Събития и случки на 31 януари

OFFNews 31 януари 2016 в 05:03 4331 1

Водородна бомба

Снимка Архив

Първото водородно устройство е взривено експериментално на 1 ноември 1952 г. на атола Ениветок в Тихия океан. Това става по-малко от 3 години, след като президентът на САЩ Хари Труман е подписал нареждане за разработване на „супербомба”.

В България

1206 Българският цар Калоян нанася тежко поражение на рицарите на Латинската империя при крепостта Русийон (мястото е в днешна Турция, на северозападното крайбрежие на Мраморно море). Българските войски са подпомогнати от кумани и гърци.

1878 В превзетия от руските сили Одрин е сключено (на 19 януари стар стил) примирие в Руско-турската освободителна война. Влиза в сила същия ден. Първото изречение в протокола за приемане на „Предварителните основания за мира” гласи: „България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско”.
Документът е подписан върху ниска и малка дървена масичка, около метър на метър, която се съхранява в Националния военно-исторически музей в София.

1923 Приет е закон, според който министрите могат да бъдат давани под съд. Но разпоредбите му на практика са обезсилени след преврата на на 9 юни с.г. и след законови промени от 1924 г.

1941 Народното събрание приема бюджета за 1941 г. Въпреки че тогава България още не е влязла във Втората световна война, а спазва неутралитет, близо 30% от предвидените разходи са за военни нужди.

1946 С решение на Министерския съвет обявеното златно съдържание на българския лев се намалява от 0,08696 на 0,007246 грама.

2007 Започва строителството на магистрала Люлин, официално открита на 15 май 2011 г.

По света

1606 В Лондон е екзекутиран Гай Фоукс, организатор (или поне най-известен участник) в т.нар. Барутен заговор – опит на католици за убийство на английския крал Джеймс I чрез мощен взрив в парламента. Според замисъла (осуетен почти в последния момент) това е трябвало да стане на 5 ноември 1605 г. Затова във Великобритания именно на 5 ноември традиционно отбелязват Ден (Нощ) на Гай Фоукс – с комедийно-отмъстително изгаряне на негово чучело, често и с фойерверки.
Самата екзекуция преди 410 години в известен смисъл се е провалила. Конспираторът е бил осъден на мъчителна смърт в няколко «етапа», която е трябвало да започне с бавно бесене. Но той намерил начин така да се хвърли от ешафода, че да умре незабавно и без страдания.
Днешната световна популярност на маската на Гай Фоукс - като знак на бунт и протест, тръгва с един филм, заснет във Великобритания през 2006 г. по комикс от 80-те години - «V като Вендета”.


Отпреди 10 години маските на Гай Фоукс печелят небивала по-рано популярност. Носят ги хора в десетки страни, протестиращи за най-различни каузи. И далеч не всички знаят, че Фоукс – макар заради вярата си - е подготвял кървав терористичен акт.

1865 Конгресът на САЩ приема 13-ата поправка в конституцията и с това отменя робството. Промяната, влязла в сила през декември с.г., става възможна след ожесточена гражданска война (1861-1865).

1917 В Първата световна война Германия декларира, че в акваториите, които тя смята за „военни”, подновява своята (започната през 1915-а, но спряна по дипломатически съображения) неограничена подводна война, включително против товарни и пътнически кораби.
В крайна сметка Берлин обогатява световната история с още един ярък пример за „стратегически” ход против собствените интереси. Ненадминати на времето като морско оръжие, германските подводници, въоръжени с по 12 торпеда, натежават в полза на... решението на САЩ да обяви война на Германия – след 2,5 години колеблив неутралитет. В края на юни 1917 г. първите 14 000 американски войници вече са във Франция.

1946 Югославия приема конституция, която я провъзгласява за Федеративна народна република. През 1963 г. официално става Социалистическа – СФРЮ; по същото време лидерът й Йосип Броз Тито (1892 – 1980) конституционно е определен като „пожизнен президент”. Съставната държава окончателно се разпада през 90-те години на XX век.

1950 Президентът на САЩ Хари Труман публично обявява, че е наредил да започне разработване на водородна бомба, „супербомба”, както я нарича самият той. Първото такова оръжие – с кодово име „Майк”, е взривено на 1 ноември 1952 г. на атол от Маршаловите острови в Тихия океан.

1953 Извънредно мощна буря вилнее в част от Атлантическия океан и Северно море – с ветрове, достигащи 170 км/ч и 5-6 метрови вълни. Тя продължава и на следващата сутрин, погубва около 2000 души и нанася тежки опустошения в Холандия, Великобритания и Белгия.
Заради наводненията и жертвите на суша и в морето британският премиер Чърчил обявява национално бедствие. Край ирландските брегове потъва английски ферибот; загиват 133 души от пътниците и екипажа. 1524 са жертвите само в Нидерландия, където стихиите унищожават 50 хиляди сгради и 300 000 души остават без подслон.

1990 В Москва е открит първият в СССР ресторант за бързо хранене МакДоналдс. В появата на този „капиталистически символ” и в опашките пред него наблюдатели виждат признак, че промените в Съветския съюз са реални и бързи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови