Доналд Тръмп може да бъде най-добрият президент след Рейгън

Владимир Каролев 10 ноември 2016 в 13:04 71608 60

Владимир Каролев
Владимир Каролев

Преди година предвидих, че Доналд Тръмп ще е следващият президент на САЩ и една камара народ ми се присмиваше. Сега ще предвидя, че той вероятно ще бъде най-добрият президент след Рейгън и един от най-добрите президенти в историята на САЩ.

За да бъде разбран Тръмп, трябва да погледнем отвъд имиджа на шоумена и бомбастичния политик и да видим маркетинговия гений и бизнес интелекта му. Под маската на клоуна има пресметлив ум с уникални таланти. И според мен, това са комбинация от таланти, които рядко са влизали в Белия дом.

Първо, мисля, че Тръмп е същински майстор в намирането на правилния човек за правилната работа. Прочетете книгата, Midas Touch, написана в съавторство с Роберт Кийосаки, за да разберете колко важно е това в бизнеса, а според Тръмп - и в политиката. Очаквам да събере най-добрия кабинет от министри в историята на САЩ – да, някои от тях ще са с противоречива репутация или дори не дотам привлекателна външност. Но ще са точните хора за точния момент. Руският външен министър Лавров най-накрая ще седне срещу някой със знания и визия, надхвърлящи неговите – най-вероятно Нют Гингрич или някой с подобен опит; здравеопазването вероятно ще се поеме от най-добрият детски неврохирург в света Бен Карсън; правосъдието от човека с непоклатими принципи – бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който обърна тенденцията на растяща престъпност в Ню Йорк, когато беше кмет; и т.н.

Тръмп умее и да уволнява – по време на кампанията смени трима мениджъри, което само по себе си е нечувано в традиционната политика. Но всеки от тях беше правилният човек за правилното време и след напускането си остана да помага като външен коментатор по медиите. Което ни говори, че ако средата се промени и някой министър вече не е адекватен, Тръмп ще го смени – отново нещо почти нечувано в западната политика.

Второ, Тръмп е майстор на преговорите (прочетете книгата му The Art of the Deal), а светът днес се нуждае именно от това. Американските избиратели не искат повече безсмислени военни конфронтации и американският президент няма мандат да започва конфронтации с Русия, Китай, Либия, Сирия, или друга страна. Обама опита пътя на прикритите прокси войни – САЩ насъскват и въоръжават едни групи или държави срещу своите врагове и ги оставят да се трепят. Това доведе до няколко външнополитически катастрофи, до смъртта на над 1 милион души в Близкия Изток и до заливането на Европа и Турция от бежанска вълна. Колкото и да е лош Путин, крайно време е американският президент да седне на една маса с него и да постигнат споразумение, прекратяващо военните безумия. Реално, Путин иска просто да бъде припознат от Запада като лидер и така да легитимира продължаващия си авторитаризъм пред руския народ. Надали има по-добър човек от майстора на маркетинга Доналд Тръмп за тази сделка.

Трето, Тръмп е президент, който няма зависимости от корпоративни интереси и лобисти. Ако успее да премахне някои от вредните закони на Обама (като Obamacare), да прекрати войната на правителството срещу бизнеса, да заличи няколко паразитиращи бюрократични организации и да измисли разумен път към възстановяване на адекватна парична политика във Федералния резерв, новият президент ще успее да вдъхне достатъчно оптимизъм в обществото за бъдещият ден, който да се трансформира в устойчив икономически ръст.

Четвърто, Тръмп е първият западен лидер, който категорично заявява, че НАТО не е разпасана сбирщина от войнстващия бехемот САЩ и един бюлюк паразитиращи на негов гръб държавици. НАТО е с остарял мандат от Студената война, който трябва да бъде обновен, а всяка държава, която не си изпълнява ангажиментите по инвестиции в отбрана, да губи част от правата си. Единствено тогава, САЩ вече няма да бъде световният военен хегемон и Европа ще се превърне в равноправен играч на международната сцена, подплатил дипломацията с военна мощ.

Ако Тръмп спре безумията в Близкия Изток, приложи разумни икономически реформи и преобрази НАТО в модерен и способен отбранителен съюз, ще влезе в историята като един от най-успешните американски президенти. А щом вчера успя да спечели изборите, когато всички фактори бяха срещу него, какво по-вероятно от това утре да постигне горното, когато вече всички фактори са на негова страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

56

Вал

11.11 2016 в 17:05

neverland - малко допълнение... Много хора виждаха в Бърни своя кандидат. Обаче демократичната партия го прее*а брутално и те решиха да им го върнат. Колкото и странно да звучи Бърни и Тръмп имаха няколко съществени допирни точки и не малка част от избирателите преминаха в другия лагер. Хора които са
"Омерзени" :)
от политическата класа и статукво, включително me...
Со, лет майк Хамерика грейт агаин!
Много здраве

14355

55

neverland

11.11 2016 в 13:36

ЧАСТ 5
Реалностите вече са други, но управляващите или не ги разчитат или не искат да се вслушат в тях. Инициаторите, било то в САЩ, България или Германия, не са прогресивната част(умните и красивите) от обществото, която да иска реформи, нито и най-бедната част, а средната класа, чието състояние не се променило съществено(или поне и е такова усещането и) през годините или дори се е влошило. Те не искат просто реформи, а желаят истинска промяна в дълбочина, на цялата система. Промени, които ще изменят цялата философия на водената политика, а не просто реформиране или оптимизиране на вече съществуващото и установеното статукво.

14355

54

neverland

11.11 2016 в 13:36

ЧАСТ 4
Прави впечатление явлението “всички и всичко срещу Тръмп”. Този милиардер беше осмят, охулен, поставен в ъгъла да се отбранява от почти всички медии, анализатори, музиканти,…от “умните и красивите”. Цялата машина работеше срещу него, по интелигентен и последователен начин. Той, с неговите 3 млрд, а насреща му опонентите и противниците със сумарните стотици милиарди! Но както се казва, любиш, любиш народа, но идва време и той да отвърне на ласките. Идва моста и се обръща хорото! И както си последен на влакчето ставаш първи ;)
Дали ще е за добро? Определено има предпоставки да се мисли в тази насока. Тръмп има воля, има характер, има подкрепа(гръб) от съпартийците си, които са мнозинство. Изглежда трудно манипулируем , и човек със силно “АЗ”. Знае че това е единствения му шанс, че просто е надхитрил системата, че такива като него са екзотика и че системата не е за тях. Така, че има добра основа, а дали ще гради и колко върху нея, времето ще покаже.

14355

53

neverland

11.11 2016 в 13:35

ЧАСТ 3
по-глобализиран свят, повече свобода и по-малко регулации, а те би трябвало да са близки до сърцата на индустриалците, на богатите хора, на “интелигенцията”.
Странно е, защото общата логика е, че колкото с по-нисък социален статут е даден избирател, толкова е по-склонен е да гласува за по-лява политика, за помощи, за програми за заетост, за да харчи повече държавата, да не се реформира, защото ще останат хора без работа…
До тук добре, но защо този редови работник с 20-30 К на година предпочита Тръмп? Защото има либертариански виждания и иска корпоративния данък да се намали ли? Глупости! Какво го интересува него това, да не е едър феодал, да няма собствен бизнес-не, той си е просто наемник, живее на заплата.
Разковничето е, че дясната икономическа политика в САЩ върви заедно с консерватизма и патриотизма, докато в България не е съвсем така. Точно заради тези две неща избирателите гласуваха за Тръмп, а не заради дясната икономическа политика.

14355

52

neverland

11.11 2016 в 13:34

ЧАСТ 2
Те не извършват високотехнологичен труд, те не са завършили университет от Бръшляновата лига и не са плащали по 100 к на година такси, нямат степени и титли и не говорят по 3 езика. Иначе казано, по днешните стандарти, тези хора могат да се определят като слабо или неконконкурентоспособни. Не обикалят страната и света само с раничка с лаптоп и Американ експрес в джоба, нямат командировки на други континенти и не резервират полети за екзотични места през телефона си. В миналото тези хора може да са имали повече и да са се вписвали по добре в общата картина, но днес заради наложените стереотипи, моди, поп културата, те изглеждат като аутсайдери, не в крак с времето.
Иначе казано Тръмп го подкрепиха обикновените работници, бачкаторите(и твърдият електорат на партията), а не музикалните продуценти, CFO и разни мениджъри първо-второ ниво. Кое е странно, защото републиканците символизират “дясното”-капиталът, реформите, по-малко държавни разходи, повече международни пазари,