Събития и случки на 6 януари

Николай Големанов 06 януари 2016 в 05:11 1943 0

Знамена

Снимка Архив

Патриарх Неофит в церемонията за освещаване на бойните знамена през 2014 година.

В България

1883 Излиза брой 1 на в. "Южна България", орган на Либералната партия в Източна Румелия. В програмата му е вписана „солидарността ни като един неразделен народ”.

1921 Сърбия затваря българската гимназия в Цариброд.

1948 Съобщено е, че съветската легация в България и българската в СССР се издигат в ранг на посолства.

1965 Започва да излиза седмичният бюлетин на БТА „Наука и техника“. На 8 и 10 януари излизат и първите броеве на бюлетините ЛИК (Литература – Изкуство – Култура) и „По света“ (преобразуван по-късно в популярното списание „Паралели“).

1978 Открита е най-дългата дотогава международна редовна въздушна линия на БГА „Балкан“ София – Триполи – Лагос – Луанда.

1992 Град Станке Димитров се преименува – връща си името Дупница.

1993 Възобновен е ритуалът на Богоявление да се освещават бойните знамена на българската армия. Такава е била практиката от 1879 до 1946 г.

1996 Скъсва се висящият мост на река Тунджа в Елхово (по време на церемонията „Хвърляне на кръста” за Богоявление). Загиват 7 души, пострадали са деветима, от които пет деца.

1999 Учредена е Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).


По света

1720 Във Великобритания обявяват първи данни от разследването на основаната през 1711 г. „Компания на Южните морета“ - една от първите в света мащабни финансови пирамиди. Няколко месеца по-късно съд разпуска мошеническата компания.
Същата година са обявени за незаконни и разтурени още 86 (!) пирамиди. Сред тях са и „фирми”, привличали акционери в начинания като „развитие на изкуството за производство на сапун”, „внос на кожи от бобри”, „заселване на остров Санта Круз”, разработване на „вечно движещо се колело” и т.н.

1943 Върховният Съвет на СССР въвежда нови отличителни знаци за личния състав на Червената армия – пагони. Всъщност по-скоро ги възстановява. В края на 1917 г. болшевиките премахват пагоните като знак на неравенство и като „контрареволюционен” остатък от царската армия. Но горчивият опит от началото на Втората световна война налага връщането им.

1983 Британски военни кораби задържат датски траулер в 12-милната зона около страната. Арестуван е неговият собственик и капитан Кент Кирк, влязъл умишлено, за да протестира против незаконната според него забрана за риболов, наложена от Лондон.
На 23-ти същия месец влиза в сила общата риболовна политика на Европейската икономическа общност (предшественик на ЕС), с която идва краят на честите „рибни войни” в Северно море. А през юли 1984 г. капитан Кирк печели в Европейския съд дело против британското правителство; отменена е наложената му глоба от 30 000 паунда (колкото близо 130 000 евро днес).

1998 Американският космически апарат „Лунър проспектър” е изстрелян в орбита около Луната. На 31 юли 1999 г. той е целенасочено разбит в лунната повърхност, в опит да се открият отдолу следи от вода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови