Цензурата ни най-голяма в Европа

OFFNews 26 януари 2012 в 12:47 1938 0

Колата на Сашо Диков беше тотално разрушена от взрива. Снимка: БГНЕС
Колата на Сашо Диков беше тотално разрушена от взрива. Снимка: БГНЕС

Цензурата в българските медии е най-голямата в Европейския съюз, гласи новият доклад на организацията "Репортери без граници".

По свобода на словото страната ни е изпаднала с цели 10 места – от 70-о на 80-о в общата класация на света, като сме последната европейска държава в списъка.

На едно равнище с нас са Сърбия, Чили и Парагвай.

В доклада са пояснени и мотивите за поставянето ни в дъното на класацията - България не се справя с нарушенията на свободата на медиите, преди всичко поради липсата на политическа воля, се казва в документа. Дадени са и няколко примера за ограниченията. Сред тях са експлозивът, поставен на колата на Сашо Диков, както и възникналата в социалните мрежи кампания срещу Миролюба Бенатова заради начина, по който отрази събитията в Катуница.

"Репортери без граници" признава, че "откриването на виновните за инциденти като взрива в колата на Диков, който можеше да има фатален изход, не е лесна задача, но това не оправдава пълната немарливост на съдебната система".

В световен мащаб организацията установява, че свободата на медиите никога не е била толкова тясно свързана с демокрацията, колкото през последната година. Затягането на словото е най-чувствително в страните, обхванати от Арабската пролет.

"Журналистите никога не са дразнили деспотичните режими толкова много и никога не са били подлагани на толкова цензура и физически нападения", гласи още докладът.

Най-свободни са медиите във Финландия и Норвегия, които са следвани от Естония и Холандия в общата класация от 179 държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови