Българската политика като "Игра на тронове"

Манол Глишев 03 февруари 2015 в 16:27 23663 12

Когато не текат избори, с приятелчетата-нърдове играем настолни игри, четем и гледаме фентъзита. Така че „Игра на тронове” е станала част от личната ни култура. Според мен българските предизборни страсти силно напомнят поредицата на Мартин: същите интриги, само сексът и клането не достигат, защото лорд Бойко от Дома ГЕРБ е единственият що-годе вирилен персонаж. Ето един опит за наместване на българската действителност в реалиите на Вестерос…

„Зимата иде!”

Това безспорно е така. Зимата иде, газът, течащ по тръбите на Зимен хребет/Уинтърфел може и да спре, резерви от пшеница я има, я няма, а отвъд Вала, отбраняван от шепа НАТО-вски и украински Нощни стражи дебнат белите сибирски бродници.

БСП – Домът Таргариен

Старата династия е свалена от власт, но крои планове за завръщане с огън и кръв. Всички си спомнят стария крал Ерис Лудия (Петър Младенов), който искаше да насъска дракони по населението („По-добре танковете да дойдат” звучи точно като „Нека изгорят”). Някога Таргариените са се казвали БРП(к), а после БКП. Наистина са дошли на власт с дракони – крал Георги Димитров е нещо като техният Егон Завоевателя, довтасал в България със съветски дракон Т34. Доскорошният таргариенски принц Сергей Станишев е Визерис, а сламенорусата кюстендилка Мая Манолова засега неубедително се опитва да играе ролята на Денерис. Изменникът на Партията – Георги Първанов като принц Регар се се опитва да спаси неспасяемото.  Народът пък с умиление си спомня щастливите времена на Белор Благословени, тоест на Тато, при когото имаше кебапчета на корем.

ГЕРБ – домът Ланистър

„Чуй моя рев!” Лорд Бойко от Кастърли Банкя наистина реве гороломно. Той и рицарят му сър Цецо все обясняват как винаги си плащат дълговете, претендират да са лъвове, но по-често режеха лентички и се проявяваха по турнири, а не на бойното поле. Все нещо доизмазват, откриват стари-нови обекти и се ползват с голям кредит в Желязната банка, но напоследък и тя нещо взе да пофалира. Браавос не е това, което беше. Общо взето, кредитът свършва, дребният лорд Симеон Дянков грабна арбалета и побягна отвъд Вала.

ДПС – домът Фрей

Лорд Лютви просто подготвя червени сватби на всичките си потенциални съюзници. Цял Вестерос още разказва за гибелта на лорд Орешарски от приятелски огън (задният вход на залата явно е бил залостен). Разбира се, някой може да каже, че ДПС напомня и Дома Тирел, защото постепенно се засилва.

ДСБ – домът Старк

Северът помни, ама не си вади заключения. Някога лорд Костов беше на път да завладее цял Вестерос, но злият крал Симеон му отряза главата. Днес лорд Кънев от Кърниград се опитва да стане крал на Севера или поне Ръка на краля, но собствените му съюзници се канят да му вземат главата. Поне сър Малинов се спаси в Брюксел отвъд Тясното море…

СДС – Домът Грейджой

Старият лорд Лукарски седи горе във ветровитата зала на Пайк, почита Удавения бог (Защото е вярно, че СДС е точно като онова, дето вече е умряло и повече не може да умре) и предъвква омраза и унижения. Може би подготвя набег до Зимен хребет, но е възможно да гризне дървото.

ДБГ – домът Тъли/Арин

Абсолютно непредсказуеми. Лейди Меглена седи във високия замък Орлово гнездо и все се чуди дали да е в съюз със Старките или дали да се побратими с Ланистърите.

Патриотите – домът Баратеон

„Яростта е наша!”, крещи девизът на Баратеоните. Наистина, лорд Сидеров доста честичко крещи, а понякога изпада в кокаинов ступор и оставя управлението на разни Грегор Чуколовци, събирани по фитнесзалите. Или на Церсей Гаджева. Някога описвал себе си като пълен помияр, а днес – набожен последовател на Септата (и на белите бродници), лорд Сидеров вероятно ще бъде детрониран от братята си по патриотизъм, а може би и ще се срещне с глиган в гората по време на лов. Глиганът евентуално може да се окаже лорд Красимир от Македония, който напира да завладее столицата на патриотизма. Мястото е вакантно, след като мрачният брат-патриот лорд Бареков започна да изпитва недостиг на хора, кораби, лук и сланина, след като редовните грантове от Желязната банка спряха. В този патриотичен дом кинжалите в гръб между братя, пурпурните сватби и поведение от типа крал Джофри на хероин са нещо нормално.

Лорд Бейлиш – посланик Исаков

Руският посланик върти интриги и докато другите се колят, строи бард… тоест, газопровод от Вала до Кралски пристан. Интересува го целесъобразното. Всичко друго са глупости. Заплашва рядко, но сериозно. Обича да знае, че стражата бди. И вярва, че информацията е сила.

Лорд Варис – Иван Костов

Той сякаш не прави нищо. Но всъщност слуша чуруликането на птичките и тихо се опитва да подръпва конците от тайната си кула в Драгалевци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!