Боза от 6 стотинки

Николай Фенерски 07 април 2016 в 16:00 13474 0

Какви са актьорите? Не са ли обикновени папагали, някои от които с повече талант за интерпретация и повтаряне? Ето, баба Стоянка накрая проговори, че не вярва на Вангелия Гущерова, понеже "не била й познала нищо". Забележете, не поради друга причина, а защото в нейния случай демонът не успял да подаде залъгваща информация. И госпожа Мутафова останала неизлъгана за разлика от другите нейни колеги актьори и културни трегери. Върху тях се крепи културата демек. Затова сме на днешното дередже, понеже върху разни такива плиткоумни и талантливи папагали се крепи културата ни. И си заслужава бахура. Теди Москов изцеждаше едно време всичката интелигентност, на която бяха способни актьорите. Така изгря и Камен Донев, великият импровизатор, присъствал съм на снимки с него и потвърждавам, че е три четвърти гениален. Но в момента, в който тръгна на турнета и почна да прави масови представления, се разбра, че геният му стига до определени граници. Липсва му онази последна четвърт, за да е завършен гений.

По-умните като Шопов, Мариус и Урумов спазват хигиена на участията си и завладяват публиката с талант, не с комерсиални хватки. По-умните не се изживяват като институция и последна инстанция, не се смятат за най-мъдри и просто си вършат добре актьорската работа. Всяка жаба да си знае гьола.

Но някои световни жаби изпълняват възложените им от Централата задачи в продължение на години. Морган Фрийман е една от тия жаби. И ако баба Стоянка на селското българско ниво просто разказва сенилни историйки за Вангелия през постно време, а медиите го тиражират, понеже обичат жълтениите, в световен мащаб пропагандата на антихристови мантри върви с пълна пара. Днес съзрях на улицата билборд с реклама на новия така да го наречем проект, защото филм то не е, а жанрът му е експериментален, със заглавие "Историята за Бог с Морган Фрийман". Кой е тоя чернокож беловлас закичен с обица и обсипан със съзвездия под очите старец, че да ми разказва той на мене за Бог? С цялата северозападна арогантност, на която съм способен, задавам точно тоя въпрос - кой си па ти бе, Моргане? Какъв си, що си? Откъде дойде баш па ти да ми даваш акъл на мене, а? Аре у лево!

Сега малко по-сериозно. Господин Фрийман май не е съвсем фрий, след като не си продължава великолепните роли от "Изкуплението Шоушенк" и "Жертва на спасение", а се включва и в такива помиярски внушения на елита спрямо масите като в "Зрителна измама". За да изиграеш такава слаба и откровено конюнктурна роля, е нужно просто да се съгласиш и подпишеш върху договора, който Господарите предлагат. А те правят предложения, на които не се отказва. Питайте Бритни, ако не ми вярвате. Или Майкъл Дж., ама него вече не можете да го питате. Дзвездите по холивудските върхове изпълняват пионерските си поръчения или ги съкращават по бързата процедура.

Новото поръчение на дядо Морган е да омаскарява вярата в Бога точно по времето на нашите християнски пости. Никак не е случаен изборът им на време. Винаги когато притихваме, когато се опитваме да се повдигнем на пръсти, да последваме Христос с един наш малък подвиг, онези демони, които работят усилено за идването на антихриста, се активизират и нападат света с целия си арсенал. Силата на злото е в неговата аморфност, в неговата безличност, то приема всякакви форми и може да изрече всяка една мантра, която гали слуха и оправдава греха. Точно това ще ни демонстрира и оня симпатичен дядка, когото са натоварили с отговорността дори личното му човешко име да е в заглавието на филма. Той ще ни сервира една блудкава притоплена леко вкисната манджа с грозде. Той ще ни почерпи по една резлива боза от 6 стотинки, пълна с аспартам.

Тук е мястото да дръпна един мощен богословски анализ на заглавията в шестте епизода, които са ни подговили от нешънъл географик и да ги разбия на пух и прах. Само че не ми се занимава. Ония, дето ще гледат с интерес поредната кирлива хула, няма да прочетат тук. Чудя се какъв им е таргетът на тия от телевизията, кого ли са решили да впечатляват. Чалгаризираното средностатистическо население, дето си нема представа защо точно се задават едни почивни дни, е под нивото на идеята за Бог дори поднесена по тоя весел и закачлив начин с тоя мъдър всезнаещ негър начело. Малкият процент хора, които знаят в Кого вярват, за които има Личност и лични отношения и са наясно какво е вярата, няма да си губят времето да го гледат. Така че тоя въпрос за мене си е загадка. Може би някъде в Европа или в други части на света филмчето да оказва и пагубното си въздействие, с каквато цел е създадено. У нас обаче ме съмнява да успее да подлъже дори една душица заблудена.

Ще си спестя анализа на ето тия темички: „Сътворение“, „Кой е Бог?“, „Защо съществува злото?“, „Случват ли се чудеса?“, „Апокалипсис“, „Отвъд смъртта“. Немам време и нерви точно сега да се занимавам с баба Моргана и дедо Морган. Точно сега времето ми е скъпо, а нервите си ми трябват. Само отбелязвам докъде стигат хулителите, регистрирам поредното им подхвърляне - преди години БиБиСи изпълняваха ролята на рупор за антихристите и пускаха точно преди Възкресение и Рождество богохулни продукции. Днес щафетата е поета от нешанал джилграфик. Нищо ново под слънцето. Мрак, нечистота и спарен въздух владеят в телевизора. Атаката обаче е голяма - щом правят такова масово нападение, че и рекламни банери да плащат по улиците на българските градове.

Целта на демоните дори е тази да почнем да мислим за тоя тюрлюгювеч, който ще ни плиснат в очите. Не да се усъмним във вярата си, а просто да мислим за тезите им, за всеядността им, за тая универсалност. Да оставим настрана, че негърът не посещава православни светини и не говори за тях, пропуска ги, което е радващо. Но този филм е програмен. От него ще започне вече по-официално да се говори за оная религия на бъдещето, за която говори отец Серафим Роуз. Подготвят си идването на власт антихристите, засилват се, но само по Божие допущение ще успеят да стигнат до края. Христос желае повече човешки души да се спасят. За това е битката сега - за всяка душа поотделно. И дори само една душица да откраднат с това мухлясало и долно филмче, те ще са постигнали целта си.

Язък за актьора, свестен човек изглеждаше. Мнозина свестни така ще пропаднат, като да не казвам какво, че не е прилично... Цитирам продуцента на богохулството: "Надяваме се, че „Историята за Бог с Морган Фрийман“ ще сложи началото на междурелигиозен диалог за идеите и ценностите, които споделяме, а не за нещата, които ни разделят.“ Това е, братя и сестри. Какво повече да добавя, освен да се пазите. Да внимавате какво гледате, слушате, говорите, мислите, ядете и дишате. Пожелавам ви да сте неуязвими за техните хули. Някой ден ние с вас ще бъдем поставени извън закона. Заедно с национал джиографик производител на шестте серии е и специално създадената за такива случаи компания Revelation Entertainment - за тях Откровението е въпрос предимно на забавление, шоу, ще го превърнат в шоу като българската политика през последните години, като Доналн Тръмп на власт, като шоу ще дойде и антихристът. И само да сте посмели да кажете, че никак не ви е забавно...

А дали ще можем да устискаме и удържим фронта е отделен въпрос. Нападенията стават все по-интензивни. Съзира се без микроскоп не само в чуждите медии...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови