората?

В живота на Борисов има три периода. Първо вярвал в Дядо Коледа, после не вярвал в Дядо Коледа, а сега вече той е Дядо Коледа. Снимка Фейсбук


Самият Борисов отрече още през 2007 г. той и бъдещата му партия да са феномен: “За разлика от НДСВ, ние не идваме някъде отвън, хората ни познават и ни оценяват. Ние не сме феномен.” И, от философска гледна точка поне, беше прав, не са феномен. Ноумен са. Според Кант („Критика на практическия разум”), ноуменът се намира отвъд пределите на опита и е недостъпен за познание. Кант, ако си спомняте, разделяше същността от явлението и твърдеше, че същността е непознаваема. Тоест, виждаш го, но не разбираш какво точно представлява. Разбира се, трябва да се вземе предвид и трансценденталното единство на аперцепцията.

Абе, на кого викаше д-р Михайлов, “инфернален феномен”?

Не, не беше на него, на учителя му май беше…

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев съобщи, че в новите учебни планове е променен редът, по който първолаците учат буквите. Досега започвали с гласните букви, а после преминавали към съгласните, което ги затруднявало. Естествено, че ги затруднява. Не може в живота съгласните да са все първи, а в азбуката да е обратно.

Петък, 18 декември

В понеделник ВСС подхваща Лозан Панов за речта му по време на честването на ВКС, интригантства Ебицентър.бг на Малария Велева. Специално за тях шефът на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров заявил: „Все повече професионалисти коментират, че речта на Панов е била политическа. Получихме сигнал от гражданската организация „План Б“. Ще го обсъдим в понеделник".

В сигнала на „План Б“ (менте на Бареков и Пеевски) се казва, че Лозан лъже, че хората нямали доверие в съдебната система. Може наистина да лъже. Доколкото знам едва 81% от българите имат отрицателно мнение за съдебната система. Възможно е някаква част от останалите 19% да й имат доверие.

Обсъдете, осъдете, уволнете… Вие друго не научихте.. Както с шефа на СГС Калоян Топалов. Една пълна ревизия, та да се научи как се ходи на протести! Но имам пресантиман, че с Лозан, господа, ще настъпите мотиката по начин, за който нямате план.

Информационно табло в Русе. Проблемът му не е, че е китайско, а че не ще да научи български…

ИПИ издал „Черна книга” на правителствените разхищения. В нея авторите са подбрали само десет от хилядите примери на безхаберието на управляващата ни простотия (не само герберска). От разказаните случаи най ни легна на сърце социологическото изследване на тема „Харесват ли ви родните шосета", което АПИ ще провежда. Срещу скромните 600 хил. лв. социолозите (не пише кои, но явно не са кои да са!) трябвало да кажат какво мислят гражданите за шосетата у нас. И според това АПИ щяла да построи 5-годишния си бизнес план. Според нас повечето граждани ще им препоръчат да идат да се гръмнат, но това едва ли ще влезе в насрещния им план.

ГЕРБ и РБ ще подписват анекс към коалиционното споразумение. В него било записано: "Ключовите реформи в най-чувствителните сектори ще бъдат ускорени и задълбочени, като бъдат постигнати конкретни резултати". Да, за съжаление, Радан е прав на 50%: „Ела, Цецо, излъжи ме пак, за да се направя, че ти вярвам и да си измия ръцете пред избирателите.” За другите 50% не е прав, защото не е Цецо главният лъжец. Друг е. Но за него Радан вика, че никога и за нищо не бил го излъгал. Радане, не става с половин дупе, да знаеш!

Известният американски лаф за парите на български звучи така: За каквото и да си говорим, накрая става дума за е…. Извинявам се, но не мога да кажа „за жени”, „за секс”, щото не е същото. Англичанинът, ако рече да се похвали, ще каже: „Правихме секс с Мери”. А българинът вика: „Аз Мара съм я е…” Както и да е. И в аферата „Яневагейт” си дойдохме на думата. В последния публикуван от „Биволъ” епизод Янева споделя пред Ченалова, че Александър Сталийски („човекът, който “взел Рубин”) я посъветвал да се срещне с Борисов. “Той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, така, че аз не мога да посреднича, съжалявам! Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после и да говоря…” (Малко се получава Красьо Черничкия, не ли?) И Янева обяснява на Ченалова защо не иска да иде: „Ти къв мислиш ще ми бъде разговора с него? Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли? Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 г. Ся зорлем да го правя 5 г. по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл. Ся за кво трябва да отида да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стане още по-лошо.”

Страхува се, че ако му откаже, ще стане по-лошо. Не е права. Верно, Бойко си е барлив, но никога зорлен. Просто си иска и ако стане - стане. Говореше се за една колежка, хем втора преснота, че като свършили интервюто, той я погалил по коляното. И тя като се разпискала… Той естествено веднага я пуснал и й обяснил, че го направил, за да не се обиди, щото нали, в колегията като се говорят тия работи, тя може да се почувства пренебрегната. Не знам дали е вярно. В смисъл дали се е разпискала. Щото после му пишеше любовни есемеси…

В трилогията си „Жертвеният жребец” Колийн Макълоу разказва за празника Луперкалия в Рим от времето на Цезар. Жреците тичали из града голи, заметнати отпред само с едно парче кожа. Марк Антоний обаче тичал чисто гол. И Макълоу пише: „Най-страховитият пенис и най-големите тестиси на Рим се клатеха пред погледите на всички. На всички им харесваше.” Марк Цицерон коментира: „Проблемът на Антоний е в размера му. Трудно е да мислиш за себе си като за обикновен човек, когато си толкова надарен.” Щото Антоний бил куха лейка, прост и крадлив, ама се мислел за голямата работа.

Та си помислих… Всъщност, няма значение. Ние сме сред тия, дето ще усетят само преносния смисъл…

P.S. 3 април 2015 г., Варна: „До 4 месеца България ще изпревари Румъния по резултати от борбата с корупцията. Преди искахме от Европа да ни отделят от съседите за Шенген, а сега какво се случи - дават ни ги за пример. 4 г. румънците бяха зад нас, след 3-4 месеца пак ще ги изпреварим.”

Гадове мръсни! Изобщо не щат да спрат да ни изчакат!

……………

* Феликс Едмундович Дзержински, един от първите радетели за гражданско общество от нов, затворен тип: „Ако все още не сте в затвора, то това не е ваша заслуга, а наша недоработка.”

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!