106 години от рождението на Йоанна Савойска - последната българска царица

Българска история 13 ноември 2013 в 00:46 11545 1

Царица Йоанна
Царица Йоанна

На днешния ден през 1907 година в далечен Рим е родена Джована ди Савоя. Съдбата прави така, че няколко десетилетия по-късно Джована става неразделна част от историята на Царство България и оставя трайна следа в историята му. През 1930 година тя се жени за цар Борис III и приема българското име Йоанна.

Йоанна е дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III (от Савойската династия) и на черногорската принцеса Елена Петрович Нагош. Израства във фамилната вила „Савоя”. От малка е възпитавана, че чрез брака си трябва да засили позициите на Савойската династия в Европа.

Възможност това да се случи се отдава през 1930 година, когато се омъжва за българския владетел цар Борис III. Интересно е, че кум на сватбата е Бенито Мусолини, а след нея Джована приема българския вариант на името и става царица Йоанна. Заради православния ритуал влиза в конфликт с Ватикана, но разривът е предотвратен благодарение на личното и познанство с апостолическия нунции в България – монсеньор Анджело Ронкали (бъдещият папа Йоан XXIII). Царица Йоанна е приета с обич от българите, вероятно заради славянския произход на нейната майка. Тя развива активна благотворителна дейност – построява болници и сиропиталища, в това число днешната университетска болница, която носи нейното име. Съдейства за издаването на паспорти и заминаването на български евреи, които са преследвани под германски натиск.

Трябва да се отбележи, че бракът между цар Борис III и царица Йоанна е изключение от общото правило за бракове в царски семейства. Съвременници разказват, че любовта между двамата е силна, което изиграва своята положителна роля. През 1933 година се ражда първото им дете - княгиня Мария Луиза, а през 1937 и бъдещият престолонаследник - Симеон II.

След политическите промени в България през 1945 година царица Йоанна е принудена да напусне пределите на страната заедно с децата си. Първоначално те живеят в Египет, а след това и в Милано. 

Последните години от живота си Йоанна прекарва във вила Янтра в Ещорил, Португалия. Завръща се отново в България чак през 1993 година, като е топло посрещната. Почива на 26 февруари 2000 година в Португалия. Погребана е във францисканското гробище в Асизи, Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови