Ми(ни)стър „Хибридна война“

Юлиан Христов 09 юли 2015 в 15:30 9753 31

В последните месеци вездесъщата хибридна война трайно зае мястото на проблемите с модернизацията на армията в Министерството на отбраната. През това време, от онагледяващ средата за сигурност в стратегическите документи, терминът „еволюира“ до дежурното оправдание за незнанието, некомпетентността и липсата на визия за провеждането на реформаторски политики в министерството на войната. С него без усилия можеше да се даде обяснението на всичко - от „истерията“ около американските танкове, за което министерството три пъти нагажда позицията си, периодично тиражираните слухове за оставката на военния министър, атаката срещу ген. Шивиков...

В сряда прокуратурата отказа да образува разследване по твърденията на Николай Нечев, че за ремонта на руските МиГ-29 му е предлаган подкуп, а след като отказал, бил заплашен със смърт. Според министъра постсъветски Кремъл извива ръцете на НАТО-вска България и иска 80 млн. лв. за ремонта на самолети – многократно завишена сума от тази, която бихме платили на друг изпълнител.

Това твърдение обаче е опровергано – на първо място от заместника на Ненчев Десислава Йосифова. Тя твърди, че в касата ѝ, със знанието на самия министър, били заключени два договора за ремонта на двигатели на изтребители МиГ-29 на стойност 7.5 млн. лв. Сума, многократно по-ниска от тиражираната от министъра. Твърденията на Ненчев бяха опровергани и от командира на ВВС ген.-майор Румен Радев, а също и от директора на дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов. И тримата заявили, че нямат представа откъде се е взела сумата от 80 млн. лв.

Самият министър не дал обяснение на този въпрос. Нещо повече: пред прокуратурата той казал, че не бил сигурен за точните суми и за това какво точно трябвало да се ремонтира. Тъй като той не е участвал в тези преговори, пред прокурорите обяснил също и че нямал представа с кого са водени те, както и кой точно от българска страна е присъствал. Той не могъл да каже и какво включва и офертата от руска страна. Относно предлагания му подкуп – Ненчев твърди, че офертата дошла от неизвестен мъж, когото никога преди, а и след това не е виждал и когото дори не може да опише. Заплахата за живота му пък дошла от бивши разузнавачи в предаване по телевизия „СКАТ“, които го обявили за национален предател, който заслужава смъртно наказание.

Разбира се, винаги остава отворен вариантът твърденията на прокуратурата да са манипулативни и да са част от хибридната война... 

Изглежда обаче, че единственият, който е повел война с министъра на отбраната, е... самият министър. Основни прийоми в нея са „вражеските“, а жертви са сигурността, армията и данъкоплатците.

От изнесеното по случая стана ясно, че разговорите с Полша, която трябва да ни помогне да избегнем зависимостта от руския военнопромишлен комплекс, като сама ремонтира изтребителите ни, не са стигнали доникъде. Те се на фаза добри намерения. Става ясно още, че дори да се стигне до съгласие, само подготовката на документацията по бъдещо споразумение ще отнеме година и половина – достатъчно време спокойно да си паркираме изтребителите на трупчета, защото вече няма да са способни да летят.

В същото време министърът продължава да не намира решение на някои от най-важните проблеми. Например този за орязания бюджет на армията. От политическите совалки на министъра до момента няма резултат и не е ясно до края на годината ще стигнат ли парите на МО за заплати и ще бъде ли направена актуализация на бюджета. Паралелно с това остава да виси и проблемът с купуване на нови изтребители. Проектът беше бламиран още преди да е внесен от министъра, защото едно от първите решения на кабинета „Борисов 2“ беше да се замразят до 2017 г. всички големи проекти, които изискват държавни гаранции. Въпреки че Ненчев твърди, че правителството му е дало зелена светлина да води преговори с държави и производители на изтребители, до този момент за това няма официално правителствено решение.

И всичко това се случва – преднамерено или не, на фронтовата линия и пред погледа на агресора от изток...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!