Из делниците на един луд (11-15 април)

Тони Филипов, д-р 18 април 2016 в 10:52 18743 4

Понеделник, 11 април

Вчера в Бургас Борисов сподели: „Два кораба за 800 млн. лв. ще бъдат построени в български корабостроителници.”

И първото нещо, което си помислихме… Добре, де, ама виновен ли сме, че така си мислим? Дето викаше бай Захари, къде ровнеш, все чурук! Зад всяко решение се крие далавера. И може за корабите да не е така, ама като винаги е така, как да повярва човек, че няма пак да се подредят едни наши хора? Чуя ли българин, сигурно съм повреден, ама веднага си мисля за далавера и корупция. Някак си ни иде отвътре. Ей сега чета, че и на Дилма ще правят импийчмънт за корупция.

Премиерът се изказа комплексно, по много теми, но гвоздеят беше за „дивото куче Динко” и подобните му: „Благодарен съм на доброволните отряди… Аз се свързах с тези момчета, лично разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на ГП да се срещне с тях, така че да си координират сигналите, всяка помощ е добре дошла.”

Имаше един виц за синчето на една мутра, което млатело сина на доцента от съседния вход с бухалка в пясъчника. И се показала майка му от балкона: „Жоре, престани бе, маме! Ще се изпотиш и ще настинеш...» Не знам защо точно за него се сетих.

Както и да е. Това изказване не се прие добре от прогресивната общественост. Дори и Бъчварова, която не знам дали принадлежи още към прогресивната общественост, се принуди да се дистанцира.

И Борисов, който е известен с изключителното си постоянство в непостоянството веднага се отметна и обвини журналистите, че не са го разбрали. Ако го сложите до хамелеон, Борисов ще си смени цвета по-бързо от него. Не се шегувам.

Първото условие да бъдеш разбран правилно е да се изразяваш правилно, с цели, завършени изречения. Щото хората не могат да четат мисли, особено пък ако ги няма.

Има и още един вариант да не бъдеш разбран. Ще го споменем само за пълнотата на изложението, а не защото е възможно случаят да е такъв. Ралф Емерсън казва: „Питагор е бил разбиран погрешно, и Сократ, и Исус, и Коперник, и Нютон. И всеки чист и мъдър дух. Да бъдеш велик, означава да бъдеш погрешно разбран...”

Всички велики хора са били погрешно разбрани. Но не всички, погрешно разбрани, са велики. Иначе би трябвало и господин премиерът да е велик. Дори много велик, доколкото никога досега не е разбиран правилно!

Но за журналистите е прав. Хора като него се питат само по веднъж. И каквото кажат се чуква на машината и край, повече не се пита по този въпрос. А те по сто пъти го питат едно и също. И той, дали щото е забравил как е отговорил, дали за да не се повтаря, но отговаря всеки път различно.

Но нека да не пресилваме все пак този проблем. Понякога хората разбират какво иска да каже премиерът. Ето например това, дето казал, че ограда за бежанците щяла да излезе много скъпа, защото границата била 1000 км. И един приятел във Фейсбук, който добре знае, че границата ни с Турция е 259 км, от които 126 км е речна, а границата ни с Гърция е 493 км, от които 64 км речна, въпреки това го е разбрал правилно: „Завишил е почти двойно дължината на оградата с комисионната на ГЕРБ.”

Нещата са толкова прости, че понякога дори и да искаш не можеш да не ги разбереш. „Я ке ти дадам, ама морам дека и ти да ми вратиш!» Тая власт успя да компрометира дори корупцията.

Избрахме Тапата за капитан
И той сега, си прави с нас майтапи
Сега Капитана е богоизбран
А всички ние сме тапи.
(Евгений Кузманов, „ Чайки далеч от брега”)

И като споменахме Евгени Кузманов, та се сетихме за Ъруин Шоу. Нали Цацата каза, че „в България няма понятие "граждански арест" и не може да има.” Обаче в САЩ има. В „Хляб по водите” Шоу описва такъв случай. Един гражданин каза на нарушителя: „Считай се под граждански арест. Аз съм гражданинът.” И оня се подчини. Но, в интерес на истината, не се споменаваха свински опашки и други насилствени атрибути.

Пък Валери Симеонов, егати коалиционния партньор, вика: „Не ми говорете за премиера Борисов, който за пореден път вчера в рамките на 2 часа си обърна позицията на 180 градуса. Ама то ние на това сме свидетели вече втори мандат. Този пък не се научи преди да си отвори устата да помисли малко и да реши какво ще говори и да обмисли!”

Е как да го обмисли преди да знае какво ще каже? Както сме обяснявали и друг път, той не държи мисли на склад. Мисли на момента, като се наложи. Ама с тая аудитория почти не се налага. Ако сте чували израза „тревопасни мозъци”, ще ме разберете.

Ама голям смях с динковците… Го Търки, но Бългерия, го Търки, имидиятли… Ние така, като бяхме началник, викахме на журналистите: „Гел бурда имидиатли пор фавор!” Ама само, за да ги подбудим да учат езици, не за друго…

Една настолна приятелка казва, че „цивилизацията е овладяното насилие, все още незавършената победа над агресивността на примата”. И такива като дивото Динко доказват, че скоро няма да бъде завършена.

Като споменахме САЩ. В интервю за телевизия "Фокс нюз" Обама признал: „Либия беше най-голямата ми грешка”. "Тогава смятах, че постъпвам правилно."

Хора сме, грешки правим и обратно. Но президентите на великите държави би трябвало да внимават повече. Щото Джонсън ще признае за Виетнам, Картър ще каже Иран, двамата Буш ще се покаят за Ирак, Клинтън ще си спомни за Косово и Афганистан… И световната история току станала една комедия от грешки…

Вторник, 12 април

Проф. Михаил Константинов вика: „Народните действия трябва да бъдат канализирани законово. Не искам да ви прозвучи кощунствено, но общо взето „лудите глави“ са правели революциите в българската история. Така че един човек с бели якички и бели ръкавици от офиса няма да отиде да защитава границата, а ще го направят ей такива хора, които имат включително и криминално минало.”

Прав е, да му се не види! Нямате идея колко е прав. Чета го и пред очите ми се явяват страници от „Христо Ботйов. Опит за биография” на Захари Стоянов: „Времената, обстоятелствата и делото изисквали и своите хора. Човек, дигнал кърваво знаме да пали, събаря и разваля - с кого трябваше да се съедини за достигането на своите пламенни и велики идеи? С еснафите? С благоразумните търговчета и с интернационалните печелници? - Разбира се, че не с тях. По онова време в България най-идеалният елемент са били хайдутите и хъшлаците.”

Как се пък не смени времето, бе, да му е…

Между другото, у нас е имало Закон за народното опълчение. Приет е през 1880 г., след Освобождението от присъствието, по предложение на Стамболов. Създадени са чети в цялата страна, подчинени на Военно министерство. Но по време на Преврата от 1881 г. и Пълномощията четите се обърнали срещу властта. Това го съобщаваме само профилактично.

Пенсиите, дърти неблагодарници, защо не чувам мощно „Ура!” откъде вашия анклав? Шефът на НОИ Бисер Петков каза, че увеличението на парите ви от 1 юли може да е с 2.6% вместо записаните в бюджета 2.5%. Знам колко е 0.1%, обаче пък да ви напомням ли, че премиерът каза, че ги дава от сърце? Всъщност, вас хич и не ви интересува от сърцето си ли ги дава, или от друго място ги вади! Вие сте такива материалисти, че…

Радан Кънев вика, че ДСБ харесва "по принцип" Найден Зеленогорски за кандидат-президент на РБ, но не приема начина, по който той е лансиран.”

Йезуит! Фарисей! Лицемер и т.н. По принцип и ние харесваме Зеленогорски. Всички хора харесваме по принцип. Но като се почне конкретно, доста от тях отпадат от класацията. И какво му е на начинът, по който беше лансиран? Все пак не се е самопредложил, като някои други! Според нас при наличието на два реформаторски блока е нормално да има и двама кандидати. Радан ще е кандидат на РБ (Опозиционен), а Зеленогорски на РБ (Управляващ). Ако останат само двамата има известен шанс някой да спечели. Не ли?

Софийската градска прокуратура отказала да се самосезира за откровението на Евгения Банева, че тя и мъж ѝ били дали милиони за рушвети. Според прокуратурата това изказване било „прекалено общо, няма достатъчно конкретика, за да се започне проверка или разследване”.

Ами питайте я, бе, господа! Тя може да даде конкретика! Така, де, не е ли така?! Дето викала онази госпожа от Пазарджик, питайте, бе, другарю, питайте! С питане един мъж спа с жената на моя мъж! Банева може да се окаже отзивчива.

Между нас казано, интересна жена е Банева. Веднъж дори си помечтах колко хубаво би било да остана за няколко минути насаме с нея и с електрически трион…

Сряда, 13 април

Висшият съдебен съвет се раздел на две колегии – съдийска и прокурорска. Кой от магистратите в коя колегия да иде било определено от последната месторабота на членовете преди избора им във ВСС.

Оня ден в Медиапул имаше един подробен разбор на това кой от кои е във ВСС. Много ясно бяха разграничени кои са добрите и кои откъде Цацаров. Като приложим тези методологически напътствия, 14-членната съдийска колегия изглежда така: Лозан Панов, Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Юлия Ковачева и Соня Найденова. Това са добрите. Срещу тях са: Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Даниела Костова, Каролина Неделчева, Милка Итова, Мария Кузманова, Светла Петкова. 6 срещу 8. Голям успех все пак, защото хората на Цацаров смятаха да разделят реформаторите в двете колегии и да ги удавят в мнозинството си. Но май се стреснаха от заплахата на реформаторите да напуснат ВСС. Но засега победата е символична. Единствената полза от нея е, че цаците от съдийската колегия ще трябва да ходят редовно на работа. Понеже решенията ще се вземат с 8 гласа и ако един отсъства няма да могат да ги прокарват. Иначе ще могат.

В 11-членната прокурорска колегия влизат все лоялисти и главният прокурор запазва водеща роля. Само Магдалена Лазарова напоследък гласувала изкъде реформаторското малцинство. Останалите са непоклатими - Сотир Цацаров, Васил Петров, Ясен Тодоров, Камен Ситнилски… 

Цацаров е на път да загуби командването на съдиите. И след заседанието на ВСС изглеждаше много разочарован. Имаше, ще го кажа с елегантността на таралежа, „нещастното изражение на Нептун, неуспял да нацели задника на Атина”. Извинете.

Общинските служители в Йерусалим започнали предпразнично (Пасха) почистване на Стената на плача от листчетата с пожелания, които поклонниците са оставили, за да се отвори място за нови. От сигурен източник знаем, че листчетата се носят в Институт за разследване и специални задачи, където обстойно се изследват.

Помня как през 2008 г. Гоце посети Йерусалим и стана хаджия, хаджи Гоце. Водиха го и на Стената на плача, където и той тури листче с желанията си. От Института бяха издирили листчето, за да видят какво желае президентът и дали не могат да помогнат. Но на листчето имало само три думи: „Благодаря за всичко”.

Шегувам се, бе! В цялата ни история няма политик, който да е казал стига ми толкова. И ако ровнете из интернет за апартаментите и фирмите на синовете на Гоце, ще видите, че и той не го е казал.

Ще направя една дружеска бележка на колегите от „Сега”: „Колеги, вестникът ви е създаден от видните социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. И това ви задължава да четете социологическите изследвания правилно. Истинското заглавие не е „92% от избирателите отхвърлят партията на Местан”. Защото по условие е ясно, че българите отхвърлят и ДПС, и ДОСТ и мост… Важното число е другаде: „около 1/4 от електората на Ахмед Доган заявява готовност да се пренасочи към ДОСТ.” Това са около 150 хил. избиратели… Едно добро начало, бих казал.

„Труд”: „Обувки осакатяват децата”. Ортопедът-травматолог д-р Любомир Атанасов обяснил пред вестника, че заради неподходящи обувки всяко четвърто дете у нас страдало от дюстабан.

Според нас проблемът не трябва да се драматизира. Щом причината е в обувките, то решението е просто. Доказано е медицински и статистически, че циганите не хващат дюстабан. И знаете ли защо? Защото децата ходят боси, или с обувките на по-големите циганета. Още един мандат на тая власт и един дюстабан нема да остане. Но помнете ми думата, тогава ще осъзнаем, че има друг дюстабан, духовен дюстабан, за преодоляването на който ще ни са нужни десетилетия.

Е, това е само мое мнение. А мнението, както казва Стивън Кинг, е като задника - всеки го има…

Четвъртък, 14 април

„За българите се очертава жежко лято - и в прекия, и в преносния смисъл, защото цените на най-важните услуги се устремяват нагоре”, плаши в. „Сега”. Билетът стана 1.60 с решаващата подкрепа на СДС и Прошко Прошков от ДБГ.

Но това е още нищо. ЧЕЗ поискал увеличение на тока с 20%. Същото, но в малко по-скромен мащаб, поискали и от ЕВН и "Енерго-Про". „Софийска вода” иска увеличение от 20%. Същото искат и другите водоснабдители. Иван Иванич успокоява, че няма да им даде 20%, но ние да се подготвяме психически, че от тук нататък водата само ще поскъпва.

Оня ден четох, че дефлацията била 0.7%. И изобщо не мога да си обясня как се получава. Освен да са паднали цените на пиана, цигулки, луксозни почивки… И изобщо, дето казваше един от героите на Пат Конрой „Добрите времена са лоши за евреите. Лошите времена са направо непоносими за евреите.” Горивата падат, софийските общинари вдигат билетите. Газът пада, само вчера паднал с нови 23%, токът поскъпва.

При това положение задължителното гласуване, което депутатите въведоха в Изборния кодекс, няма да е достатъчно. Ще трябва с пушки да ни водят до урните.

Правната комисия в НС прие въвеждането на насилственото гласуване. Шефът на комисията Данаил Кирилов даде надежда, че на избирателите може да се остави опция и за протестния вот - „Не гласувам за никого". Но още не били го доизмислили.

Мислете, господа! Защото не е достатъчно само да го има квадратчето в бюлетината. Важно е да се преброят тези гласове. Важно е също така какво правим, ако тези, които гласуват срещу всички партии или кандидати, са повече от тези, които са направили избор. В Русия, където това го е имало от 1991 до 2006 г., законът е предвиждал в такава ситуация изборите да се смятат за невалидни и да се провеждат нови. Нашият закон какво ще каже?

Представете си, че Бойко се кандидатира за президент. И събере всички около милион герберски гласове. Обаче повечето от останалите 5 млн. се събират накрая, в графа „срещу всички”. Какво правим тогава?

Не, няма да я има тази опция, помнете ми думата. Че са прости, прости са. Идиопатично прости. Но не са самоубийци.

Ангелкова: България да стане целогодишна дестинация с туристи из цялата държава. Ще, ще... Англичаните имат приказка: „Не ходете в страна, която я показват повече от два пъти седмично по телевизията.” А нас често ни показват. Сега репортажите за свинските опашки ги показват по цял свят. И за корупция ни показват, и за бедност. Все работи, които стимулират туризма.

Новото туристическо лого на България. Сн. Медиапул 

Спонтанна техническа повреда е причината за падането на строителния кран върху бензиностанция на столичния булевард „Никола Вапцаров”, при което пострадаха трима души, твърди главният изпълнител на обекта Иво Диков.

Повтарям: „спонтанна техническа повреда”. Щото някои пък казаха, че била планирана…

Петък, 15 април

Майничките вече ще плащат по 15 лв. на месец за паркомясто. Пловдивските общинари го приеха с огромно мнозинство вчера. Ако двама или повече граждани искат дадено място, то ще се правят търгове и който даде повече.

Айде, майна, па догодина, ако е рекъл Господ, ще ви въведат и диш-хакъ (зъбен данък), ресм-и духан (димнина, данък за презимуване в земите на един или друг феодален владетел), ресм-и ханазир (данък свински опашки)… Девширме (кръвен данък) така или иначе плащаме вече всички.

По данни на НСИ средната продължителност на живота у нас намалява за първи път в последните 15 години. Ако през 2012-2014 г. средната продължителност е била 74.8 г., в края на 2015 г. е 74.5 г. За една година българите са се стопили с още над 48 хил. и вече са 7 153 784 души. Страната са напуснали 29 450 души, което също е най-високото ниво на емигранти за последните няколко години. Смъртността продължава да се увеличава. Новородените са намалели с 1635 спрямо 2014 г. Трудоспособните българи - между 15 г. и 64 г. - намаляват с нови 54 хил. души…

Мисля си, че при добро желание от всичко това могат да се направят доста мрачни социологически заключения. Но пък важното е, че сме стабилни.

Калфин пуснал отново поръчката за 10 автомобила за неговото министерство. Но намалил цената. Е, не с много, да не си помислите. От 72 хил. лв. на 60 хил. Социалните лемури няма да се радват на 4х4, на 6-стипенна скоростна кутия, датчици за дъжд и най-разочароващото - колите няма да са черен металик. Но интересното е, че за старата нагласена поръчка няма наказани. Все едно не е било опит за измама и корупция! Което може да ви накара да си помислите, че е направена със санкцията на министъра и аз няма да мога да ви оборя. То аз няма и да се опитвам, де…

Много прости македонците, бе! Незрял народ, народ без история, без опит и традиция! Що му трябваше на президентчето им да дава публична амнистия на политическите престъпници? У нас тихичко и кротичко всеки ден се амнистира някой политик, магистрат, висш чиновник… И няма катаклизми.

Всеки втори мъж е потенциален гей, а всяка втора жена е потенциална лесбийка, съобщава "Индипендънт". До този извод стигнали учени от оная нация, на която дори съдбата не смее да обърне гръб, щото… Абе изобщо никой не смее да застава с гръб към грузинец. Слава Богу, поне тук не сме втори. Дано устискаме още някое и друго десетилетие. Пенсиите, блазе ви! Един страх по-малко. Макар че за тия работи никога не е късно… Един германец полани си смени пола на 65 г.! Женен, с две пораснали деца и не издържа повече да е мъж!

Всичко идва от престараването. Затова д-р Филипов съветва: Бъдете мъже, но не чак фундаменталисти.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12137

4

Буда Гоцев

20.04 2016 в 16:42

Супер си ,докторе !!!

До Какавидков - абе таласъм, що не се гръмнеш !