Из делниците на един луд (14-18 април)

Тони Филипов, д-р 20 април 2014 в 17:57 28047 13

Понеделник, 14 април

Ирена Кръстева продала вестниците си. В петък подписала договор с ирландското дружество „Мedia Maker Limited”, собственост на Патрик Халпени, за продажбата на дяловото си участие в „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”, „Меридиан мач” и „Борба”. С финализирането на сделката Кръстева излиза от българския пазар, се казва в съобщението до медиите.


Навремето, когато умрял Талейран, противниците му рекли: „Интересно какво ли цели с това?” И ние не знаем какво се крие зад тази мнима медийна смърт…

Фирмата купувач е офшорка, регистрирана в Дъблин два дни преди сделката. Според Investor.bg, освен Халпени директор в нея е и Реймънд Фелан. „Фелан и Халпени са били директори на други 33 компании в Ирландия, осем от които не са закрити.” Значи 25 са закрити. И ролята на г-н Халпени и Фелан заприличва малко на тази на зицпредседателя Фунт от „Златният телец: „Аз съм Фунт. На деветдесет години съм. Цял живот съм лежал в затворите заради други. Такава е моята професия - да страдам заради другите.” Което Бендер обобщава: „Ах, вие сте подставено лице?”

Г-н Фелан бил над 85-годишен. Напълно годен за зицпредседател.

Поживем, увидим!

Ало, пенсиите! Имам лоша новина. Лейбъристът виконт Иън Саймън отправил в парламента питане до управляващите: "Според предаване на BBC Великобритания е най-големият производител и консуматор на боб в консерви в света. Дали това се отчита в емисиите от парникови газове?" А баронеса Сандип Верна рекла пред "Daily Mirror”, че британците трябва да намалят консумацията на боб, а с това и емисиите на стомашни си газове.

И както сте забелязали, щом мечката заиграе в двора на евросъседите, тя непременно идва и в нашия двор. Нещо, което, без да ви се правим на провиденец, сме предрекъл още когато въведоха данък „газове” за кравите в Нова Зеландия и Австралия. През 2006 г. писахме: „Представям си как бъдещият човек ще върви с водомер отпред и катализатор отзад…” Тоя миг наближава. Не след дълго ще се пърди, извинете, само с лиценз от правителството. Ако че изследванията показват, че хорските газове са причина за 1/5000 част от метановото замърсяване, докато кравите предизвиквали 1/6 от него.

И това е само началото. След боба ще се присетят и за кромида, после за чесъна, за праза… Луковете правят стомаха газ-генератор направо…

Понеже сме провинциалисти, та си мислим, че само у нас е бъкано от идиоти. Не, идиотите са разпределени равномерно по света. Разликата е само в достъпа им до държавното управление. Докато при нас рекрутирането на идиоти във властта е принцип, при тях е по-скоро изключение.

Наказателна бригада на фирмата за бързи кредити„Вега 1“ нахлула в дома на 57-годишния Владислав от Каблешково и го помляла от бой. А той дори нямал кредит, а бил само поръчител на едни 800 лв., взети от съседката му. Но понеже тя се скрила, пък те вече се били настроили, та го отнесъл той.

Съседката Тодорка разказва: „Трима влезнаха вътре, а един остана отвън. После чухме само някакви крясъци. След 10-ина минути те се показаха пред стълбите, хванаха и го захвърлиха с всичка сила. Помислихме, че хвърлят дрехите му, а се оказа Валентин…“

Точно като в „Трима в лодката…” на Джером: „Първото нещо, което видяхме, щом шлюзът израсна пред погледа, беше пуловерът на Джордж върху една от вратите на шлюза, а при по-старателно взиране установихме, че и Джордж е в него.”

Патриоти. Иван Кутузов.

Богомил Бонев пише на Волен Сидеров в стил „Спомняте ли си госпожо…”:

„Сидеров, ти помниш ли книжарницата на Магурата през 1986 г.?! Помниш ли, че те арестувах с белязани пари за рекет и откраднати фотообективи, бе?! И делото отиде по подсъдност за изнудването в 3-о РПУ. Но някой от ДС пое случая. И “случайно” се размина без дело. Време беше да ти припомня… Време ти е да слизаш от тази стълбица...”

И всичките да слязат, други ще пратим. И пак ще са същите. Защото, както казахме по-горе, умрем да издигаме идиоти.

Вторник, 15 април

В „Труд" две авторки (Вл. Георгиева и П. Желева) написали голяма статия за новите тенденции в измамите с имоти. И там между другото четем: "Не са редки случаите, в които старци без преки наследници се разделят с жилищата си след като починат."

С други думи често се случва умрелите да се разделят с жилищата си. Позволявам да направите малка пауза с цел осмисляне на прочетеното.

Пенсиите, специално вие много внимавайте!

„БНБ отчете срив на чуждите инвестиции за първите два месеца на 2014 г.”, съобщава „Сега”. И продължава: „През февруари у нас са влезли едва 41.3 млн. евро. Това е със 72.9% по-малко в сравнение със 152.5 млн. евро през миналия февруари. За януари и февруари са влезли общо 114.1 млн. евро. В сравнение с първите два месеца на миналата година, когато инвестициите са били 223.3 млн. евро, намалението е с 48.9%.”

Как би написал д-р Филипов дописката, ако искаше да уязви правителството, понеже подходът на „Сега” издава точно такъв стремеж. Не че ги упрекваме, да не помислите… Ние бихме написал така: През февруари у нас са влезли 41.3 млн. евро, което е близо 4 пъти по-малко от февруари 2013 г. Общо през първите два месеца на 2014 г. са влезли 114.1 млн. евро, което е 2 пъти по-малко от миналата година.

Ясно, точно и далеч по-въздействащо! Едно е да кажеш 4 пъти по-малко, съвсем друго е да кажеш 73%! Не ли?

А ако искаме да неглижираме провала на правителството с инвестициите, ще постъпим като „Труд”: „114 млн. евро чуждестранни инвестиции за два месеца.” Така поднесено, заглавието не стряска. Даже, ако не си запознат, можеш да си речеш: Ей, браво, бе! Още повече, че колегите са добавили: „Данните за първите два месеца на 2014 г. и за 2013 г. обаче на практика са несравними, защото числата за януари и февруари т.г. са предварителни, а тези за миналата година са ревизирани. Обикновено след ревизията стойността се увеличава значително.”

Значително, значително, колко значително? Значително е едно многозначително понятие. Например на началникът му се струва, че плаща значително на служителите си. На служителите им изглежда незначително. Косъм на главата е незначителен, в супата - многозначителен…

И при „Сега” всичко е верно, и при „Труд”, а внушението е коренно различно. Искам да кажа, че няма голямо значение какви са данните. Важното е кой ги коментира. Дето се вика, факти ми дай, аз знам как да ги наместя.

Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, по-известен като Лъчо Мозъка, е заподозрян в извършването на няколко въоръжени грабежа на бензиностанции. По този повод Мозъка вика: „Вина имам и аз, вина има и неговата бивша майка.”

Даже, да ви кажа, титулуването му Мозъка не е достатъчно. Пък на друго място рекъл: „Целта на атаката срещу детето ми е да ударят ГЕРБ. Случаят с Бисеров и сина му Ивайло, при който бяха откраднати милиони, се потули, а на сина ми за кражба на 100 лева стана нещо невиждано…"

За кражба на 100 лв.? На татко невинното малко мозъче…


На измислената от „168 часа” промоция на телефоните „Верту” (по 6 000 лв.) с подарък за всеки депутат Лъчо беше отишъл половин час по-рано. Да не изпусне гювеча.

Един човек с достойнство би си дал сметка, че ако синът му на 17 г. извършва въоръжени обири, той тотално се е провалил като баща. И няма право да кове законите, по които да живеят нашите деца и внуци! Но не този човек…

Пък мозъкът на всички подобни мозъци Борисов отново извадил предизборния лъжовник. Ако, вика, пак дойдем на власт, "голям реваншизъм ще има към сегашната власт". Много пъти сме съветвали бившия премиер да не употребява думи и понятия, които не е интериоризирал трайно. Искал е да каже, че ще им търси сметка, а излязло, че ще им гони карез. Както и да е. Заканил се да прави анкетни комисии: „За Лясковец, ще има за мрежите, откраднати по границите, ще има за "Авиоотряд 28" как са харчили по $50 хил. в Сидни да отидат на опера, няма да им се разминат…"

А на бас, че ще им се разминат! Сигурен сме не защото виждаме в бъдещето, а защото помним миналото. От 2009 и други години. И тогава Борисов се заканваше, заканваше… Даже много хора затова му гласуваха. Но неговите закани имат тази особеност, че си тежат на мястото. Където ги каже, там си остават. И сега БСП и ДПС се държат като невинни. Но така е то! Както казва Борхес, само докато помниш, си виновен. И понеже няма кой да им напомня, та хептен лесно стават невинни.
Нали ви казах оня ден, че идиотите са равномерно разпределени по света? Ето още едно доказателство. Чета по вестниците, че шефът на ЕНП Жозеф Дол обяснил Евросъюза като порно без граници. В интервю за френски вестник Дол, който бил израснал до германската граница в Елзас, обяснява предимствата на обединена Европа: „Когато имам групи от млади посетители (в ЕП), които ми казват, че Европа не става за нищо, аз им казвам, че на тяхната възраст, на 18 г., когато исках да отида в Кел (град в Германия, срещу Страсбург), за да гледам порнофилми, които бяха забранени във Франция, понякога ми трябваха два часа и половина, за да премина границата! Пристигахме в киното и филмът беше свършил! Пък и на всяко второ пътуване забравях портмонето с дойче марките! Когато обяснявам така нещата на младите, те веднага разбират за какво служи обединена Европа.”

Излиза, че „обединена Европа” служи за бардак…

Така като го слушам разбирам защо в ЕНП нямат интелектуални забележки срещу Боко и Цеко.

Анджак ги споменахме. Цветанов пробутал на избираемото пето място в листата на ГЕРБ кръстницата на дъщеря си Ева Паунова. Евето е бивша манекенка, която сега работела в Европейския младежки парламент.
Между другото, Бойко и Цецо се бяха заканили да отворят широко листата за български мюсюлмани. И наистина на 8-мо място в листата е поставен директорът на училището в Гърмен Асим Адемов, а на 15-о е бившата директорка на училището в с. Венец Селиме Кърджалиева. Което ме кара да мисля, че явно са отворили задния вход.

Сряда, 16 април

Днес, предупреждавам, ще сме главно на културни и образователни теми. Та който не се интересува, да прескача.
Новата "Мис Плеймейт" Елена Кучкова вика: „Току що е взех диплома по финансово управление, но не знам името на финансовия министър.”

Голяма работа. То пък кой ли му помни името на тоя льольо.

Тази мома е от пазарджишките села. Което само по себе си не е укоримо. Самият д-р Филипов е оттам. И почти сме съселяни. Тя е от с. Черногорово, съседното на нашето. Но друго исках да кажа. Че пазарджиклии не сме като другите хора да вземаме дипломи само с главите си. Не, ние вземаме дипломи с всички части на тялото си. Ние имаме единствения български лорд, който се явява и единственият лорд, който е спечелил титлата си с… Не, няма да довърша, но вие си знаете...

Само тикви се раждали в полето… Да бе!

Госпожица Кучкова вика, "Много съм доволна, че спечелих конкурса. Това ми даде много шансове… Вече не се виждам на ниво танци в нощни заведения, това не ми е вече в амплоато, искам да съм известно лице, да съм пред камерите…”

За камерите ще стане, ще си пред камерите. Дали с лицето обаче, не се наемам да твърдя.

„Богатите мъже, вика, ме възбуждат. Това е по-силно от мен…”

Няма да ми повярвате, но тя е права. Научно права дори. Наскоро изследователи на женския оргазъм установиха, че в следствие на еволюцията, при среща с богат мъжкар мозъкът на самката подсъзнателно изпраща сигнали, че той е подходящ да осигури семейството. Именно заради това тя спирала да се притеснява, че може да прихване, отпускала се и по-лесно достигала до оргазъм. Затова жените, които правят секс с богати мъже, изпитвали повече оргазми, от тези, дето се таковали със сиромаси. Майка му стара, а ние винаги сме търсили вината в себе си…

В този контекст се учудвам жената на олигарха Николай Банев къде е тръгнала да става евродепутатка. Може би и оргазмите омръзват, знам ли…

И други подобни изследвания има. Във Великобритания „открили”, че финансово стабилните двойки там правят секс по 4 пъти в седмицата.

Тези, които имат малки дългове, например до 500 паунда, правят секс три пъти в седмицата. Двойките с дългове около 4000 лири - веднъж седмично, а над 10 000 паунда - веднъж в месеца. Явно размерът на дълговете влияе на честотата, с която се упражняват смешните движения.

Не случайно в българските народни умотворения отдавна е казано, че болен става, кахърен не става. Човек с борчове е кахърен човек. Не ли?

„Директорка налетя с тесла на седмокласник”, съобщава „Новинар”. И още в лийда на дописката ни тряска даже не с теслата, ами направо с брадвата по главата: „Бомба цъка в школското училище в Чешнегирово.” Школското училище?! Не се правя, наистина съм потресен как може да има толкова неграмотни журналисти. „Школо” и „училище” са абсолютни синоними, лексикални дублети - напълно еднакви по значение и сфера на употреба. И не може да се каже школско училище, както не може да се каже пиронест гвоздей, хеликоптерен въртолет и т.н.

Вече берем плодовете на теслата в образованието. Може и да не ми повярвате, но с очите си съм виждал как на купона след един семинар във Велинград даскалките припяваха с цяло гърло на Тутурутката: „Защото всички знаят. Дръжката, дръжката, на теслата дръжката, как влезе мъжката, на теслата дръжката…

Та в Чешнегирово на 10 април директорката Кера Ташева нахлула в часа по пеене на 7 клас и размахала тесла. Уж я изпуснала и без да иска ударила един от учениците, но това подлежи на проверка. Едно от децата разказва: "Беше страшно. Пред нас сякаш имахме някаква луда…”

Пък в детска градина "Здравец" в Кърджали две учителки – на 51 и на 40 г. - се скарали. Обаче възрастта и опитът си казали думата. По-голямата успяла да отвърти няколко шамара на по-малката. Съдът ще преценява кой крив, кой прав… А невръстните дечица получили нагледен урок по цивилизовано решаване на междуличностни конфликти.

Докато пиша гледам Кристина Белчева по БНТ. Разказва за нов проект – „Време за обичане”. Как да научим децата да обичат - да обичат себе си, другите хора, страната си…

Дано, дано! Само си викам дано… Това, че в момента каузата на доброто, на красивото, на интелигентното изглежда загубена, не означава, че трябва да се откажем.

Четвъртък, 17 април

В Украйна става все по-сложно. Агенция "Новости" съобщава, че одеският "Антимайдан" обявил областта за свободна република. В изявление на сайта на антимайдановците се казва: "От днешния ден Одеска област се обявява за Одеска народна република, в която цялата власт принадлежи само на народа, който живее на нейна територия…"

Народът, ах народът на Одеса… Имам много хубави спомени. Навремето от там си купих много хубав пуловер. Ама да не ви излъжа, щото беше отдавна... Не, не си го купих в Одеса, а в Одеса ми го откраднаха. От гърба ми го откраднаха. Одеса с това беше известна в целия соцлагер тогава. Но може вече да са се поправили…

Пък Батюшката Путин рекъл, че няма да се ожени, докато не види бившата си съпруга щастливо омъжена. Е те това се казва кавалер. Журналистите го питат няма ли да има скоро нова първа дама, а той им вика: „Отначало ще трябва да омъжа бившата си жена, а след това вече ще помисля и за себе си…“ Българин никога няма да постъпи така. При това поне от 5 г. са разделени.

Но може и да му е дотежало вече да я издържа. Щото и на Путин заплатата, както и на нашите управници, не е висока. Доскоро той вземаше 63000 рубли, което е някъде около 2600 лв. И миналата седмица си я увеличи и то значително, но тя когато е ниска базата… Вече ще взема по 166 950 рубли месечно (към 4600 лева). Но и това не са пари за две жени.

Путин оправи дъщеря си, като оправи и жена си, вече ще може да помисли и за себе си.

Едно време имаше виц за извратените имена, които някои родители дават на децата си. Щото хем искат да угодят на дъртите, хем малко ги е срам от селските имена… И се раждаха куриози като Светльо на дядо му Ламби и Ташко на дедо му Мъдьо. Имаше и куриози от събиране на две имена – МараТонка. Но то не са точно вицове, а по-скоро действителни случаи. По телевизора съобщават за едни, които искали да угодят и на двете баби – Деница и Надя. И кръстили невинното детенце Наденица. Идиоти, пълни кретени! На мястото на това детенце първата ми работа, след добиване на пълнолетие, ще бъде да ги съдя за провалено детство! И от информации из медиите оставам с впечатление, че това не е изолиран случай. Срещали се имена като Телефонка, Автономка, Пътка, Марулка, Търпелин, Семка, Салфетка, Сафрида и т.н.

На вниманието на братята цигани: В германският град Мюнхен легализирали нудизма. Обособили шест зони, главно в паркове, където нудистите могат да се разхождат чисто голи. Германците са много напред в това отношение. Там първият нудистки плаж е открит през 1920 г., когато нашите прадеди са ходели на плажа по три-четвърти анцуг.

Сигурен съм, че бизнесмените от индобългарски произход и без мен са се сетили, че след като е зона само, дойчо отива облечен. И там се съблича. И си оставя дрехите някъде, например на пейките. И портфейла също. Щото един гол човек няма къде да го сложи… Или бъркам?

Утре е Разпети петък и предупреждавам, че няма да работя. На Разпети петък е грехота да се работи. Пък и г-н Борисов, Господ здраве да му дава, нали го обяви за почивен ден… Има поверие, че ако човек работи на този ден, му умира началникът. Но ние нямаме началник, та и от тази гледна точка няма що да се напъваме…

Пък колегата Владо Шопов пише във Фейсбук: „Пълното българско щастие ще бъде да се слеят Великден и Гергьовден!” Но не разбрах с какво да се слеят, с 24 май ли? Не бих бил против. Така ще се избегнат проблемите с адаптацията към лятното време, а също и пораженията от пролетната умора… И като почнем после да работим, примерно от първи юни, ела да видиш…

Станаха ли ви красиви яйцата бе, братя? Аз два пъти варих по 20, и изкарах общо 15 здрави, в смисъл само малко напукани, но иначе годни за боядисване. Госпожата вика, че било, щото съм ги слагал от хладилника директно във врялата вода. Глупости! Тя кога кокошката има недостиг на калций, и от стайна температура да ги потапяш, все тая… Едно време на село две седмици преди Великден почвах да им давам гасена вар. Веднъж им дадох и негасена… Не им понесе.

Та те така.

P.S. Ако по някаква причина не успявате да си поръчате новата книга на д-р Филипов на e-mushkato.com, можете да го направите и на мейла на доктора [email protected], или на Тонифона – 0885 233 691 .

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!